(recept
si oblíbilo 1055 návštěvníků)
KARAMELOVÝ VĚTRNÍK NA PLECH
Potřebné ingredience
750ml vody,23dkg másla,23dkg hladké mouky,špetku soli,8-9 vajíček 1 náplň:750ml mléka,2 karamelové pudinky,cukr moučka,1 máslo 2 náplň:1 šlehačka,cukr,ztužovač šlehačky
Postup přípravy
Vodu rozehřejeme s máslem a solí,pak najednou přidáme mouku a za stálého mchání vaříme na mírném ohni tak dlouho až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec(trvá to asi 4 minuty).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka,každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
Vymažeme dva plechy tukem a naneseme těsto rozdělené na plovinu.Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C.Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme,bubliny by splaskly.Pečeme asi 30-40 minut.Nebojte se,hned tak se nespálí.Je však třeba,aby povrch byl na dotek křupavější,protože jak chladne,trochu změkne.
A teď náplň: Uvaříme 2 karamelové pudinky ve 750ml mléka a necháme vychladnout.Pak vyšleháme 1 máslo se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený,zchladlý pudink.Dosladíme dle chuti.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem..Přiklopíme druhý plát a navrch polejeme karamelovou polevou.
Na karamelovou šlehačku:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí(když to bude hodně husté,přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne. Pokud se vám to nepodaří,spojte ji s ušlehanou smetanou.
Nebo další varianta je také fondán.
*SUPER ZÁKUSEK*
Větrník byl rychle fuč.
Vymažeme dva plechy tukem a naneseme těsto rozdělené na plovinu.Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C.Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme,bubliny by splaskly.Pečeme asi 30-40 minut.Nebojte se,hned tak se nespálí.Je však třeba,aby povrch byl na dotek křupavější,protože jak chladne,trochu změkne.
A teď náplň: Uvaříme 2 karamelové pudinky ve 750ml mléka a necháme vychladnout.Pak vyšleháme 1 máslo se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený,zchladlý pudink.Dosladíme dle chuti.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem..Přiklopíme druhý plát a navrch polejeme karamelovou polevou.
Na karamelovou šlehačku:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí(když to bude hodně husté,přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne. Pokud se vám to nepodaří,spojte ji s ušlehanou smetanou.
Nebo další varianta je také fondán.
*SUPER ZÁKUSEK*
Větrník byl rychle fuč.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
NBoa
(upraveno)
2. 6. 2011, 8:34
Včera jsem ho pekla pro manžela na narozeniny ....a nemám slov ...je to prostě pohádka...Jen se po něm zaprášilo ....Díky za tak úžasný moučník Ilona
Kamis1
(upraveno)
7. 6. 2011, 11:37
@NBoa
Jsem ráda, že vám chutnalo
Mutter
(upraveno)
30. 5. 2011, 19:30
Tak tohle je super zákusek...vyzkoušela jsem a je božííí!!! Všem doporučuji !!!
nelca
(upraveno)
6. 5. 2011, 21:37
Super receptík ,moc nám větrník na plech chutnal .Martina
pavla1810
(upraveno)
4. 5. 2011, 19:48
téda to vypadá úúúžasně
šlaušek
(upraveno)
3. 5. 2011, 15:05
Vypadá skvěle
babička julie
(upraveno)
2. 5. 2011, 13:11
Také vyzkouším,ale podle receptu,paráda.
garden
(upraveno)
26. 4. 2011, 16:48
Kamilko, moučník výbornýýýýýý celá rodina si ho chválila,,,,ale příště se také vykašlu na karamel a jen to pocukruji jako zákusek na rodinnou oslavu prostě paráda
Kamis1
(upraveno)
26. 4. 2011, 17:25
@garden
Děkuji,potěšila jste mě
rihaci
(upraveno)
22. 4. 2011, 22:13
tak jsem taky vyzkoušela a byl , jen ten karamel jsem dělala cukr a šlehačka, ale opravdu je to žravé
chucky 1111
(upraveno)
17. 4. 2011, 8:07
karamel problém
kvetina74
(upraveno)
17. 4. 2011, 7:53
vypadá to nádherně,určitě upečeme
ajdalina
(upraveno)
10. 4. 2011, 10:05
zakusek ješ dobry ale bohužel bez karamelu dělala jsem ho dva krat ale nikdy se mi nepovedl poměr cukru moučka ke skaramelizovane hmotě je až až moc
violka60
(upraveno)
4. 5. 2011, 11:15
@ajdalina
Dobrý deň Irenka, karamel je veľmi jednoduchý: do kastrólika si dajte 2-3 polievkové lyžice "kryštálového cukru!!!!!" a začnite zohrievať.Počas celého procesu musíte miešať a miešať.... Cukor sa pomaly rozpustí a začne meniť farbu, keď má farbu "opálu" kastrólik dáte mimo platňu a pomaly prilejete smotanu na šľahanie. Teraz Vám sa spraví tvrdý karamel, nepohne s ním nič!!!! Preto vrátime kastrólik na mierny oheň!!!! a pomaly zohrievame a pokúšame sa miešať, až kým sa nám to nepodarí a miešajúc a miešajúc zistíme, že sa karamel rozpustil, šľahačka veselo bubloce. Zakryť pokrievkou a dať na 12 a viac hodín do chladu. Potom už len normálne vyšľahať. Môžete pred šľahaním dať aj stužovač. Trvá to asi 5 minút, písanie trvalo dlhšie Cukru dávam 2vlž na 1šľahačku, my nemáme radi veľmi sladké. Dúfam, že sa Vám vydarí Jaaaaj Irenka, nevšimla som si, že Vám robí problém poleva karamelová. Ale tam je postup karamelu taký istý, kryštálový cukor upálite, zalejete mliekom, roztopíte zmes,a potom tou vriacou tekutinou zalejete práškový cukor a miešate do zbláznenia, nemôže tam totiž škrípať cukor. Tak veľa šťastia !!!!
Vera N
(upraveno)
9. 4. 2011, 17:02
gitasek
(upraveno)
8. 4. 2011, 19:53
ZA MĚ DOPORUČIT NEMOHU RECEPT NENÍ CELISTVÝ..., NÁPLN NENÍ UDANÁ KOLIK ČEHO VŠEHO A KARAMEL ZTVRDL DŘÍV NEŽ JSEM HO STAČILA CELÝ ROZETŘÍT, TAKŽE TO LETĚLO DO POPELNICE
simušT
(upraveno)
6. 5. 2011, 21:43
@gitasek
Myslím, že náplň tam je napsaná jasně - uvařit v 750ml mléka dva pudinky, pak ušlehat máslo s cukrem a pak tam přidat vychladlý uvařený pudink.......a na plát nanést nejprve vrstvu této náplně a na ní pak přijde ještě vrstva ušlehané šlehačky a přikrýt druhým plátem. Jen s tím karamelem navrch asi je problém, chci recept také zkusit, tak jsem zvědavá, jak ten karamel zvládnu. Když se nepovede, tak to prostě jen lehce pocukruju, jak tady radí ostatní.....
Kamis1
(upraveno)
8. 4. 2011, 20:40
@gitasek
Asi jste to nedělala správně.
marcela54
(upraveno)
8. 4. 2011, 14:06
nádherný, už se těším,akorát karamel mě děsí,jestli se mi nepodaří,dělala jsem na Vánoce podobný recept tady a měla jsem z toho hroudu a ne a ne rozvařit...
Lálápápá
(upraveno)
10. 11. 2013, 15:54
@marcela54
karamel jsem děala podle receptu a úpně v pohodě.Jen je důležité mít smetanu ohřátou,když se tam dá studená,udělá to hrudky.Není to nic složitého a recept je opravdu super,mňam ,díky za něj
100ml
(upraveno)
8. 4. 2011, 9:40
Vypada krasne(´ ´)
novackova
(upraveno)
8. 4. 2011, 6:51
r 1947
(upraveno)
7. 4. 2011, 22:20
to bude dobrota.
domaca-spiderman
(upraveno)
7. 4. 2011, 21:46
vavrofka
(upraveno)
7. 4. 2011, 20:37
Božíííííí
darinka30
(upraveno)
7. 4. 2011, 18:08