Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Dort MAPA SVĚTA pro mladého světoběžníka

0.0
Dort  MAPA SVĚTA  pro  mladého světoběžníka

Potřebné ingredience

Dort je na objednávku pro kamaráda, který je učitelem angličtiny postupně v různých státech na různých kontinentech.
Dort je kombinace světlého a ořechového korpusu, světlý krém a jahody a broskve, potah a figurka - falešný marcipán
Chce to moc a moc trpělivosti, protože udělat tu mapu mi trvalo 7 hodin.:)
Korpus: 3 plechy
1 plech: 4 vejce, 12 dkg cukru, 12 dkg poloh.mouky, 1 lžička pr.do peč., 1 van.cukr, 1 lžíce oleje ( popřípadě kakao či ořechy) Krém ( 3 dávky) :1 dávka: 1 máslo, 1/4l mléka, 4 dkg gustinu, 15 dkg cukru moučka, rum
dále ovoce dle chuti , marcipán: spotřeba 1,4kg - recept na poměrnou část: 20 dkg cukr moučka, 10 dkg sušené pol.mléko, 1-2 lžíce kukuřičného sirupu (Natura), 2 lžíce vody, mandlové aroma, barvy Wilton či jiné potravinářské barvy),

Postup přípravy

korpusy: Ušleháme bílky s polovinou cukru a van.cukrem, postupně zašleháme žloutky a druhou polovinu cukru a na závěr olej. Zastavíme šlehač a ručně vmícháme mouku s pr.do peč a nakonec pokud chceme ořechový, tak ořechy. Peču na 175 st.
Krém: Ušleháme máslo s cukrem, uvaříme puding z mléka a gustinu - vychladíme za občasného míchání a studené zašleháme do másla, dochutíme rumem.
Marcipán : smícháme cukr, mléko, sirup, vodu a aroma a hňápáme a hňápáme až vznikne plastelína. Lepí-li se na prsty : přidáme cukr a mléko, je-li tuhý až sypký, namočíme ruku do vody a tou pak znovu hňápáme. Potom barvíme.
Korpus byl 26x39cm, takže s odřezků z délky jsem nastavila šířku.
Korpus - krém - jahody- ořech. korpus - krém - broskev - korpus - malinko potřít krémem a dát do lednice tak na 3 hodinky vychladnout a pak jsem potahovala boky dortu. Mapa a Honzík byli nachystáni tak 4- 5 dní předem, aby dostatečně ztvrdli. Figurku i mapu jsem po zaschnutí přetřela olejem, aby se hezky leskly. Mapu jsem připravila takto:Mapu světa jsem obkreslila na pečící papír, na vyválený marcipán jsem položila pečící papír s mapou a špendlíkem obpíchala všechny světadíly a jejich státy... promiňte, nevlezl se mi tam Nový Zéland ....velmi se omlouvám...:)
No a pak jsem vzala koncentrované gelové potr.barvy od Wiltnu, trochu je zjemnila bělobou a malovala a malovala a malovala....to bylo...., pak jsem dodělala moře a s hrůzou zjistila, že jsem zapoměla na Koreu, tak rychle zase barvičky a vznikla severní i jižní Korea, uf....


No, holky, dal mi zabrat.....a ty záda.... ale už je to dobrý. :)

výroba mapy

mravenčí práce a binec všude, ale jak jsem si zopakovala zeměpis !!!!

mapa hotová... hurááááááááá

pak ještě Honzík ...postup nemám, to už jsem nezvládala nafotit

jiný pohled

huráááá hotovo - váha fugurky 0,5kg, váha dortíku 4,5 kg

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jančča 1. 7. 2008, 17:11
Tak to je parádní. Jak dlouho jste dělala tu mapu? Když na to tak koukám, to muselo bejt nekonečný, než se to všechno připravilo. Jste fakt nehorázně šikovná a asi i hodně trpělivá (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:49
@Jančča Jani, kéž bych hlavně při výchově dětí byla tak trpělivá jako u dortu :-$. Celkem jsem dort dělala asi 14-15 hodin, mapu 7 hodin, figurku 3 hodky.... jsem asi děsně pomalá nebo co, já jen vždycky koukám, jak tady některé maminky sypou dorty jak z rukávu ... 3 naráz a tak... já jeden chystám týden. ;-) (L) (L) (L)
chumida 1. 7. 2008, 16:51
(Y) (Y) (Y)bezchybné, nádherné, super, úžasné...... (clamp) (clamp)a hlavně neuvěřitelné :-o
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:45
@chumida Andreo, díky mockrát. :-$ (F) (F) (F)
Bianka 1. 7. 2008, 16:33
:-o :-o :-o no tyyyyjo Míšo,teda to je nádherná práce ,skvěle propracovaná,ta mapa nemá chybu a ta postavička (clamp) (clamp) (clamp)...no nemám slov :-# a že mi prosím prozradíš,jak jsi té mapy dosáhla ^o) ^o) ^o) prosím,prosím aáááááááááááááááááááá už to vidím-no určitě tvojí metodu použiju...díky
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:43
@Bianka :-D :-D :-D, jéééé to jsem ráda, že ten popis bude někomu k užitku (Y). Díky, Blani, za pochvalu, moc si ji cením od takové paní dortařky. (^) :-) :-) :-)
Inka82 1. 7. 2008, 16:11
uměleské dílo (Y) (Y) (Y) (Y) nádhera (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:37
@Inka82 Děkuji Sabi, to je pocta. (F) :-) (F)
Lexi 1. 7. 2008, 14:26
Já vás obdivuji pro trpělivost :-o :-o :-o :-o sedm hodin vypichovat a malovat mapu - smekám :-) já bych zcvokla 8-| Dort je nádherný.. nejen mapa, ale i ta figurka (Y) jen by mě zajímlaou, jakým štětcem jse udělala figurce brýle *-) dyť tak tenký štětec snad ani neexistuje :-) Nádhera (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:36
@Lexi Saši, moc děkuji. (L) Figurku jsem dělala 3 hodiny....nejsem profík strašně mi všechno trvá a několikrát jsem ji upravovala...no proces ;-) Brýle jsou z marcipánu ušmoulaného do tenka přibarveného bělidlem. :-) (F) (F) (F)
ŠarkaMachova 1. 7. 2008, 14:22
Tak to musela být piplačka,ale určitě to stojí za to -je užasný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:22
@ŠarkaMachova Šárko, stojí, už jen kvůli Vašim krásným komentářům, díky za ně....ale samozřejmě je nejdůležitější obdarovaný človíček, mnohdy nevidím jeho výraz při předávání (^), ale moc mě potěší, když mě pak ti co dortík objednávali referují, jak se dílko líbilo.Dělám to opravdu ráda a vážím si všech, kteří to umí docenit. Díky. (L) (F) (F)
Willow M 1. 7. 2008, 14:02
Míšo, já nemám slov. To je úžasný a smekám před trpělivosti, já bych tohle nikdy nezvládla. Úžasný dort (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:17
@Willow M Ty Markétko? Zvládla na 100%. Moc moc Ti děkuji a také za nabídnuté tykání v Tvém odkazu, nějak jsem tam ještě nezvládla reágovat. (D) (L)
Willow M 1. 7. 2008, 20:55
@MAMEMIMOMU No oni ho hlavně smázli...nevím proč????? No, prostě totalitní cenzúra +o( A tu mapu bych určitě nezvládla...Jsem šílenej nervák a klepou se mi ruce, takže takovou piplačku bych dělat nemohla...opravdu je to krása krása krása (clamp) (clamp) (L) (F)
Nikra 1. 7. 2008, 14:01
Míšo, to je naprostá nádhera :-o :-o. S tou mapou jsi měla výborný nápad a neuvěřitelnou trpělivost (Y), taky se mi moc líbí ten název, je to vtipný a originální umělecký dílo (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:14
@Nikra Niki, díky. Rodiče Honzy měli nápad na dort udělat ty státy, kde Honza žil a učil, ale mě to nějak nesedělo....USA je obřík, Belgie a naše matička zem jsou prcci, tak jsem si říkala, že nejlepší by byla celá mapka, no vyšlo to, jsem moc ráda. Vážím si pochvaly, díky. (L)
Lucinka 1. 7. 2008, 13:47
Míšo, to je neuvěřitelný!! Moc krásný! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Závidím trpělivost.. to malování by mě asi bavilo, ale špendlík teda ne.. +o( jsem hrozná, za chvilku mě to přestane bavit a už to chci mít hotový.. ;-) Takže máš můj velký obdiv! (Y)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:06
@Lucinka Luci, děkuji, byla to piplačka, ale chuť to zdovat byla větší, prostě jsem si řekla, že je to obraz a tak do toho šla. Ale myslím, že spousta z Vás by to zvládla a možná mnohem lépe než já, jste tu úžasné dortařky a jsem za všechny vděčná. (L) (F) (F) (F).
stambi 1. 7. 2008, 13:42
No tak tohle už je moc :-oje vůbec něco co tady všechny šikulky nezvládnete????Je to opravdu nááááádhera (Y)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:04
@stambi Děkuji Věrko i za ostatní holky, musím se přidat, že se tady ukazují nádherné dorty, všech tleskám. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Dočka 1. 7. 2008, 13:34
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Míšo to je nádhera to muselo dát práce ale máš být na co hrdá je opravdu překrásný |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)tak a teď jsi dej nožky na stůl (C) zasloužíš jsi to
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 20:02
@Dočka Mooooooc děkuji Marti, moc mě tu všechny povzbuzujete a to mi hned dodává sílu. Děkuji.A na víc jsem zašla dnes ke kadeřnici a hned se cítím lépe. A zítra musím začit chystat dortík pro 5 letou dcerku - nic originálního - touží po princezně, nu což, vyhrnu rukávy a půjdu na to. :-) (F) (F) (F)
onasi 1. 7. 2008, 13:28
Míšo, tohle je snad nejpracnější dort, který jsem od amatérských cukrářek kdy viděla!!! máš můj obdiv, tohle je megadílo!!! (clamp) (clamp) (clamp) a navíc oceňuji, žes nám umožnila obdivovat i novou podlahu!!! je moc hezká!
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:58
@onasi :-D :-D :-D, Dáši děkuji, to je pocta. (F) (F) (F) Jo jo podlaha je nádherná, zjistila jsem , že vypadá i na fotkách pod dortem lépe než starý, dětmi popsaný stůl, tak teď (^) fotím na zemi ;-). Ale je fakt čistá. (smich) (smich) (smich)
onasi 1. 7. 2008, 21:25
@MAMEMIMOMU taky často fotím na koberci, kdekoli jiinde by totiž rušilo pozadí a jako že u nás je všude něco, jak jsem Ti už psala, to naše 2+1... :-S
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 21:31
@onasi jo jo a je tam dobré světlo na focení, že? ;-) Na lince jsem ho měla málo a jak píšeš, furt něco ruší, u mě hlavně držák na papírové ručníky aa alobal. ;-) Dáši, nezoufej, bude líp, určitě se náš TAŤKA postará. (L) (L) (L)
Mafik 1. 7. 2008, 13:19
tak ten je teda špičkovej |:o) |:o) fakt mistrovské dílo! (Y) (Y) (Y)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:54
@Mafik Děkuji Marti. (F) (F) (F)
Lupitka 1. 7. 2008, 13:14
Teda Míšo, to je nádhera!!! (Y) (Y) (Y) To bude mít jistě Honzík radost, možná už bude jezdit po světě jen prstem po dortě :-D :-D :-D
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:54
@Lupitka :-D :-D :-D, děkuji Marti. :-D :-D :-D No, jsem zvědavá, jeho rodičům se líbil, Honza přijede zítra, tak uvidíme. Prýsi určitě Honzíka figurku odveze sebou do Belgie. ;-) Tak aspoň se kluk jedna ušatá projede. (H) |:o) (H)
aero-orion 1. 7. 2008, 13:11
Míšo ty sis vyhrála teda (Y) (Y) (Y) (Y)Já si říkala,že se něco děje??Že ses neukázala.Je nádherný (L) (F) (F) (F)máš tam vzkazíka.Zdenka
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:49
@aero-orion YZdeni, mockrát své velké učitelce děkuji, tedy Tobě (L) (L) (L). Tvůj osvědčený, úžasný korpus, Tvůj osvědčený skvělý marcipán, jo jo, nebýt Tebe, kde bych byla. (D) |:o) |:o) |:o)
aero-orion 1. 7. 2008, 19:50
@MAMEMIMOMU :-$ :-$ :-$ :-$ (L)jseš šikulka a velká (F) (F) (F)
Jitkita 1. 7. 2008, 13:05
Teda to je krása (Y) (Y) Já jsem dost hračička, ale na něco takového bych nervy neměla. To musela být strašná piplačka (clamp) (clamp) Ale stálo to za to....je božskýýýýý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:46
@Jitkita Jitko, moc děkuji, jo jo piplačka to byl a pořádná, hlavně u Evropy jsem nadávala jaké cucky to tu máme ;-), Amerika šla jedna báseň. :-) Ale když do toho člověk jde, že to musí nějak jít, tak to zvládne. :-) (L) :-)
Kocinka 1. 7. 2008, 12:54
Nádherný-super.Ředila jsi gelovky alkoholem?Je suprovní. (Y) (Y) (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:25
@Kocinka Simi, děkuji. (F) Gelovky jsem ředila alkoholem. Nanesla jsem párátkem trošku na talířek, štětečkem jsem přidala manželovu whisku - stejně ji nepije ;-), a přidala trošku běloby. Na to moře jsem dala více alkoholu - déle to pak schlo. (F) (F) (F)
rybickarybka 1. 7. 2008, 12:50
Dokonalé!!!! (Y) (Y) (Y)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:22
@rybickarybka No, Marci, mouchy by se našly ;-), přece jen jsem amatér, ale mockrát děkuji. (F) (F) (F)
Kattyna 1. 7. 2008, 12:44
to je parááááááda (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) koukám jak blázen, titěrná prácička !! :-o :-o :-o
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:21
@Kattyna :-) Děkuji Katko, teda fakt jsem za Mimibazar a tuto možnost komunikace vděčna, hned vnitřně sílím na další dort ;-). :-) :-) (L)
Init 1. 7. 2008, 12:36
Jé Míšo, to je nádherný kousek, obdivuju tu Toji mravenčí práci - doufám, že si můžeme tykat, pořád si nejsem jistá po té Markétčině výzvě :-) Figurka je super no a ta mapa - ani nemluvím, to muselo dát práce a výsledek je perfektní, mě by asi kleplo, jsi prostě jednička (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
MAMEMIMOMU 1. 7. 2008, 19:19
@Init Oli, bude mi ctí si s Tebou tykat, :) (F) také nevím komu můžu a komu ne ;-). Děkuji moc za milý komentář. Myslím, že by Tě nekleplo, když jde do toho člověk s tím, že to přece musí jít, tak je půl hotovo. :-p (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie