Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 285 návštěvníků)

Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

0.0
Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

Potřebné ingredience

150 ml mléka • 150 ml vody • 1 vejce • 1/4 kg hrubé mouky • 1/4 kg polohrubé mouky • 1/3 kostky čerstvého droždí • 2 lžičky soli • 2 rohlíky pokrájené na kostičky

Postup přípravy

Suroviny dáme do pekárny, tak jak jdou za sebou v seznamu přísad. Používám odměrky, které byly k pekárně pro tekutinu i pro polévkovou a čajovou lžičku.

Zapneme program kynuté těsto (na mojí pekárně míchá 30 minut a 1 h pak těsto kyne). 10 minut před koncem hnětení teprve přidám nakrájené rohlíky na kostičky, jinak by se příliš rozmašlovaly.)

Po vykynutí těsto vyjmeme z pekárny, uděláme 3 knedlíky a necháme si je asi 15 minut ještě dokynout na stole posypaném moukou. Mezitím si dáme vařit do hrnce vodu - mně to tak vychází, že akorát voda vaří a knedle jsou dokynuté. Vaříme z každé strany 7 minut ve vroucí osolené vodě. Celkem 14 minut. Né o moc víc, jinak se převaří a srazí se, jakoby zgumovatí!!!
Dostala jsem několik rad jak na to:
1) do vody dáme dolů tou stranou, která byla při dokynutí na stole nahoře - prostě obráceně než ležely
2) pokud děláme jen 2 knedlíky, vaříme asi 10 minut z každé strany
3) můžeme zkusit i píchnout do knedlíku špejlí, jestli je uvařený, špejle jakoby prorazí lehce, nezalepuje se - to ale většinou začátečnice pozná až po několika pokusech :))
4) opravdu nezáleží jen na Vašich ručičkách, ale poměrně dost i na droždí a na mouce - negativní zkušenost mám s moukou Fabulo z Plusu, knedle byly jakoby do šeda, takové nic moc. Naopak se mi osvědčilo droždí Linco, ale to bohužel byla náhodná koupě, u nás ho nikde nemají, takže používám Noli nebo Ferm, je třeba, aby bylo co nejčerstvější, jinak tak pěkně nekyne. Rohlíky se mi osvědčily zase spíš tvrdší, pekárna přece jen míchá jako drak, měkčí rohlíky víc rozmašluje do těsta, ale pozor, příliš suché tvrdé rohlíky zase rozdrobí jakoby na strouhanku, to taky není dobré. Pokud se Vám jako začátečnicím příliš nepodařilo, neházejte flintu do žita, zkuste změnit značku mouky či droždí a vyzkoušejte znovu. Mně to trvalo zhruba 10 pokusů, než jsem začala být s výsledkem víc než na 90 % spokojená.

Po vyndání propíchám asi 15x každou šišku špejlí, aby mohla uniknout pára a knedle se nesrazily. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.

Tento recept mám z internetových stránek od Radůzy (Radky Znorové). Jen jsem podle mojí 80leté babičky odzkoušela půl na půl hrubou mouku s polohrubou a moooc se mi to osvědčilo, knedlíky byly krásně heboučké a bělejší. Těsto bylo malinko ridší než jen s hrubou moukou, ale neroztékalo se, nebylo třeba mouku přidávat.

A poslední rada od mojí tchyňky - pro ty, co raději hutnější knedlíky:
O víkendu jsem zasondovala v její kuchyni a dozvěděla jsem se, že když se těsto během kynutí "stlačuje", je pak pevnější, není v něm tolik velkých bublin a třeba u vánoček se doporučuje toto pomačkání udělat během kynutí až 4x, pak se prý nerozjíždějí při pečení. Samozřejmě těsto pak kyne déle, musíte si přivstat :) Hned jsem to vyzkoušela a je to tak, knedlíky byly s menšími bublinami, ale stejně dobré, trochu hutnější, ale ne tuhé. Já zadělávám v pekárně, takže jsem cca 20 minut před koncem kynutí asi 4x píchla 4 prsty do těsta, jakoby ho trošku ušťouchala dolů. Ono to znovu vykyne. Pak se těsto dá i více pomačkat či zpracovat při válení šišek, má to obdobný efekt. Když chcete mít ty velké bubliny, musíte zpracovávat do šišek velmi opatrně. Pak knedlíky nechte na vále ještě tak 15 min. nebo i trošku více vykynout a šup vařit. Nesmíte ale nechat překynout, pak se ve vodě srazí a jsou tuhé. To platí i u chlebíku v domácí pekárně, když ho máte po upečení propadlý, bylo tam moc droždí, těsto překynulo a při pečení se střed propadl. Tak snad jsem někomu kápla do noty.

Takto vypadají dokynuté šišky před vhozením do vody.

Jak vidíte, i můj největší hrnec je malý, tak máme knedlíky ve tvaru podle hrnce :)

Nikdy předtím, než jsem měla domácí pekárnu a tento recept, se mi kynuté knedlíky takto nepovedly, ani jsem je moc nezkoušela, když byl výsledek vždy nejistý. Teď už bych knedle nekupovala, domácí jsou opravdu nejlepší. Navíc tyto jsou ještě báječné v tom, že jdou krásně ohřívat v mikrovlnce (dám je na talíř nakrájené na plátky, cáknu na ně trochu rukou vodu, přiklopím poklopem a na nejvyšší stupeň mé mikrovlnné babičky - což je myslím 750 W - těch 6-8 plátků ohřívám asi 2-2,5 minuty). Jde to i v mikrotenovém sáčku. Taky je nakrájím na plátky a po porcích pro nás dva nastrkám do mrazicích sáčků do mrazničky. Naprosto báječné - během pár minut mám pak knedlíky připravené...

Vím, že všechny nejvíc zajímá, jak vypadají uvnitř :)), takže jsem vyfotila i detail a vkládám, sice později, ale přece...

a ještě jeden knedlíček zblízka...

Taky jsem pro vás vyzkoušela rozdělit těsto ne na 3, ale na 4 knedlíky. Protože nemám tolik hrnců, abych je vařila současně, vařila jsem nejdříve 2 a pak ty zbylé 2 - vždy 5+5 minut na každé straně. Knedle byly veliké (je vidět, že při vaření 3 šišek v hrnci jsou limitovány velikostí hrnce :)), ale ty, co jsem vařila jako druhou várku déle kynuly a byly na řezu spíše ovály než kola, takže možná na tuto verzi to chce malinko více mouky, ale chuťově stejně dobré a na povrchu hladké, jak měly dost místa kolem sebe při vaření.

a tady je detail řezu...

Další pokus - tentokrát přímo kouzelnický - musela jsem balit velmi opatrně, protože.....
SIMSALA BIM

Vzkoušela jsem tyto knedlíky se spirálou uvnitř podle Kristína S. (nigina) ID 177040. Tmavší část je obarvená obyčejnou mletou červenou paprikou, na chuti to bylo poznat možná jen proto, že jsem to věděla, téměř neznatelné.

A takto to vypadal na talíři s rajskou - jako obvykle jsem měla největší radost já, manžel to přijal s ledovým klidem, jako kdyby jim to dělali v závodce každej tejden :( Tak se musím podělit na MMB s Vámi, holky :)

recept je kdyžtak zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88744

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

klamer 14. 12. 2008, 14:49
Dobrý den Martino, děkuji za skvělý recept |:o) |:o) |:o) knedlíky hned napoprvé byly jak mají být, pomohl tomu i Váš bezva podrobný popis (Y), byl roštěnkový gulášek s Vašimi domácími knedlíky a sklidila jsem veliké ovace. Přeju krásný před (banky) čas a hodně zdraví, štěstí, lásky a prima receptů. Klára s rodinou
Bromovka 16. 12. 2008, 11:36
@klamer Děkuji a moc gratuluju - já jsem dřív knedlíky kupovala jen od firmy Nedvěd, ale co jsem na mateřské a nepracuju v Praze, u nás na maloměstě je nemají a tak všechno špatné je i pro něco dobré - konečně mě to donutilo se je naučit. A tento skvělý recept původně celý z hrubé mouky mi pomohl stát se knedlíkovou královnou (aspoň u nás v rodině) (H) Ať se podaří i podruhé a po třetí atak dále - krásné vánoční svátky (banky) Martina
kadejlka 26. 11. 2008, 19:17
Dobrý večer Martino,děkuji za skvělý recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y),knedlíky jsem dělala dneska k obědu (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)povedli se!!!!!!!!Děkuji ,už jiné dělat nebudu.....
Bromovka 27. 11. 2008, 13:58
@kadejlka Moc gratuluju, i já jsem u tohoto receptu zůstala, protože se pokaždé povedou - a to jsme nikdy doma kynuté knedle nedělaly, neměla jsem se to kde naučit. Díky domácí pekárně nám teď naše drahé polovičky možná taky trochu "nakynou" :-D
Johanka1 22. 11. 2008, 12:51
Knedlíky jsem měla v hrnci naprosto stejné jako Vy ;-)....byl prostě těsný ;-).A po rozkrojení jsou úžasné a chutnají báječně http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=30943&user=66626
Bromovka 18. 11. 2008, 13:47
Přidala jsem 2 fota řezu knedlíku, bez toho bych ani já poprvé recept raději nezkoušela. :)))
Dennyk 3. 11. 2008, 21:31
O víkendu jdu do nich.... (Y) (Y) (Y)..Dám vědět jak to dopadlo :-) :-)
Spein 3. 11. 2008, 18:34
Vypadají báječně (clamp), uloženo aurčitě vyzkouším. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie