Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

katty40 8. 11. 2021, 20:23
Je výborný (Y) (Y)
Vojtula 20. 11. 2017, 10:43
(Y) (Y)
Pekyska 4. 11. 2016, 17:59
(zajic)
evel78 25. 10. 2016, 21:50
Dobrý večer, poradíte mi prosím jak elegantně nakrájet dílky? Jestli na to máte nějaký fígl, aby se moc nedrobil a dílky byly krásně stejné, neopatlané. *-)
mnamnulka 4. 11. 2016, 13:24
@evel78 Dobrý den, když medovník necháte alespoň den v lednici, tak je krásně vlhký a nedrobí se. Krájím dle potřeby (i na vánoce minikousky) a vždy bez problémů a bez opatlání. Jestli chcete mít jistotu, vždy si namočte nůž do vody, ale opravdu si myslím, že to není třeba. (hello)
Nadys 19. 4. 2016, 17:04
(C)
scarlet1 17. 4. 2016, 17:37
Dobrý den, prosím Vás, mate napsané v receptu lžíci sody. Je tím myšleno polévková lžíce. Ve starších komentářích je napsaná lžička, jako odpověď. Má to být opravdu polévková lžíce? Děkuji za radu.
mnamnulka 19. 4. 2016, 16:41
@scarlet1 Je to opravdu polévková lžíce. Někdy se stane, že jedlou sodu nemám, tak dávám 1/2 kypřícího prášku (pst) (hello)
myspule 15. 4. 2016, 8:38
:-$ díky, vyzkouším :-)
gabb 14. 4. 2016, 18:12
(Y) (Y) (Y)
cechova.s 14. 4. 2016, 17:42
Výborný, lepší jsem nejedla.Trochu jsem si ho upravila, dělala z 1 a 1/2 dávky a je na velký plech..do těsta jsem přidala lžíci kakaa na obarvení, placky jsem potřela rozvarem: 32g cukr krupice, 20g vody, provaříme a nalejeme 10 ml rumu, krém jsem ve všech vrstvách lehce posypala mletýma ořechama...
GabikaSk 30. 3. 2016, 14:10
Tanto recept je naprostá bomba (H) (Y) (Y) (Y). Moc jsem se toho bála, ale úplně zbytečně. Zvládla jsem to úplně v pohodě. Myslím, že ho budu muset dělat častěji...mooooc chutnal (zajic) :-$ (Y) (L)
danuschka 28. 3. 2016, 19:37
Dobrý den Radko, tak včera jsem se dokopala k upečení vašeho medovníku, nikdy jsme žádný nedělala, trochu jsem se bála, že je to moc pracné a výsledek nejistý. Po upečení vaší Malrenky musím říct, že jsem ho určitě nepekla naposledy, je naprosto vynikající, dnes ho u mě ochutnala moje dospělá dcera a byla nadšená. Moc, moc děkuji za úžasný recept a za to , že díky vám jsem překonala protimedovníkový blok. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
jansemi 28. 2. 2016, 21:34
Prosím, do cesta ide polievková lyžica sódy alebo čajová lyžička? Plná či zarovnaná? Dík.
mnamnulka 18. 3. 2016, 9:27
@jansemi Jedná se o polévkovou lžíci - zarovnanou. Mnoho zdaru (hello)
pasticka 24. 2. 2016, 10:26
Dnes jsem se po dlouhém váhání dala do pečení této dobroty :-) dílo je v lednici, ale..... maminky poraďte. Neměla jsem vůbec problém těsto rozetřít na papír, udělala jsem těch 5 placek, ale jak se vám povedlo sundat placky z papíru??? To byl můj velký problém (6) (6) myslím, že místy bude víc krému, než těsta, protože se placky hodně trhaly :-S Můžete dát nějakou radu ?? Věřím, že na celkové chuti to nebude tolik vadit. Děkuji za receptík, už se chladí na páteční oslavu (Y)
mnamnulka 18. 3. 2016, 9:34
@pasticka Tak o tomto problému jsem ještě neslyšela. Nevím, kde se stala chyba, jestli jste vše dělala podle receptu. Těsto má jít z pečícího papíru úplně normálně sloupnout - ať už jsou placky studené nebo teplé. Je možné potřít papír ještě olejem a vysypat moukou, ale opravdu by to nemělo být třeba. (hello)
sympatie 29. 2. 2016, 9:49
@pasticka Papír potrit olejem
pasticka 1. 3. 2016, 16:02
@sympatie Paní Jarko, děkuji za radu, to jsem nepotřela,tak možná proto. Příště vyzkouším (Y)
malmar 6. 2. 2016, 8:42
(Y) (Y) (Y) |:o)
liba7x 22. 12. 2015, 21:47
Právě jsem ho dodělala, zabalila do folie a dala přísný zákaz až do štědrého dne ,-) Tak že určitě pak ochutnám a dám vědět..... Jen doufám, že se naleží a bude (zajic)
Veruli79 20. 12. 2015, 21:49
Recept mě velmi zaujal,ale chtěla jsem se zeptat,jestli to chutná spíš jako medovník nebo jako Marlenka (Y)
mnamnulka 22. 12. 2015, 21:35
@Veruli79 Podle ohlasů všech, kterým jsem ho pekla, je tento medovník mnohem lepší než originál Marlenka. Nám také chutná víc. Jinak samozřejmě nevím, jak to jinak popsat. Každý má chuť trochu jinou a co může chutnat mě, nemusí chutnat vám... Krásné vánoce (banky)
Paluna 28. 9. 2015, 10:28
(Y) (Y) (Y) (Y)
PETANEK14 23. 6. 2015, 13:28
prosím, je to lžička sody, nebo polévková lžíce? Děkuji
mnamnulka 14. 7. 2015, 21:18
@PETANEK14 Lžička (hello)
Edule 28. 5. 2015, 7:49
Naprosto luxusní záležitost. Pekla jsem podle vašeho receptu už podruhé a musím říct, že lepší jsem ještě nejedla. Totéž mi řekl každý, kdo ho u nás ochutnal. (clamp) Děkuji za recept. (F)
novackova 21. 5. 2015, 22:22
(Y) (Y) (Y) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie