(recept
si oblíbilo 229 návštěvníků)
čokoládovo čokoládový dortík pro mou mamku
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 8 dkg cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa,1/2 prdopeče marmeláda na promazáníKrém: 300ml mléka, čokoládový pudink, 1 máslo, moučkový cukrČokoládová modelovací hmota: 2 čokolády na vaření, 4 vrchovaté lžíce kukuřičnoječného sirupu
Postup přípravy
Korpus: Oddělíme si bílky od žloutků,odvážíme si cukr a mouku. Vymažeme si formu a zapneme troubu.Tento recept je velice jednoduchý a určitě se vám všechno povede,ale musíte mít všechno předem připraveno než začnete těsto dělat.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
jiný úhel
sirup stojí kolem 50,- a je k sehnání v obchodech se zdravou výživou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vlnkaX
(upraveno)
25. 8. 2008, 8:52
mila sabino, klobouk dolu! Je to naprosta nadhera, valim voci
Inka82
(upraveno)
25. 8. 2008, 11:07
@vlnkaX
jééééé děkuju moc
morcica
(upraveno)
25. 8. 2008, 8:38
Dobrý den, moc se mi líbí váš dortík, jsem úplně nadšená !!! Sehnala jsem všechny ingredience, jen mám ještě dotaz. Dort mažete krémem jen na povrchu, nebo ho rozkrojíte a namažte i uvnitř?Mám 27cm formu - vystačí mi takové množství krému? A k čemu ta marmeláda? Děkuju za odpovědi a ještě jednou chválím
Inka82
(upraveno)
25. 8. 2008, 11:07
@morcica
Dobrý den Kamčo! Dortík samozřejmě mažu i uvnitř a marmeláda je kvůli pikantnosti.Množství krému Vám určitě stačit bude,jen těsto ,pokud budete dělat podle mě,si udělejte ze 6ti vajec 12dkg cukru a 15 dkg mouky já měla malý batulek
Ivka.kuc
(upraveno)
1. 8. 2008, 11:17
Opravdu nadhera
Inka82
(upraveno)
1. 8. 2008, 12:23
@Ivka.kuc
děkuju moc,četla jsem vzkazík před úpravou a tenhle dortík je batůlek na klasický velký dort je těsto z 6 vajec,ale hmoty pořád stejně hrozně moc mi jí zbylo
jerry
(upraveno)
11. 7. 2008, 12:41
Dobrý den,je nádherný ,můžu se zeptat,kdyz potahujete dort touto hmotou,čím se musí namazat? krémem,nebo můžu i šlehačkou?Díky
Inka82
(upraveno)
11. 7. 2008, 14:07
@jerry
šlehačkou nee!!! Hmota má stejné vlastnosti jako marcipán,při kontaktu s vlhkem se rozpouští,sice ne tak rychle ale přece,takže pomazat máslovým krémem,nechat ztuhnout a pak teprve potáhnout
jerry
(upraveno)
11. 7. 2008, 14:23
@Inka82
díky,myslela jsem si to.
Inka82
(upraveno)
20. 7. 2008, 11:37
@jerry
Ivka.kuc
(upraveno)
11. 7. 2008, 11:41
Ahojky mela bych jeden zvlastni dotaz jak velka byla ta forma na dort. Ja mam doma 27cm a nejsem si jista jestli toho testa bude dost. Dekuji za odpved
Inka82
(upraveno)
11. 7. 2008, 14:05
@Ivka.kuc
já měla formu na batul to je asi 20cm na 27 je těsto ze 6 vajec,12dkg cukru a 16 dkg pol.mouky
veronique1980
(upraveno)
11. 6. 2008, 12:28
Sabinko, dortík je fakt super origoš... jen se chci zeptat, kdyby se mi zadařilo tu hmotu vytvořit, jak se chová po nanesení na dort? Protože je to čokoláda, neteče to? A je lepší dávat hmotu na vychlazený dort, nebo můžu hned? Díky moc. Veronika
Inka82
(upraveno)
11. 6. 2008, 15:49
@veronique1980
Dobrý den Veru! S čokoládovou hmotou zacházíte stejně jako s marcipánem,potahovat na oprvdu stuhlý krém.Hmota Vám nepoteče pokud se vám nerospustí v teple,takže lednici na plný výkon a je to v poho
pipontek
(upraveno)
10. 6. 2008, 11:03
Díky,tak já to teda zkusím,jen jsem to špatně napsala je to -SLADOVIT. Tak uvidíme.Díky přeji hezký den.Renča
pipontek
(upraveno)
10. 6. 2008, 9:03
Sabinko,stále koukám na ten Váš zázrak a přesvědčuji sama sebe to vyzkoušet,už jsem si koupila sirup,ale protože jsem sklerotik tak jsem koupila jen ječný SLADIVIT-nebude to vadit??Diky Renča
Inka82
(upraveno)
10. 6. 2008, 9:36
@pipontek
Pane jo Renčo tak to opravdu nevím Ale zjistíteto když dáte rozehrát kostišku čokolády a přidáte trochu toho vačeho sladivitu,pokud se vše začne spojovat a tvořit celistvou, hustou,hladkou hmotu tak máte vyhráno. Je mi líto že Vám nemohu jinak pomoci,protože se přiznám,že o zmiňovaném produktu jsem ještě neslyšela
alenama
(upraveno)
6. 6. 2008, 20:57
Tak jsem právě udělala čokoládovou hmotu a dala 100g čokolády na vaření Orion a 2 lžíce kukuřičnoječného sirupu. Krásně se to pospojovalo. Ale když vyválím plát a chci z něho vykrajovat lístečky, tak se mi to roztéká. Co s tím? Do ledničky zchladit? Díky Alena
Inka82
(upraveno)
8. 6. 2008, 16:27
@alenama
Buď schladit nebo přidat trochu rozpuštěné čokolády
alenama
(upraveno)
4. 6. 2008, 19:11
Vypadá to skvěle Ta modelovací hmota je ze 2 čokolád na vaření po 100g jedna tabulka? Tj. celkem 200g čokolády? Už se těším, jak to vyzkouším. Díky předem za odpověď. Alča
Inka82
(upraveno)
4. 6. 2008, 22:49
@alenama
Nemám doma takže vám to s určitostí nepovím,ale je to klasická čokoška na vaření od orionu.Každopádně já už dělám hmotu od oka,neodměřuju ani sirup,když ho tam budete dávat po lžících tak poznáte kolik je ho potřeba,přímo pod vařečkou se při míchání udělá krásná celistvá hmota,po schladnutí zkusíte jestli jde vyválet a jestli drží pohromadě,jestli se bude drolit,nebo rozpadat,stačí jen přidat sirup. Jde to z každé čokolády a každá je jiná,už jsem dělala i z velikonočních postaviček ani jsem nevěděla váhu. Myslím,že se nedá nic zkazit. Přeju ať se Vám podaří dortík podle představ
MAXXIK
(upraveno)
28. 5. 2008, 20:33
Chtěla bych se zeptat,chtěla bych dort potáhnout čokohmotou a také z ní vytvořit růžičky a jiné ozdoby.Jak je mám potom přilepit na potažený korpus?Můžu krémem?
Inka82
(upraveno)
1. 6. 2008, 16:16
@MAXXIK
krémem určitě můžete,ale já to dělám nadříváním spodku kytiček,třeba horkou lžící
RRrose
(upraveno)
22. 5. 2008, 8:09
je to fakt super . Chtěla jsem to taky vyzkoušet, ale bohužel jsem prostě nesehnala sirup. Byla jsem ve třech obchodech se zdravou vyživou a nic, připadalo mi to, že o tom snad ani neslyšeli Škoda....zaseknout se na takový maličkosti. Ještě zkusím lékárnu a pak už to vzdávám.
Inka82
(upraveno)
22. 5. 2008, 10:12
@RRrose
zkuste to tady www.countrylife.cz
aweii
(upraveno)
9. 5. 2008, 19:38
Sabinko chtěla bych Vám poděkovat za rady, s hmotou se mi docela dobře pracovalo, ale na nás to bylo až moc sladké. Byla to pro mě nová a super zkušenost. Tady je výsledek http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18331#diskuse není tak krásný, jak ten Váš, ale potěšil. hezký večer
Inka82
(upraveno)
12. 5. 2008, 9:04
@aweii
aweii
(upraveno)
7. 5. 2008, 12:05
Sabinko není mi moc jasný krém v potřebných prísadách neuvádíte kakao a pak ano? pokud tam má být tak kolik asi dáváte? děkuji snad už to jsou poslední dotazy
Inka82
(upraveno)
7. 5. 2008, 16:28
@aweii
No jo toho jsem si nevšimla V babiččině receptě se kakao nepíše ale já ho tam dala tak asi proto jsem to popletla Takže když Vám s čoko pudinkem bude připadat málo čokoládový jako mě tak si tam přidejte kakao podle chuti. Jinak jestli se držíte mého receptu ,není to forna klasické velikosti ale forma na batul (jako vrchní z dvoupatráku) Kdyby jste chtěla dělat velký je to korpus jako na beruškový dort jen s přidáním kakaa
aweii
(upraveno)
6. 5. 2008, 17:45
Sabinko ještě mám dotaz, hmota se potahuje na korpus bez pomazaní krému nebo s krémem? Sehnala jsem rýžový sirup tak zítra se do toho pustím.Snad se to povede. Ještě se chci se zeptat růžičky se tvoří stejně jako u marcipánu? Mějte se krásně
Inka82
(upraveno)
6. 5. 2008, 18:15
@aweii
Ahojky Evi s potahovací hmotou se pracuje stejně jako s marcipánem,nebo mléčnou hmotou jak s potahem tak s ozdůbka,dortík se klasicky promaže a obmaže,nechá se zatuhnout a potom se teprve potahuje.
aweii
(upraveno)
5. 5. 2008, 17:23
Dobrý večer Sabi, chtěla bych vyzkoušet modelovací čokoládovou hmotu, ale kukuřičný sirup jsem nesehnala, můžu ho nahradit třeba javorovým? Máte moc moc krásné dortíky jste machr, mějte se krásně a těším se na Váše další krásné dílo
Inka82
(upraveno)
5. 5. 2008, 17:26
@aweii
Ahojky Evi javorový sirup ne! Ten vám čokoládu naředí ale nespojí.Sirup může být taky rýžovoječný nebo jen ječný ten je dokonce nejlepší,sirup je odwww.countrylife.cz
bambus
(upraveno)
30. 4. 2008, 21:05
Dobrý večer Sabi,tak se konečně chystám vyzkoušet vaši čokoládovou hmotu,teda jestli seženu ten sirup Jen mě tak napadlo jestli by šla udělat i bílá hmota?Nemůžu ještě dodat,že vaše dorty jsou dokonalé a ten květ na modrém dortíku je úúúžasnej,mějte se pěkně Hana
Inka82
(upraveno)
1. 5. 2008, 8:50
@bambus
já Vám moc děkuju za pochvalu lilie je má nejoblíbenější květinka tak jsem neodolala a udělala jsem si ji na svůj narozeninový dortík Bílá modelovací hmota samozřejmě jde také jen se tam dává o něco méně sirupu,přesné množství vám ,ale říst nemůžu,přidávala jsem to od oka,dávejte sirup po lžících,až se vám čokoláda spojí ve hmotu a trochu vychladne,zkuste ji rozválet,pokud se Vám bude trhat,nebo drolit stačí přidat trochu sirupu. Ječný se mi osvědčil nejvíce,ale může být i rýžovo ječný,nebo jen rýžový. Mějte se moc moc hezky
Betty72
(upraveno)
27. 4. 2008, 18:43
Sabinko zdravím, tak jsem se pokusila o Váš dortík. Maminka byla nadšená! Všem moc chutnal. Dělala jsem svůj korpus a svůj, krém, ale čokolodová hmota byla Vaše. Je moc dobrá a pěkně se s ní pracuje. Díky za inspiraci Péťa
Inka82
(upraveno)
27. 4. 2008, 20:41
@Betty72
už jsem koukala a je nádhernej
Bramborka
(upraveno)
18. 4. 2008, 14:02
Dobrý den, Sabino. Také jsem neodolala a zkusila Váš receptík....hlavně kvůli čoko hmotě. Musím potvrdit, že se s ní pracuje velmi dobře....asi jako s modelínou . Takže děkuji za receptík a těším se na další. Mimochodem falešný marcipán mi z Vašeho receptu taky chutnal Barbara
Inka82
(upraveno)
18. 4. 2008, 16:04
@Bramborka
Ahojky Barborko! Tak s vašeho vzkazíku mám obrovskou radost,jsem ráda,že se Vám zadařilo a chutnalo
Bianka
(upraveno)
14. 4. 2008, 20:10
Sabi,jsem nešťastná,nemůžu u nás sehnat sirup,prostě na západě čech se poněm slehla zem...co mám dělat???? Jinak dortík je úúúúúúúúúúžasnýýýýýýýýýýýý
Inka82
(upraveno)
15. 4. 2008, 18:05
@Bianka
Blani zkuste se juknout nawww.countrylife.cz to je napsané a pixle od toho sirupu já ho scháněla taky dlouho a to jsem z Prahy
Bianka
(upraveno)
15. 4. 2008, 18:30
@Inka82
Sabi,děkujiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bez Vás bych to asi nesehnala ...jste anděl
Inka82
(upraveno)
18. 4. 2008, 17:28
@Bianka
Jestli Vám ten odkaz pomohl,tak jsem moc ráda a těším se na Váš další krásný dortík