Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 231 návštěvníků)

Větrníky s karamelovou šlehačkou

0.0
Větrníky s karamelovou šlehačkou

Potřebné ingredience

Těsto: 250 g vody, 100 g oleje, špetka soli, 200 g hl. mouky, asi 8 vajec (podle velikosti) Karamelová šlehačka: 250 g cukru, 5 šlehaček (á 250 ml, 33 %ní!!) Pudingový krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudingy, 5 lžic cukru, 1šlehačka (á 250 ml 33%ní)

Postup přípravy

V podstatě to vůbec není složité, hotovo je zhruba za 2 hodiny. Z uvedeného množství je zhruba 25 větrníků. Můžeme ale připravit třeba i věnečky nebo banánky.

Nejprve si připravíme karamel. Nejraději den předem. Do hrnce vsypeme všechen cukr a zahříváme za stálého míchání dokud se zcela nerozpustí. Poté opatrně vlijeme 1 šlehačku. Pozor, v hrnci nám to trochu vzkypí a prská to, abyste se neopařili. Vytvoří se nám hrudka, kterou za stálého vaření rozmícháme do úplného rozpuštění. A je hotovo. Necháme vystydnout při pokojové teplotě a poté dáme vychladit do lednice do druhého dne. V lednici hotový karamel vydrží nejméně 2 týdny, ale musíte ho hlídat před mlsouny!!

Předem si také uvaříme puding z 1 l mléka, cukru a 3 pudingů. Bude trochu hustší. Po uvaření povrch dostatečně pocukrujeme nejlépe moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil škraloup a měli jsme pak krásně hladký krém.

Připravíme si těsto. Do kastrůlku dáme vodu, olej a sůl. Dáme vařit. Když směs prudce vaří, vsypeme mouku a mícháme, prováříme, dokud není těsto hladké a nevytvoří se na dně bílý povlak.

Těsto si hned přendáme do větší mísy a hned přidáváme - postupně! - vejce. Zašleháme je do těsta metličkami ručního šlehače. Počet vajec záleží na jejich velikosti. Finální hustota těsta by měla být jako na obrázku - když uděláme prstem rýhu, musí se malinko po krajích zatahovat, ale zůstat dostatečně patrná.

Plech vymažeme tuhou Herou nebo 100% tukem (olej ani pečící papír není vhodný) a troubu předehřejeme na 200 stupňů (nepoužívám horkovzduch). Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na plech. Na větrníky se snažíme , aby okraje byly tenčí a střed vystupoval mírně nahoru. Jinak můžeme nasříkat třeba i věnečky nebo banánky jako na fotografii. Pečeme zhruba 25 minut, troubu neotvíráme, až ke konci pečení, větrníky musí být tvrdé zvrchu i ze spodu, chladnutím změknou.

Větrníky připravené k pečení.

Vychladlé větrníky rozkrojíme napůl a rozložíme si je na podnos.

Plnit je nejvhodnější v den podávání. Nejdříve plníme pudingovým krémem. Vychladlý puding si rozšleháme metličkami ručního šlehače do hladka a jemně do něj zamícháme do pevna vyšlehanou šlehačku. Plníme cukrářským pytlíkem.

Poté plníme karamelovou šlehačkou: vyšleháme si do tuha 4 šlehačky, přidáme karamel podle chuti a znovu chvíli přešleháme do tuha. Plníme cukrářským pytlíkem.

Povrch větrníků můžeme jen pocukrovat, polít čokoládou nebo použijeme fondánovou polevu. Ta se zahříváním rozpustí spolu s malým množstvím vody. Vršky větrníků v ní namáčíme a dostatečně oklepeme. Je ale asi těžko k sehnání, používají ji cukráři, jde koupit asi pouze ve velkém množství. Nebo si polevu můžeme vyrobit sami. Spoustu receptů najdete mezi recepty třeba zrovna tady na MMB. Větrníky můžeme upéci i předem a zamrazit je, před podáváním už pouze naplnit. Přeji dobrou chuť a ať se daří!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hyzule 28. 3. 2010, 16:25
(Y) (Y) (Y) (Y)tenhle recept nemá chybu.Ihned ukládám a brzičko upeču |:o) |:o) |:o)děkuji za vložení (clamp) (clamp) (clamp) (L)
Helčinka 28. 3. 2010, 16:45
@Hyzule Marcelko, díky... (L) (L)
ver218 28. 3. 2010, 15:14
Nádhera zítra jedu hned nakoupit a na velikonoce dělám (Y)
Helčinka 28. 3. 2010, 16:14
@ver218 To jsem ráda... (L) (L) (L) (hello)
luccka 28. 3. 2010, 15:10
|:o) |:o) Nádhera !! A super postup, už vím co udělám na mé narozeniny :-) :-) |:o)
Helčinka 28. 3. 2010, 16:15
@luccka Lucko, díky, taky jsme je dělali na narozky a měly úspěch!... (L) (L) (hello)
ver218 28. 3. 2010, 15:07
(clamp)
Helčinka 28. 3. 2010, 16:15
@ver218 (L) (L) (L)
Pipotka 28. 3. 2010, 15:05
8o| 8o| 8o| 8o| 8o| Ježiš to je nádhera, já bych si tak dala 8o| 8o| 8o| 8o| 8o|
Helčinka 28. 3. 2010, 16:16
@Pipotka Tak přifrčte, je jich dost ,-)... (L) (L) (hello)
žingi 28. 3. 2010, 14:47
:-o :-o :-o :-o :-otak to je super,už se mi sbíhají sliny ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (flower)
Helčinka 28. 3. 2010, 15:02
@žingi Jsou fakt výborné, už to máte v mailu... (L) (hello) (hello)
Kacur 28. 3. 2010, 14:45
Mňááám 8o| 8o| 8o| Škoda,že jste tak daleko ,-) ,-) ,-) Bych zaklepala pod záminkou, že Vám nesu poštu ,-)
Helčinka 28. 3. 2010, 15:02
@Kacur Katuš, je jich dost, to bysme sami nesnědli, budem rozdávat ,-) ,-)... (L) (L) (hello)
Ilonáček 28. 3. 2010, 14:39
(zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Helčinka 28. 3. 2010, 15:01
@Ilonáček (L) (L) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie