(recept
si oblíbilo 229 návštěvníků)
čokoládovo čokoládový dortík pro mou mamku
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 8 dkg cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa,1/2 prdopeče marmeláda na promazáníKrém: 300ml mléka, čokoládový pudink, 1 máslo, moučkový cukrČokoládová modelovací hmota: 2 čokolády na vaření, 4 vrchovaté lžíce kukuřičnoječného sirupu
Postup přípravy
Korpus: Oddělíme si bílky od žloutků,odvážíme si cukr a mouku. Vymažeme si formu a zapneme troubu.Tento recept je velice jednoduchý a určitě se vám všechno povede,ale musíte mít všechno předem připraveno než začnete těsto dělat.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
jiný úhel
sirup stojí kolem 50,- a je k sehnání v obchodech se zdravou výživou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
danielle22
(upraveno)
11. 4. 2008, 16:39
Musím si nájsť česko-slovenský slovník asi
danielle22
(upraveno)
19. 7. 2008, 20:30
@danielle22
tak naozaj je to jačmeň , ale u nás taký isto nezoženiem , tak mám doma kukuričný tak možno ten by mohol byť
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 18:09
@danielle22
danielle22
(upraveno)
11. 4. 2008, 14:42
aký je to ječní sirup po slovensky?žeby jačmenný?
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 16:33
@danielle22
tak to nevím,kupte si raději rýžový to se říká snad stejně
Init
(upraveno)
11. 4. 2008, 14:14
Sabi, tak na potah z čokoládové hmoty jsem si ještě netroufla, pořád se odhodlávám, to je něco úžasnýho, ty vaše výtvory
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 16:38
@Init
Ahojky Oli určitě to zkuste,nemá to chybu,chuťově je to naprostá bomba a pracuje se s ní lépe jak s marcošem
judunaja
(upraveno)
11. 4. 2008, 14:00
Náááááádhera
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 18:10
@judunaja
děkuju
kotata
(upraveno)
10. 4. 2008, 20:06
Dobrý večer Sabi, máte zlaté ručičky, všechny veše dílka jsou naprosté skvosty Chtěla bych příští týden vyzkoušet tuhle čokoládovou hmotu, ale nesehnala jsem kukuřičnoječný sirup, ale mám kukuřičný a ječný zvlášť. Myslíte že je mám nějak smíchat, nebo se dá použít jen jeden z nich
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 13:13
@kotata
Stačí jeden,já chtěla původně ječný,ale ten jsem nesehnala. Jinak Vám moc děkuju za chválu
kotata
(upraveno)
11. 4. 2008, 13:39
@Inka82
Sabi díky za radu, tak použiji ten ječný, vypadá že je i hustější než ten kukuřičný. Já jsem nevěděla jaký vzít, když mi paní v prodejně řekla, že je mají každý zvlášť, tak jsem pro jistotu vzala oba, že je když tak nějak smíchám
Inka82
(upraveno)
11. 4. 2008, 13:44
@kotata
To nemíchejte ,byla by to škoda,jestli děláte falešný marcipán tak ten rýžový je ideální je lepší než med,hmota je krásně tvárná a tolik se nevysouší
Kamek
(upraveno)
9. 4. 2008, 14:37
Nááááádhera
Inka82
(upraveno)
9. 4. 2008, 16:16
@Kamek
Děkuju
Ivka.kuc
(upraveno)
9. 4. 2008, 14:32
Moooooooooooc krásný dort chtěla bych ho teď o víkendu vyzkoušet, mám ale dotaz mohu čokoládovou hmotu dělat i z bílé čokolády?
Inka82
(upraveno)
9. 4. 2008, 16:16
@Ivka.kuc
Ano to jde,ale dává se tam o něco míň sirupu.
Editice
(upraveno)
1. 4. 2008, 18:32
Nemá chybu!!!!!!!
Inka82
(upraveno)
9. 4. 2008, 16:16
@Editice
děkuju
Editice
(upraveno)
1. 4. 2008, 18:31
renne :
(upraveno)
30. 3. 2008, 17:11
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat - jak velké jste dávala čokolády na vaření? Já jsem dala od Figara 2 po 100 g a zdálo se mi té hmoty hrozně málo, kdybych měla potáhnout dort a ještě dělat kytky, určitě by mi to nevyšlo Tak já nevím Poraďte, díky.
Inka82
(upraveno)
1. 4. 2008, 17:44
@renne :
No tak to nevím.... Koupila jsem nejakou čokoládu na vaření ty se snad dělají jen po sto ramech. Mě se taky napoprvé zdálo,že je jí málo,ale jde rozválet nádherně dotenonka,mě ještě plno zbylo.
Harmony01
(upraveno)
30. 3. 2008, 11:43
A ještě odkaz na ten můj pokus http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=935356
Harmony01
(upraveno)
30. 3. 2008, 11:42
Dobrý den Sabinko, tak jsem dle Vás včera udělala svůj první dort. V naší rodině naprostých nepekařů vzbudil velký úžas , i když se musím ještě hooodně co učit, moc děkuji za super inspiraci. S hmotou se pracuje úžasně, na kytičky jsem si jí připravila den předem, líp se mi z té tvrdší hmoty z ledničky tvarovaly kytky - no, nebo aspoň pokusy o ně . Na obalení dortu jsem jí zas dělala čerstvou, aby byla měkčí a šla lépe rozválet. Moc díky za Vaše nápady, Zkusmo jsem už dělala Váš marcipán a až bude trochu času, zkusím i figurky, Vaše návody na ně jsou perfektní !!!
Inka82
(upraveno)
1. 4. 2008, 17:40
@Harmony01
Já Vám velice děkuji a jsem moc ráda,že to moje patlání k něčemu je
renne :
(upraveno)
29. 3. 2008, 22:53
Tak tady je: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=934954 Taková klasika, no Ale snad udělá radost - aspoň za snahu
Inka82
(upraveno)
30. 3. 2008, 10:27
@renne :
renčo to je mi opravdu líto,že se Vám hmota nepovedla,ale výsledný dortík je nádherný takový krásný,podstivý a s láskou dělaný v cukrárně nekoupíte
renne :
(upraveno)
30. 3. 2008, 17:06
@Inka82
Jo, to je fakt, ale kromě té lásky to bylo i s nervama Ale v pohodě, dnes už jsme chutnali a je moc dobrý Každopádně to nevzdávám, hmotu zkusím příště zase, jen tak cvičně, moc se mi to na dortu líbí
renne :
(upraveno)
29. 3. 2008, 22:02
Dobrý večer, tak bohužel, ale já ... jako člověk z "Neumětel" jsem opět neuspěla. Hmota se táhne jako karamel, lepí jako lepidlo a je nepoužitelná. Asi jsem dala moc vrchovaté lžíce sirupu. A kvůli tomu sirupu jsem objela celý okres Asi je to rukama Teď dělám záchrannou variantu, až do dokončím, vložím sem foto Ale Vy ho máte Sabino nádherný
sonja 5
(upraveno)
8. 3. 2008, 20:33
Dobrý večer Sabino, je úplně . Také jsem to ještě nezkoušela potáhnout,ale ráda bych někdy.Snad se to povede a nebudu Hezký večer
Inka82
(upraveno)
10. 3. 2008, 11:03
@sonja 5
Ahojky Soni! S tou čokoládovou hmotou se mi dělalo líp jak s marcipánem,nelepí se a netáhne.Určitě se Vám povede a nebudete muset být tak smutná jako ti smajíci
Helak
(upraveno)
8. 3. 2008, 20:12
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=885388 Dobrý večer Sabino,tak vám posílám svůj první potahovaný dort.Měla jsem sice trochu problémy,ale nějak to upleskala Dort se líbil a také chutnal a to je hlavní Musím trénovat,ale jinak díky.Mějte moc hezky Helena
Inka82
(upraveno)
9. 3. 2008, 16:51
@Helak
je moooooc krásný!!!!! Povedl se. Jste 1
Hanyma
(upraveno)
8. 3. 2008, 15:16
Dobrý den přeji, prosím o radu. Dnes jsem zkoušela tu báječnou čokoládovou hmotu z rýžového sirupu, ale hmota se mi pořád lepí a táhne. Je to tím, že jsem dala moc sirupu? Postupovala jsem podle receptu, 2 hořké čokolády a 4 lžíce sirupu. Poraďte prosím! Děkuji
Inka82
(upraveno)
8. 3. 2008, 19:05
@Hanyma
Dobrý den Hani! Vypadá to,že tam máte opravdu víc sirupu.Možná máte větší lžíce ,nebo je ten rýžový kapku řidčí. Ale to se zachránit dá,kupte si ještě jednu čokošku,rozpuste ji a přidejte tu lepkavou hmotu,stačí trochu zahřát a pořádně promíchat. Někdo mi dokonce psal,že do toho použi solamil,já bych to neudělala,ale jako krajní řešení..... Dejte vědět jak to dopadlo
Helak
(upraveno)
5. 3. 2008, 20:07
Dobrý večer Sabino,prosím Vás poraďte mi Chystám se na čokoládovou hmotu a nevím jestli mám ten dort před potažením namazat krémem Děkuji moc Helena
Inka82
(upraveno)
6. 3. 2008, 9:40
@Helak
no jasně že ano!!!! pěkně ho obmažte a dejte na hoďku do lednice,aby krém ztuhnul,pak to pude potahovat jedna radost!!! Tak papa a ať se dílko podaří
Helak
(upraveno)
6. 3. 2008, 11:21
@Inka82
Já jsem si to myslela Dnes jsem si vyzkoušela z malinkého kousku a musím říct,super super hmota.Děkuji moc Helena
Inka82
(upraveno)
6. 3. 2008, 14:20
@Helak
To jsem moc ráda a doufám,že se pochlubíte
megie
(upraveno)
13. 2. 2008, 19:02
Dobrý den, dortík máte opravdu kásný,v jednoduchosti je prostě krása, chystám se ho aky vyzkoušet ale ještě nikdy jsem s podobnou hmotou nepracovala,můžete poradit nějaké triky na tvarování růžiček a lístečku to vykrajujete?A na listečky ryjete párátkem?a je hmota po stuhnutí tvrdá nebo pořád se dá tvarovat?dělám dort tatkovi na narozky tak doufám že se mi podaří,ale vetšinou když mi na něčem moc záleží tak to moc nedopadne Děkuji za radu M
Inka82
(upraveno)
14. 2. 2008, 9:39
@megie
Ahojky Markétko! Ta hmota je o trochu tužsí než modelína mě se s ní pracevalo lépe když nebyla uplně vychladlá. Kryž stuhne při pokojce tak tvárná je,ale po vysndání z lednice pěkně kroupne a k když jí chcete ohnout tak se zlomí ala když se zase trochu orazí je skvělá.Lístečky jednovuš vyříznu a spičkoou nože udělám čárky. Na růžičky si udělám 4 kolečka a malý dole rozšířený váleček-něco jako malá kuželka a na tuhle "kuželku" dávám postupně jedno kolečko přes druné(aby se kryli v polovině) a na konec lístečky různě zohýbám.
onasi
(upraveno)
12. 2. 2008, 14:20
dneska jsem poprvé použila vaši hmotu, krásně se s ní pracovalo a je chuťově moc dobrá! trochu jsem ji nastavovala, protože jsem místo čokolády na vaření použila čokoládovou polevu, která byla po roztavení příliš řídká... ještě jednou dík!
Inka82
(upraveno)
13. 2. 2008, 15:43
@onasi