NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec,…
Potřebné ingredience
580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 120 g cukru, 1 cukr vanilkový 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky) nebo sáček instantního, 2 vejce + 1 na potření, 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra
Postup přípravy
Těsto zaděláme klasickým způsobem, nebo máme-li domácí pekárnu, dáváme postupně ingredience takto. (postup při ručním zadělávání najdete u mě v receptech na vánočku!)
1/4…
PRAVÉ ČESKÉ ROHLÍKY OD SVĚTLUŠKY NEJEN Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
Potřebné ingredience
Další z úžasných receptů, které jsem našla na Dámě a vyzkoušela, nafotila a zveřejňuju. Originál je zde i s postupem motání http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4920
Postup přípravy
260 ml vlažné vody
20g oleje
10g soli
buď - 500g polohrubé výběrové mouky
nebo 300g polohrubé a 200g hladké
1,5 lžičky instantního droždí nebo 17,5g čerstvého…
Chinois - francouzský máslový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.
Postup přípravy
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo…
Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!
Potřebné ingredience
Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Honzovy plněné buchty od Uursik
Potřebné ingredience
Recept není můj, je z diskuze z Dama.cz, originál je zde http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2448 a je opravdu úúúžasnýýýýý.
Postup přípravy
250 ml vlažného mléka
150g rozpuštěného másla (nebo Hera, Stella...)
2 žloutky
2 lžíce citronové šťávy - dala jsem citronku
strouhanou kůru z jednoho citronu (stačí…
Chlebík, který nám chutná nejvíc
Potřebné ingredience
310 ml vody, 1 PL oleje, 1 PL octa, 2 ČL soli, 1 ČL cukru, 380g hladké mouky, 120g žitné mouky, 1 ČL sušeného droždí. Po pípnutí: 1 ČL kmínu, hrst majoránky a cibule (nakrájená)
Vláčné majolkové houstičky
Potřebné ingredience
250 ml mléka,
1 vanička majonézy (nebo 2 pytlíčky majonézy hellmans)-tj.100 ml,
1 lžička soli,
1/2 kg hladké mouky,
1 lžička cukru,
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy
V uvedeném pořadí vložíme do pekárny program těsto.Po vykynutí upleteme houstičky potřeme bílkem či rozšlehaným vejcem,posypeme mákem, kmínem nebo sýrem.
Tyto houstičky…
Buchtičky "Eliška" moc dobré na oslavy i na…
Potřebné ingredience
250 ml mléka, 200 ml oleje, 3 žloutky, sůl, 500 g polohrubé mouky, lžíce cukru, 30 g kvasnic Náplň: nejlepší jsou tvarohové - 1 kostka tvarohu, 1 vejce, cukr dle chuti možno i vanilkový, rozinky My máme rádi i makové (kupuji hotovou náplň) Na potření: rozpuštěné máslo s trochou rumu a cukr moučka na obalení
Postup přípravy
Já zpracovávám v domácí pekárně - program těsto - suroviny vložím do pekárny v uvedeném pořadí. Kvásek nedělám, stačí rozdrobit kvasnice úplně nahoru. Po vykynutí z těsta kávovou…
MAZANEC - VÁNOČKA ... luxusní!!!!!!!!!!
Potřebné ingredience
250 ml mléka 100 g herry 100 g cukru 1 vanilkový cukr 2 žloutky 1 vejce špetka soli 400 g pol. mouky 200 g hl. mouky 2 1/2 lžičky suš. droždí
Postup přípravy
ingredience vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Po ukončení programu těsto propracujeme rukama a rozdělíme na dva bochánky. Dávat 2 bochánky na jeden plech je chyba,…
Výborný KMÍNOVÝ CHLÉB z domácí pekárny
Potřebné ingredience
200 ml mléka, 200 ml vody, 2-3 lžíce oliv.oleje, 1-2 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 350g hl.mouky (mě se osvědčila ARO), 200g celozrnné žitné chlebové mouky (nejlépe jemně mletá Předměřická), 1 vrchovatá lžička celého kmínu, 1-2 vrchovaté lžičky drceného( ne mletého) kmínu nebo chlebového koření (koupíte v DM drogerii) a 1/3 kostky čerstvého droždí nebo 1 lžička suš.droždí (modrobílé s vlaštovkou) doprostřed do menšího důlku v mouce. Po signál.znamení: slun.semínka nebo sezam, čerstvá či osmahnutá cibulka, česnek, mleté škvarky..., ale já nejraději přidávám cca 1 vrch.lžíci Semínkové směsi-Natural paradise (slunečnice, dýně, pinie).
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do formy v pořadí tak, jak je uvedeno v rozpisu. Pečeme na program 1-základní (ne celozrnný!), kůrka tmavá (nebo jak má kdo rád).
Mouky smíchám v míse a…