(recept
si oblíbilo 411 návštěvníků)
Jednoduché kynuté těsto na koláče , buchty- které nikdy nezkazíte
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, 2 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku droždí,7 lžic rozpuštěného tuku- možno i oleje,1/4 litru vlažného mléka, špetku soli
Postup přípravy
Do mísy nasypu 2 hrnky polohrub. mouky , udělám ve prostřed důlek a rozdrobím tam půl až 3/4 kostičky droždí,které má pokojovou teplotu, tak vyndat z lednice dřív, na které nasypu půl kávové lžičky cukru a asi 2 lžíce vlažného mléka. Nechám chvilku zkypět a přidám rozpuštěný tuk, žloutek a cukr . To vše zaliji asi 1/4 l vlažného mléka a propracuji tak, aby se těsto nelepilo o stěnu mísy. Když je to řídké, přidám trochu mouky, když tuhé, mléko. Ale většinou to vychází. Dám kynout a pak už dělám koláč na plech, buchty, nebo malé koláčky.
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
romana27
(upraveno)
10. 3. 2007, 9:30
zítra vyzkouším a doufám nebudu první, co se jí to nepovede Peču moc ráda, ale kynutýho se bojím jako čert kříže.
klient
(upraveno)
10. 3. 2007, 22:13
@romana27
Napište, jak se Vám povedlo. Opravdu to není nic těžkého. Je to napoprvé a potom je to už hračka. Já už jiné nedělám. Hkavně , aby to droždí se tam nedalo rovnou z lednice. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, to je základ tohoto těsta. Tak ať se daří a napište. Děkuji. Jana
alexandra
(upraveno)
10. 3. 2007, 11:14
@romana27
musím Vám dodat odvahy. Tohle kynuté těsto bylo také mé první v životě, a zvládla jsem to !! takže Vy to taky zvládnete!!!!
klient
(upraveno)
3. 3. 2007, 21:44
Tak jsem se na ty Vaše obrázky podívala a sliny se mi sbíhaly. Dnes jsem pekla taky moc dobrý tvarohový řezy ( také recept od známé) a moc všem chutnaly. Dnes ho dám do mých receptů. Díky za pochvalu. Jana
JiraS
(upraveno)
3. 3. 2007, 13:12
Milá Janičko, dnes jsem podle Vašeho receptu upekla koláče a buchty. Musím uznat, že tohle těsto je bezkonkurenční. Vyzkoušela jsem jich už hodně, ale máte u mne velikou jedničku. těsto je jako dech. Moc děkuji Jířa . P. S. Pokud chcete vidět, jak dopadly, mám je v rodinných fotech. Nelekejte se, ten tác je opravdu veliký, takže na něm ty koláče vypadají hrozně malé.
jad
(upraveno)
2. 3. 2007, 22:20
ÚŹASNÉ těsto. měla jsem ho trochu řídké, tak jsem zahustila , dala kynout a čekala, co se bude dít ( kynutá těsta mi nikdy moc nešla). Těsto krásně vykynulo a bezvadně se s ním pracovalo. A buchty jsou moc moc dobré, Děkuji za SUPER recept.
klient
(upraveno)
10. 3. 2007, 22:10
@jad
I mně těší, že se Vám povedlo. Je to úplně jednoduché. Když řídké. přidat mouku a naopak ,tak mléko. Zdravím a děkuji za pochvalu. Jana
Arven
(upraveno)
10. 2. 2007, 21:28
Paní Janičko vyzkoušela sem váš recept a je super
klient
(upraveno)
11. 2. 2007, 17:31
@Arven
Dík za pochvalu.
Sarkas
(upraveno)
10. 2. 2007, 12:12
Těsto je vážně super Moc ráda vařím a nebojím se ničeho tak jako kynutého těsta Naštěstí díky Vám bylo toto prokletí zlomeno a po mých buchtách zbyl jen prázdný talíř Moc děkuji za recept
klient
(upraveno)
10. 2. 2007, 21:20
@Sarkas
Díky za pochvalu . Měla jsem stejný problém. Vaření mě bavilo, ale v pečení to jaksi nešlo. Díky mamince a kamarádkám se to taky zlomilo. Vám přeji totéž. Jana
pidísek
(upraveno)
8. 2. 2007, 20:42
Dneska jsem vyzkoušela,recept od paní Janičky .Opravdu super ,Udělala jsem z jedné dávky 21 ovocných knedlíků,po kterých se záprášilo .Z druhé dávky jsem udělala švestko-makové buchty 22 kousků ,výborné .Já nepřítel pečení,jsem byla uplně nadšená a celá rodina tomu ani nechtěla uvěřit,že jsem to dělala já Zítra ráno zadělávám na koláče .Janička je ,děkuji moc za super receptík Alena.
BlankaHec
(upraveno)
7. 2. 2007, 13:59
Tak to je snad poprvé, co se mi povedlo udělat kynuté těsto . Dělala jsem kynuté knedle a fakt se povedly , je to neuvěřitelné . Jen mě teď bolí břicho, jak jsem se přežrala
klient
(upraveno)
7. 2. 2007, 22:28
@BlankaHec
Blani, ale za to přežrání to snad stálo. Hlavně, když se to povedlo. Bolest břicha přejde, ale dobrý pocit z vítězství zůstane. Přeji další povedné pokusy. Jana
zdena33
(upraveno)
2. 2. 2007, 19:22
Ahoj tak buchty jsou výborný , z té dávky jich mám 34 a když tak nakukuju do kuchyně tak budu zadělávat asi ještě jednou aby bylo na ráno k snídani . Moc děkuji za tento recept teď už se kynutého těsta bát nebudu
klient
(upraveno)
2. 2. 2007, 20:13
@zdena33
Zdeni, tak neuskutečnitelné se stalo skutečným. Je dobře , že se povedly a zadělat ještě jednou není tak pracné. Hlavně když chutnaly. Já to těsto dělám již od oka. U vás to bude brzy asi taky tak.Mějte se fajn a hezký víkend. Jana
zdena33
(upraveno)
1. 2. 2007, 15:54
dneska vyzkouším a dám vědět protože se s kynutým těstem nekamarádím tak třeba se to po dnešku změní
klient
(upraveno)
1. 2. 2007, 16:30
@zdena33
Zdeni, zkuste a napište výsledek. Přeji hodně úspěchů. Jana
Ketty
(upraveno)
31. 1. 2007, 17:20
JÁ TO DĚLÁM TAKY TAK JEN SNAD--VŠE CO PÍŠETE DÁM DOHRONADY NAJEDNOU--PŘIDÁM NÉ HORKÉ ALE VÍC TEPLEJŠÍ MLÉKO--TO NESMÍ PŘIJÍT NA DROŽDÍ KDYŽ TO ZALÉVÁM A VŠE NAJEDNO ZAMÍCHÁM A NEČEKÁM NA KYNUTÍ KYNE TO CELOU DOBU KDYŽ DĚLÁM KOLÁČKY A PLNÍM JE --FAKT FUNGUJE TO A JSOU SUPER TAKÉ--BEZ ČEKÁNÍ JINAK VÁŠ RECEPTÍK JE PERFEKTNÍ
klient
(upraveno)
31. 1. 2007, 20:10
@Ketty
Katko, já si také myslím, že je to úplně jedno, zda se udělá kvásek, nebo vlažným mlékem zpracovat a pak ihned zpracovat těsto. Někdy, když je málo času, tak to také nenechám vykynout a v troubě se to nakyne. Někdy jsem ale přkvapená jak to hodně vykyne. Jsem ráda, že se Vám můj recept zamlouvá. Dík a mějte se. Jana
alexandra
(upraveno)
31. 1. 2007, 11:53
Jani, tak jsem buchty dělala znovu a byly mnohem lepší než při prvním pokusu! Byly fakt báječné! Dělala jsem je na přání manžela s povidlala a pro mně a malou s tvarohem. Jen asi něco dělám špatně - druhý den jsou ty buchty už docela tvrdé. Jak je mám uschovat? v sáčku?Díky Katka
klient
(upraveno)
31. 1. 2007, 16:55
@alexandra
Ano, já je dávám do mikrotenového sáčku. Řekla bych , že druhý den jsou ještě lepší, protže se proleží a jsou vláčné. I když teplé jsou taky vynikající. Ale to se nemá teplé jíst. Jsem ráda , že se vám vedou a časem to budete dělat od oka , jako já. Mějte se fajn. Jana
Tynam
(upraveno)
28. 1. 2007, 17:28
Jani super těsto a ještě lepší buchty
klient
(upraveno)
28. 1. 2007, 18:55
@Tynam
Kristýnko, jsem moc ráda, že se těsto povedlo a že buchty byly super. Já jsem o hodně starší než vy, co tady píšete (58) , ale protože jsem již v penzi a tak se ráda rozdělím o své zkušenosti a musím říci, že se zase ráda i poučím. Jsem ráda ve společnosti mladých a činnorodých lidí. Vnoučka (1) vidím jednou týdně, a tento Mimibazar mě vynahrazuje společnost lidí. Přeji hezký večer. Jana
Luckasu
(upraveno)
28. 1. 2007, 11:56
Jani, včera jsem to vyzkoušela a buchty BYLY skvělé ,nezůsalo ani na dnešní snídani.Protože mi zbyla půlka droždí vymyšlela jsem co s tím.Kamarádka dělá z kynutého těsta LANGOŠE,tak jsem to prubla z toho Vašeho receptu.Po vykynutí jsem udělala šišku,tu nakrájela a z kousků vytahala kolečka.A šup s nimi na pánev.Naprosto úžasný. Opravdu super recept Díky a krásný víkend Lucka
klient
(upraveno)
28. 1. 2007, 15:14
@Luckasu
Lucko, to je dobrý nápad. Ty langoše zkusím taky . Vy jste je smažila v oleji? Napište . Dík a jsem ráda, že se vám buchty povedly.
Luckasu
(upraveno)
28. 1. 2007, 15:27
@klient
Jani,jen na panvi s olejem,tak zhruba půl cenťáku oleje.Jo a vynechala jsem cukr,ten jsem dala jen na založení kvásku.Úžasně se vyfoukli a byli skvělé.Ale to je Vašim bezva receptem. Díky a krásný zbytek neděle.Lucka
klient
(upraveno)
28. 1. 2007, 18:48
@Luckasu
Dík za pochvalu a opravdu zkusím ty langoše. Je mi jasné , že je spíš osolím a cukr se dá jen na kvásek. Už se těším . Hezký večer Jana
haninka74
(upraveno)
27. 1. 2007, 17:51
Jani tak jsem dneska upekla buchty podle vašeho receptu,moc vám za něj děkuji je skvělý ,těsto super.Když vám řeknu že jsem zadělala z dvojité dávky a měla dva plechy a momentálně není už ani jedna buchta (přijla ségra s rodinou a moc jim chutnalo ) Tak díky
klient
(upraveno)
27. 1. 2007, 23:09
@haninka74
Hani, tak to jsem moc ráda ,že chutnaly ty buchty a hlavně že se snědly. To je účel ,aby se to snědlo. To má kuchařka největší radost. Z toho těsta se dá skutečně dělat hodně , není suché, je jednoduché, že i laik to většinou nezkazí. Já ho taky dělám často a pak tu bábovku Bětu, kterou jsem taky napsal do receptů. Do ní nejčastěji dávám karamelový puding. Ten v tom má nejraději manžel. Takto taky zkuste a napište. Ještě jednou dík. Jana
haninka74
(upraveno)
29. 1. 2007, 12:20
@klient
Tak jsem v něděli pekla znovu,protože si manža postěžoval večer v posteli že měl jen dva kousky.Jsou fakt super.
klient
(upraveno)
29. 1. 2007, 15:24
@haninka74
Hani , hlavně že mu chutnalo a snad se povedly . Jak říkal můj tatínek : Láska prochází žaludkem a když tý bestii dáš nažrat ( promiňte ten výraz) tak budeš mít to manželství spokojené. Nám s manželem to vydrželo už 39 roků. Přeji Vám totéž. Jana
haninka74
(upraveno)
30. 1. 2007, 9:46
@klient
No Jani ,já jsem rok podruhé vdaná a je mi už 33 tak to spolu tak dlouho jako vy asi nebudem ,ale rozhodně doufám , že nám to vydží ,díky .Jukněte na foto buchet.Pa jste moc fajn. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=347664
klient
(upraveno)
30. 1. 2007, 9:56
@haninka74
Hani, koukla jsem se na ty vaše buchty a jsou super. Jestli vám mohu poradit, tak bych je dávala blíž k sobě. Oni se pak udělají takové obdelníky . Ale jinak jsou pěkné a už bych si jednu dala. Já dnes pekla bábovku, mám jí také v receptech ,jmenuje se Běta , protože za chvilku mě přivedou vnoučka (1) a tak dostane ke svačince. .Tak se zatím mějte a jestli na obrázku ,co je u vaší značky je váš malej, tak musím říct, že je moc krásný a jistě z něj máte radost. Našeho Ondru mám také u svých rodinných fotografií, ale to bylo v létě a bylo mu 7 měsíců. Dnes už je to velký mužský. Tak pa. Jana
haninka74
(upraveno)
27. 1. 2007, 11:05
Tak jdu zadělat těsto
kitta
(upraveno)
27. 1. 2007, 10:08
Tento recept je super,už ho budu dělat potřetí. Jani DÍKY!!!! dobrou chut.Martina
klient
(upraveno)
27. 1. 2007, 23:14
@kitta
Martino K. Já děkuji za pochvalu Dík. Jana
motosuz
(upraveno)
26. 1. 2007, 19:56
JANI super recept,opravdu zvládne každý já zkoušela mnoho receptů na kynuté těsto,ale nikdy jsem nebyla spokojená až ted.chutově je suer a příprava jednoducha .MOOC dík a všem doporučuji.JÁ dělala koláčky a závin na slano jako pizzu a všem chutnalo.Přeji dobrou chut.JANA
klient
(upraveno)
27. 1. 2007, 23:12
@motosuz
Jani U . Slaný závin jsem z toho ještě nedělala a když vás mohu poprosit, napište ,co do něj dáváte a také ho zkusím. Ráda se poučím. Přeji hezký večer a děkuji za pochvalu. Jana
motosuz
(upraveno)
30. 1. 2007, 20:43
@klient
AHOJ JANI SLANÝ ZÁVIN JSEM UDĚLALA TAKTO.ZAMÍCHALA JSEM KEČUP S TROŠKOU OLEJE A KOŘENÍM NA PIZZU A POTŘELA JSEM PLÁT DOCELA HODNĚ ALE PLÁT JSEM JĚŠTĚ TROŠKU OSOLILA POTOM NA TEN KEČUP JSEM NANDALA PLÁTKOVÝ SÝR 1BALÍČEK A ASI 10 DKG GOTHAJSKÉHO SALÁMU.TĚSTO JSEM DĚLALA PODLE TVÉHO RECEPTU.NO A TO VŠE ZABALÍŠ JAKO ROLÁDU.DNES JSEM DĚLALA Z TVÉHO TĚSTA ŠTRŮDL A OPĚT POCHVALA A TO MÁM TY KLUKY ROZMLSANÝ.HEZKY VEČER JANI AHOJ JANA URBANOVÁ
klient
(upraveno)
31. 1. 2007, 10:53
@motosuz
Díky za radu a musím se podívat, zda mám droždí a zkusím ho udělat k večeři. Možná tam přidám ještě rozetřený česnek a feferonku. Manžel to má raději ostřejší. Když jsou malé děti , tak to nejde. Buďte ráda, že jsou rozmlsaný. Je vidět, že vaříte dobře. Jsem již starší, ale když někdy vidím , jak některé maminky děti odbydou houskou, tak si udělám obrázek. Když je to někdy, tak se to dá omluvit, ale když je to pořád, tak už je to lenost . Znám to tady z okolí. Je to můj názor. Mějte se fajn a díky. Jana
milu
(upraveno)
26. 1. 2007, 12:31
Jani bezva recept těsto se opravdu povede ,buchty už jsou v troubě ..Mili
klient
(upraveno)
26. 1. 2007, 16:16
@milu
Miluš, tak, doufám že se nespálily a budou chutnat. Přeji dobrou chuť. Jana
klient
(upraveno)
23. 1. 2007, 17:04
Katko, myslím, že ano. Možná bych ho udělala trochu řidší, ale určitě to jde. Pak mi napište, jak se vám to povedlo. Jana
alexandra
(upraveno)
24. 1. 2007, 18:23
@klient
aha, a co myslíte tím trochu řidší? víc čeho? nebo míň čeho?
klient
(upraveno)
24. 1. 2007, 23:57
@alexandra
Přidat o trochu více mléka, tak o dvě polévkové lžíce. Zkuste to , myslím, že nic nezkazíte. Zatím se mějte a ať se Vám to povede. Napište. Děkuji Jana.