Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 46 návštěvníků)

Žloutkové věnečky a větrníčky

0.0
Žloutkové věnečky a větrníčky

Potřebné ingredience

Těsto: 0,5 l vody....
1 hera....
25 dkg hladké mouky....
špetka soli....
6 vajec....
2 bílky....
Krém: 1 l mléka....
0,5 dcl rumu(nebo i víc )...
3 vanilkové pudinky....
5 žloutků....
1 máslo....
20dkg moučkového cukru

Postup přípravy

Do hrnce dáme vodu,tuk,špetku soli a zahřejeme k varu.Jakmile se tuk rozpustí,vsypeme mouku a mícháme aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Necháme vychladnout,občas promícháme.Do částečně nebo úplně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a bílky.Plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a stříkáme věnečky dvakrát na sebe.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme 10-15 minut.Hlavně nesmíme prvních 10 minut troubu v žádném případě otvírat, věnečky by klesly.Po vytažení z trouby věnečky necháme vychladnout,dáme do hrnce,přikryjeme poklicí a druhý den rozkrojíme(Jsou pak jemnější) Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo vrchní rozkrojený díl před přiklopením spodníího dílu namáčíme do rumové polevy. Příprava krému: Z mléka,pudinkového prášku a žloutků uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý pudink.který jsme vyšlehaly s rumem. Rumová poleva-30 dkg moučk.cukru,2 lžíce rumu,3 lžíce vařicího mléka-třeme chvíli vařečkou .
----VĚTRNÍČKY----
Těsto a postup stejný jako u žloutkových věnečků,jen místo koleček stříkáme na plech takové hromádky.
Po rozříznutí nastříkáme jedno kolečko krému jako na věnečky a na to jedno kolečko karamelového krému.Vrchní část větrníčku namočíme do karamelové polevy a přiklopíme.
-------Karamelový krém:10 dkg písk.cukru....350 ml smetany ke šlehání....4 dkg vanilkového pudinku....4 dkg moučk.cukru....1 žloutek....20 dkg másla....1/2 vanilkového cukru
Cukr roztavíme na pánvičce nebo v hrnci na zlatočervený karamerl,zalijeme 2 dcl smetany a za stálého míchání rozvaříme.
V hrnci rozmícháme ve zbylé smetaně pudinkový prášek a žloutek,přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání uvedeme k varu.Povaříme 2 minuty,sejmeme z plotýnky a za častého míchání necháme vychladnout.Krém našleháme ručním mixérem,přidáme moučk.cukr a pak po částech změklé máslo a vanilk.cukr.Ušleháme lehký krém.
----Karamelová poleva:22 dkg moučk.cukru....22 dkg písk.cukru....3 lžíce mléka....
Písk cukr roztavíme v hrnci na zlatočervený karamel,zalijeme mlékem,rozmícháme a povaříme na hladký krém.Do misky prosijeme moučk.cukr,po částech přidáme karamel a dobře vymícháme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

háčkovaná móda 15. 10. 2010, 21:04
tak jsem si uložila a vyzkouším...už jsem je dělal podle snad 5ti receptů a povedli se možná taák jednou ,-) ,-) ,-) ,-) (F) (F) (L) (L) (L)
PavliBP 21. 4. 2010, 13:19
http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/rezy_-zakusky ... přibližně uprostřed je recept na větrníky a karamelovou polevu ... :-$
PavliBP 6. 4. 2010, 11:09
Zkoušela jsem Vaši karamelovou polevu, ale někde se stala chyba - jakmile jsem karamel nalila do mouč.cukru, ztuhnul a vůbec se mi nedařilo vymíchat z toho polevu :-S , nemá se to dělat spíše opačně? tedy cukru přisypávat do karamelu? Předem děkuji za Vaši radu :-$
jelec 13. 2. 2009, 18:22
DOBRÝ VEČER,VČERA JSEM VYZKOUŠELA VÁŠ RECEPT NA VĚTRNÍČKY I S KRÉMEM JSOU VÝBORNÉÉÉÉÉÉÉ,KRÁSNĚ NABĚHLY.MOC DĚKUJÍÍÍ ZA RECEPTÍK (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1710084
Willow M 11. 5. 2008, 21:02
No ty jsou!!! :-p Mňam, jééé, já bych si hned pro jeden šáhla *-) (clamp) (clamp) (clamp)
backa 11. 5. 2008, 20:50
Ty já miluju,ježíš já bych si dala ;-) No v nejbližší době je upeču. (L)
gabrusa 11. 5. 2008, 18:55
Tak, Juli !!! Můžu vám říct,že lepší věnečky a větrníky , než ty moje...dle vašeho receptu :-) jsem nepapkala ! Celé široké příbuzenstvo mi málem líbalo ruce ;-) .Jen se mi nějak nepovedla ta karamelová poleva. Celý se mi to zdrclo a trochu jsem to ještě rozředila mlékem a máslem a tím jsem pak větrníky potřela . Byly úžasný i tak !!! Díky moc za recept !!! Gábina |:o) (F)
Zrušený účet 20. 3. 2008, 21:48
Zrovínka jsem udělala těsto podle vás a pečou se mi v troubě. Jsou to moje druhé věnečky, které peču. Ty první jsem dělala ještě jako studentka - totálně jsem je zkazila. No a po 16.ti letech peču znovu ;-) Jestli se mi povedou, přidám k sobě do rodinných a pochlubím se, ju? :-)
Zrušený účet 22. 3. 2008, 19:13
@ Předevčírem jsem je pekla, včera plnila a dnes jsem je dala návštěvě na stůl. Když jsem viděla, jak jedou z talíře pryč, potají jsem si pro sebe honem schovala, aby na mě taky něco zbylo. A to jsem jich měla přes 30. Foto jsem přidala do rodinných (P) (To jsou už jen ty, co jsem si schovala-pssst :-# ;-) )
Dzuli 22. 3. 2008, 19:29
@ Mám radost ře se povedly,na té fotce vypadají skvěle,šikulka (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie