Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 25 návštěvníků)

Pár typů jak na bolesti hlavy

0.0
Pár typů jak na bolesti hlavy

Postup

OPSÁNO Z KNÍŽKY 1000 RAD DOMÁCÍHO LÉKAŘE.

VYZKOUŠEJTE AKUPRESURU
Pevným krouživým pohybem masírujte kůži mezi kořenem palce a ukazováčku. Po několika minutách pokračujte stejným způsobem na druhé ruce. Masáž provádějte tak dlouho, dokud bolest nezmizí. Specialisté na akupresuru nazývají toto místo na ruce spouštěcím bodem LIG4, který je spojen s oblastmi v mozku, kde bolest hlavy vzniká.

LÉČBA TEPLEM NEBO CHLADEM
- Možná vás to překvapí, ale bolest hlavy může zmírnit koupel chodidel v horké vodě. Při teplé koupeli se totiž krev soustředí do chodidel a tím poklesne tlak v cévách vedoucích do hlavy. Při silných bolestech přidejte do vody trochu hořčičného prášku.
- Při tenzních bolestech hlavy si přiložte na čelo a na šíji horký obklad, aby se uvolnily napjaté svaly.
- I když se vám může zdát, že vám dáváme vzájemně si odporující rady, horkou terapii můžete vystřídat (nebo nahradit) studenou. Na čelo si přiložte studený obklad z kostek ledu, které zabalíte do ručníku. Můžete použít i sáček mraženého hrášku zabalený do utěrky. Chlad stáhne cév a tím povolí jejich dráždění nervových zakončení. Bolesti hlavy někdy vznikají v nervech v oblasti šíje, zkuste si proto studený obklad přikládat na spodní okraj Ibi.
- Studený obklad můžete nahradit následujícím postupem: vložte ruce do ledové vody a vydržte v ní, jak můžete nejdéle. Během koupele zatínejte a uvolňujte pěsti. Tento postup působí stejně jako ledový obklad na hlavě - chlad zužuje roztažené cévy.

KOFEINOVÁ KÚRA
Vypijte šálek silné kávy. Kofein omezuje rozšiřování cév a díky tomuto účinku může zmírnit i bolest hlavy. Proto se kofein také přidává do některých léků, jako je například Panadol nebo Valetol. Kofeinovou kúru raději vynechejte, jestliže pijete kávu často; pokles hladiny kofeinu může následně vyvolat bolest hlavy, takže byste se dostali do bludného kruhu.

STAHUJÍCÍ OBKLAD:
Kolem čela si oviňte čelenku, šátek nebo obinadlo a stáhněte je tak, abyste pocítili tlak kolem hlavy. Omezení průtoku krve do hlavy může pomoci zmírnit bolest, způsobovanou otokem cév. Obklad můžete předem namočit do octa, který se používá jako tradiční prostředek proti bolestem hlavy.

LEVANDULOVÁ A MÁTOVÁ AROMATERAPIE
- Některé druhy aromatických olejů, zvláště levandulový olej, pomáhají uvolnit napětí a zmírňují bolesti hlavy. Trochu levandulového oleje si jemně vmasírujte do pokožky na čele a spáncích, lehněte si na záda a vdechujte uvolňující vůni. Relaxujte nejlépe v klidné, chladně a zatemněné místnosti. Výsledek aromaterapie bude záviset na tom, kolik času jí věnujete.
- K levandulovému oleji můžete přidat mátový olej, anebo použít jen ten. Je v něm obsažen mentol, který pomáhá odstranit bolest. Jeho vůně nejprve stimuluje nervová zakončení, která způsobují bolest hlavy, a posléze přináší jejich uvolnění.
- V rozprašovači smíchejte 7 kapek levandulového oleje se 3 kapkami mátového oleje a vdechujte zklidňující aroma. Místo rozprašování můžete nakapat pár kapek mátového oleje na papírový kapesníček a zhluboka vdechovat jeho vůni.
- Vyždímejte dva mokré sáčky mátového čaje a na pět minut si je přiložte na zavřená víčka na čelo.

UTIŠUJÍCÍ DOUŠKY
- Osvědčeným prostředkem proti bolestem hlavy je zázvor, který má protizánětlivé vlastnosti. Studený nápoj připravíme z půl lžičky čerstvě umletého zázvoru, který vmícháme do sklednice vody a vypijeme. Na čaj použijeme 1 lžičku čerstvě mletého zázvoru, přelijeme ho šálkem vroucí vody, necháme trochu vystydnout a vypijeme. Zázvor je obzvláště účinný proti migrénám, není však přesně známo, jak působí. Patrně ovlivňuje prostaglandiny, látky podobné hormonům, které podporují vznik zánětu. Zázvor také tlumí nevolnost provázející migrénu.
- Zkuste vypít šálek rozmarýnového čaje, který údajně zabraňuje zhoršení bolestí. Připravíte si ho tak, že lžičku sušené rozmarýny zalijete šálkem vroucí vody, necháte 10 minut vylouhovat a scedíte.


- Naše babičky připravovaly proti bolestem hlavy nápoj ze silného černého čaje s několika nadrcenými hřebíčky. Čaj obsahuje kofein a hřebíček má protizánětlivé účinky.

- Vypijte velkou sklenici vody. Častou příčinou bolesti hlavy bývá dehydratace.

ÚČINNÁ PREVENCE
- Snažte se předcházet problémům, jako je skřípání zuby zuby nebo zatínání čelisti, ať už ve spaní nebo bdělém stavu. Na noc můžete používat náustek.
- Jezte v pravidelných intervalech. Pokud je přestávka mezi jídly příliš dlouhá, dochází k poklesu hladiny cukru v krvi. Tento stav může vyvolat bolesti hlavy.
- Nejméně 3x týdně věnujte 30 minut rychlé chůzi, jízdě na kole, plaání nebo jinému aerobnímu cvičení. Pohyb je velmi účinným prostředkem proti stresu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

janina8 8. 11. 2009, 6:42
Ahojky, já mohu doporučit prášek Saridon. Obsahuje kofei. Já moc kávu nepiji,do půl hoďky mi zabere. Nikdy mi nezaberou brufeny a jim podobné. (F)
Giiirl 6. 11. 2009, 9:18
dobře působí i sex... :-p
Gimulka 5. 11. 2009, 12:37
tak tohle jsem si měla přečíst včera...

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie