Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 231 návštěvníků)

Větrníky s karamelovou šlehačkou

0.0
Větrníky s karamelovou šlehačkou

Potřebné ingredience

Těsto: 250 g vody, 100 g oleje, špetka soli, 200 g hl. mouky, asi 8 vajec (podle velikosti) Karamelová šlehačka: 250 g cukru, 5 šlehaček (á 250 ml, 33 %ní!!) Pudingový krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudingy, 5 lžic cukru, 1šlehačka (á 250 ml 33%ní)

Postup přípravy

V podstatě to vůbec není složité, hotovo je zhruba za 2 hodiny. Z uvedeného množství je zhruba 25 větrníků. Můžeme ale připravit třeba i věnečky nebo banánky.

Nejprve si připravíme karamel. Nejraději den předem. Do hrnce vsypeme všechen cukr a zahříváme za stálého míchání dokud se zcela nerozpustí. Poté opatrně vlijeme 1 šlehačku. Pozor, v hrnci nám to trochu vzkypí a prská to, abyste se neopařili. Vytvoří se nám hrudka, kterou za stálého vaření rozmícháme do úplného rozpuštění. A je hotovo. Necháme vystydnout při pokojové teplotě a poté dáme vychladit do lednice do druhého dne. V lednici hotový karamel vydrží nejméně 2 týdny, ale musíte ho hlídat před mlsouny!!

Předem si také uvaříme puding z 1 l mléka, cukru a 3 pudingů. Bude trochu hustší. Po uvaření povrch dostatečně pocukrujeme nejlépe moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil škraloup a měli jsme pak krásně hladký krém.

Připravíme si těsto. Do kastrůlku dáme vodu, olej a sůl. Dáme vařit. Když směs prudce vaří, vsypeme mouku a mícháme, prováříme, dokud není těsto hladké a nevytvoří se na dně bílý povlak.

Těsto si hned přendáme do větší mísy a hned přidáváme - postupně! - vejce. Zašleháme je do těsta metličkami ručního šlehače. Počet vajec záleží na jejich velikosti. Finální hustota těsta by měla být jako na obrázku - když uděláme prstem rýhu, musí se malinko po krajích zatahovat, ale zůstat dostatečně patrná.

Plech vymažeme tuhou Herou nebo 100% tukem (olej ani pečící papír není vhodný) a troubu předehřejeme na 200 stupňů (nepoužívám horkovzduch). Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na plech. Na větrníky se snažíme , aby okraje byly tenčí a střed vystupoval mírně nahoru. Jinak můžeme nasříkat třeba i věnečky nebo banánky jako na fotografii. Pečeme zhruba 25 minut, troubu neotvíráme, až ke konci pečení, větrníky musí být tvrdé zvrchu i ze spodu, chladnutím změknou.

Větrníky připravené k pečení.

Vychladlé větrníky rozkrojíme napůl a rozložíme si je na podnos.

Plnit je nejvhodnější v den podávání. Nejdříve plníme pudingovým krémem. Vychladlý puding si rozšleháme metličkami ručního šlehače do hladka a jemně do něj zamícháme do pevna vyšlehanou šlehačku. Plníme cukrářským pytlíkem.

Poté plníme karamelovou šlehačkou: vyšleháme si do tuha 4 šlehačky, přidáme karamel podle chuti a znovu chvíli přešleháme do tuha. Plníme cukrářským pytlíkem.

Povrch větrníků můžeme jen pocukrovat, polít čokoládou nebo použijeme fondánovou polevu. Ta se zahříváním rozpustí spolu s malým množstvím vody. Vršky větrníků v ní namáčíme a dostatečně oklepeme. Je ale asi těžko k sehnání, používají ji cukráři, jde koupit asi pouze ve velkém množství. Nebo si polevu můžeme vyrobit sami. Spoustu receptů najdete mezi recepty třeba zrovna tady na MMB. Větrníky můžeme upéci i předem a zamrazit je, před podáváním už pouze naplnit. Přeji dobrou chuť a ať se daří!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

fraan 9. 4. 2010, 15:32
Tak je mám hotový, docela jsem se bála ale nakonec jsou super |:o) |:o) |:o) děkuji za recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Helčinka 10. 4. 2010, 18:32
@fraan To jsem ráda, že se povedly (dance) (dance), díky za zprávičku, mějte se krásně... (L) (hello)
PavliBP 6. 4. 2010, 11:19
O víkendu jsem se pustila do větrníčků, těsto super, krém úžasný (Y) , jen ta karamelová šlehačka mi po přidání karamelu už nešla vyšlehat do tuha, pořád byla taková řidší, ale jinak vynikající :-$ Jelikož nemám cukrářský pytlík, použila jsem, jako Monika Š., igelit.sáček a odstřihla špičku, po upečení to spíše připomínalo hovínka než-li větrníky ,-) Brala jsem je v neděli na návštěvu, kde byly i děti a tak jsme nakonec z mínusu udělali obrovské plus, protože jsme to nabízeli jako sladká hovínka ,-) a děti z toho měli strašnou švandu, že baští hovínka (H), jen nevím, jak se budou rodiče tvářit až jejich ratolesti někde budou vyprávět, že baštili "sladká hovínka" :-D .... karamelová poleva dle uvedeného odkazu se mi tedy vůbec nedařila, takže jsem je nakonec potřela zbylým karamelem připraveným do šlehačky :-$ i přes podivný tvar byly vynikající a jakmile si koupím cukrář.pytlík určitě se do nich pustím znovu (radost)
Helčinka 10. 4. 2010, 18:36
@PavliBP :-D :-D :-D tak to věřím, to bylo něco pro děti, jsem ráda, že se povedly, tu karamelovou polevu jsem nezkoušela, tak neporadím, používám fondán. Mějte se krásně a díky za zprávičku... (L) (L) (hello)
Johca 5. 4. 2010, 10:31
Včera jsem dělala větrníky a jen se po nich zaprášilo, jsou opravdu výborné (Y) (Y) (Y) (Y) Mám malinkou prosbu, čím stříkáte větrníky na plech, já jsem si ustřihla dirku na pytlíku,ale nebylo to pravé ořechové (aspoň pro mně :-) :-) :-) :-) Díky moc (L) Monika
Helčinka 10. 4. 2010, 18:40
@Johca Mončo, to jsem ráda, díky za zprávu, větrníky stříkám cukrářským pytlíkem s hvězdicovou (zubatou) ozdobnou koncovkou. Mějte se krásně... (L) (L) (hello) (hello)
Johca 13. 4. 2010, 14:22
@Helčinka ............díky moc...... (L) (Y) :-)
Magelová 3. 4. 2010, 15:16
Dnes jsem vyzkoušela větrníky.Jsou výborné.Polevu jsem udělala karamelovou.Jsou ještě lepší než kupované.Děkuji za recept.Chtěla jsem se zmínit o fondánové polevě.Já ji kupuji v MAKRU.Mají to mezi ozdobami na dorty atd.je zabalena v bílé malé papírové krabičce,váží 500 g a stojí kolem 80 Kč.Odříznete potřebné množství ,dáte do kastrůlku trošku vody,rozehřejete a máte polevu jako fík.Přeji pěkný den.
Helčinka 4. 4. 2010, 9:47
@Magelová Hezké ráno Magdi, to jsem ráda, udělala jste mi radost. A děkujeme za tip kam na fondánovou polevu |:o) |:o) |:o) Mějte se krásně a hezké Velikonoce... (velikonoce) (velikonoce) (velikonoce)
PavliBP 1. 4. 2010, 10:23
paní Helenko, nějak se mi nedaří najít na MMB recept na tu fondánovou polevu, nemáte někde na ni recept? moc děkuji :-$
Helčinka 1. 4. 2010, 11:03
@PavliBP Pavlínko, třeba tady je poleva, je nazvaná karamelová: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=12878&user=7422 Karamelová poleva:22 dkg moučk.cukru....22 dkg písk.cukru....3 lžíce mléka.... Písk cukr roztavíme v hrnci na zlatočervený karamel,zalijeme mlékem,rozmícháme a povaříme na hladký krém.Do misky prosijeme moučk.cukr,po částech přidáme karamel a dobře vymícháme. Hezký den Helča
PavliBP 1. 4. 2010, 14:59
@Helčinka velké díky, jste zlatá (L)
NATUSEN 30. 3. 2010, 19:14
Helenko, ty vypadají úžasně, ale bojím se, že je nezvládnu *-) Musí přijít vhodný čas ,-) Manžel větrníky miluje, tak až mu budu chtít udělat radost, pokusím se o ně :-) Máš je fakt moc povedený (Y) (Y) (Y)
Helčinka 1. 4. 2010, 11:06
@NATUSEN Baruš, děkuji. Překvapilo mě, že to není zas až tak složité. Návštěvy je teď u nás na oslavách vyžadují ,-), je to veliká dobrota.... (L) (hello) (hello)
marcela54 30. 3. 2010, 16:12
Krásnééééééé ,dala bych si,zkusím..... :-) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp)
Helčinka 1. 4. 2010, 11:06
@marcela54 (L) (L) (L) (hello)
vavy2 29. 3. 2010, 21:01
Nádhera,jen jsem se chtěla zeptat, jestli stačí to jedno kolečko nebo stříkáte dvě na sebe?
Helčinka 29. 3. 2010, 21:23
@vavy2 Hani, stačí jedno, v troubě se to hodně nafoukne... (L) (L) (hello)
nikaela 29. 3. 2010, 18:48
Je to výborné,nebojte se toho dělám už to několik lét můžu doporučit. (Y) (Y) (clamp) (clamp) na našlehání používám šlehačku Hole, zdá se mi že je tuhší a líp se mi s ní pracuje.Do karamelu dávam normalní. (C) (C) (^)
Helčinka 29. 3. 2010, 20:54
@nikaela (L) (L) (L) (hello) (hello)
Boubele 29. 3. 2010, 18:01
Rozumím tomu dobře ? Karamel připravím tak, že rozvařím 250g cukru a vliji 250 ml šlehčky. To dám do lednice a pak když budu chtít plnit, třeba jen půl dávky , dám 2 ušlehané šlehačky a do toho jen 1/2 toho karamelu z lednice? Díky za odpověď :-$
Helčinka 29. 3. 2010, 20:55
@Boubele Jaruško, přesně tak to je! Tak ať se podaří... (L) (L) (L) (hello)
dana horakova 28. 3. 2010, 23:07
prosím ,kolik té šlehačky přijde do karamelu když se to vaří? DĚKUJI
Helčinka 28. 3. 2010, 23:36
@dana horakova Dani 1( 250 ml šlehačky), díky za upozornění... (L) (hello)
PavliBP 29. 3. 2010, 13:45
@Helčinka a kolik přibližně cukru na tu jednu šlehačku? :-$
Helčinka 29. 3. 2010, 16:17
@PavliBP Pavlí, celých 250 g, je to poměr 1:1... (L) (hello)
PavliBP 30. 3. 2010, 14:35
@Helčinka moc děkuji :-$ koukám, že jsem recept nečetla důkladně :o( je to tam napsané :o)... větrníky miluju, a podle vašeho popisu to opravdu zase tak složitě nevypadá, ale nehorší bude to těsto ... ale jsou tak lákavé, že je určitě zkusím udělat (L)
Zrušený účet 28. 3. 2010, 22:33
(Y)nádherné (clamp) (clamp) (clamp)manžel je miluje a nakukuje mi tu přes rameno, tak mi asi nezbyde nic jiného, než je zkusit upéct ,-)
Helčinka 28. 3. 2010, 23:38
@ ,-) Marti, ten můj taky ,-), určo zkuste, stojí to za to... (L) (L) (L) (hello)
oranž 28. 3. 2010, 22:29
Nádhera !!!!!!! :-$ :-$ :-$ (zip)
Helčinka 28. 3. 2010, 23:38
@oranž (L) (L) (hello)
Lucka1401 28. 3. 2010, 22:10
Tak na tohle bych si netroufla,ale vypadají ÚŽASNĚ (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Helčinka 28. 3. 2010, 23:39
@Lucka1401 Tak to já donedávna taky ne, ale fakt to není vůbec tak složité, jak jsem si vždycky myslela (H)... (L) (L)
jituskadablik 28. 3. 2010, 19:25
uááá větrníky miluju...vypadají božsky (Y) (Y) (Y) (velikonoce19)
Helčinka 28. 3. 2010, 21:14
@jituskadablik (L) (L) (hello) (hello)
Bylinka1 28. 3. 2010, 19:21
(clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)...se do nich asi taky pustím,ať máme na velikonoce změnu (F)
Helčinka 28. 3. 2010, 21:15
@Bylinka1 Určitě, nebudete litovat... |:o) (L) (L) (hello)
darinka30 28. 3. 2010, 18:51
super..robim aj ja ale tieto upeciem..na velku noc diky za recept.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (velikonoce16)
Helčinka 28. 3. 2010, 21:15
@darinka30 (L) (L) (L) (hello)
Pavla s 28. 3. 2010, 17:17
Vypadají nádherně (L) |:o) |:o) (Y) Jenom se ještě zeptám je ta vaše karamelová šlehačka chutově lepší než v těch kupovaných větrnících?? :-$
Helčinka 28. 3. 2010, 21:16
@Pavla s Já myslím, že určitě, hlavně je to všechno čerstvé a to je znát moc... (L) (L) (L) (hello)
Pavla s 28. 3. 2010, 22:17
@Helčinka Tak já je na víkend zkusím upéct (L) díky (flower) (flower)
trala 28. 3. 2010, 17:14
Tak větrníky miluji, nikdy jsem nevěděla, jak se dělají krémy a poleva. Díky za receptík , jak bude příležitost, určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (L) (hello) (radost) (radost) (radost) Hurá budou větrníky (dance) (dance) (dance) (velikonoce16) (radost) (jidlo) (flower) :-)
Helčinka 28. 3. 2010, 21:16
@trala (dance) (dance) (L) (L) (hello)
tetrisss 28. 3. 2010, 16:44
Super, to su prave veterniky zo socialistickych a teda detskych :-D dob, parada. (F)
Helčinka 28. 3. 2010, 16:47
@tetrisss :-D děkuji... |:o) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie