Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

dverča 25. 3. 2007, 12:59
Je to výborné (Y),já jsem do toho ještě přidala vlašské ořechy a nemá to chybu (Y)
HELČULE (upraveno) 22. 1. 2007, 13:40
Dneska jsem vyzkoušela, chuťově vynikající (Y) (Y) ale když to začalo tuhnout, ztuhlo to tak hrozně moc, že si říkám že jsem to asi vařila moc dlouho :^) Má to být tak moc tvrdé? Je to jak tvrdý cucavý bonbon... Taky jsem dala omylem velkou lžíci medu místo malé :-(
HELČULE 22. 1. 2007, 13:42
@HELČULE Zkoušela jsem znovu a na 2. pokus se mi to povedlo na 100 % . (Y) (Y)
ruby 21. 12. 2006, 20:08
Tak jsem váš recept taky vyzkoušela a vůbec mi to neztuhlo,jinak chutˇově moc dobré,ale od pečícího papíru to odlupujeme nožem.Nakonec to je taky sranda.Když vidím jít někoho s nožem,vím,že maže na tofifé. ;-)
KOFI 21. 12. 2006, 20:29
@ruby :-D :-D :-D (Y)
Kara 21. 12. 2006, 16:12
Tak jsem se Romano nechala zlákat Vaším receptem.Je fakt výborný. (Y) (Y) (Y)
KOFI 21. 12. 2006, 17:26
@Kara Děkuji (F)
VerkaF 21. 12. 2006, 14:10
Tak mám za sebou dvě dávky. Jedna byla super, ztuhla a mi jí hned sež.... Druhá byla vzhledově a chutově taky supr, ale neztuhla. Ale vůbec. Přitom postup byl stejný jako u prvého případu. Nechápu. Navíc jsem to blb dala na alobal a z toho ta lepká hmota skoro nešla. Ale to co šlo jsme přemístili do misky a sež.... stejně lžičkou.
KOFI 21. 12. 2006, 17:25
@VerkaF No, tak to by mě taky zajímalo čím to je *-). Třeba nám to tady někdo zkušený objasní (I) :-)
VerkaF 21. 12. 2006, 18:27
@KOFI Tak třetí pokus. A supr. Ztuhly naprosto ukázkově. Tak nevím co se těm prostředním nelíbilo. Jo a já je čoko nepolévám. Mám polevu v těch "čočkách" a na každou hrudečku přidám jednu čočku. Vypadá to jako pravé tofié. A manželovi jsem udělala várku bez ořechů (prý mu lezou do zubů). Foto také v albu.
KOFI 21. 12. 2006, 19:29
@VerkaF No jóóóó :-o, fakt jako originál Tofifé (Y)
klicnarka 21. 12. 2006, 13:54
Romčo, ten recept je super, dovolím si přidat své postřehy :-D dělala jsem 3 dávky a každá tuhla v úplně jinou dobu, jedna se dokonce vařila přes třičtvrtě hodiny....Nedávala jsem oříšky do krému ale...uchystala jsem si během vaření košíčky papírové, do nich jsem dala 3 opražené lískáče a pak teprve zalila krémem. Mnohem lépe se s tím krémem pracovalo, než když tam byly ořechy. Tak doufám, že jsem nějaké mamině třeba pomohla :-) (I)
KOFI 21. 12. 2006, 17:22
@klicnarka Příští rok to určitě zkusím do papírových košíčků a s dávkováním oříšků se budu řídit dle Vašeho postřehu (Y) (F)
Sofie 21. 12. 2006, 10:51
Romčo, dík za takový super recept.Dala jsem na půl opražené ořechy a opražené mandle :-P Vařila jsem to hodně zprudka 15 min a bylo to pěkně tuhé, že se dělaly skutečně hrudky a neroztékalo se to (Y) Foto v albu. Soňa.
KOFI 21. 12. 2006, 17:20
@Sofie Soňi, mrkla jsem do Vašeho alba a musím říct, že jste moóóóóc šikovná- jedna fotka lákavější než druhá (Y) (Y) (Y)
Dagísek 20. 12. 2006, 14:52
Romčo (F) Tak už mám 3 dávky a je to fakt super manžel chodí a kontroluje jestli se nekazí tak doufám že mi něco nechá ;-)Jen vám chci napsat že jsem to nedělala ve vodní lázni ale na tefloce a bylo to i dřív hotové (I).Mnějte se krásně a děkuj za moc fajn recept :-) Dáša
KOFI 21. 12. 2006, 17:17
@Dagísek To buďte ráda, že máte tak starostlivého manžela ;-) :-D
Jitule15 20. 12. 2006, 13:52
Co se týče kuchyně jsem velký amatér, nicméně tuhle dobrotu jsem zvládla i já. Je to chuťově výborné, ikdyž dost sladké. Romi, pomohla bys mi ještě s polevou? Jak a z čeho ji děláš, že máš karamelky tak stejnoměrně a hladce polité čokoládou? Děkuji a hezké vánoce.
KOFI 20. 12. 2006, 14:39
@Jitule15 Polevu dělám normálně z čokolády na vaření (100g čoky+ 50g tuku-rozpustit), ale letos jsem karamely polívala cukrářskou čokoládovou polevou v sáčku (k dostání všude). Dala jsem ji rozpustit v kastrůlku do vodní lázně a protože se mi zdála moc hustá (na cukroví ulpívalo zbytečně moc čokolády), tak jsem tam přidala tuk (Lukanu) na rozředění. No a potom jsem jednotlivé kousky za pomocí 2 špejlí (možná je asi i pinzeta nebo nějaké kleštičky) namáčela, nechala trochu okapat a ztuhnout. Věřím, že je možné polívat polevou přímo ze sáčku, ale já jsem to dělala takhle. A pokud má někdo jiný tip nebo fígl, tak sem s ním ;-) :-)
Lennie 20. 12. 2006, 12:46
Veliká pochvala, je to opravdu mňamka. Neměla jsem mandle a ani lískáče, hodila jsem tam vlašáky-je to dobrý. Teď přidám dva poznatky, o které jsem se obohatila 1/ Nesnažit se poslední kousek setřít ze lžíce prstem vážně to pálí a za 2/ když už to prstem sundáte a pálí to, nesnažte se to reflexivně slíznout - do jazyku to pálí taky
xara 1. 9. 2007, 11:01
@Lennie taky tak, taky tak! :-) :-D :-D
lase 20. 12. 2006, 15:12
@Lennie Teď jste mě dostala :-) :-D ;-)
KOFI 20. 12. 2006, 13:22
@Lennie :-D :-D :-D (Y)
Sykyna 20. 12. 2006, 12:32
Tak doděláno,sice jsem asi po 20min musela krapet přidat med a trochu cukru,aby to ztuhlo,ale pak bylo vše v pohodě.Z papíru to jde úplně bomba sundat a chuťově je to vynikající. :-P
KOFI 20. 12. 2006, 12:40
@Sykyna :-)
Bára 20. 12. 2006, 11:38
Romi pomoc, mně to neztuhlo ? Asi jsem truhlík... Postupovala jsem přesně dle receptu, vařila asi 35min, barvu to má stejnou, dala jsem to na papír a pořád je to lepivé a táhne se to a nejde to sundat? Děkuji za radu Bára
KOFI 20. 12. 2006, 12:39
@Bára Jej, tak to mě mrzí. Chtělo to vařit déle. Když si nejste jistá, jestli už to je, tak kápnout trochu na pečicí papír, dát do ledničky a po chvíli se kouknout, jak to vypadá. Ono to tuhne dost rychle, takže když se to bude lepit, tak vařit dál. Teď Vám zbývá asi pomoci lžíce hmotu seškrábat z papíru (nebo na čem to máte), zahustit ořechama nebo nebo pomletýma piškotama či něčím podobným a tvarovat kuličky- přinejhorším hromádky. A kdyby jste měla dost sil a chuti, tak to můžete ještě máčet do čokolády a ta to zpevní-kdyby to bylo pořád řídké. Přeju pevné nervy a ať to dobře dopadne (Y) :-)
Bára 20. 12. 2006, 12:44
@KOFI Romi, moc Vám děkuji za radu, no, učenej z nebe nespadl :-). Seškrábala jsem to, rozvařila znovu a naplnila lžičkou do košíčků. Pak to zaleju čokoládou a děti si to z papíru vykoušou :-). Já už asi vím kde byla chyba - použila jsem rostlinné šlehačky Rama cremefine ! B.
andílek pavla 20. 12. 2006, 13:15
@Bára Báro, tou šlehačkou to nebude. Já ji taky používám (na všechno) a krásně mi to ztuhlo. Dělala jsem už 3x... Poprvé to trošku lepilo (chtělo to vařit déle), podruhé to hoooooooodně lepilo (dala jsem místo lžičky medu lžíci :^)) a po třetí jsem připálila ořechny, ale hmota byla konečně naprosto perfektní. Takže to opravdu chce vařit, vařit a vařit ;-)
amam33 18. 12. 2006, 23:10
Tak máme taky hotovo....teda takovou mňamku,to snad ani není možný :-P :-P :-PKrásně to tuhlo,polila jsem to čokoládou a jdu hledat kam to zamknu,protože jinak mě to sežerou na to tata ;-) Díky za recept,fakt bomba!!!!
Andrá1 18. 12. 2006, 22:03
Tak dnes jsem dělala...zhoustlo mi to tedy asi až tak po více jak 30minutách.Nevím jestli jsem náhodou nepřetáhla hustotu..ale i tak to chutná super....perfetkní recept.Dělala jsem rovnou dvojitou dávku a neudělala jsem chybu...dííííííky :-D
KOFI 18. 12. 2006, 22:47
@Andrá1 (Y) :-)
vcelka 18. 12. 2006, 18:14
:-D Jejda já jsem ostuda! Je to moc výborné,ale stalo se mne, že jsem se přepsala při opisování receptu a dala místo 30g másla 300g :-D a ted koukám na recept a objevila jsem tu chybu. No to je.... ještě,že tak myslela jsem, že jsem takový bulík, bo se mne maslo uplně oddělilo, až tak,že jsem ho slila. A ze zbytku se daly dělat pěkné kuličky. Manžel je komentoval, moc máslové :-D. Už vím čím to je a zítra zkusím znovu, ale už správně. Jinak je to super! A máslo z dneška dám třeba do štoly.
KOFI 18. 12. 2006, 19:06
@vcelka :-D :-D :-D To se stane. V tom předváčnoním fofru není divu :-) Hlavně, že vám chutná ;-) :-)
hheellaa 18. 12. 2006, 16:33
Romanko, je to mňamka :-P Dávala jsem do košíčků,na dno lžičku čokolády a oříšek a cikcak kropila čokoládou a je to dobrůtka.Navíc jsem zjistila,že je to přesně to, z čeho nám jako dětem dělala teta lízátka - do lžíce a se špejlí :-) Takže díky za chuťový zážitek,za skvělý nápad a za "návrat do dětství" (Y) (*)
KOFI 18. 12. 2006, 19:04
@hheellaa No, jak je ochutnal můj tatínek, tak říkal, že to zná. Že to měli vždycky jako bonbony na stromečku. Takže to asi žádná závratná novinka nebude ;-) :-)
katsych 18. 12. 2006, 15:38
Tak jsem včera vařila 2 dávky a dnes budu dělat další. je to super. sice jsem musela vařit déle, ale zhoustlo to krásně. dnes dám míň ořechů, včera jsem jich tam měla nějak moc a tak bylo méně toho dobroučkého karamelu. Díky za báječný recept
KOFI 18. 12. 2006, 19:04
@katsych Já děkuji :-) (F)
blanca2 18. 12. 2006, 10:56
Milá Romčo, teď jsem právě dodělala važe báááječné (Y) (Y) (Y) mandlové tofifé. Vaše rady byly fakt výstižné a přesné, jak pražení v troubě, tak i délka vaření krému. Díky moc za bezva recept (PL). Přeji Vám krásné voňavé Vánoce. (F) Blanka :-P
KOFI 18. 12. 2006, 14:21
@blanca2 Děkuji, Vám taky! (F)
lucosek 18. 12. 2006, 10:46
Musím se přidat s chválou, tohle vážně nemá chybu! (Y) Jen jsem koupila malou šlehajdu, a tak jsem to do 250ml dolila klas. sl. smetanou a dlouho trvalo, než to zhoustlo a i tak je mám dost lepivé. Ale druhá dávka mě stejně nemine, tak už použiju jen tu šlehačku. Moc díky, Romi. Ještě dneska mám červený jazyk, jak jsem si ho včera pořádně spálila, když jsem neodolala a musela ten krém ulizovat ještě vařící z hrnce :-P Lucka
KOFI 18. 12. 2006, 14:21
@lucosek :-D :-D (Y)
madda 17. 12. 2006, 21:59
Romi, sice se na váš recept teprve chystám, ale už jsem si podle vašeho návodu opražila lískáče. DÍKY! (Y) Fakt díky za skvělý nápad, pražit je v troubě na plechu. Už to nebudu dělat jinak! ;-) (Y) (Y) (Y) :-D Jak dopadne výrobek, dám vědět. ;-) :-P Magda.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie