Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 538 návštěvníků)

Marcipánové růžičky a lístečky

0.0
Marcipánové růžičky a lístečky

Potřebné ingredience

Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.

Postup přípravy

Používám polotučné sušené mléko (modré), jsem s ním nejvíc spokojená. Ale lze udělat i z nízkotučného, jen pak doporučuji přidat pár lžiček oleje, aby těsto bylo vláčnější a rychle neschlo. Pak se s ním špatně pracuje. Zkoušela jsem zadělávat i z plnotučného, ale na můj vkus bylo zas až moc mastné, klouzalo mi v rukách a nešlo dobře zpracovat.

Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)

Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...

Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.

Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.

Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.

Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.

Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.

Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.

Přidání druhého kolečka.

Tady jsou už kolečka 3.

A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.

Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.

Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.

Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.

Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.

Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.

Takhle to vypadá.

Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.

A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

DENVOZ 1. 12. 2007, 13:48
*-) *-) *-) MARTINKO, NEMÁTE NĚJAKÝ NÁPÁD NA VÁNOČNÍ FIGURKY Z MARCIPÁNKU PRO DĚTIČKY???? DÍKY DENDA |:o)
M-kocurek 3. 12. 2007, 23:27
@DENVOZ Jéé, tak to vážně nevím. Já se toho marcipánu nadělám ažaž, tak se mi už na vánoce nechce nic moc plácat :-D. Ale doma také marcipán milují, tak jsem letos volila cukroví s marcipánem. Teda mám to v plánu, ještě ho nemám hotové ;-). Nebudu slepovat marmeládou dva linecké kolečka, ale jedno linecké s marcipánem. Někde tady na MMB jsem viděla recept, ale už ho nemůžu najít. Vypadalo to nejen hezky, ale určitě si na tom pochupnají všichni milovníci marcipánu. (Y)
moni10 23. 10. 2007, 18:17
Martinko děkuji za inspiraci,doufám,že na synové 6narozeniny se nám podaří i jiné výtvorky.Růže máte fakt nádherné.já bych je hned snědla!! (PL) Miluji sladké (^).Jen více takových receptů. (F) (L)Děkuji Monika (hello)
Jitkita 9. 10. 2007, 18:05
Martinko, dnes jsem vyráběla podle vašeho receptu růžičky a lístečky z marcipánu (Y) (Y) (Y) (Y) Mám z nich ohromnou radost |:o) Moc vám děkuji za naprosto úžasné fotky postupu práce (radost) Jen díky vám to vypadá tak jak to vypadá (L) Ještě dnes vložím fotky do rodinných (clamp) (clamp) Moc děkuji za skvělý recept a ode dneška už žádné jiné ozdoby na dort (L) (clamp) (clamp) (radost)
M-kocurek 9. 10. 2007, 20:34
@Jitkita Jééé, moc děkuji za chválu (X), jdu se kouknout k Vám do alba! :-)
eldik 6. 10. 2007, 18:52
Dobrý večer Martí, měla bych dotázek. Růžičky jsou hotové už jste je "chválila" Mám dotázek zda je můžu nechat ve studené místnosti v krabici nebo musí být přímo v ledničce?? Děkuji Petra
M-kocurek 7. 10. 2007, 12:27
@eldik Nemusí být v lednici :-)
eldik 2. 10. 2007, 10:24
Mám dotázek, chtěla jsem se zeptat. Příští týden v sobotu je oslava. Kdy je tak vhodné růžičky udělat?? A čím menší chci růžičky tím asi menší kolečka že?? Díky moc Petra
M-kocurek 2. 10. 2007, 12:08
@eldik To kdy si růžičky uděláte záleží na Vás nebo spíš na volném čase ;-) Já je dělám, když mám čas, někdy i 2 týdny dopředu, někdy jen den předem. Protože pak nestíhám :-$ Ale vždy raději dřív. Pokud je budete dělat dopředu, nechte si je pak jeden den volně oschnout a pak je dejte do krabičky a uložte do lednice. Pokud je budete dělat pár dní předem, nemusí být ani v lednici. Ale pozor, aby Vám je někdo nesnědl :-) Při zdobení dortu, když je budete zapichovat do krému, tak i tvrdé růžičky zase trochu změknou. Tak se nemusíte bát, že by si pak někdo zlámal zuby, když si je uděláte hodně dopředu. (H)
eldik (upraveno) 2. 10. 2007, 22:22
@M-kocurek (pes)
eldik (upraveno) 2. 10. 2007, 22:22
@M-kocurek (pes)
eldik (upraveno) 2. 10. 2007, 22:24
@eldik Martino zde jsou moje první výtvory. Je to fakt super práce. Dokonce i tchýně chválila hihi tady je už plný talíř růžiček. No snaha byla. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=619041 Ještě jednou díky za rady a mějte se hezky Petra
obidek 23. 9. 2007, 14:42
Dobrý den dneska jsem dělala marcipán podle Vašeho receptu, ale místo sušeného mlíka jsem dala sunar... hmota se strašně lepí na ruky i když je tam celkem dost cukru a ještě jsem se chtěla zeptat jestli má být lesklý, ono je spíš takový nějaký podivný Jsem asi na marcipan antitalent Děkuji Silva
M-kocurek 23. 9. 2007, 18:55
@obidek Pokud se hmota lepí, přidejte ještě sunar a cukr. Nejspíš jste dala moc vody. Já mám marcipánovou hmotu vždy trochu lesklou, protože používám polotučné sušené mléko, takže ten tuk způsobí, že se hmota leskne. Dělávala jsem kdysi marcipán i ze sunaru, ale už si nevzpomínám, jestli se hmota leskla. Ale můžete použít i obyčejný olej - taky opravdu jen maličko a hmota se pak po něm krásně leskne. (F)
obidek 23. 9. 2007, 19:42
@M-kocurek Dobrý večer, děkuji za odpověď tak já to pak ještě dodělám :-) Silva (F) (F)
Sykyna 3. 9. 2007, 13:12
Tak jsem zkusila...i růžička se povedla.Udělala jsem si ho napřed a dala do ledničky,jsem tam furt.Asi nevydrží než budu dělat dort,takže budu muset znovu zadělávat.Je to ale makačka teda 8-| 8-| 8-|Je strašně dobrý.Chci marcipán potáhnout na dort tak mám z toho strach *-) *-),ale snad se povede. :-P
Luc2 1. 9. 2007, 18:48
Martinka, tak už som skúšala marcipán niekoľkokrát,ale s týmto Vašim sa mi pracovalo jedna báseň.Perfektné (Y) (Y), už je zapísané v mojich receptoch. (Y)
M-kocurek 2. 9. 2007, 10:03
@Luc2 děkuji za pochvalu :-$
Monadelka 31. 8. 2007, 11:59
Marti tak dnes jsem upekla dceři dort k svátku,inspirovala jsem se vašima ozdůbkama,na poprvé nic moc,ale Adélce se moc líbí http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=573166
M-kocurek 31. 8. 2007, 20:34
@Monadelka moc se Vám povedl (Y)
Luc2 30. 8. 2007, 12:04
Martinka, neskúšali ste to zo Sunaru? Ten mám doma a nemusela by som kupovať nové sušené mlieko. Ďakujem, LUcia (F)
bububububu 30. 8. 2007, 12:44
@Luc2 Já jsem právě udělala marcipán ze Sunaru a je to dobrůtka (L) (L) (L)
Luc2 30. 8. 2007, 13:25
@bububububu Výborne (Y) (Y) (Y), Ďakujem Janka. (L)
M-kocurek 30. 8. 2007, 20:16
@Luc2 I já jsem kdysi dělávala jen ze sunaru, bylo skvělé (clamp)
Zrušený účet 30. 8. 2007, 12:00
Já jsem včera kupovala sušené mléko-polotučné za 40 Kč u nás v sámošce. Dnes jsem se pokusila tento marcipán udělat, ale musím říct, že jsem s tím děsně zápasila. Cosi jsem nakonec vytvořila, vložila mezi dva sáčky a zkusila vyválet plát. Kupodivu to šlo vcelku dobře. No ale vykrojená kolečka, ze kterých jsem zkoušela udělat růžičku, mi nedržela tvar. Když přisypu trošku sušeného mléka, je to zase tuhé a nejde to moc vyválet. Kde asi dělám chybu? :-S
M-kocurek 30. 8. 2007, 20:15
@ Zkuste přidat trochu oleje, nemělo by to být pak tak tuhé. :-) A můžu se zeptat, jak se to mléko jmenuje a kolik váží? Děkuji :-)
Zrušený účet 31. 8. 2007, 12:12
@M-kocurek Olej jsem přidávala, trochu to pomohlo. To mléko se jmenuje Laktino, polotučné, 14% tuku z hmotnosti 250 g, od Promilu. Je to v sáčku.
Sporťačka 22. 8. 2007, 10:53
Tak máme příští týden pouť |:o), tak se chystám udělat marcipán, abych ušetřila (Y) a nemusela jej kupovat ve stánku :-)a z hrůzou jsem zjistila, že minulý týden stálo sušené mléko 60 Kč a včera už 72 Kč. :-@ To nám ty tedy ceny pěkně rostou. 8-|
M-kocurek 23. 8. 2007, 11:48
@Sporťačka Jo jo, rostou, já vždycky kupovala mléko značky Laktino, to stálo kolem 60 - 65,- kč a minulý týden jsem si šla najisto do toho stejného obchodu a tam byla cena 85,- kč . No já teda koukala!!! A před pár dny jsem kupovala zase značku Laktis, to stálo vždy tak kolem 50,- kč a taky podraželo, musela jsem ho vzít za těch 65,- kč...
marfanov 13. 9. 2007, 13:15
@M-kocurek jestli můžu "poradit", tak používám sušenou smetanu do kávy, která se dá sehnat v hypermarketech jako TESCO velice levně, 200 g do 20 korun. ze sušeného mléka jsem marcipán nikdy nezkoušela, neboť jsem šetřílek, ale z té smetany to jde taky samo :-) :-$
smiisek 21. 8. 2007, 16:25
Váš vláček je prostě super nápad!!! Naše babička hodně peče a dorty pro její pravnoučátka je práce jen a jen její... A že si ti malí prckové umějí "navymýšlet" co by se jim líbilo :-D Teď má dělat hasičské auto. Marcipánu se snaží vyvarovat, vždy kousek koupí a dozdobí. Tak se jí pokusím překvapit a udělám ji ho. Jsem dosti antitalent :-o tak doufám, že se mi povede ;-) . Ale píši hlavně proto, abycho vás MOC a MOC pochválila, za vaši šikovnost (chvály neni nikdy dost, že (Y) ) Samo jen tiše závidím :-@ :-D Mějte se moc hezky a přeji mnoho dalších úspěchů. Doufám, že budete dodávat fota, ať máme od koho "opisovat" (Y) Zdenička (F) (F) (F) Ps: mletý cukr znamená moučkový, že???
M-kocurek 21. 8. 2007, 22:32
@smiisek (X) (X) (X)děkuji za chválu (X) (X) (X) Ano mletý cukr je moučka. (L)
dolik76 21. 8. 2007, 23:31
@M-kocurek tak jsem to právě dopatlala,ale k vašim výtvorům mám hodně daleko.zítra na to jsu znova. :-D ;-)
Sporťačka 16. 8. 2007, 12:54
Tak jsem také s dcerkou tvořila (X). No krásné jako to Vaše rozhodně nebylo, ale malá byla naprosto spokojená. (child9) Ona ráda modeluje, tak říkala, že toto je lepší než modelína, a hlavně se to pak může sníst (PL) a olizovat pořád ruce :-# Tak jsme tvořili růžicky a dál vykrajovali srdíčka. No jak říkám, vzhledově se to s vámi nedá srovnat, ale chutnalo to báječně (Y) (L)
ApeTo 15. 8. 2007, 17:26
Já musím poděkovat za bezva návod na růžičky.Včera jsem se s nima patlala celý den,recept mám na marcipán od jiné maminky,ale myslím,že se mi podle Vás povedli : http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=551286
anib 15. 8. 2007, 0:33
KONEČNĚ marcipán bez mandlí a bílku ( kluk je alergický). Hned to vyzkouším Medvědí jsou taky samovýroba? Jste moc šikovná
M-kocurek 15. 8. 2007, 13:52
@anib Samo samo :-$
Petulka78 6. 8. 2007, 19:23
Tak jsem dneska poprvé vyzkoušela růžičky. Podle toho Vašeho receptu mi šli skoro samo. Píši skoro, protože se mi špatně pracovalo s těstem. Když jsem ho připravovala, bylo krásně hladké, vyválela jsem ho a musela jsem rychle pracovat, protože moc rychle se mi vysušovali a těsto praskalo. Když jsem chtěla dělat další kousek musela jsem si ruce namáčet ve vodě. Jinak opravdu by se ty růžičky dobře dělali. V čem jsem udělala chybu? Nakonec dopadli, docela na poprvé dobře, ale ta práce... (child12) (child12) (child12) (child12) (child12)
Llevelyn 22. 8. 2007, 13:01
@Petulka78 Někde jsem četla, že do marcipánu se dá přidat glycerin, neosychá potom tak rychle. (H)
M-kocurek 6. 8. 2007, 21:40
@Petulka78 Tak to mě mrzí, že se moc nedařilo. Těstíčko rychle schne, ale zas by nemělo schnout tak strašně moc, jak popisujete Vy. Nemám tady napsáno přesné množství čeho, protože tohle dělávám vždy od oka, tak opravdu nevím, v čem jste mohla udělat chybu. Záleží i na mléku, jestli je zelené - nízkotučné, schne rychleji. Nebo jste možná dala míň vody. Já si ho vždy připravuji tak, aby bylo hodně vláčné. Někdy z celé dávky udělám růžičky i bez toho, abych si musela zas ruce namáčet do vody... (child2) Třeba, jestli bude nějaké příště, přidejte si k tomu i olej, mělo by schnout pomaleji, ale já osobně nedávám, váleček mi pak klouže a zle se mi s tím pracuje. :-$
Petulka78 7. 8. 2007, 5:51
@M-kocurek Paní Martinko, určitě bude nějaké příště, já se nevzdám budu to zkoušet dokud se to nepodaří a moc děkuji. (L) (L) (L)
Petulka78 7. 8. 2007, 9:02
@Petulka78 Tak mi to nedalo a pustila jsem se do toho hned ráno, sice už jsem měla jen 10 dkg sušeného mléka,ale přece jsem se do toho pustila. Zadělala přidala jsem tam lžíci a půl oleje a opravdu se mi s těstem pracovalo o hodně lépe než včera moc vám za radu děkuji. Teď mám růžiček, že nebudu vědět co s nima. Ale ještě mám jeden problém. Chci udělat dort a na povrch chci dát jen bílou polevu a přes krajkovou dečku ozdobit.A nevím čím mám tam ty rúže přidělat. Jestli krémem, nebo se to dělá něčím jiným. Prosím poraďte. (child1) (child1) (child1)
M-kocurek 7. 8. 2007, 9:14
@Petulka78 Teda koukám, že jste stejná jako já... :-), stejně nedočkavá :-D, co? Já taky hned hrrr a zkouším co se dá. ;-). A k tomu dortu. Nemusíte vždycky růžičky lepit krémem, můžete použít párátka. Už při tvoření růžiček je tvarujte na to pátátko, lépe to drží, když se to dělá takto. Nebo pokud chcete použít už ty co máte a nejsou moc tvrdé, dá se do nich taky to pátátko ještě zabodnout. Na párátko můžete tvarovat i lístečky. (F)
Petulka78 7. 8. 2007, 10:11
@M-kocurek Děkuji, ale to abych je tam dala, než mi poleva zaschne, jinak se mi zase rozláme , ach joooo to je práce s jedním dortem....
Aja88 3. 8. 2007, 14:56
Marti, tak jsem dneska podle vašeho receptu udělala marcipán a z něj jsem tvořila růžičky. Je moc dobrý, holky mi chodily ujídat (Y), mrkněte http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=535130 . Je to můj první pokus, tak snad se časem budu zlepšovat :-S (L) Andrea
M-kocurek 3. 8. 2007, 20:04
@Aja88 (Y)
Sporťačka 31. 7. 2007, 13:17
TO je nádherné. Jste hrozně moc šikovná Já to ukazovala dcerce, která že to chce také zkusit. Tak co mi zbývá, Já marcipán miluji, ale takto manuálně šikovná nejsem ani náhodou. Tak vytvoříme marcipán a zkusíme tvořit. To zas bude po linii. Já si ho takto kupuji jen o pouti a o dnes¨ch města - tedy 2 x do roka a teď když si jej vyrobím. Tak i když to nebude ani zdaleka tak krásné jako to máte Vy, tak dobré to bude jistě určitě, tak si aspoň pochutnáme.
Pedra 22. 7. 2007, 21:04
Prosím o radu, poprvé se chystám na marcipán. *-)Chtěla bych dortík potáhnout marcipánem, jen mám trochu strach ! (^) Dá se to hezky vyválet a nějak přenést na ten korpus? :-$ Asi hloupá otázka, ale nerada bych to pokazila ;-)
M-kocurek 23. 7. 2007, 21:38
@Pedra Dobrý večer. Marcipán se určitě dá pěkně vyválet a potáhnout s ním dort, ale i já samotná s tím potahováním docela zápasím :-@. Do teď jsem bohužel nepřišla na nějakou skvělou fintu jak na to. Vždycky zůstávají někde záhyby a ty je třeba pak odstranit nebo nějak šikovně zamaskovat. *-)
Pedra 24. 7. 2007, 16:37
@M-kocurek Ták - to jsem se bála přečíst!! :-S No co nějak to dopadne ;-) Viděla jsem vaše dorty, o záhybech nemůže být řeč (Y) jste moc šikovná, to já budu zápasit :-@ Jenže nějak se to naučit musím, že? ;-) ;-)
M-kocurek 24. 7. 2007, 17:43
@Pedra No asi tak nějak to bude, čím víc budete péct a dortíky obalovat do marcipánů, tím líp Vám to půjde. :-) :-) :-) Jen mezi náma [A], když jsem dělala to poprsí... i slza ukápla, (child12) vzteky, že se nedařilo :-@ (6). Já ráda tvořím z marcipánů květinky nebo figurky, ale to obalování mě ničí, to přísahám. :-S. Za pár týdnů bude mít neteř narozeniny a sestra mi od jedné paní z MMB objednala černou potravinářskou barvu, tak budu dělat krtečka. A dortík bude zase obalený v marcipánů, tak jestli nezapomenu, zkusím nafotit jak s obalováním zápasím... :-D
Pedra 25. 7. 2007, 12:06
@M-kocurek Už se těším, já budu zápasit o něco dříve, jen asi nebudu mít ani náladu ai čas to fotit, :-S Jestli se to nějak dopadne tak nafotím až celý dort (^) (D) No už teď se těším :-) :-$ Díky za rady a podporu
M-kocurek 25. 7. 2007, 13:22
@Pedra Ani se Vám nedivím, že u toho tvoření nemáte čas fotit. :-$. S marcipánem je třeba pracovat rychle, protože rychle osychá a pak se trhá. (6). Proto nemám nefocené žádné tvarování postaviček. Jen ještě jedna rada,... neválejte si ho ani moc tenký, protože pak průsvitá a ani moc hrubý, protože se bude zle ohýbat. :-S. Musí být dost vláčný a tloušťka tak akorát. (H) Akorát je pro mě tak 1-2 milimetry. :-D
Pedra 25. 7. 2007, 17:05
@M-kocurek :-D ;-) ;-) :-D ;-) :-D ;-) :-D ;-) :-D ;-) :-D ;-) Díky za radu ta je opravdu nejlepší!! :-D :-D :-D Tak akorát ;-) ;-) ;-) Já to nechci vidět 8-| :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
M-kocurek 25. 7. 2007, 20:56
@Pedra Vidím že taky milujete vyjadřování jako TAK AKORÁT :-D :-D :-D, nebo PODLE OKA :-D :-D :-D nebo třeba PŘIMĚŘENĚ :-D :-D :-D, stejně jako já. Poprvé jde u mě vždy o zkoušku. Až podruhé vím, jak na to :-D :-D :-D. Tak ještě jedna rada - (H)dost dobrá (H) - když se Vám marcipám nepodaří na dort natáhnou, jednoduše ho snězte a dort dozdobte klasicky - krémem. ;-) I takhle jsem už dopadla :-( Ale co +o(, nikdo nepoznal, že to mělo být původně jiné (^) :-) :-) :-) :-) :-)
Jitule64 25. 7. 2007, 12:13
@Pedra Taky jsem chtěla poprvé potáhnout dort marcipánem mému synovi k 1. narozeninám. Ale já blbec si marcipán nachystala den předem a tak mi v lednici ztuhl a nešel potom samozřejmě válet, protože se mi trhal. Takže pokud můžu poradit, udělejte si ho třeba hodinku před potažením a určitě se vám to povede. Já z něj nakonec vytvořila tak nějak růžičky s lístečky a zbytek jsme zblazli. ;-) Už se těším na fotečku. ^o) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie