Vepřová kýta po husarsku
Potřebné ingredience
vepřová kýta, cibule, mrkev, petržel, celer, 1 kostka masoxu, 2 lžičky papriky sladké, hladká mouka a smetana
Postup přípravy
Do velkého pekáče nebo většího kastrólu, který můžeme dát do trouby dáma máslo a na něj zpěnit cibulku na kostičky, pak dáme celou kýtu prošpikovanou špekem a orestujeme jí ze…
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
4 hrsti čerstvých květů pampelišky i se zelenými lůžky
1 litr vody
1 kg pískového cukru
2 citrony
1 pomeranč
Postup přípravy
Květy opláchneme, procukrujeme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2l vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Poté květy s vodou svaříme…
Základní chleba od Milky
Potřebné ingredience
380g vody
2 lžíce octa, 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru
600g mouky (400g hladké, 100g žitné celozrnné, 100g jiné, např.špaldové)
1/2 sáčku sušeného droždí " s modrým ptákem" Saf nebo 1/4kostky čerstvého
2-3 lžičky drceného kmínu
Postup přípravy
Všechny suroviny dáváme do pekárny v pořadí, jak jsou v surovinách popsané, tedy nejdříve tekuté přísady a potom sypké. Poměry mouky můžeme libovolně měnit, při zachování 600g.…
Jablečný koláč
Potřebné ingredience
250g polohr.mouky,250 g cukr(i méně) ,350 g strouh.jablek,2 celé vejce,1/2 sleničky mléka,1/2 skleničky oleje,3 lžíce kakaa,1 prašek do pečiva.
Postup přípravy
Všechno smíchat dohromady(proto je můj oblíbený)POLEVA:100-150g masla rozpustit+čokolada na vaření-polijeme kolač.Posypeme kokosem.Pod vrstvu polevy můžeme dát džem.Je výborný.
Květák s čepicí
Potřebné ingredience
květák,hrášek,mléko,sůl,pepř,3 vejce,struh.sýr,
Postup přípravy
Uvařený květák natrháme na malé růžičky dáme do vymazaného plechu ,osolíme ,opepříme.Posypeme konzerv.hráškem.Uděláme bešamel(jíška s mlékem)Vznikne nám taková bílá omáčka…
Rychlá ovocná buchta
Potřebné ingredience
350 g polohrubé mouky,150 g cukru mletého(může být i méně),1dl oleje,4ks celé vejce,1 ks prašek do pečiva,1 ks kompot merunky,špetka tluč.badyánu a hřebíčku(ja dávam hotové koření na jablečný zavin v pytlíku)1 lžička skořice a strouhané citronové kůry (může byt také sušena kupovaná)čokoládová poleva.
Postup přípravy
1.Mouku prosejeme spolu s cukrem,přidáme koření,citr.kůru,prašek do pečiva a promícháme.2.Do směsi přidáme olej,vejce a kousky kompotovaného ovoce i se štávou.Vše dobře promícháme…
Švestkové koláče
Potřebné ingredience
3/4 hrnku cukru (můžete použít méně)
125g másla
1 hrnek mouky (použila jsem asi čtvrt rýžové a zbytek jizerky)
1/4 lžičky xanthanové gumy (nebo psylia)
1 lžička prášku do pečení
špetka soli
2 vejce
24 půlek vypeckovaných švestek
cukr, trocha citronové šťávy, skořice.
Postup přípravy
Troubu předehřejte na stupeň 4 u plynové, 180st. elektrické. Utřete cukr s máslem. Přidáte suché ingredience a vajíčka. Dobře promíchejte. Můžete přidat trošku mléka, abyste…
Skořicové cookies s meruňkami
Potřebné ingredience
25g - 2,5 lžic másla (poslední dobou heruju:-) 50g - 0,5 hrnku rýžové moukypůl jablka najemno nastrouhaného 1 lžíce hnědého cukru (postačí normální nebo vanilkový)6 sušených meruněk nadrobno nakrájených3 špetky skořice (já mám ráda hodně, tak jsem přidala)2 lžíce sezam. semínek (možné vynechat)
Postup přípravy
1. Předehřej troubu na 450C/stupeň 8.
2. V misce vidličkou promíchej mouku s máslem.
3. Přidej jablko, cukr, skořici a meruňky. Zapracuj vařečkou, až vznikne koule těsta.
(nejen)BARBIE dort
Potřebné ingredience
Velký piškotový korpus: 6 vajec, 140g moučkového cukru, 150g hrubé mouky, 30g rozehřátého másla, tuk a mouku na vymazání formy
Základní máslový krém: 150ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky nebo škrobové moučky, 150-200g másla, 120g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr
Postup přípravy
Piškot: Z bílků ušleháme sníh, po částech přidáme 100g cukru a ušleháme dohusta. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme ke sněhu a opatrně vmícháme. Nakonec lehce…
Jednoduchý recept na štrúdl
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 250g nastrouhané Omegy(100%tuk), špetka soli, 2 dcl vody
Postup přípravy
Všechny suroviny zpracujeme v těsto - krásně se vyvaluje a je moc dobré. Plníme podle chuti:-).