Mimibazar na talíři | MIMISHOP | MIMIAUKCE.cz | veslujeme.cz | Pracovní místa | Hypotéka

RECEPTY > POLÉVKY

NÁZEV
prohledat zároveň postup a přísady      vyhledání dle čísla receptu
VŠECHNY TYPY RECEPTŮ | RECEPTY S POSTUPY | RECEPTY PRO INSPIRACI
VŠECHNY RECEPTY
DĚTSKÉ SPECIALITY
POLÉVKY
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
HOVĚZÍ MASO
VEPŘOVÉ MASO
MLETÉ MASO
RYBY A DARY MOŘE
ZVĚŘINA
BEZMASÁ JÍDLA
SALÁTY, ZÁLIVKY
RÝŽE A TĚSTOVINY
PIZZY, CHLEBY
SLADKÁ JÍDLA
MOUČNÍKY, POHÁRY
CUKROVÍ
OVOCE
ZAVAŘENINY
CHUŤOVKY
POMAZÁNKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČÍ MASO
BEZLEPKOVÁ DIETA
LUŠTĚNINY
HOUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÁ JÍDLA
DOMÁCÍ MEDICÍNA
DIETY
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
DOMÁCÍ PEKÁRNY
GRILOVÁNÍ
DORTY
CO DŮM DAL
DIA RECEPTY
PARNÍ HRNEC
POMALÝ HRNEC
NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY | NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY | NEJOBLÍBENĚJŠÍ ZA POSLEDNÍ MĚSÍC | NEJDISKUTOVANĚJŠÍ RECEPTY
POSLEDNĚ KOMENTOVANÉ RECEPTY
Krémová česnečka s krutony (117) 1.2.2016, 9:09
Kulajda - lehká na přípravu (24) 27.1.2016, 11:09
Brokolicová krémová polévka (2) 24.1.2016, 18:09
Žampionová polévka (7) 22.1.2016, 12:06
DISKUSE O RECEPTECH žádosti o radu prosím pište pouze do diskusí o receptech
včera Jsme to co jíme | poslední | nejnovější 7.2. 19:58 | všechny 1575
Celkem: 1.974 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,198 další >>
POLÉVKY
Brokolicová krémová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 brokolice,1,2l zeleninového vývaru,1 kelímek smetany na vaření,česnek podle chuti( já dávám 3 stroužky),1 lžíce másl,sůl,pepř,špetku muškátového oříšku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Brokolici-očistíme,rozdělíme na růžičky.V hrnci rozpustíme máslo a na něm orestujeme na plátky nakrájený česnek.Přidáme brokolici -chvíli společně opékáme a pak zalijeme zeleninovým vývarem( já si připravuji s kostky wirzl),osolíme,opepříme a uvaříme do měkka.Pak brokolici rozmixujeme ,( část nechávám celou) ,přidáme smetanu ,špetku muškátu ,krátce povaříme a výborná rychlá polévka je hotová.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |

Alena H. (chalupnicka) ID 240673 | další recepty

KOMENTÁŘE (2) poslední: 24.1.2016, 18:09 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
vývary

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kosti,maso,zelenina,koření

POSTUP PŘÍPRAVY

Vědci objevují staré pravdy… NENÍ NAD HORKOU POLÉVKU:
Rozhodně stojí za přečtení!
Tak zase je všechno jako vždycky: Nejnovější americké výzkumy objevily Ameriku. Vědci "odhalili" něco, co naše babičky a maminky dobře znaly. Když si ti starší mezi námi vzpomenou - co byla první věc, kterou dostali, když byli nemocní? Nikoli paralen - ale horkou polévku.
Tak za prvé: vědci přišli na to, že vývar z kostí "inhibuje migraci neutrofilů". Méně učeně řečeno ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním. Takže - vám prostě bude lépe s polévkou, než bez ní.
Za druhé: lékaři, kteří se "polévkovědou" zabývají, s překvapením zjistili, že vývar z kostí, obsažený v polévce, pomáhá "nakopnout" imunitní systém. Něco důležitého, co běžně neděláme, však přece jen pochopili: Důležité je vařit polévku pomalu. Jedině velmi pomalý var - může trvat i několik hodin - totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které na polévku použijeme, uvolní léčivé látky. Mezi nimi najdeme kolagen, ale i esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin. Právě ty příznivě působí na naše zdraví, psychiku.
Tekutá lékárnička
Kromě toho kostní dřeň a minerály v kostech obsažené napomáhají regeneraci krevních buněk, včetně již zmíněných bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Když navíc přidáte do polévky zeleninu, uvolňují se z ní další důležité výživné látky, které přidávají svůj účinek k celkově antivirovému a antibiotickému působení vývaru.
I jinak mají látky, obsažené ve vývaru další pozoruhodné účinky:

Zobraz více ...


ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Eva P. (plamenek) ID 222118 | další recepty

KOMENTÁŘE (4) poslední: 13.1.2016, 11:59 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Dobrá dýňová polévka
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce másla, trochu olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g dýně hokkaido (zbavené semínek a nakrájené na kostky - nemusí se loupat), 1 l vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového), troška kari, ml. zázvoru, ml. papriky, muškátového květu, 100–150 ml smetany 12%, sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle s olejem osmažte dosklovita nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte koření (kari, zázvor, papriku a muškátový květ), promíchejte. Do základu vsypejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a podle chuti dosolte, opepřete, promíchejte a můžete podávat.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbil jeden návštěvník)

Drahomíra H. (miraka) ID 11483 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Moje rybí vánoční polévka, už roky ji dělám i pro naše kamarády

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hlavy z kapra (bez očí),jikry, mlíčí, mrkev, celer, petržel,máslo, hl. mouku, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, vegetu, špetka muškátového květu, zelená petrželka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do studené vody si dám vařit oprané hlavy s mlíčím a jikrami, osolím, dám nové koření, bobkový list, pepř a uvařím do měkka. Vyndám maso a vývar přecedím. Maso oberu, pokrájím spolu s mlíčím a jikrami. V katrolu si rozehřeji máslo a na něm osmahnu nastrouhanou zeleninu, zaliji vývarem z kapra a vařím do měkka. Mezitím udělám máslovou jížku a polévku s ní zahustím. Přidám pokrajené masíčko, dochutím muškátovým květem, zelenou petrželkou, vegetou, můžeme zjemnit smetanou. Kdo chce může i krutonky z housky na másle smažené. Mňam už se těším.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Dana Š. (standy) ID 39399 | další recepty

KOMENTÁŘE (18) poslední: 2.1.2016, 12:06 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Mungo polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 - 250g mungo fazolí, sůl, 1 - 1,5l vývaru, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, chilli paprička, 2 stroužky česneku, olivový olej, čerstvý koriandr

POSTUP PŘÍPRAVY

Fazole přes noc namočíme do vody. Na oleji osmahneme česnek, poté všechno koření. Přidáme slité fazole, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka (asi 45 min.). Na talíři posypeme koriandrem.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbil jeden návštěvník)

Marika S. (li.za.rd) ID 69838 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Smetanovo sýrová pórková polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pórek, brambory, máslo, tavený sýr, sůl, pepř, smetanu ke slehání, máslo+ hl.mouku na jíšku, masox -pro odpůrce vývar, zelená petrželka, vegeta-opět nemusí být

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle trochu orestujeme pórek, zalijeme vodou či vývarem, přidáme brambory nakrájené na kostičky, pepř, sůl, případně masox a vaříme do měkka. Pak přidáme tavený sýr a necháme jej v polévce úplně rozpustit. Uděláme si jíšku z másla a hladké mouky a polévku zahustíme. Zjemníme smetanou a přidáme pokrájenou zelenou petrželku.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Dana Š. (standy) ID 39399 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
SKVĚLÉ DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na knedlíčky: 4 balení čerstvého droždí, malá cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 celé vejce, 1/2-1 celý hrnek strouhanky, 1-2 lžíce oleje, zelené bylinky (nasekaná pažitka, petrželka, …), polévkové koření, tenký plátek másla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Předkládám zde recept na drožďové knedlíčky, který jsem si postupně poupravovala dle požadavků své rodiny, ale základní receptura zůstala zachovaná. Vím zcela jistě, že se podle ní připravovala tato chuťově specifická zavářka do polévek u našich předků již před více, jak půl stoletím. Je to tedy další z oněch pomyslných rodinných štafet, kterou jsem přebrala a budu ji pro její oblíbenost v rodině předávat dál.

Postup: Na oleji orestujeme do růžova drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem. Pak přidáme rozdrobené droždí, které ze začátku vypustí hodně tekutiny - občas zamícháme. Postupně celá směs houstne, kterou již promícháváme nepřetržitě. Současně ji dochutíme, jak kdo má rád. Já přidávám pár kapek polévkového koření a sůl, někdy ještě dodám 1 stroužek česneku utřeného na kašičku. Hustou směs pak odstavíme bokem, ještě do horké přidáme plátek másla a necháme vychladit. Občas ji promícháme, mohl by se na povrchu tvořit škraloup.

Po vychládnutí dosolíme a vsypeme zelené bylinky /nasekaná pažitka, petržel…/, výsledná chuť by měla být výrazná. Nakonec přidáme celé vejce a dobře promícháme. Teď přichází důležitý moment, který rozhoduje, že knedlíčky budou v polévce měkké, ale pevné: "Zásadně zahušťuji strouhankou do potřebné hustoty, moukou ne“.

Namočenými dlaněmi pak vytvarujeme knedlíčky ve velikosti, jakou si zvolíme - já dělám větší. Všechny uložíme na prkýnko odpočinout a v jakémkoliv vývaru pozvolna uvaříme. Když vyplavou nahoru, ještě je malý moment dovaříme a vypneme sporák. Já do horké polévky přidávám zelené bylinky a sušenou majoránku, nakonec ještě uvařené domácí nudle s hráškem.

Zobraz více ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Jarmila L. (yarkal) ID 570069 | další recepty

KOMENTÁŘE (14) poslední: 8.12.2015, 19:30 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Nezahuštěná bramboračka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 větší brambory,1 mrkev,1 petržel, kousek celeru ,asi 10 dkg pórku,1 cibule,20g sušených hub, sůl , drcený kmín, majoránka, česnek podle chuti, zelená petrželka, voda 1 a 1/4 litru

POSTUP PŘÍPRAVY

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme 15 minut nabobtnat . Pak je scedíme a nesekáme je na menší kousky(vodu nevyléváme přidáme do polévky).Brambory a zeleninu očistíme a nakrájíme , zrovna tak cibuli-nadrobno. Brambory zalijeme vodou ,osolíme ,přidáme kmín a cibuli a vaříme 15 minut. K poloměkkým bramborám přidáme nakrájenou zeleninu, houby , přilijeme vodu z hub a vaříme dalších 15 minut do úplného změknutí zeleniny. Nakonec dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem a přidáme nadrobno nasekanou petrželku.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Alena H. (chalupnicka) ID 240673 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Kapustová polévka s pečenými rajčaty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g rajčat, olivový olej,1 cibule,2 lžíce třtinového cukru,100 g mrkve,200g kapusty,100g petržele, asi 3 stroužky česneku,4 lžíce rostlinného oleje,100g rajčatového protlaku,sůl.pepř,1 l zeleninového vývaru( já dělám z kostky wirzl- koupeno ve zdravé výživě)

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si připravíme rajčata. Nakrájíme je na osminky a rozprostřeme na plech ,vyložený pečícím papírem. Zakapeme olivovým olejem a posypeme třtinovým cukrem a pečeme v troubě při 200°C-asi 150minut.
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky , kapustu na proužky.
V hrnci na 4 lžících oleje necháme zesklovatět cibuli a česnek. Pak přidáme zeleninu a protlak a restujeme 5 minut.
Nakonec vmícháme pečená rajčata ,zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme společně 25 minut. Do talíře dáme lžíci povařené kapusty.Můžeme podávat s pečivem.
Recept na toto výbornou polévku jsem objevila v časopise a moc nám chutná, s pečivem , je to výborná večeře.(Rajčata i kapusta se teď dá koupit na farmářských trzích za pár korun)

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Alena H. (chalupnicka) ID 240673 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
POLÉVKY
Pikantní cibulačka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 velkých cibulí, 1,5 l domácího vývaru, drcený kmín, pepř, chilli, dle potřeby sůl, máslo, 2lžíce hladké mouky, nastrouhaný parmazán

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo měsíčky.
Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, když zesklovatí přidáme drcený kmín, pepř a chilli. Nakonec směs poprášíme hladkou moukou a necháme krátce osmahnout. Zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Vaříme na malém plameni 20 minut. Podle chuti přisolíme. Nakonec přidáme nějakou bylinku např.rozmarýn

K variaci se sýrem můžeme polévkou naplnit zapékací mističky, posypat ji kostičkami chleba a sýrem a zapéct při 225 °C dozlatova nebo při velkém hladu do horké polévky jen vsypat strouhaný sýr.

Já ráda přidávám do polévky malé sýrové nočky.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Tereza T. (orricostacie) ID 291877 | další recepty

KOMENTÁŘE (1) poslední: 18.11.2015, 2:09 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
Celkem: 1.974 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,198 další >>
© 2004-2015 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Černá listina | Kontakt | Facebook