Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 266 návštěvníků)

ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY

0.0
ŽLOUTKOVÉ  VĚNEČKY

Potřebné ingredience

ODPALOVANÉ TĚSTO - 250ml vody, 15dkg 100% tuku ( omega, ...), 15dkg hladké mouky, 5 vajec.KRÉM - 3/4 L mléka, 3 vanilkové pudingy, cukr moučka, 30dkg Hery nebo másla, 2 žloutky, rum.

Postup přípravy

VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je jinak velké, takže se řiďte hustotou, těsto nesmí být příliš řídké - spíše hustší, aby i neupečené věnečky pěkně držely tvar.....Já někdy dám jen 4 vejce a když jsou menší, můžu jich dít i 6. Do zdobícího pytlíku si dáme těsto a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne moc velké - hodně nabydou ! ) a ! ZPRUDKA ! upečeme dorůžova.

KRÉM - z mléka a pudingů uvaříme hustý puding ( zatím nesladíme ! ), po zchladnutí zašleháme změklou Heru nebo máslo ( snažte se, aby máslo i puding měly stejnou teplotu, jinak se krém "zdrcne" ), podle chuti přisladíme práškovým cukrem, přidáme žloutky a rum a vyšleháme v hladký krém.

Upečené věnečky rozkrojíme, zdobícím pytlíkem nastříkáme krém, přiklopíme vrchní část věnečku a buď jenom pocukrujeme ( tak to dělám já ), nebo pocákáme fondánem nebo čokoládou.

KDO MÁ STRACH Z TEPELNĚ NEUPRAVENÝCH ŽLOUTKŮ V KRÉMU, MŮŽE ŽLOUTKY UVAŘIT V MLÉCE S PUDINGOVÝMI PRÁŠKY, pak už se jen zašlehá cukr a Hera !!!

Pokud budete dělat maličké věnečky jako já ( o průměru tak 4-5cm po upečení ), budete jich mít z této dávky cca 60ks.

Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a pak spaříme hladkou mouku. Necháme zchladnout.

Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce....

.......a vyšleháme v hladké těsto.

Těstem naplníme zdobící pytlík a na pečící papír stříkáme tvary věnečků ( ne příliš velké, dost nabydou ).

Upečeme zprudka dorůžova v !!!PŘEDEM VYHŘÁTÉ TROUBĚ!!! ( Pokud dáte plech do nedostatečně vyhřáté trouby, věnečky se "rozkydnou" a budete z toho mít jen takové placičky.... Troubu během pečení neotvírejte, ať Vám věnečky neklesnou....

... Takovouhle hromadu jsem jich pekla na "pratchánovy" narozeniny :o))

... puding si vařím v době, kdy chladne odpalovaná směs, aby také mohl chladnout...

... do zchladlého pudingu zašleháme změklou Heru nebo máslo, práškový cukr, žloutky a rum.

...a vyšleháme v hladký krém.

...upečené věnečky rozkrojíme...

...a zdobícím pytlíkem naneseme krém.

DOBRÉ POCHUTNÁNÍ přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Wewa 8. 6. 2007, 13:48
Lucko,včera jsem pekla věnečky podle Vašeho receptu.Vypadají krásně a jsou výborné. :-) Pekla jsem je pro mého tatínka k narozeninám, tak doufám, že mu ještě nějaké dovezu. Mlsně brousím kolem lednice :-D :-D Už mám Váš recept mezi oblíbenými. Veronika (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Lukrato 11. 6. 2007, 8:10
@Wewa (L) (L) (L)jsem moc ráda, že se povedly a že chutnaly (F) (F) (F)
Wewa 15. 6. 2007, 6:26
@Lukrato Chutnaly! Jen se po nich zaprášilo! (L) (L) (L) Byly opravdu výborné! Opravdu skvelý recept! (clamp) (clamp)
Lukrato 15. 6. 2007, 22:52
@Wewa Děkujůůůů, moc mě to těší !!! (F) (F) (F) (F)
jíta406 17. 5. 2007, 21:48
Lucko tak sem dnes dělala vaše věnečky a povedly se!!!! :-) :-) :-),mam z toho velikou radost,už sem vyzkoušela hodně receptů na věnečky a ten váš je nejlepší,už ho mám mezi oblíbenýma,moc dík!!! (clamp) (clamp) (L)
Lukrato 18. 5. 2007, 18:47
@jíta406 Jéééé Jituško, tak to jsem opravdu móóóc ráda..... (F) (F) (F)
pedimi 12. 5. 2007, 11:40
Tak jsem dělala po třetí...Poprvé byly jakžtakž vzhledově ale ted už dvakrát hrůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůza...V troubě se krásně nafouknou a jak je vyndám ven,plesk a je z toho placka jak palačinka v čem muže být chyba ???
pedimi 12. 5. 2007, 12:47
@pedimi Aha,,to bude tím že někdo nečte pořádně recept a vrzl tam celou kostku omegy 8o| 8o| 8o|
Lukrato 12. 5. 2007, 20:26
@pedimi ;-) ;-) :-S ;-) ;-) Nevadí, příště se určo povedou....
Vlasta V. 11. 5. 2007, 10:33
Tak jsem vyzkoušela,chutově moc dobré,ale vzhledově,hrůza ;-) ;-) ;-) ;-),ale nenechám se odradit a znovu vyzkouším :-) :-) :-) :-).Uloženo v albíčku.
Lukrato 11. 5. 2007, 17:57
@Vlasta V. Vlasti, chce to jen cvik...já je dělávám celkem často - skoro n každou oslavičku, takže už to mám "v ruce" ... ;-)
KAČKA.D 26. 4. 2007, 19:24
Tak musím také chválit . Dělala jsem je po prvé a měli veliký uspěch (Y) Měla jsem z nich strach aby se mě povedli ale opravdu bez problémů . |:o)Všem moc chutnali . (Y) Příště zase zopakujeme .Moc díky za receptík (L)
Lukrato 6. 5. 2007, 9:46
@KAČKA.D (F) (F) (L) (L) (L) (F) (F)
Vlasta V. 26. 4. 2007, 16:55
Tak po všech přečtených komentářích jdu o víkendu dotoho ;-),jen udělám větrníky,naplním karamel. krémem a šlehačkou a potřu karamelovou polevou.Tak doufám,že to klapne :-$ *-)
Lukrato 27. 4. 2007, 18:51
@Vlasta V. Tak pak dejte, Vlasti, vědět, jak se povedly....Papapa, Lucka.
leni0323 6. 4. 2007, 22:22
tááááááááááák, a na tohle se zítra chystám ;-) doufám, že se povedou (D)
Lukrato 7. 4. 2007, 20:52
@leni0323 Lení, četla jsem u Vašeho dortíku, že se Vám věnečky nepovedly....Co se stalo ?
leni0323 7. 4. 2007, 20:55
@Lukrato to já právě nevím :-(( to je podruhé v životě, co se mi nepovedlo sladké pečené, jsem byla fakticky hotová, navím, kde jsem udělala chybu, možná teplota trouby, fakt nevím, ale neva, žrali jsme je i když byly malé , dokonce i dcerka a co zbude, tak pejsci budou mít velikonoce :-)) i to se někdy stává 8-| navíc si malá rozbila nos, všude plno krve, tak už mě ty věnečky ani neštvou, snad příště se podaří, nevadí, máme dortík (^) (D) |:o)
dasa159 4. 4. 2007, 13:21
prave som dorobila..su vynikajuce....ja som robievala ine..ale tie mi vzdy klesli...a tieto su krasne nadychane..suuuupeeeeer receptik (Y) (Y) (Y)
Lukrato 7. 4. 2007, 8:44
@dasa159 Jsem moc ráda, Dášo, že se povedly....Mějte se !!! Lucka.
uvanesky 3. 4. 2007, 21:01
Ahoj Luci, prosím rozkrajujete věnečky horké nebo vychladlé? dííky teprve se chystám..
Lukrato 5. 4. 2007, 7:54
@uvanesky Adélko, já nechávám věnečky zchladnout....Někdo radí, že se musí rozkrajovat hned, jinak se lámou.... Já je rozkrajuji 1 -2 hodiny po upečení a nemám sebemenší problém. Samozřejmě se nesmí nechávat moc dlouho ( třeba do druhého dne - to ne ). Občas dělávám věnečky naší Lucince do školy na svátek, narozeniny, .... a aby se nenavlhly od krému, přikryla jsem večer nenaplněné věnečky potravinovou fólií a až ráno rozkrojila a nazdobila....nebyl žádný problém... Tak ať se Vám podaří.... Papa, Lucka. (child1)
uvanesky 5. 4. 2007, 9:56
@Lukrato díky zítra jdu na to :-$
zuzan 11. 3. 2007, 19:22
Tak Lucko, musim se připojit k chválícím maminkám. Dosud jsem dělala věnečky pouze z polotovarů zakoupených v obchodě. Dnes jsem poprvé zkusila váš receptík a musím říct, že se všichni oblizujeme |:o) |:o) |:o). Jsou opravdu vynikající, krásně mi vyběhly, a krém je dokonce lepší než ten z kupovaných polotovarů na věnečky. (clamp) (clamp) (clamp) Syn snědl na posezení 6 kusů a já se zítra chystám na další várku, protože mi zbylo hodně krému. Vypadá to, že to množství krému vystačí na dvě várky těsta, máte také takovou zkušenost? A to jsem plnění nijak nešidila, ba naopak!!! No, máte obrovskou pochvalu a samé (child1) (child1) (child1). Zuzana :-$ :-$ :-$
Lukrato 12. 3. 2007, 10:02
@zuzan Zuzi, děkuji za tolik chvály....to si snad ani nezasloužím..... Krém mně většinou žádný nezbyde...možná to bude tím, že dělám věnečky docela droboučké ( opravdu takové jednohubky )a krémem je plním hóóóóódně, takže ve výsledku spotřebuji více krému. Já jsem věnečky z prášku nikdy nezkoušela, ale jsem moc ráda, že Vám tyhle chutnaly víc. Mějte se krásně !!!! (child1)
romick (upraveno) 19. 2. 2007, 15:16
Luci, tak věnečky jsem právě dodělala a jsou výborné - díky za skvělý recept a za rady (L) Romana
Lukrato 22. 2. 2007, 21:30
@romick Jsem ráda, Romčo, že Vám věnečky chutnaly. O víkendu se na ně taky chystám...
jad 16. 2. 2007, 11:11
Prosím na kolik stupňů a jak dlouho se věnečky pečou?
Lukrato 15. 3. 2007, 7:45
@jad Jani, úplně jsem Váš dotaz přehlédla, takže odpovídám se zpožděním.....tak alespoň pro příště - já věnečky peču v horkovzdušné troubě na 200°C ( po 2 pleších ) nebo obyčejně na 220°C a většinou tak čtvrt hodinky....prostě dokud se krásně nenafouknou a nezrůžoví..... Mějte se krásně.... :-$ :-$ :-$
olča 15. 2. 2007, 16:44
Luci,tak jsem je dneska vytvořila.Dopadli teda naprosto přííšerně,jeden větší,druhej menší,vyšší,nižší.No neměla jsem pořádnej zdobicí pytlík.Ale beztak se po nich zaprášilo a už jich tam zbylo jen pár ke snídani ;-) ;-) Je to fakt mňamka a budu přidělávat,protože mi zbyl krém (Y) A hned zítra jdu koupit pořádnej zdobicí pytlík ;-) (Y) (Y) (L)
Lukrato 15. 2. 2007, 19:19
@olča Ahoj Oli, tak to jsem moc ráda, že věnečky chutnaly.... Já už mám tu velikost v ruce, ale ze začátku jsem si skleničkou nebo vykrajovátkem namočeným v mouce dělala na plechu šablonky. A máte pravdu, na pořádným zdobícím pytlíku strašně moc záleží...
olča 15. 2. 2007, 8:30
Lucinko,dnes zkusím věnečky vyzkoušet,super jednoduchý recept a úžasně popsaný.Jen se chci zeptat,vím,že záleží na velikosti,ale kolik jich tak zhruba z tohoto množství těsta je?
Lukrato 15. 2. 2007, 19:24
@olča Olinko, přesně tak, jak píšete....záleží na velikosti - já dělám malé věnečky, tak 4-5cm v průměru a je jich tak kolem 60-ti. Zdá se to hodně, ale jsou to fakt takové jednohubky a talíř je hned fuč.... ;-)
petrat 14. 2. 2007, 13:00
Dobrý den Lucko, chystám se je dnes dělat - taky jako valentýnské překvapení a napadlo mně přesně to co vás, srdíčka :-) Tak ať to těm našim láskám chutná (F), recept je skvělý..
Lukrato 15. 2. 2007, 19:22
@petrat Ahoj Péťo, ta srdíčka jsem nedělala já, ale jiná Lucka, která má stejné iniciály.... ale jsou opravdu krásná, taky bych to mohla příště zkusit...
petrat 16. 2. 2007, 11:19
@Lukrato jé, to se omlouvám za spletení :-) já je teda tak krásné neměla, věnečky jsem dělala poprvé, tak nakonec z pár srdíček byla ještě druhá várka věnečků :-)
luciasanta 14. 2. 2007, 12:52
Dobrý den Lucinko, už podruhé jsem zkoušla váš recept - je velmi podobný tomu mému a také velmi vynikající. A protože je Valentýn, udělala jsem valentýnskou variantu jako překvapení pro mého manžela, který věnečky miluje - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=360837 Tak to třeba může být inspirace i pro ostatní, kteří ještě přemýšlejí, čím sladkým překvapit :-$ Lucka
Dandulee 3. 2. 2007, 18:10
DOBRÝ DEN LUCIE,DNES JSEM ZKOUŠELA VÁŠ RECEPT A VĚNEČKY JSOU FAKT VÝBORNÉ.ROZPLÝVAJÍ SE NA JAZYKU (F) (F) (F)
Lukrato 4. 2. 2007, 18:49
@Dandulee To jsem moc ráda, že Vám chutnají....mějte se krásně !
Lukrato 31. 1. 2007, 13:58
Ahoj Veru, no, myslím, že by se to dalo udělat i obyčejným mikrotenovým pytlíkem, nebudete je mít ale vroubkovaný, ale úplně hladký. Tak Vám přeju, ať se dílko podaří....
vercabo 31. 1. 2007, 14:15
@Lukrato Lucko, děkuji. Já to zkusím a uvidíme. :-)
vercabo 31. 1. 2007, 13:23
Lucko, jen se zeptám. Musí se věnečky dělat tím zdobícím pytlíkem nebo postačí nějaký silnější igelitový. Já jsem antitalent na pečení, ale tohle mě hrozně láká vyzkoušet, ale nemám právě ten pytlík a do víkendu, kdy to chci péct se nikam nedostanu. Poradíte, jak by to šlo jinak? Děkuji Veronika :-)
Lukrato 27. 1. 2007, 17:42
Ahoj Leni, určitě to nevadí, když tam žloutky nebudou - bude to prostě klasický pudingový nastavovaný krém. A k té salmonelóze - na internetu jsem se dočetla, že bakterie salmonely nejsou uvnitř vejce, jak se většina lidí domnívá, ale na skořápce vajíčka. Takže já když mám použít tepelně neopracovaná vajíčka, nejprve vejce pořádně omyju teplou vodou a pak je ještě přeliju vařící vodou z rychlovarné konvice - bakterie se zničí od 70°C výš. Mějte se!!!
hanyhany 2. 2. 2007, 23:29
@Lukrato Luci, vidíte, já se dočetla, že salmonela je pouze v bílcích.... Tak ať žijí zavádějící informace... Jinak já tento lehký krém (kaši) vařím pouze z mléka a maizeny (info pro jiné maminky) Taky těm vejcům /vejcím/ nevěřím :-) No ale jdu je zítra vyzkoušet, tak doufám, že se mi povedou tak krásně jako Vám. Hanka
Lukrato 12. 2. 2007, 17:26
@hanyhany :-) :-) :-)
Lenyna 31. 1. 2007, 10:34
@Lukrato Díky za doporučení a hezký den.Lenka (child1)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie