Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Stelička 21. 10. 2011, 23:01
Vyzkoušeno, jen rozinky u nás moc nejedou, tak jsem na třetinu nasypala sekané vlašské ořechy, na další kokos a na poslední kousky čokolády. Ve formě jsem roládky pravidelně střídala a tak koláč měl v každém kousku tři příchutě. Ochutnali jsme i teplý .- chutnal jako buchtičky s krémem. Určitě zopakuji. Díky za recept.
spero 28. 10. 2011, 19:36
@Stelička Radmilko, tento komentář mi nějak unikl. Taková skvělá kombinace musela být vynikající a je to bezvadná inspirace i pro ostatní. (Y) (Y) (F)Vaše moduritová hostina vypadá úžasně. Moc obdivuji Vaši šikovnost. (clamp) (clamp) (hello)
rybickarybka 20. 10. 2011, 23:01
to určitě jednou vyzkouším... ^o)
Barčáci 20. 10. 2011, 17:11
Dobrý den Ivanko, včera jsem pekla a už není ,-). Je výborný a musím Vám poděkovat za recept, že jste se s námi o takovou dobrotu podělila (F) (F) (F). Zde je můj výtvorwww.mimibazar.cz/recept.php?id=117421&user=47395 (L) (L) (L)
spero 20. 10. 2011, 22:50
@Barčáci Jituško, já děkuji za krásnou fotku, mám z ní i z komentáře velkou radost. (F) (F) (hello)
hrusticka84 20. 10. 2011, 13:22
Pekla jsem o víkendu je to šíleně moc dobrý a navíc to úžasně vypadá (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) Přesto,že nejsem kdovíjaká odbornice na kynutá těsta a nezadělávala jsem v pekárně tak se to povedlo |:o)
spero 20. 10. 2011, 22:44
@hrusticka84 Helenko, díky za krásný komentář. Takové šikovné dortařce, jako jste Vy, té se to musí povést. (F) (F) (hello)
iwettt 20. 10. 2011, 21:55
@hrusticka84 přesně můj případ ,-) ,-) ,-) kynutým těstům se vyhýbám, ale tohle jsem prubla - zatím je v troubě, ale vypadá úžasně :-$ už ta samotná kašička by se dala jen tak (zajic) (zajic) ,-)
vevey 19. 10. 2011, 13:51
(L) (Y) (Y) (Y)určitě vyzkouším Ivanko (C)
spero 20. 10. 2011, 22:54
@vevey (L) Laděnko, Ty jsi takové (child1) Budu jenom ráda, když vyzkoušíš. (hello)
Marcelkaa 15. 10. 2011, 19:49
Dnes jsem vyzkoušela (Y) (Y) (Y) ,vynikající |:o) |:o) |:o)
spero 15. 10. 2011, 20:27
@Marcelkaa (F) Díky Marcelko. Mám radost. :-) (hello)
Paluna 14. 10. 2011, 19:16
(Y) (Y) (Y) (Y)Dopoledne upečeno jako překvápko pro (svatba) - mám vyřídit velikou pochvalu od manžela i od tchýně, moc jim chutnalo - je to výborný moučník, ani ne moc náročný - prostě super - Ivanko, moc děkuji (L) (L) (L) (L) (L) (L)Foto v albíčku
spero 14. 10. 2011, 21:33
@Paluna Pavlínko, není zač. Já moc děkuji za tu krásnou zprávu, udělala jste mi tím velkou radost. (F) (F) (hello)
spanya 13. 10. 2011, 12:20
Bomba ..Super recept..jsem šťastná,že jste se podělila Ivčo (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) není suchý...vláčný no prostě ňamina!!!!!!!!! dělám pro velký úspěch podruhé :-D děkuji |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
spero 13. 10. 2011, 19:29
@spanya Janičko, děkuji (F)děkuji (F)děkuji (F)Z takového komentáře mám ohromnou radost. (hello)
Jikri 13. 10. 2011, 7:34
Vynikající!!! Pro naší žrací rodinu dělám dvojitou dávku a peču na plechu ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
spero 13. 10. 2011, 19:19
@Jikri Jituško, díky za potěšující komentář. (F) (F) (F) (hello)
Marci75 12. 10. 2011, 22:30
Na první pohled jsem si myslela, že v tom bude tvaroh. Šel by i s tvarohovou náplní? Jakoby do buchet ( tvaroh, vejce, van. cukr, cukr moučka) ? M.
spero 13. 10. 2011, 19:16
@Marci75 Marci, asi by to šlo, je třeba vyzkoušet. Ale určitě to už nebude Chinois. (hello)
drahomirca 12. 10. 2011, 20:56
Paní Ivano,tento týden peču už podruhé.U nás nemají rádi rozinky tak jsem dala kousky nasekané čokolády.Do dnešní jsem dala kousek čokolády a zbytek jsem posypala skořicí s cukrem.Kdo má rád skořici,určitě vyzkoušejte. (wash)Zase jsme si ke kávě pochutnali.Moc zdravím a přeji hodně dobrých nápadů. C:\Documents and Settings\Dráža\Dokumenty\Obrázky\Míla srpen
spero 12. 10. 2011, 21:46
@drahomirca Drahuško, moc děkuji za krásný komentář a jsem ráda, že se u vás koláč ujal. Tohle nebyl můj nápad. Našla jsem to na internetu a vyhledala si k tomu i jiné recepty, pak si to zjednodušila a upravila podle sebe, odzkoušela a zveřejnila. *-)S tou skořicí je to skvělý nápad, udělám příště. (F) (F) (hello)
cdka 11. 10. 2011, 12:59
Dnes vyzkoušeno a je výborný (Y) už se těším co na koláč řeknou děti až se vrátí ze školy |:o) (clamp) (Y)
spero 11. 10. 2011, 15:01
@cdka Inko, děkuji za krásný komentář, potěšilo mě to. (F) (hello)
karolinaanna 11. 10. 2011, 12:52
Dnes jsem vyzkooušela tento recept a je prostě FAMÓZNÍ (Y) (Y) (Y)
spero 11. 10. 2011, 15:00
@karolinaanna Katuško, mám radost, že jste si pochutnali a děkuji za tu zprávu. (F) (hello)
Sifa 11. 10. 2011, 8:07
Tak Chinois jsem vyzkoušela podle toho Vašeho a fakt mohu jen doporučit. Fakt super (Y) (Y) (Y) a hlavně taky jak krásně vypadal, to by snad nemusel být ani tak dobrej (clamp) ..
spero 11. 10. 2011, 14:58
@Sifa Díky za krásný a vtipný komentář. (F) (F) (hello)
Berush 10. 10. 2011, 18:27
Vážené přispěvatelky, recept je určitě skvělý, což o to, ale co mě odradilo od jeho vyzkoušení, je způsob zdejší komunikace. Raději jsem si našla recept jinde, kde se to nehemží Ivuškami, Martinkami, Maruškami (nemyslím tím nikoho konkrétního), stovkami nahlouplých smajlíků a do očí bijícími hrubkami. Pro ty, co nepochopily/i, doporučuji jako studijní literaturu http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=111448
tacenta 17. 10. 2011, 14:37
@Berush Dobrý den Jano, je trochu zvláštní hodnotit recept podle způsobu jeho komentářů nikoliv podle jejich obsahu. Stránky, které doporučujete, bych studijní literaturou rozhodně nenazývala. Jde o pseudo-vědecký pokus, nepříliš vydařený. Je mi vás trochu líto. Zřejmě nemáte co dělat, tak zkoušíte prudit ostatní. Nechápu, proč jste se vůbec namáhala psát "hodnocení" (v něm by se měl recept hodnotit, jak se povedl či nepovedl). Nebo jde snad o reklamu vaší "studie"? Nicméně Vám přeji, abyste v životě potkala co nejméně takových rýpalů jako jste vy (tudledudle) Katka
Lucka1401 16. 10. 2011, 1:38
@Berush Když je to tu tak hrozné,nechápu,proč na MMB chodíte. A jak kdo koho oslovuje je snad jeho věc. Nechápu proč řešíte hrubky.......Akorát bezdůvodně napadáte lidi.A nic špatného na smajlících nevidím *-)
kačena 14. 10. 2011, 19:32
@Berush Zvláštní příspěvek od ženy, která si dala nick "BERUŠ" :-D :-D :-D
spero (upraveno) 10. 10. 2011, 22:52
@Berush Janičko, to že jste si vyhledala recept i jinde, Vám jenom chválím. Aspoň vidíte ty drobné rozdíly a můžete si vybrat pro sebe to nejlepší. Ostatně to i u receptu doporučuji. Ten odkaz, který jste uvedla, nemá s tímto receptem ani s jeho komentáři nic společného. Pěkné oslovení a smajlíci mi vyhovují. To víte, já už jsem starší osoba a za mého mládí takové vymoženosti nebyly, tak si to teď užívám. Jestli Vás to pohoršuje, tak to prosím ignorujte. Ivana
gonzar 11. 10. 2011, 0:29
@spero Ivuš, také jsi přemýšlela, proč tato paní sem vůbec ,,chodí,,? Třeba to ještě napíše a potom to pochopíme. (L) (L) (hello) (hello)
Sifa 11. 10. 2011, 8:09
@gonzar pravda.. nějaká zahořklá paní, kterou nikdo nikdy nenazval zdrobněle (clamp)
gonzar 11. 10. 2011, 9:36
@Sifa :-D :-D :-D Tak to je pravda. (L) (hello)
kachnatko11 10. 10. 2011, 16:05
Tak už mám v troubě ^o) jen jsem měla "krém" nějaký řídký tak se mi to tak nějak "rozpatlalo" ale určitě to na chuti nic nezmění.... Už se nemužu dočkat až bude upečenýýýý |:o) (L)
spero 10. 10. 2011, 21:49
@kachnatko11 :´( Tak příště se třeba povede líp. (F) (hello)
kachnatko11 16. 10. 2011, 9:21
@spero Povedl,pekla jsem uz 3x a přidala jsem jen víc mouky do krému a dneska ho budu pect jen potřeny pudinkem a se skořicí kterou miluju :) |:o) |:o) |:o) |:o)
spero 16. 10. 2011, 19:59
@kachnatko11 Katuško, to je moc dobře, že jste to nevzdala a vidíte, už se daří a rodinka Vás určitě chválí, jakou mají šikovnou maminu. (clamp) (clamp) Já Vám gratuluji k úspěchu. (Y) (Y) (hello)
Petka29 10. 10. 2011, 13:09
Zrovna se mi dělá těsto, na kašičku budu dávat čokoládu tak jsem zvědavá (Y)
gergeda 9. 10. 2011, 21:50
Tak jsem včera upekla, čekala jsem něco suchého jako je vánočka. Tento recept mě ale velice překvapil a je výborný (Y) (Y) nejlepší kynuté těsto, co jsem dělala. Dnes jsem musela dělat znova ,-) Tentokrát jsem nakrájela o polovinu slabší proužky a dala do formiček od mufínů, vypadá to krásně a opět výtečné (Y) :-)
spero 10. 10. 2011, 21:45
@gergeda Markétko, díky za zprávu. Ty muffiny budu muset také vyzkoušet. *-) (hello)
Pegča 9. 10. 2011, 20:04
Ivanko dnes jsem vyzkoušela Váš recept na tento úžasný koláč ! Je naprosto bezvadný !!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Nemám pekárnu, tak jsem zadělávala klasicky a bylo to bez problémů !!! ,-) ,-) ,-) Místo rozinek jsem nasekala hořkou čokoládu a je to opravdu úžasná záležitost !!!! DĚKUJI !!!! (L) (L) (L) (L) (L) za receptík a krásný postup !!! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
spero 9. 10. 2011, 20:38
@Pegča Pavlínko, já děkuji za úžasný komentář. Mám z něj radost. Jsem zvlášť ráda, že si tento recept našel cestu i k těm, kteří nemají pekárnu. A těch různých variant, co už se tu objevilo, super. (F) (child1) (hello)
moninani 9. 10. 2011, 11:48
Vynikající koláč,ostatně jako všechny recepty ,co sem vkládáte (Y) Moc děkuji (F)
spero 9. 10. 2011, 20:33
@moninani Moničko, není zač. Jsem moc ráda, že vám koláč chutnal a děkuji za krásný komentář. (child1) (child1) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie