(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Potahovaný s orchidejí
Potřebné ingredience
dortík byl pro mamku, která si oblíbila orchideje. Nemám originální vykrajovačku,takže jsem dost improvizovala :-) a navíc mi moje orchidej nevykvetla (jak jsem předpokládala) a lovila jsem v paměti, takže prosím o přimhouření oka :-)
Postup přípravy
Korpus: 2x průměr 18cm, celkem ze 7 vajec
použito na květ: drátek a floristickou pásku
KORPUS:
7 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 8 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva, 1 lžíce namletých oříšků, 1 lžíce kakaa.
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
Mléčný marcipán podle Ariell
Korpus pokapat rumem, natřít rybízovou marmeládou, promazat krémem, nechat ztuhnout. Seříznout do tvaru květináče, celé pomazat slabou vrstvou krému, nechat zchladnout. Pak potáhnout fondantem, na "hlínu" použít rozdrobený korpus z ořezání.
použito na květ: drátek a floristickou pásku
KORPUS:
7 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 8 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva, 1 lžíce namletých oříšků, 1 lžíce kakaa.
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
Mléčný marcipán podle Ariell
Korpus pokapat rumem, natřít rybízovou marmeládou, promazat krémem, nechat ztuhnout. Seříznout do tvaru květináče, celé pomazat slabou vrstvou krému, nechat zchladnout. Pak potáhnout fondantem, na "hlínu" použít rozdrobený korpus z ořezání.
orchidej
trochu detailu :-) težko říct jaký druh :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kackad
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:56
Tak to je bomba, Pavli. Fakt úžasný Z čeho je ten stonek, z drátku?
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 11:29
@kackad
dííííky moc . Jojo stonek je z drátku, akorát mám moc tmavou flor. pásku, budu muset sehnat světlejší, zelenou gelovku mám světlou a nemůžu chytit tmavší odstín
sonja 5
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:48
Pavlínko,to je opravdová nádhera moc povedené
Vítek2005
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:39
tak to je paráda, je jako živá
Kattyna
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:21
¨NO TÉDA---- MYSLELAJSEM,ŽE JWE ORCHIDEJ PRAVÁ.... NÁDHERA A SUPER NÁPAD....
pavlis
(upraveno)
4. 12. 2008, 8:12
@Kattyna
Děkuji móóóc
marhulda
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:19
Pavli, to je až neskutečná nádhera . Taky jsem nejdřív nechápala, co myslíš tím "nevykvetla", když kvete . Moc krásná
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 13:06
@marhulda
jéé díky to fakt potěší
Lupitka
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:15
Pavli, nestačím valit oči!! Fakt nádhera!! A ten stonek je z drátku?
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 13:19
@Lupitka
děkuji moc za pochvalu Tohle vynahradí všechnu tu piplačku Stonek je drátek omotaný floristickou páskou.
ajoun
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:09
No tohle To je dokonalé dílo
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 13:05
@ajoun
dííííky
nula
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:02
nelze slovy vyjádřit
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 11:28
@nula
díííky moc . Ani jsem nedoufala,že se bude tak líbit
Jaruš
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:40
Super nápad Kdyby to nebylo v receptech, tak si myslím, že je pravá
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:45
@Jaruš
díky . Taková chvála vždycky potěší
akdar
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:36
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:40
@akdar
dííííky
Anelis
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:34
Pavli, tak to je luxuska , naprosto dokonalé dílko , orchidej je jako živá, fakt krásné
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:28
@Anelis
díky moc
Zrušený účet
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:19
Pavlíno, to je nádhera! Ty jsi ale šikovná, to musela mít mamka radost, viď! Je to opravdu perfektní dílko, moc se ti to povedlo - celé je to dokonalé!!!! Moc ti
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 10:17
@
Díky moc za pochvalu . Jo to měla,ale květy radši ověřovala z čeho jsou
Petanka
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:02
Pavlínko moc krásný dortík trochu jsem se sice divila co dělají kytky v dortech ale až pak jsem si to uvědomila, opravdu mooooooooc kráááááááááásný musel udělat velikou radost
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:53
@Petanka
Děkuji moc za pochvalu . Ostatně k vám já chodim taky na inspiračku, i když na auto jsem se ještě neodhodlala . Máte super
7.8
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:01
Nádherný!!!!!!! Jak živá
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:37
@7.8
díky moc za pochvalu . Nejlepší byla babička, která poznala,že je to dortík až na druhý pokus (pohled)
Dočka
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:00
tak to je nádhera to se vám moc povedlo ,ta orchidej je jako pravá
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:06
@Dočka
Tak to jsem ráda,že je i k poznání . Díky moc za pochvalu
Zrušený účet
(upraveno)
3. 12. 2008, 8:51
Pavli, tak tohle je skutečný luxus. Při prvním pohledu jsem nechápala, proč je květináč v dortech, ale při druhém pohledu jsem nestačila Je to absolutně perfektní, dokonalé, úúúúúúúžasné, náááááádherné dílo, a tz orchideje jsou špičkové. Jsi neskutečně šikovná a já se hluboce klaním a smekám
pavlis
(upraveno)
3. 12. 2008, 9:05
@
jééé děkuji moc za takovou pochvalu