Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 187 návštěvníků)

"Vychytaný" medovník s podrobným postupem

0.0
"Vychytaný" medovník s podrobným postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 500 g hladké mouky, 125 g másla, 6 lžic medu, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 1 lžíce sody * Krém: 1 zkaramelizované salko, 1 máslo, mleté vlašské ořechy * Dále: javorový sirup

Postup přípravy

Vyzkoušela jsem už několik "pravých" a zaručených receptů na medovník a pořád se mi zdálo, že to není ono.

Ani tak mi nevadilo, že jsem měla medové pláty světlejší (u medovníku, který známe z cukrárny je těsto dobarvené) a to se dá dohnat použitím tmavého medu a třtinového cukru, ale chuť a měkkost/tvrdost plátů mi nevyhovovala.
Buď bylo těsto moc sladké a v kombinaci s kondenzovaným mlékem to bylo příliš, nebo bylo moc "mastné", špatně se s ním pracovalo, pláty byly moc křehké a měkké na to, aby mohly vstřebat krém.
Tak jsem ubrala hodně cukru a přidala trošku medu, ubrala máslo a medovník ovoněla trochou rumu a dosáhla jsem dle mého názoru té správné "perníkové" chuti. Navíc jsem pláty promazala nejen krémem, ale každý plát jsem potřela také javorovým sirupem, jehož karamelová chuť krásně doplnila karamelový ořechový krém a změkčila upečené pláty.
Přidávám ještě podrobný postup pro ty, kdo budou péct medovník poprvé, tak aby to měli snazší :-)

Do mísy prosijeme mouku se sodou.

Ve vodní lázni necháme povolit máslo, přidáme med a cukr.

Přidáme vejce, rum a mléko a metličkou vyšleháme.

Medovou směs nalijeme do mísy s moukou.

Nejdříve vařečkou a poté rukama zpracujeme těsto.

Všechny ingredience by se měly krásně spojit do nelepivého těsta.

Těsto si rozdělíme na 6 dílů.

Část těsta vyválíme.

Pomocí dortové formy, talíře, pokličky... vykrojíme korpus.

Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 5 min. Je potřeba hlídat! Záleží na tloušce plátu a troubě.

Z odkrojků upečeme také plát, který pak nastrouháme a použijeme na posypání celého dortu.

Krém si připravíme ze zkaramelizovaného mléka (salko vaříme asi 2 hodiny), másla a nastrouhaných vlašských ořechů (množství dle chuti).

Krém dáme vychladit do lednice.

Ztuhlý krém si rozdělíme. Měla jsem medovník z 5 plátů (šestý jsem nastrouhala na posypání, protože mi zbylo málo odkrojků), a tak jsem krém rozdělila na 5 dílů (4 díly na promazání a pátý na pokrytí celého dortu).

Máme-li vychladlé medové pláty a ztuhlý krém, můžeme začít s dokončením dortu. Medový plát vždy potřeme javorovým sirupem (pokud se vám zdá příliš sladký, můžete ho zředit troškou horké vody).

Přidáme vrstvu krému a takto pokračujeme s dalšími pláty.

Nakonec potřeme celý dort krémem včetně stran.

Dort posypeme nastrouhaným plátem a můžeme ozdobit ořechy.

Dort zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici (nejlépe 2,3 dny).

Medovník krájíme nožem namočeným v horké vodě.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

wictorie 8. 12. 2009, 11:55
Nemusí se dávat perníkové koření? (L)
macinda 2. 12. 2009, 10:58
HOTOVO |:o) |:o) |:o) Ted ještě uchránit medovník v lednici před manželem a klukem (pst) Vypadá kouzelně a krém je taky mooc chutný, už se těším na první sousto (zajic) Mooc děkuji za receptík, šlo to moc dobře a s těstem se pracuje výborně (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o)
říza 26. 11. 2009, 19:28
Tak jsem ho právě dodělala :-), javorový sirup a rum jsem vynechala - neměla jsem, ale myslím, že i tak bude mooooc dobrý. Už se těším, až se nadlábnu. Vypadá nádherně, mohl by se jíst i očima. No a manžel, který mimochodem ulizoval namíchaný krém, se ptal, jestli se už dortík může jíst. Zítra se po medovníku asi slehne zem ... Bezvadný recept (Y) (Y) (Y), jednoduchý, docela rychlý, zvládne určitě každý. Hlavně je super, že nezůstanou žádné zbytky těsta - vše využito.
Moňulín 14. 11. 2009, 16:13
Tak mám upečeno, šlo to výborně, jen jsem musela přidat 10 dkg mouky, mám velká domácí vajíčka. Zatím nejlepší medovník, co jsem kdy pekla. Javorový sirup jsem nahradila rumem, tím se nedá nic pokazit. (Y) |:o)
Martafonek 14. 11. 2009, 17:24
@Moňulín Dík za radu (F) (F) (F)
Martafonek 14. 11. 2009, 14:09
Dá se nahradit nějak jinak ten sirup?????? *-) *-) *-) Jinač děkuji za bezva recept.Kola jsou napečený .......krém se tvoří,jen ten sirup nemám
darinka30 13. 11. 2009, 20:58
toto sa chystam urobit..super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lukanek 13. 11. 2009, 8:25
Jé skvělý návod, tak teď už ho konečně zkusím i já |:o) |:o) |:o) |:o)
Vojtula 13. 11. 2009, 0:10
(Y) (Y) (Y) super návod ... určitě použiju (clamp) (clamp) (clamp) *-)
ruzovyklokanek 12. 11. 2009, 20:01
(Y) (clamp) (Y) :-) hurá, to bude dobrota. petra

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie