(recept
si oblíbilo 603 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané
Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby
po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)
po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)
po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat
rozmixované... už jen naplnit sklenice
z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
AnežkaaVojtisek
(upraveno)
6. 9. 2009, 20:37
Dobrý večer Zuzko, tak zítra se chystám na Vaše výborná povidla a doufám,že se mi povedou.Nikdy jsem ještě povidla nedelala až tento rok se snažím zavařovat,dělala jsem i štávy a když vidím kolik se nám urodilo švestek tak jsem se rozhodla udělat povidla.Můj přítel miluje sladké-peču velmi často a věřím,že povidla budou dobrá abych měla další plus u příele strašně miluje povidla a tvaroh!! Kupovala jsem je vždycky,ale domácí jsou prostě domácí!!! Určitě Vám napíšu jak to dopadlo. Bohunka
JanaLud
(upraveno)
6. 9. 2009, 19:15
Tak jsem taky vyzkoušela a jsou vážně moc dobré díky za rychlý a chutný receptík Škoda, že nemám víc švestek, udělala bych víc dávek
zjelenice
(upraveno)
6. 9. 2009, 20:07
@JanaLud
Jani, jsem nadšená, že i Vám chutnají A snad se Vám podaří sehnat nějaké ty švestičky na další dávrku
berni
(upraveno)
6. 9. 2009, 9:37
tak jsem je včera vyzkoušela a jsou opravdu super, jednoduché a skvělé dneska jdu dělat druhou várku
zjelenice
(upraveno)
6. 9. 2009, 12:51
@berni
... díky za pochvalu, těší mě, že chutnají
Silvie.K
(upraveno)
5. 9. 2009, 23:48
Mňam, mňam, před chvilkou jsem povidla dodělala a mám přeslazenej žaludek od ochutnávání . Jsou moc dobré a hlavně jednoduché na přípravu . Ráno jsem dělala kompoty ze švestkama, včera švestkové koláče a teď přesnídávku a povidla. Mám našvestkováno až, až . Děkuji za super receptík .
zjelenice
(upraveno)
6. 9. 2009, 10:38
@Silvie.K
... tak to budeme asi ze stejného "těsta" Já mám skleničku otevřenou v lednici a už jsem si v ní pro jistotu nechala i lžíčku, jak na ně pořád chodím Jsem ráda, že jste s receptíkem spokojená
helenka2057
(upraveno)
5. 9. 2009, 21:46
zuzko,děkuji moc,zítra jdu do toho,svestky nám padají samou dobrotou,nestíháme jíst ani péct koláče.Povidla mě nenapadla....
zjelenice
(upraveno)
6. 9. 2009, 13:24
@helenka2057
... taky by mě nikdy nenapadlo dělat doma povidla, dokud jsem nezkusila tahle. Určo vyzkoušejte. Kdybyste nebydlela tak daleko, tak Vám s konzumací těchto plodů pomůžu nemůžu se jich letos v jakékoliv podobě doslova dožrat
cana
(upraveno)
5. 9. 2009, 21:25
Zuzko, díky za prima receptík. Ani já jsem neodolala a vyzkoušela - a jsem nadšená! Cukru jsem tedy dala víc, než píšete - ale jen tolik, abych švestky celé pokryla... Povidla jsou fakt mňamózní, díky. Stáňa
zjelenice
(upraveno)
6. 9. 2009, 9:32
@cana
Stáňo, jsem ráda, že jste receptík vyzkoušela a že jste spokojená. Navíc je fajn vědět, že zmlsaných jazýčků je víc a víc
vavy2
(upraveno)
4. 9. 2009, 13:33
také jiná nedělám
ondrejek
(upraveno)
4. 9. 2009, 13:22
Zuzko,povidla jsem právě dodělala,jsou opravdu vynikající ,moc děkuji za rychlý a jednoduchý receptík .Katka.
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 14:04
@ondrejek
Katko, tak to mám velkou radost. Moc jste mě potěšila, že jste receptík vyzkoušela a hlavně, že chutnááááá. To je to nejdůležitější
jíta406
(upraveno)
4. 9. 2009, 12:42
dobrý den,receptík vypadá moc dobře ,jen se chci zeptat,zavařujete pak ještě???Já letos mám nějaké špatné zkušenosti když to jen otočím dnem vzhůru,je tedy fakt že marmošky se nekazí ale dělala jsem rybíz na brusinky a pečený čaj a vše se mi kazí,tak ted už mám strach a raději vše 10min. zavařuji jaké vy máte zkušenosti??moc děkuji
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 13:12
@jíta406
Jitko, já opravdu nezavařuji, jen otočím dnem vzhůru a zabalím do ručníku. Sklenice pak vydrží i několik hodin teplé, takže teplo by mělo na víčkách zapracovat samo. Vlastně vůbec nic nezavařuji, ani marmelády, ani přesnídávky. A kamarádka, od které jsem rodinný poklad vyškemrala, to už leta dělá taky jen tak, nezavařuje.
jíta406
(upraveno)
5. 9. 2009, 21:17
@zjelenice
MOC DĚKUJI,VYZKOUŠÍM
Rejža
(upraveno)
4. 9. 2009, 12:25
vyzkouším a super je že to nemusím pasírovat takže du do toho.
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 19:48
@Rejža
Doufám, že pak napíšete, jak se povidla povedla
itinka007
(upraveno)
4. 9. 2009, 11:56
ještě se chci zeptat kolik toho je asi z té dávky,třeba těch malých 250ml od tatarky??děkuji za odpověd Lucka
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 12:22
@itinka007
Luci, z této dávky jsou čtyři sklenice, 350 ml, přidala jsem foto pro představu
itinka007
(upraveno)
4. 9. 2009, 13:18
@zjelenice
děkuji pak určitě napíšu jak se povedlo . jinak vidím že jste z Ostravy, já jsem z Hlučína
itinka007
(upraveno)
4. 9. 2009, 11:53
dlouho jsem hledala nácod na povidla ale ten vypada výborně, jen proto, že se ty povidla nepečou 6h jak v některých receptech... určitě vyzkouším.moooc Vám děkuji
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 11:56
@itinka007
...no právě... tohle mě taky děsilo, ale tady je za hodinu hotovo a hlavně "skoro samo", když se u toho nemusí stát, hlídat a míchat a chuťově taky ňami, ňami
Gosha
(upraveno)
4. 9. 2009, 11:07
Žjováááá to musím vyzkoušet - vypadá to super!!! Díky za návod
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 11:43
@Gosha
... rozhodně vyzkoušejte, fakt stojí za to. Já totiž jen tak něco do pusiny nedám
Ilonáček
(upraveno)
4. 9. 2009, 9:37
Zdenka55
(upraveno)
4. 9. 2009, 8:32
Zuzka, keď sa nasype cukor, tak sa to s tým cukrom premieša, alebo len zasype. Ďakujem
zjelenice
(upraveno)
4. 9. 2009, 9:19
@Zdenka55
Zdeni, opravdu se to celou dobu nemíchá, jen posype a dá péct. Pak ještě jednou cukr a zase bez míchání do trouby. Můžete to zamíchat až když dáte konečný rumík, skořici a hřebíček. Díky toho cukru se totiž na švestkách udělá taková fajn krustička.
KLASALENA
(upraveno)
3. 9. 2009, 23:49