Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

LuM 21. 5. 2015, 21:35
Tento dělám už několik let a je famózní (clamp)Dělám ho večer,aby se uležel, jinak by mě ho snědli naši (hokejista) (hokejista).Za ty roky udělám z jedné dávky dva malé dorty cca 8 placek. (Y)
medinka.k 12. 5. 2015, 12:35
Dobrý den, tak tedy musím souhlasit, že tato "marlenka" je opravdu výborná!!! Mám svůj recept, který peču už dlouho a myslela jsem, že lepší není... odhodlala jsem se ale vyzkoušet Váš recept, protože už podle fotky, vypadala nádherně nadýchaná a luxusní.. a recept vyměňuji. Vaše marlenka měla obrovský úspěch a lepší jsem opravdu nejedla!! Komentáře k receptům moc nepíši, ale tady jsem musela! Děkuji za něj. (Y) (Y) (Y) (clamp)
mnamnulka 21. 5. 2015, 21:24
@medinka.k Děkuji moc. Jsem ráda že chutná (hello)
jusinka 10. 4. 2015, 22:33
No mňam.. Miluju Marlenku, ale tohle asi stojí za vyzkoušení ,-)
srneckova 7. 4. 2015, 20:52
to musím vyzkoušet (Y) (Y) (Y)
petula176 17. 11. 2014, 10:11
Vynikajícííí, bála jsem se toho, ale zbytečně. Myslím, že už nic jiného péct nebudu. (Y) (Y) (Y)
tetakniha 9. 8. 2014, 17:10
Právě jsem dočetla komentáře na Vaši MARLENKU a prostě ji musím upéct, vždycky mě tento moučník děsil a tak jsem ho radši vždycky koupila, miluji ho, jinak upeču ledasco, nevím proč z něj mám takový vítr, ale určitě vyzkouším, to by v tom byl čert, aby se nepovedl (jidlo)
mnamnulka 29. 8. 2014, 19:53
@tetakniha Povede se určitě. Ale počítejte, že je Marlenka pracnější než obyčejné buchty. Budu držet palce (hello)
runi 1. 7. 2014, 20:39
(^)výborný děkujeme za úžasný recept bez konkurence (Y)
mnamnulka 9. 8. 2014, 14:01
@runi Není zač. Okolí už jiný než tento nechce. Jednou jsem neměla čas na pečení. Koupila jsem pravou Marlenku s tím, jak je pěkně "oblafnu". Jenže všichni změnu poznali a ještě se ofrňovali. Ať prý příště nepodvádím a rovnou upeču tento. (L)
soffina 23. 4. 2014, 20:23
Medovník je výborný,jak originálni.Dělala jsem poprvé a ne naposled.
Avolsop 19. 4. 2014, 20:26
Dnes jsem pekla na velikonoční pondělí pro návštěvy :-),zakázala jsem ochutnávat,ale tajně jsem zobla,je vynikající,krásně nadýchaný,tak jsem zvědavá,jaký bude zítra večer,kdy už mají doma kousek povolený :-$.Akorát ten plech nemužu nacpat do lednice,tak přemýšlím,když jej nechám v paneláku na chodbě,jak dlouho mi vydrží.Snad jej v noci někdo nenavštíví.
P.A.V.L.A 12. 2. 2014, 21:05
(Y) (Y) (Y)
fanny67 10. 2. 2014, 19:29
skoro hotovo ale krém se srazil i když měly všechny suroviny stejnou pokojovou teplotu...jak se zde píše chutná dost po krupici (teď se o kus dál dočítám ,že tam patří krupička dětská a ne krupice -škoda mělo by se to v receptu opravit)...snad to bude jedlé,mám to na oslavu
mnamnulka 12. 2. 2014, 20:28
@fanny67 Samozřejmě že jde o dětskou krupici. V receptu to bylo, v surovinách jsem to opravila - děkuji za upozornění. Jestli nechcete krupici, dejte hladkou mouku smíchanou se Solamylem - ale chuťově už to nebude ono. Jiná chuť je první den a jiná po proležení. Tak držím palce, aby medovník chutnal (hello)
jančahol 7. 2. 2014, 22:35
No tak tohle jsem dělala dneska poprvé :-p a nevím teda.Dneska se mi to moc nezdá ale snad to bude lepší zítra až se to trochu odleží. Z této dávky jsem udělala 6 plátů o rozměrech 30x20cm ,po upečení byly měkké,po vychladnutí na povrchu trochu lepkavé.Krém vypadal dobře ,ale chutnal dost po krupici a dohromady ty chutě moc nešly :-S ale uvidíme zítra ,první pokus o ochutnávku :-p
jančahol 8. 2. 2014, 14:32
@jančahol Tak dneska jsem ho ochutnala :-) a proč mi nikdo neřekl že je nejlepší když má pokojovou teplotu? ,-) Jedla jsem ho nejdřív přímo z lednice a byl takový tuhší ,nicmoc a pak jsem ho měla když byl asi 30 minut na stole a to už bylo jiné kafe.Měkoučký ,nadýchaný akorát příště asi vyzkouším krém bez krupice (clamp)
Vlr.Buckova 7. 2. 2014, 14:31
No tak na tohle si někdy připravím nerviky a udělám :-D
veuda1 7. 2. 2014, 13:38
opravdu fantastický (Y), děkuji za recept (F) na dnešní minioslavu parádní (H)
pytrisek2 3. 2. 2014, 15:35
(Y) skvělý recept a ještě lepší medovník. Děkuji (Y) :-)
daroneda 13. 1. 2014, 18:17
Radko, děkuji za úžasný recept (L) Medovník jsem pekla již několikrát a je famózní (child1) (child1) (child1)
Farah 10. 1. 2014, 17:34
Dobrý večer, chystám se na Váš medovník a potřebovala bych vědět, jestli mám salko nějak tepelně upravovat/vařit. Děkuji předem za Vaší odpověď.Jana
potrebyprodite 21. 11. 2013, 8:40
Dobrý den, mám asi blbou otázku na trvanlivost, když je to tak výborné. Ale chtěla bych udělat na vánoce a nakrájet na menší řezy jako cukroví. Nemáte náhodou někdo odzkoušeno, jak dlouho vydrží krém, prosím? Děkuji (jidlo)
mnamnulka 22. 11. 2013, 9:48
@potrebyprodite Tak to nevím. Když to uděláte čerstvé těsně před vánoci, tak asi není problém. Ale moc dlouho a v teple bych to nepokoušela - přeci je tam ta vařená krupička... (hello)
bambus 6. 11. 2013, 15:47
Můžu se zeptat..ta kurpice,není asi dětská krupička,že? (F)
mnamnulka 11. 11. 2013, 20:35
@bambus Ano, jedná se o dětskou krupičku
BLBE NAPADY 25. 8. 2013, 11:21
Tento recept je opravdu výborný.Podařil se mi dobře,jen jsem musela přidělat krém.Na 6 placek nevyšel.Návštěva se mohla utlouct a hned si odnesla recept. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie