Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 25 návštěvníků)

Víte co dáváte dětem k jídlu???

0.0
Víte co dáváte dětem k jídlu???

Postup

33 dětských kalorických bomb
Datum: 12.5.2010 Autor: Hana Večerková Zdroj: Mladá fronta DNES Rubrika: Ekonomika - test Strana: 07

Otestovali jsme třiatřicet potravin určených dětem. Cereálie, sušenky, nápoje... všechny mají pořádnou nálož cukru, která může děti přivést k obezitě.
Dali byste dítěti k snídani osm kostek cukru, ke svačině devět, odpoledne pak dalších jedenáct? Těžko. Takhle sladí dětem potravinářský průmysl. Do dětských potravin cukrem nešetří. Ba naopak, jako by se ruka s „cukřenkou“ utrhla. Vždyť dětské potraviny mohou obsahovat až devadesát procent cukru.
Prokázal to test dětských výrobků, který jsme zaměřili na obsah cukrů. V obchodech jsme koupili přes třicet různých potravin – instantní směsi na přípravu kakaa nebo koktejlů, nápoje, mléčné výrobky, snídaňové cereálie, sušenky, tyčinky – a nechali je analyzovat ve Státním veterinárním ústavu v Praze.
Výsledek byl hodně sladký. Dětské potraviny mají v průměru ve 100 gramech 33 gramů cukru a energetickou hodnotu 1 632 kilojoulů. Jen pro představu. Tolik mají tři velké vaječné věnečky.

Cukrová bomba
Skutečnou cukrovou bombou je výrobek pyšnící se značkou kvality Klasa – Frape Frapko, jahodový rozpustný nápoj do mléka. Obsahuje 90,7 procenta cukru.

Sladkými přeborníky mezi nápoji jsou jupíci. S lahvičkou jupíka dítě vypije devět kostek cukru, ale jen proto, že je o čtvrtinu menší než lahvička Jupíka Play – s ním si dítě do sebe obrátí 11 kostek cukru, což je víc, než má cola.

Místo kakaa platíte jen cukr

Největší překvapení přinesla skupina instantních nápojů. Malinký kopeček kakaa a velkou horu cukru, tak si můžete představit rozpustnou směs pro přípravu kakaových nápojů typu Granko nebo Nesquick, které zná asi každé dítě. Jsou totiž velmi snadné na přípravu. Jenže v každé sklenici je 23 gramů cukru, což je asi pět velkých kostek. A to je i pro děti hodně.

Dětské pití s hromadou cukru
O škodlivosti nejrůznějších dětských pitíček už bylo řečeno hodně. Přesto se stále prodávají a rodiče je dětem kupují. Malou čtvrtlitrovou krabičku ovocného nápoje s brčkem dítě „vycvakne“ jako nic. I se šesti kostkami cukru.

Když bude mít ještě příchuť čokolády, jako Jupík Shake, bude to více než devět kostek.
Ani jeden ze šesti testovaných nápojů nepatří dětem na běžné pití. „Na pití je voda a ne cukřenka,“ říká s nadsázkou obezitolog Zlatko Marinov v rozhovoru na straně C9.

Sladký start dne
O moc lépe na tom nejsou dětské cereálie ochucené medem, čokoládou nebo kakaem. Spolu s cukrem z mléka dodá miska k snídani kolem 17 gramů cukru – čtyři kostky. Pokud zůstane jen u sladké snídaně, tak to tolik nevadí.

„Snídaně, to jsou cereální výrobky, tam mi dokonce nevadí ani ten cukr. Protože ve výživě platí, že je lepší cokoliv než nic. Pokud dítě nesní jogurt bez ochucení, lepší je ochucený než žádný,“ říká Zlatko Marinov. „Na dopolední svačinku mi nevadí müsli tyčinky, ale už k nim musí být jablko, pomeranč nebo okurka či paprika. Oběd má školní jídelna velmi dobře zpracovaný a odpolední svačiny mají být ovocně mléčné.“ Ostatní výrobky s přidaným cukrem by podle něj měly děti jíst jen o víkendu, nebo při slavnostní příležitosti. „Tam má na to dítě nárok. Když má rodina čas a strava je pod kontrolou. Nepatří to ale v žádném případě dětem do školy do tašky.“

Proč nám potravináři tak sladí
Osmdesát procent cukru, který sníme, nepochází z cukřenky na našem stole, ale z hotových potravin, jež nám připravil potravinářský průmysl.
Pro něj je cukr nejlevnější nosič chuti, který má k dispozici.
A přidává ho nejen kvůli chuti, ale také z technologických důvodů.
Cukr totiž vylepšuje texturu (například ve zmrzlinách), konzervuje – zabraňuje množení bakterií (proto jsou marmelády tak přeslazené), ale také zadržuje vodu v potravinách, zvýrazňuje aroma a spojuje zdánlivě neslučitelné chutě. Dost důvodů pro to, aby výrobci s cukrem nešetřili. Výsledek je, že ho najdeme i tam, kde bychom ho nečekali – třeba v kečupu.

Čím víc cukru, tím víc potřebujeme další
Potravináři mají ještě jeden pádný důvod, aby nešetřili cukrem. Přislazují nám, abychom ještě více kupovali jejich výrobky. Vysvětlení? Čím více totiž konzumujeme cukru, tím větší máme jeho potřebu. Platí to hlavně pro nejrůznější snacky, tyčinky a dezerty, tedy výrobky s vysokou energetickou denzitou neboli hustotou, což je množství energie vztažené k objemu. Laicky řečeno – pořádná porce kalorií v malém kousku jídla. Problém je o to horší, že cukry projdou do těla jakoby nepozorovaně, dítě je spolyká, aniž by mělo pocit, že něco vydatného snědlo, a přihlásí se o další. Jak reaguje lidský organismus na jídlo? Větší porce na talíři spustí signál k pocitu nasycení, u menší porce, třebaže má stejné množství kalorií,máme naopak pocit, že bychom měli v jídle pokračovat.

Sportovní svačinka
Většina těchto výrobků je přitom nabízena v reklamě jako vhodná dětská svačinka. „Mohla by to být svačinka, ale sportovní. A to je rozdíl. Pokud dítě hraje celé dopoledne fotbal, proč by nemohlo dostat tyčinku? Tak je koneckonců také reklama vedená. V tom výrobce nelže. Alemanipuluje s fakty, dítě neběhá venku, ale sedí za počítačem,“ říká lékař Zlatko Marinov.

FAKTA
Co nám vyšlo v testu


* Absolutní cukrovou bombou je Frape Frapko s jahodovou příchutí, obsahuje 90,7 procenta cukru !!!

* Nejvíce cukru v jednom balení má Kubík Play – 44,8 gramu, což je 10,6 kostky cukru,

* Nejsladší nápoj je ovocná šťáva Kubík. Obsahuje 12,3 procenta cukru, v jedné lahvičce je ho téměř 9 kostek cukru.

* Nejvíc cukru v nejmenší porci má Bebe Brumík Lodička. Obsahuje 51,5 procenta cukru. Šest malých sušenek (40 g!) dodá 4,9 kostky cukru.

* Nejvíc kalorií má tyčinka Kinder Choco Fresh. 100 gramů dodá 2 379 kJ.

* Nejsladší jsou instantní nápoje. Obsahují kolem 70 procent cukru.


1 snídaně + 2 svačiny = 230 % celodenní dávky cukru


Když si desetiletý kluk dá ke snídani porci cereálií Kangus s mlékem, k tomu jahodový mléčný nápoj Frapko, ke školní svačině Maxi Bobíka, odpoledne šest minilodiček Bebe Brumíka, které zapije jedním jupíkem, nepřijde to rodičům nijak neobvyklé. Dostane však do sebe 29,1 kostky cukru, což je 122 gramů. A celodenní hlad rozhodně nezahnal. Přitom téměř dvaapůlkrát překročil svou dávku cukrů, kterou by měl přijmout za celý den.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Hemberka 12. 5. 2010, 13:02
Což o to, já třeba dětem tohle skoro nedávám, snad kromě hrnku Granka k snídani, ale babičky nakupují ve velkém :^). A nerozmluvím jim to. Když jsou děti u mojí matky, pijou Jupíky, jedí Brumíky a dorazí se lízátkem. A pak mi babička říká, jak hezky papaly (6) (6)
Kejko 12. 5. 2010, 15:28
@Hemberka Naše děti také pijí kakao k snídani (C),před časem jsem zkusila bio kakao z DM,není ani drahé,okolo 80,- Kč,ale stačí půl lžičky do hrnku a je moc dobré.Nemám doma originální obal,takže nevím kolik obsahuje cukru,ale určitě je v něm více kakaa než v Granku ,-)
vikinka1 12. 5. 2010, 16:19
@Kejko Zajímavý tip děkuji (F) malá mi ráno bez kakaa neexistuje tak zkusím lepší variantu
Jajinka1 12. 5. 2010, 18:10
@vikinka1 Místo Granka v Lidlu mají Choco Drink, tam je 20% hroznového cukru a chutná stejně jako Granko. Tak aspoň něco. (B) (D)
HunchiBunchi 12. 5. 2010, 12:38
Uff, ještě že dětem chutná pouze obyčejná voda. Naší malé jsem zkusila dát několikrát baby šťávu, ale plivala mi to a šklebila se, tak pije jen vodu. Náš (Z) pije vodu z vodovodu a šťávy, Jupíky a minerálky taky nechce ani vidět. Do školního věku mu vůbec nechutnaly sladkosti, když chtěl "koko" (bonbón,u nás na Moravě je to kokino), tak tím myslel zeleninu. Miluje rajčata a okurky, těm neodolá nikdy. Ovšem teď co začal chodit do školy, zachutnaly mu i ty sladkosti. Tak se to snažíme regulovat do přijatelné míry. (zajic)
Míša a její tygři 12. 5. 2010, 12:04
Tak dětem moc tyhle "dobroty" nedávám. Jsou naštěstí požírači ovoce a zeleniny. Jen jsem si vzpomněla na svoje dětství - u babičky jsme vždycky křoupali homole cukru, cucali med, cpali se buchtama a pili sirupy a hubení jsme byli jako tyčky. Teď sladký vůbec nejím, nic nesladím, piju jen vodu z vodovodu a jsem tlustá jako bečka sádla ,-)
RIBICKA 14. 5. 2010, 19:31
@Míša a její tygři já to mám stejně,jako dítě jsem cucala cukr s citronem, jsem schopná sníst tabulku čokolády na posezení :-$ ,ale tady nejde jen o tloušťku,ale o to zadělat si v dětském věku na cukrovku, děti můžou být hubené jak chtějí,ale ve 30 ti letech si můžou píchat inzulin. (zip)
Zdenča 56 12. 5. 2010, 12:16
@Míša a její tygři :-D :-D :-Dasi tak nějak,teď jsem se fakt zasmála ,-)ale jinak se snažím dětem taky dávat jen občas :-$
Zrušený účet 12. 5. 2010, 11:59
tak to mě šoklo,vím že fruka a jiná pitíčka jsou sladké ale že až tak jsem netušila a granko malá miluje a já jí tím vlastně ubližuju :-|člověk už neví co děcku koupit,samá reklama jak jsou cereálie zdravé a pak zjistíš že je lepší chleba s máslem +o(díky za informace (L)
Zrušený účet 12. 5. 2010, 11:59
Minimálne na zamyslenie...... *-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie