Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 919 návštěvníků)

PRAVÝ MEDOVNÍK

0.0
PRAVÝ MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

Na těsto=1 hera,3 vejce,3 větší lžíce medu,300g krupicového cukru,400g hladké mouky(00extra),15gjedlá soda...(mléko dle potřeby)1 KRÉM=1 slazené kondenzované salko,100g másla2 KRÉM=250ml mléka,3 lžíce krupičky,200g moučkového cukru,200g másla

Postup přípravy

uvedený u obrázků..........UPOZORNĚNÍ!!!.....zapomněla sem k receptu připsat že přidávám do těsta mléko.....ale přidávám až uplně nakonec....dávám ho vždy,když těsto nejde rozetřít tak jak by mělo na pečící papír,já s tím měla jednou problém,protože sem použila hnědý pečící papír a na tom to absolutně nedrželo...tak sem přemýšlela jak těsto vylepšit k dokonalosti a je to triviální,přidala sem mléko...když máte těsto naprosto hotové a sundané z ohně tak přidejte asi 150ml mléka a dejte zpátky na ohen a promíchávejte aby se těsto zahřálo a vmíchávejte do těsta mléko,jde to nádherně a jednoduše,pokud ani poté vám nepůjde těsto na pečící papír,tak přidejte dalších150ml mléka,mno a těsto znovu promíchejte a nechte spojit s mlékem,....potom už mléko nepřidávat!!!po přidání mléka vám to půjde rozetřít omnohem lééépe a snadněji.....ale jak říkám mléko přidávat nemusíte,raději nejdříve zkuste natřít bez mléka a jestliže nepůjde tak mléko zajista přidejte:-)

1KRÉM=nejdříve uvaříme salko...já vařila asi 1 hodinu v papiňáku,jestliže nemáte nebo nechcete děla na tento způsob,tak můžete salko vařit v normálůní hrnci,ale konzerva musí být zcela potopená a vařit se nejméně 2 hodiny,je lepší 2 a půl hodiny

vše z konzervy přendáme do nějaké misky,krém je krásně zkaramelizovaný

přidáme k salku 100g másla a vyšleháme do hladka

šleháme dokud se to zcela nespojí a není to hladký krém,alespon 5-10 minut

2 KRÉM=250ml mléka dáme do hrnce a necháme přejít varem

přidáme 3 lžíce krupišky(normální dětská)a vymícháme,ale nesmí být z kaše cucky

dáme si do mísy 200g másla a 200g moučkového cukru

řádně vyšleháme

až vyšleháme máslo s moučkou tak přidáme vychladlou krupičku....dejte pozor,abyste krupičku nepřidali horkou,mohl by se vám krém zdrcnout...krupičku přidáváme po lžících

tady máme hotový 1KRÉM

tady 2KRÉM

tak a jdeme na těsto....dáme si do většího hrnce,lepší nižšího vodu a necháme přejít varem

po přejití varu dáme na hrnce další,ale menší hrnec a tak aby se nedotýkal vody

nad vodní lázní rozpustíme heru a až se rozpustí,tak přidáme med a necháme spojit

přidáme do hery 3 vajíčka a rychle rozšleháme šlehačem a přidáme cukr a necháme ho rozpustit,ale už nešleháme!!

tento med používám já...je to pravý hnědý med,tekutý....

odměříme si 400g hladké mouky,já měla doma 00extra........směs kterou máme stále nad vodní lázní,tak do ní přidáme půlku mouky s jedlou sodou a vmícháme a když vmícháme,tak ihned sundáme z ohně....ihned po sundání vmícháme zbytek mouky...půjde to trochu těžce,tak si můžete vzít metly na těsto a vyšlehat...míchejte,nebo šlehejte alespon 5-10 minut....

tady je těsto po přidání poloviny mouky ještě nad vodní lázní..je to ještě lité těsto...až sundáte a přidáte zbytek mouky,tak bude lité,ale hodně husté..ničeho se nebojte,vše je v pořádku

vezměte si pečící papír...doporučuji používat jakýkoliv bílý pečící papír na hnědý papír mi to dělalo problémy při roztírání těsta:-/..obkreslete si na něj nějakou výraznější tužkou nebo fixem talíř....já použila normální masový

v co nejtěnčí vrstvě naneste těsto nejlépe gumovou stěrkou na pečící papír..opravdu slabá vrstva,až budete péct hodně to vyskočí,tak se nebojte

dáme péct na 150-180 stupňů-podle trouby asi tak na 5 až 8 minut a hlídejte!!

potom sme si vzala polévkový talíř a nožem sem obtáhla okolo těsta

tady jke řez krásně vidět...ty odkrojky dávejte do misky...já dávám ještě do mikrotenového sáčku a rozmačkám,nebo přejedu válečkem,aby z toho byla drť

až upečeme všechny pláty,tak můžeme mazat krémy......mě vyšlo asi 9 placek,ale těsto mám napsané na 10 placek,dělala sem větší kruhy..na první plít mažeme krupicový krém

dáme druhý plát a trochu přitiskneme a namažeme durhým krémem a takhle střídáme dokud nám pláty nedojdou

tak a tady máme poslední plát,který mi vyšel na krupicový krém,takže poslední plát pomažte také a potom pomažte celý medovník ze stran,takaby nezbyl žádný krém

tady v misce mám odkrojky a smíchala sem je asi s 50g mletých oříšků...

celý medovník posypeme odkrojky s oříšky a dáme hodně a nalepíme odkrojky ze všech stran a trochu pomačkáme,aby nám to na medovníku drželo,jde to lehce

potom přendejte na nějakí větší talíř,který vyložte pečícím papírem a medovník na něj přesuňte...já ukládám do ledničky,alespon na 2-3 dny...dělala sme medovník včera,takže ještě fotku na řezu dodám....

tady sem dnes medovník rozřízla a podívejte jaká krááása je to na řezu:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

upetrus 14. 11. 2011, 17:24
Děkuji za recept, je výborný, moc nám chutná (Y) Petra
ivetabubak 2. 11. 2011, 8:30
Nikolko budu péct medovník a už pár dní se rozmýšlím který ,nakonec jsem si vybrala ten váš :-)jen se chci zeptat,v receptu mi chybí ořechy ,dáváte nebo ne ? U nás se hodně jedí tak bych je chtěla dát na to obsypání. Moc díky
KLAKLA 30. 8. 2011, 15:04
(Y) úšpěšně vvyzkoušeno,je výborný,akorát jsem místo salka koupila tatra mléko do kávy :-o, vařila ho 2apůl hodinyy ,-) a pořád šplouchalo. Nakonec jsem na pánvi usmažila z cukru karamel,zalila ho tím mlékem a s máslem dala mrazit, a je to výborné (Y)
jitom 1. 7. 2011, 11:02
Loni jsem ho dělala 2x, je vynikající. Teď jsem ho šla udělat rodičům k výročí a protože mám po operaci karpálů a to míchání je pro mě dost makačka, zkusila jsem využít pekárnu. Na ty loňské se už nepamatuju, ale nemám pocit, že by byl nějaký horší a s dost menší námahou. Máslo s medem jsem dala rozpustit na program pečení, tím se pekárna pěkně prohřála a pak jsem dala míchat na program rychlého chleba, kde je k míchání i dost zahřívání, aby chleba rychle vykynul a tím se ta teplota udržela. Kvalitu atěsta mi přišla OK. Budete-li mít odvahu vyzkoušet někdo, kdo ho děláte často, budu na váš názor zvědavá (hello)
Dannylla 21. 4. 2011, 10:46
Dnes ho jdu dělat teprve podruhé a už se moc těším jak si zase pochutnáme. Skvěle popsané s podrobnými fotkami, moc dobře se mi medovník dělá. Děkuji za super recept (L)
radka12345 8. 4. 2011, 20:24
toto je nejlepší medovník na světě, díky moc za receptík i postup (clamp) (Y) (K)
wWendy 24. 6. 2012, 12:02
@radka12345 děkujůůůůů , to je krásný komentář , sem ráda,že se uchytil a je spokojenost , u nás ho všichni milujeme ,-) (L) (L)
lidare 19. 11. 2010, 21:01
Velmi pěkný popis postupu (Y) :-)
Monika :o) 14. 11. 2010, 18:11
Váš recept je NEJ!!!!! Děkujeme!!! Zítra budu opět péct , už se těším! (jidlo) (C)
Miluš 10. 11. 2010, 9:39
dobrý den Nikol, tak jsem se pustila do vašeho medovníku a veliký úspěch!!!i v práci se olizují a chtěí další :-) doma mi nevěřili,když jsem ho dělala,že bude dobrý a pak zmizel,že jsem pomalu nestihla ochutnat.jdu dělat další pro mojí maminku k narozeninám. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Tento recept všem doporučuji-je to opravdový medovníK!!!!! Míla
Taja 8. 10. 2010, 18:02
Vypadá moc dobře , mnam ,mnam (Y)
cdka 8. 10. 2010, 13:45
Milá Nikol,právě jsem dodělala medovník a těším se na víkend (H) vyzkoušela jsem již více receptů na medovník ale tento váš je nejlepší (Y) z těstem se mi dobře pracovalo a náplně jsou super (F) díky za recept (L) (Y)
monysek111 3. 10. 2010, 23:23
NO teda (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) velká pochvala, nikdo mi nevěřil, že jsem to pekla, všichni myslely, že jsem ho koupila. Je famozní (L) (L) (L) (L) (L). dlouho jsem přemýšlela, který udělat, ale kápla jsem na opravdu ten pravý recept. Moc moc děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Je fakt úžasný, Už nikdy víc z obchodu. (mamca) (mamca) (mamca) Děkuji děkuji děkuji. V albíčku mám fotečku :-))
pielka 23. 9. 2010, 9:50
někde jsem tu četla že ty placky splasknout když je vyndám z horkovzdušné trouby? ,-)
pielka 23. 9. 2010, 9:41
tady je jich tolik těch receptů na medovník, těžko říct který je ten nejlepší... :-$
pielka 19. 9. 2010, 16:55
jaké oříšky používáte?
pielka 19. 9. 2010, 16:46
a ještě můj poslední dotaz _ asi jsem natvrdlá...takže si budu připravovat dva krémy, jeden je uvařené salko a druhý je ta krupice, a tyto dva krémy střídám na jednotlivé pláty? :-S
Huskice 19. 10. 2011, 12:49
@pielka Ano, krémy střídáte, je to tak napsáno i v popisu! Nejdříve třeba krupicový - priplácnout plátem, pak salkový - připlácnout plátem a tak až vám dojdou pláty na připlácnutí. (H)
pielka 19. 9. 2010, 16:27
o opravdu ta upečená tenká vrstva jde potom sundat z toho pečícího papíru? ,-)
pielka 19. 9. 2010, 16:24
a není moc sladký? většinou se stává že recepty na medovníky jsou až moc sladké, ale určitě vyzkouším. :-$
Reachelll 15. 8. 2010, 16:44
Tak už jsme i nakrojili a ochutnali. Výborný. Řez zde: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3078551
tlipna 14. 8. 2010, 17:52
NO JAKO ŽE VČERA JSEM DĚLALA TENTO MEDOVNÍK..A MŮŽU OPRAVDU ŘÍCT ŽE JE NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ...TED VÍM ŽE HO BUDU DĚLAT ČASTĚJI...MĚLA JSEM STRACH Z TOHO ŽE TO BUDE NÁROČNÉ..ALE VKLIDEČKU.))A ZA TU CENU??LUXUS!! DĚLALA JSEM VŠE Z DVOJITÉ DÁVKY..PÁČ JSME RODINA UŽRANCŮ.)))) VŠE VYŠLO AKORÁT!!! (L) (Y) :-)DĚKUJÍÍÍÍ :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie