Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 538 návštěvníků)

Marcipánové růžičky a lístečky

0.0
Marcipánové růžičky a lístečky

Potřebné ingredience

Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.

Postup přípravy

Používám polotučné sušené mléko (modré), jsem s ním nejvíc spokojená. Ale lze udělat i z nízkotučného, jen pak doporučuji přidat pár lžiček oleje, aby těsto bylo vláčnější a rychle neschlo. Pak se s ním špatně pracuje. Zkoušela jsem zadělávat i z plnotučného, ale na můj vkus bylo zas až moc mastné, klouzalo mi v rukách a nešlo dobře zpracovat.

Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)

Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...

Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.

Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.

Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.

Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.

Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.

Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.

Přidání druhého kolečka.

Tady jsou už kolečka 3.

A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.

Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.

Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.

Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.

Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.

Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.

Takhle to vypadá.

Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.

A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

p-etulla 1. 6. 2009, 8:14
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet váš recept na marcipán, budu dělat dva dortíky kolik růžiček se asi udělá z vašeho množství. vůbec nemám představu jestli mám udělat třeba trojitou dávku nebo toho bude málo? Ztvrdne ten marcipán? jak dlouho to asi vydrží když bych si udělala růžičky den předem tak se asi nic nestane vidte? Ted jsem se dočetla u vás o receptu ze salka jaký je lepší na ty růžičky budu to dělat poprvé tak jsem zvědavá mockrát děkuji Petra
M-kocurek 10. 6. 2009, 20:02
@p-etulla Omlouvám se, že píšu až teď, tyhle komentáře se vždy nějak stratí mezí jiné. Z tohoto množství uděláte okolo 15 - 20 středně velkých růžiček. Záleží na tom, jak silné plátky budete používat. Marcipán ztvrdne a růžičky si můžete udělat i týden nebo dva dopředu. Marcipán za salka je taky dobrý, akorát ho budete mít moc, pokud ho nezpotřebujete hned, zbytečně ztvrdne a může i zplesnivět. Tenhle recept na růžičky je fajn v tom, že si uděláte tolik hmoty, kolik potřebujete a marcipán není tak nažloutlý jako ze salka. :-)
Iva63 30. 3. 2009, 16:50
Pustila jsem se do vašeho marcipánu na růžičky,ale katastrofa,nevím kdeje chyba.Požívám cukr moučka vlastní výroby-melu na mixéru,může být tady chyba,je špetku hrubší.Takže bude další pokus a další návod . Iva
M-kocurek 10. 6. 2009, 19:57
@Iva63 Co se s marcipánem stalo? Možná to je cukrem, ale možná taky ne. Drolil se nebo lepil?
Amaalka 27. 2. 2009, 23:58
(F)
alula 10. 1. 2009, 15:20
Martinko,můžu se zeptat - používáte tuto hmotu jen růžičky nebo s ní jde také dortíky potahovat? A jak to jde - myslím potahování? Chtěla bych to moc vyzkoušet,ale stále se toho bojím.
M-kocurek 21. 1. 2009, 20:58
@alula Katko, touto hmotou jsem kdysi dort taky potahovala, ale pak jsem se dočetla o sirupech (pšeničný, kukuřičný), že s nimi je hmota vláčnější a potahování jde líp, tak teď už do hmoty sirup přidávám. Hmota pak nepraská a je pružnější. Marcipán, který je uvedený zde je taková rychlovka, když potřebuji udělat jen pár kytiček, tak ho použiji. Namíchám si toho kolik chci a zbytek doma dojedí. Na potažení používám tento: Ze sušeného mléka a Salka - 1 plechovka Salka (nebo jiného zahuštěného slazeného mléka), 1 krabici sušeného mléka (400g)+ ještě asi 3 lžíce z další krabice, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu, 3 lžíce vody. Tato hmota se hodí jak na výrobu postaviček, květin, tak i na potažení dortu. Není tak sladká jako hmota z mléka a cukru, ale je malinko nažloutlá. Všechny přísady se smíchají na vláčné těsto. Těsto je trochu mastnější, nelepí se k podložce a při výrobě postaviček se nebortí a pěkně drží tvar. Nevýhodou je, že z tohoto množství získáte kolem 700 g falešného marcipánu a nezužitkovaný musíte ukládat v lednici, dobře zabalené v igelitu a ještě lépe v plastové krabici. Při pokojové teplotě, i když je dobře zabalen, může zplesnivět. Už se mi ale stalo, že zplesnivěl i v lednici :-( Marcipán skladuji vždy v lednici. Po vytažení stačí dát na pár sekund do mikrovlnky a znovu zpracovat.
žabada 10. 1. 2009, 14:59
Já růžičky ještě nedělala, netroufla si, ale když tady píšou, že to jde samo, tak vyzkouším :-$ :-$ :-$ , třeba se zadaří ;-) ;-)
M-kocurek 21. 1. 2009, 20:46
@žabada Myslím, že se zadaří určitě, jde jen o trochu cviku a pak je jedno jaký recept si na to vyberete. Růžičky jdou dělat skoro ze všeho. :-) Přeji hodně úspěchu. :-)
andol 10. 1. 2009, 14:06
dOBRÝ DNE , JÁ DĚLÁVÁM MARCIPÁN FALEŠNÝ DLE CUKRÁŘKY ,A JE TAKY VÝBORNÝ. jE S 150 G POLO¨TUČNÉHO MLÉKA SUŠENÉHO, MLETÉHO CUKRU TAKY 150G, MED 80G , A MANDLOVOU TREST A TROŠINEČKU SPÍŠE PÁR KAPEK VODY A JE SUPER DOBŘE SE SNÍM VÁŽNĚ DĚLAJÍ RŮŽIČKY , GERBERY, LILIE A PODOBNĚ JE SUPER JEN PÍŠI KDYBY JSTE CHTĚLI VYSKOUŠET .URČITĚ ZKUSÍM I TEN VÁŠ RECEPTÍK. DÍKY ANDREA (F)
M-kocurek 21. 1. 2009, 20:45
@andol Já kdysi taky zkoušela nějaký recept s medem, ale nedařilo se mi, pořád se mi roztékal, asi jsem někde udělala chybu. Bylo to v začátcích mého pečení, od té doby jsem už zkoušela jakýkoliv recept a vždy se to nějak podařilo :-)
studeny.cumacek 4. 12. 2008, 13:13
(Y)Marcipán je opravdu výborný,a velmi jednoduchý (clamp),děkuji moc za recept,ahojky (hello)
M-kocurek 5. 12. 2008, 21:15
@studeny.cumacek není zač (F) :-)
jajulik 29. 11. 2008, 18:58
Dobrý den Marti dělala jsem podle Vašeho návodu růžičky a šlo to samo od ruky na první pokus dobré ne co myslíte ... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=31567&user=45366 Díky moc za inspiraci Jarča
u Stanicky 4. 10. 2008, 19:42
Dobrý den Martino, děkuji za tip, dělala jsem figurky z Vaši hmoty, je to super :-) dobře se s ní pracovalo http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1367283 . (F) (F) (F) (hello)
M-kocurek 20. 10. 2008, 21:10
@ Koukala jsem, krásné (Y)
Marsi41 22. 8. 2008, 18:02
Jsou moc hezké, dělám je podobně, jen přidávám ještě med a olej :-$
M-kocurek 23. 8. 2008, 9:20
@Marsi41 Děkuji. (F)
kujoušek 22. 8. 2008, 17:48
Děkuji moooc (H) za skvělí recept.....taky jsem ho skusila a dopadlo to snad dobře.Magda :-) (clamp) (clamp) (L) :-) (H) :-) :-) (H) (H)
M-kocurek 23. 8. 2008, 9:22
@kujoušek Koukala jsem se k Vám a růžičky se Vám povedly. (clamp) (clamp) (clamp)
PATaPET 6. 5. 2008, 0:10
prosim o radu.jde marcipan udelat i ze sojoveho mleka? dekuji.petra
masuha 13. 3. 2008, 16:14
(clamp) (Y) |:o)bomba,to jsem potrebovala delsi dobu.dekuji jste poklad (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
marcelakr 29. 2. 2008, 18:46
Dobrý večer Martinko, dělala jsem podle Vašeho postupu růžičky a šlo to moc krásně |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) a skoro nevadí, že jsem zapomněla dělat vlnky a prostě to kolečko jsem tam jen připlácla ;-) ;-) ;-) díky za bezva postup (Y) (Y) (Y) (Y) Marcela
moschus 25. 1. 2008, 22:14
|:o) |:o) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (L) (L)
MOZILA 24. 1. 2008, 21:55
Paráda, je to sice piplačka, ale výsledek stojí za to (Y)
Dara2006 23. 1. 2008, 8:43
Dobrý den - mám takový hloupý dotaz. Chci dělat marcipán podle Vašeho receptu, ale chci se ujistit, jestli ten mletý cukr je moučka, nebo nějaký jiný cukr? Děkuji moc za odpověď. Petra (X)
M-kocurek 25. 1. 2008, 21:21
@Dara2006 Ano, mletým cukrem jsem měla na mysli cukr moučku. Opravila jsem ho i receptu, protože tohle byl už druhý dotaz na mletý cukr. ;-)
MOZILA 24. 1. 2008, 22:02
@Dara2006 nejsem sice autorka tohoto receptu,ale dělám marcipán z moučkového cukru,těsto musí být hladké,nenechte se odradit tím,že se to ze začátku lepí,ale čím déle hmotu zpracováváte,tím je vláčnější
backa 14. 1. 2008, 12:36
Mě tak napadlo,nezpracovala by to domácí pekárna????? *-) Nezkoušela to některá maminka?? :-$
vajgl5 25. 1. 2008, 22:44
@backa Já marcipán zadělávám jenom v pekárně.A je prima na to jen koukat a nenadřít se.Vřele doporučuji. |:o) (Y)
M-kocurek 19. 1. 2008, 19:10
@backa Někde jsem četla, že marcipán někdo zadělával i v domácí pekárně. Pekárnu zatím nevlastním... a ten marcipán, co dělám já, je opravdu hodně tuhý, tak bych to ani nezkoušela (X)
kopretinka500 19. 1. 2008, 10:53
@backa Nezpracovala to je moooc tuhé..a jako cukrář vím že to není tak veliká dřina :-$ :-$ je to chvilka vážně a vysledek stojí za to ..používám to hodně na dětské dortíky :-) :-) :-)
AlenkaL 5. 1. 2008, 15:31
Tak jsem udělala hmotu, obarvila ji, ale ke tvarování už nedošlo, byl výbornej!!! Příště třeba udělám i ty kytičky :-D :-D :-D
kopretinka500 19. 1. 2008, 10:54
@AlenkaL :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D super
katkuta 14. 1. 2008, 12:43
@AlenkaL :-D :-D :-D :-D :-D ;-) (Y)
M-kocurek 7. 1. 2008, 13:33
@AlenkaL :-D
Belča 5. 12. 2007, 15:02
Opravdu skvěle napsaný a nafocený postup. (Y)Jste úžasná. (clamp) Vždycky jsem milovala marcipán, ale až teď ve 30 letech jsem se dokopala, díky vám a mojí dceři ho uhňácat doma. A výsledek? Je opravdu vynikající (zajic), to jsem netušila, že tohle můžu vyrobit doma. Už si v krámu marcipán nekoupím. Díky, díky, díky.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie