Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 12. 9. 2012, 16:46
Vypadá krásně,jedla jsem vždy jen doma dělaný,také výborný medovník a nebo kousek někde v restauraci,dnes kamarádka dovezla kupovaný dort Marlenka a byl výborný.Dcera ho chce místo dortu k narozeninám,jen jsem myslela,že udělám normálně medovník ,který dělám dlouho a toho koupeného stejně nedocílím.Tak jdu hledat na mmb a narazila jsem na Váš ..Je tento opravdu jako ten kupovaný a víc nadýchanější v korpusech než medovník????Děkuji moc (L) (L)
mnamnulka 14. 9. 2012, 21:15
@ Je opravdu vynikající. Je nadýchanější než kupovaná Marlenka a i když MArlenku milujeme, tak podle mě je domácí mnohem lepší. Je ale pravda, že každý má jiné chutě. Proto doporučuji přečíst si názory jiných kuchařinek pod receptem. (hello)
Zrušený účet 4. 10. 2012, 13:49
@mnamnulka Děkuji tak ho tedy zkusím a pak dám vědět. (F)
Boubele 31. 8. 2012, 12:15
to salko do krému se dává zkaramelizované nebo jen tak obyčejné bez úpravy nalít do té kaše ?
mnamnulka 14. 9. 2012, 21:06
@Boubele Používá se obyčejné Salko. Dělala jsem i s karamelizovaným, ale není to ono. (L)
mirkaberkys 31. 8. 2012, 14:47
@Boubele Dělala jsem ho včera a dává se obyčejné nezkaremelizované.
Jsouk 31. 8. 2012, 11:06
Medovník dělám pouze takto - lité těsto je za chvíli hotovo.Jinak je to při pečení dost fofr,protože jak se peče jedna placka druhá už musí být na dalším plechu připravena k pečení.Dělám většinou jako dort,upečené vykrojit podle talíře a okolky použít do posypky nahoru. Je výborný (clamp) (Y)
hlavca 31. 8. 2012, 10:48
tak dnes budu opět dělat Váš medovník, je opravdu fantastický a nikdy jsem lepší nejedla (Y) (L)
mirkaberkys (upraveno) 28. 7. 2014, 13:32
Je hotovo a čeká do soboty na oslavu. Placek jsem udělala 5, jen některé šly hůř sloupnout z papíru. Ale snad to bude ok. :-$ http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4163597
matavoj 23. 8. 2012, 14:42
Dnes jsem dělala prvně. Už je v lednici. Pomáhali mi i moji kluci a už loudili, kdy si už můžou vzít vzorek.Vypadá to luxusně, už se moc těšíme až zakrojíme. Děkujeme za recept.Odkrojky byly výborné i krém, tak jsem moc zvědavá. Díky (Y)
simonka:-) 22. 8. 2012, 22:33
Tak píši znovu,dělala jsem podruhé s čokoládovým resp.kakaovým salkem a byl taky okamžitě k sežrání ,-) ,-) ,-) vynikající,příští týden dělám 3! :-D :-D :-D (hello)
wicht 22. 8. 2012, 15:57
tak teď jsem dodělala... hned jsem si ukrojila...dala k tomu kafíčko a nohy na stůl... během 5 minut jsem SEŽRALA 3 kousky (6) to asi nezhubnu... VYNIKAJÍCÍ, lepší jsem nejedla a to jsem jich tady zkoušela hodně!!! DĚKUJI ZA PARÁDNÍ RECEPTÍK (L) (L) (L) (L) (L)
javorka81 13. 8. 2012, 19:30
Moc děkuji za recept,medovník je luxusní.Dělala jsem ho už několikrát a pokaždé byl perfektní a všichni kdo ho ochutnal se pěl slova chvály a chtěl recept.Díky,díky,díky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
mirkaberkys 6. 8. 2012, 13:32
Dobrý den, může se do těsta dát Hera a nebo opravdu jen máslo. Děkuji
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:30
@mirkaberkys Do těsta klidně dejte Heru (L)
dedulka46 6. 8. 2012, 8:10
tak jsem udělala váš medovník a fakt paráda, byl hned měkký, takže během prvního dne půlka zmizela :-D určitě brzy zas udělám, jen na dvě vrstvy udělám krém z "uvařeného" salka a dvě vrstvy z toho vašeho krému :-$ každopádně díky, dávám do veeelmi oblíbených (Y)
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:32
@dedulka46 On je k jídlu v podstatě hned, ale když ho opravdu necháte proležet, tak je ještě skvělejší (child1)
Betynkaaa 31. 7. 2012, 22:50
Skvělý receptík. Teprve se učím a i tak jsem Medovníček zvládla (clamp) Všichni nadšeně chválí, že je prý lepší než z krámu a mamka na něj tajně chodí do lednice :-D ,-) Akorát tedy nevím jak ho nechám 2-3 dny uležet když už teď je půlka fuč (smich) Určitě nedělám naposledy, už mám objednávky na narozeniny (^) Takže chválím všema deseti (Y) (clamp) (flower)
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:37
@Betynkaaa Tak to jsem moc ráda. S uležením mám také problém, ale mám fígl, ale bohužel nefunguje 100%. Celý plech hodně zabalím do igelitové svačinové fólie. A moji chlapi jsou natolik líní se k Marlence probojovat, že to raději vzdají a počkají, až jim jí po 3 dnech nakrájím :-D
lidkam 25. 7. 2012, 15:29
A je hotovo můj první medovník je v ledničce. Ale přiznám se celkem dost sprostých slov jsem vypustila. Příště už budu vědět na 100 pro jak na to tak to půjde líp. Samozřejmě jsem ochutnala a je vynikající. Až přijde muž a děti odležený neodležený bude fuč raz dva. Děkuji moc za recept, je dokonalý (flower) (^) (^)
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:39
@lidkam Jojo, taky občas nadávám u vyvalování placek. Ale určitě dort za to stojí.. (L)
simonka:-) 21. 7. 2012, 21:20
Medovník je famÓzní |:o) |:o) |:o),neskutečně nadýchaný,návštěva si moc pošmákla,děkuji za nej receptík ^o) ^o) ^o) (L) (L) (L) (hello)
mnamnulka 13. 8. 2012, 9:39
@simonka:-) Díky (flower)
Cica002 9. 7. 2012, 9:43
Dobrý den Radi,včera jsem poprvé pekla Vaši Marlenku pro manžela do práce. Mají oslavu narození naší (child6) a já se chtěla před jeho kolegy ukázat jako skvělá pekařka. Zvládla jsem to upéct i s měsíčním miminkem, které se zrovna rozhodlo nespat a trošku zlobit (child12) Manžel prohlásil, že Marlenka je naprosto fenomenální a daleko lepší než kupovaná. Moje mamka, skvělá pekařka, udělila Vašemu receptu jedno ze svých nejvyšších ocenění : To je dobrý recept, ten schovej (clamp) Uvidím,jak dnes manžel v práci uspěje.
mnamnulka 9. 7. 2012, 13:38
@Cica002 No páááááááni, tak toho si neskutečně vážím. Díky za zprávu (L)
Kristynečkaaa 3. 7. 2012, 13:18
Je naprosto skvělý, taky jsem jej udělala už 2x, ale vždycky mi na něj vlezou dříve ,-)
mnamnulka 9. 7. 2012, 8:11
@Kristynečkaaa To je vlastně pro kuchařku největší pochvala (L)
Čepelino 26. 6. 2012, 21:24
Tak marlenka je ve fázi "necháme 2-3 dny uležet" ,-) ale nejsem si jistá jak to dopadne,musela jsem ji přece "zarovnat strany" :-$ [A] a je fenomenální (clamp) (Y) (clamp) (Y). Určitě jsem ji nedělala naposled a děkuji za super recepr a skvělý postup (L)
mnamnulka 3. 7. 2012, 9:49
@Čepelino Pochvala vždy potěší. Díky moc. Teď jdu zrovna Marlenku péct - jako svatební dort (svatba)
petra.l 29. 5. 2012, 11:23
Tak se !uležuje" ,-) peču prvně na jarmark do školky, tak snad bude mít úspěch. Budu si muset jeden kousek taky koupit, abych aspoň ochutnala (Y)
mnamnulka 29. 5. 2012, 14:48
@petra.l Super (Y) (Y) (Y) Určitě si kupte :-D - rozhodně to bude vééééééééliká mňamina. (L)
MarusK 19. 5. 2012, 16:57
Tak to jsem si s tímhle receptem pěkně naběhnula :´( Poprvé jsem ho dělala je to asi 3 měsíce a ty neřádi doma nechtějí od té doby jinou buchtu než TUHLE (F) Takže opět buchtu z minulého týdne nesnědli, tu dám zítra slepicím a už mi z trouby voní medovník. Prostě jak není aspoň 2x do měsíce, tak už mě honí KDY ZASE BUDE? A nevím ani jaký je odleželý, protože do 3 dnů je vždycky doslova sežraný:D
mnamnulka 24. 5. 2012, 17:42
@MarusK Tak nevím, jestli vás mám litovat nebo se těšit z toho, že u vás chutná. U nás by to bylo podobné, ale zavedla jsem (a ani nevím, jak se mi to povedlo), že se peče pouze k výročím ,-)
čučinek (upraveno) 3. 7. 2012, 22:20
Dobrý den (hello) tak medovník jsem předevčírem opět dělala |:o) i s mojí malou na krku :-D takže doporučuji i maminkám s prckama (child2) protože opravdu rychlý a jednoduchý recept (clamp) (clamp) (clamp) ale jak výýýýýýýýýýýborníííííííííí (jidlo) (jidlo) (jidlo) tak se na něj chodím dívat do lednice ,-) a čekáme až se chvílí odleží ^o) a pak se do něj pustíme (C) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
mnamnulka 18. 5. 2012, 12:37
@čučinek Díkyyy :-) Mám zrovna den blbec a vaše pochvala mě opravdu moc potěšila (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie