Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 98 návštěvníků)

MARLENKA, MEDOVNÍK

0.0
MARLENKA, MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky.
Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat - nejlépe elektrickým hnětačem mouku - jde to ztuha a těžko, ale kdo vytrvá vyhraje :o) Hodinu nechat těsto v hrnci odležet.
Z těsta pak vyválíme 6-7 placek které si vykrojíte formou na dort a přenesete na plech. Každá placka se peče asi 2-3 minuty při 175 stupních jinak příliš ztvrdne. (můžete vyválet na pečícím papíře, nebo mezi foliemi)
Krém se připraví jednoduše - kondenzované mléko se vaří nejlépe 3 hodiny v plechovce (zkaramelizuje) po vychladnutí se ušlehá s máslem a rumem. Komu se bude zdát málo krému může si přivařit ještě karamelový puding + cukr (jen v 250 ml mléka - jeden puding) a přišlehat ke krému z kondenzovaného mléka a másla.
Placky je dobré polít kávou + rum a potírat krémem, poslední placka (nebo upečené odkrojky) se rozstrouhají a smíchají s ořechy a posype se jimy poslední horní placka pomazaná krémem.

dort je dobré nechat jeden den odležet

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

catalogue 2. 2. 2014, 12:18
:-@ :-@ (P) (P) (P) (P) :-@ :-@ :-@ :-@ (child4) (palice) (box) :-( (dance) (comp) (pl) (child4) (drink) (destnik) (destnik) (podzim) (snehulak) (snehulak) (snehulak) (facky) (dest) (plaz)
calibrar 15. 10. 2011, 11:24
Dobrý den, chtěla jsem dnes udělat medovník podle Vašeho receptu a těsto se mi nepodařilo. Nešlo mi tam zahnětat tu mouku, i když jsem sypala postupně. Část se udělaly větší kusy a část uplně rozdrolená. Vzala jsem na to ten elektrický hnětač jak píšete, takže ty zakroucené tyčky. Na jakém stupni to mícháte? Spíš pomaleji? Mrzí mě to, teď zrovna zkouším jiný recept, ale budu ráda když mi odpovíte a já ten váš zkusím jindy. :´(
RIBICKA 2. 12. 2011, 19:07
@calibrar Dobrý den, musíte zahnětávat ještě za tepla, výkon ten nejslabší abych nezavařila hnětač. No nevím jak to,že se vám to nepodařilo *-)
luciana de chile 14. 7. 2010, 7:37
(Y) (Y) (Y)
RIBICKA 15. 7. 2010, 16:44
@luciana de chile jsem ráda,že chutnal :-$
Luníček 23. 10. 2009, 8:42
a já dělám tento receptík a je vynikající a pracuje se s těstem výborně. (Y) (Y) (Y) (L)
RIBICKA 8. 11. 2009, 14:51
@Luníček děkuji za pochvalu :-$
oliker 20. 10. 2009, 10:10
(hello) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
hannicek 6. 12. 2008, 16:33
miluju Marlenku, děkuji za recept, už se těším, až ho vyzkouším (Y)
RIBICKA 14. 12. 2008, 21:02
@hannicek Zkuste, všichni si ji zatím moc chválí, dokonce někdy dělám jen řezy, nebo vykrájím kolečka a dělám takové minidortíčky, všichni jsou nadšeni. Tak doufám,že se Vám to povede
Zrušený účet 5. 4. 2008, 11:07
Do medovníku jsem se pustila s hrůzou,co vše se mi nepovede.Dělala jsem ho prvně.Ale byla to paráda,těsto jedna báseň a o krému ani nemluvím.Navíc jsem tady měla maminku,tak mi vydatně pomáhala a šlo to jako po másle.Ráno jsem ho nakrojila a potají ochutnala a musím říct,že je famózní.Moc díky za recept,bude to náš favorit. (Y)
xara 1. 4. 2008, 22:48
Tak mě se nezdařilo! :-S Těsto jsem udělala přesně podle popisu, pracovalo se s ním dobře, peklo se jedna radost - opravdu tříminutové rychlovky,.. až na to, že když jsem upečené placky ochutnala, tak mají hořkou příchuť!!! :'( Nevim čím to může být, asi jsem to měla dělat ve vodní lázni jak je ve většině receptů - i když jsem neměla pocit, že by se to na sporáku přichytilo! :^) Ach jooo :-@
Bubalka 20. 2. 2008, 13:49
Děkuji za recept (L)
Kyzluska 3. 2. 2008, 20:54
Dobrý den, i já se připojuji s chválou k receptíku! (clamp) (clamp) Dělala jsem ho mužíčkovi k narozeninám a neměl chybu!! MŇAM!!! (Y) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13128 Díky Iveta
RIBICKA 6. 2. 2008, 20:53
@Kyzluska Jsem ráda, že Vám chutnalo! (^) a je to fakt, pokud těsto ztuhne je dobré ho dát na chvilinku do mikrovlnky, kde se rozehřeje a znovu se dobře vyválí. Jen je lepší dávat ho do mikrovlnky po částech - porcích (1 porce - jedna placka) protože se líp prohřeje *-)
Annita 22. 9. 2007, 20:27
(*)Milá Iveto.Do druhého dne jsme ho snědli ;-).Byl ňam,ňam (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Ale zajímalo by mě zda jde zkaramelizovat Salko dopředu, třeba i na několik týdnů.Nezkoušela jste to? Nebo někdo z maminek? Jinak moc děkuji za recept.V obchodě je strašně drahý.Dávám******************* (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
sisima 1. 2. 2012, 20:56
@Annita dobrý den, já vařím salko v tlakáči půl hodiny a je pěkně zkaramelizované
RIBICKA 23. 9. 2007, 20:12
@Annita Souhlasím s Lucií myslím,že zkaramelizované vydrží v lednici dlouho *-)
Lukrato 22. 9. 2007, 20:33
@Annita Pavli, já si vždycky uvařím třeba 3-4 Salka najednou - jednak ušetřím energii, jednak ho mám po ruce, když potřebuji.... Vydrží opravdu dlouho - vlastně by mělo vydržet stejně dlouho, jako je napsané datum spotřeby - zkaramelizováním se nic nezkazí..... :-$
Barysa (upraveno) 22. 10. 2009, 11:52
@Lukrato Pokud se chcete u přípravy dortu i pobavit, doporučuji tento postup: salko dejte vařit večer, pokud možno po náročném dni, kdy máte jistotu, že usnete a už si na něj nevzpomenete. Plechovka vybuchne asi za 8 hodin - záleží na intenzitě varu a množství vody v hrnci. Standartní velikost spolehlivě ohodí celou kuchyň, včetně stropu, podlahy, oken, parapetů, polic a věcí na nich, stolu, židlí, schodů do patra...prostě komplet. Úklid ve dvou lidech zabere asi tři hodiny a je to samozřejmě výborná manželská terapie. Přeji hodně zdaru, já se vracím ke kupovaným zákuskům.
RIBICKA 8. 11. 2009, 14:53
@Barysa Ty jo, to by mě tady asi kleplo :^)
Lukrato 23. 10. 2009, 8:33
@Barysa :-o :-o :-o :-o :-o :-o 8-| 8-| 8-| 8-| 8-| (6) :-@ 8o| 8o| 8o| (smich) ;-) No tak to by mě piclo.....posílám aspoň (F) (F) (F)
Barysa 23. 10. 2009, 11:20
@Lukrato Dík! Ale jsem nepoučitelná, včera jsem si koupila 3 salka, odpo jdu na to. Snad neusnu! Manžel měl radost, že hned tři najednou.
Annita 24. 9. 2007, 20:30
@Lukrato Děkuji. (child2)
Annita 15. 9. 2007, 19:52
Milá Iveto (F).Dnes jsem dodělala Váš recept na medovník a teď odpočívá v lednici. (C) Zatím. ;-)Ještě jsme ho neochutnali,ale dělal se krásně. Měla jsem strach,že to nezvládnu,ale recept je suprový. (Y) (Y) (Y) Na 22cm průměr mám 6 placek,ale příště udělám víc a tenčí těstíčko. :-$ Až se na něj vrhneme, určitě napíšu. (H) (H) (H) (clamp) (clamp) (clamp) (D)
RIBICKA 16. 9. 2007, 20:58
@Annita Tak jsem ráda,že jste se nezalekla a pustila se do toho. A ještě raději jsem, že se Vám povedlo těsto udělat (clamp) Doufám, že si pochutnáte (C)
honeyed 30. 8. 2007, 9:17
Mě se osvědčilo dělat těsto ve větší misce ve vodní lázni. Mám to převzaté z Apettitu. :-)
bebena 6. 8. 2007, 13:59
Dobrý den-jelikož jsem nemohla najít svůj oblíbený recept na medovník a nutně jsem ho potřebovala upéct dceři k narozkám,protože ho miluje,tak jsem si říkala,že tady na mmb určitě nějaký receptík objevím.Líbil se mi ten váš,tak jsem se do toho dala....super,nebyl jediný problém,těsto i ručně šlo propracovat krásně a placek jsem měla dokonce 8(jednu jsem rozdrobila na posyp)... (Y)práce šla rychle od ruky a medovníček už se od včerejška na nás směje v lednici.Dneska ho Anička dostane a předpokládám,že během chvilky nezůstane ani drobeček.Já dávám jednoznačně za 1 (F) (L)
Nellynka75 21. 7. 2007, 22:24
Já dělám také medovník, ale jiný a jednodušší. Placky prolévám medovinou a je to vynikající. Jediná potíž je pak v tom, že druhý den je snědený tak rychle, že je mi celkem líto té práce kolem. (PL) :-)
stencon 20. 7. 2007, 22:26
tak po vytáhnutí z lednice těsto bylo jak šutr! Musela jsem ho postrouhat na struhadle a zase bylo strašně sypké. Proto jsem přidala kousek másla a 1! vejce a potom bylo Ok. Po upečení placky samozřejmě tvrdé. Tak jsem naplnila krémem a čekám až provlhne. Chutnat bude doufám výborně - aspoň za ty komplikace bych si to ZASLOUŽILA! A mimochodem jsem se koukla do ostatních receptů na medovníky a všude je max 500 hl. mouky není tedy chyba v tomhle? Třeba jsem ale něco zmastila. Jóoo a manžel prohlásil svou oblíbenou větu - že se na ty novinky nevys....
pavlinice 21. 7. 2007, 23:03
@stencon ;-)Dovedu si vás představit a manžela taky jak prohlašuje tu svojí oblíbenou větu. :-D (Y)Neberte to ve zlém,ale sranda musí být. :-$
RIBICKA 21. 7. 2007, 20:46
@stencon DOBRÝ VEČER, ROZPIS NA TĚSTO JE V POŘÁDKU, MOUKY JE OPRAVDU 700 G. MOUKU JE POTŘEBA DO HMOTY ZAPRACOVÁVAT POSTUPNĚ A HNĚTAČEM TO JDE. RUČNĚ TO JDE DOST TĚŽKO. I TÍM HNĚTAČEM TO TRVÁ DOCELA DLOUHO, ALE OPRAVDU KDO TO NEVZDÁ TEN SE DOČKÁ KÝŽENÉHO VÝSLEDKU. MOUKA SE POMALIKU A POSTUPNĚ VPÍJÍ DO HMOTY, VÝSLEDNÉ TĚSTO JE VELMI HUTNÉ, ALE VYLOŽENĚ SE NEDROBÍ. KDYŽ JSEM DORT DĚLALA POPRVÉ UŽ JSEM TO S TOU MOUKOU CHTĚLA VZDÁT, PAK JSEM SI ALE ŘEKLA, ŽE TENHLE BOJ VYHRAJU A TAK JSEM VYTRVALE HNĚTALA AŽ JSEM UHNĚTALA PLACKY JE NUTNO PÉCT OPRAVDU JEN KRÁTCE 1-3 MINUTY PODLE TLOUŠTKY NA KTEROU BYLY VYVÁLENY. I KDYŽ JSOU TVRDÉ NIC SE NEDĚJE, POLÍT RUMEM A NECHAT DORTÍK ODLEŽET TŘEBA O DEN DÉLE. MEDOVNÍK JE OPRAVDU NÁROČNÝ NA VÝROBU, ALE PŘI DODRŽENÍ VŠECH ZÁSAD TO NENÍ TAK SLOŽITÉ. SNAD VÁS TO NEODRADILO OD DALŠÍCH POKUSŮ [A] :-) :-) :-)
stencon 22. 7. 2007, 18:56
@RIBICKA Jó holky tak je fakt, že chuťově je supeeer (Y) (Y) (Y) (Y) . Ikdyž jsem tomu moc nadějí nedávala, tak se dortík bezva proležel a je k "sežrání" ! Takže se nebojte i když to vypadalo hrozně. ;-) :-) :-) :-) (clamp)
RIBICKA 22. 7. 2007, 20:31
@stencon tak jsem ráda, že nakonec medovník chutnal (C)
Pája a Ája 20. 7. 2007, 16:09
marlenku miluju,chodíme s dětmi do kavárničky dětské,kde ho mají,tak neodolám a mlsám,ale na domácí tvorbu si netroufám. klobouk dolů. (D) (^)
stencon 20. 7. 2007, 15:51
kdo vytrvá vyhraje? Kdo uteče vyhraje...! Mouka fakt trvá než se zapracuje. Vajíčka se pěkně zdrcli, ale předpokládám, že to tak má být když se dávaj do horkého... Těstíčko v ledničce, ale čekám co z něj vyleze. Je to takové spíš drobivější a pojem hnědá pěna fakt nevím jestli jsem vystihla. Každopádně je těsto v lednici a čekám. Potom dám vědět jak jsem dopadla *-) -) *-) :-| :-| Snad to bude OK
RIBICKA 21. 7. 2007, 20:49
@stencon JO A VAJÍČKA BY SE ZDRCNOUT NEMĚLA :-o I KDYŽ SE DAJÍ DO HORKÉHO TAK Z NICH NEVZNIKNE NĚJAKÁ HUČA, MĚLO BY TO ZŮSTAT TEKUTÉ, MOŽNÁ JSTE MĚLA STARŠÍ VAJÍČKA NEBO PŘÍLIŠ HORKOU SMĚS, MED A SPOL ZAHŘÍVÁME ALE VYLOŽENĚ NEVAŘÍME, VŠE NA MÍRNÉM PLAMENI
stencon 20. 7. 2007, 14:33
škoda, že se to musí nechat uležet :-S :-S :-S :-S
B.Tumka 20. 7. 2007, 9:22
Tak nejenom budu dělat tu rajskou ale i tenhle úžasný medovníček vypadá k světu. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie