Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 21 návštěvníků)

Belgicky gulas - CARBONNADE FLAMANDE

0.0
Belgicky gulas - CARBONNADE FLAMANDE

Potřebné ingredience

1kg hoveziho masa (nakrajet na cca 4cm kousky nebo klidne i vetsi) *** 400ml silneho tmaveho piva (napr. Primator 16, Nachod 18) *** 3 strouzky cesneku *** 2 bobkove listy *** 3 lzice hl. mouky (dochutit soli a peprem) *** olej ***2-3 mrkve (nakrajet) *** 2-3 cibule (nakrajet) *** 1 porek (nakrajet) *** 1 lzice rajcatoveho pyre *** 350ml hoveziho vyvaru (muze byt i voda) *** "svazek" bylinek (tymian, petrzel, bobkovy list, kulicky pepre) - dat do platynka *** hrst nakrajene petrzelky *** kastrol s vikem, ktery muzeme dat do trouby

Postup přípravy

Tento silny husty gulas nam varil bratranec v Belgii a nas tak nadchnul, ze jsme ho zaradili i do naseho jidelnicku...:)

1) Maso nechame marinovat pres noc v pive smichanem s cesnekem a bobkovyma listama. Je ale mozne nechat marinovat i kratsi cas, popr. marinovani preskocit.
Po vyndani osusime maso papirovyma uterkama a obalime v ochucene mouce (mouku dobre oklepeme).
Marinadu si nechame na pozdeji.

2) Rozehrejeme cca 2 lzice oleje v kastrolu a v cca 4davkach orestujeme maso tak, aby bylo pekne zlatave hnede. Mezi davkama bude potreba dolit olej a nechat ho zase zahrat. Maso davame bokem. Pripadne prichycene kousky seskrabavame a nechame u masa - dodaji jidlu dobrou chut.

3) Rozehrejeme troubu na 140st.
Nakrajene mrkve, cibule a porek dame smazit do kastrolu, dokud nezacnou hnednout (cca 10min). Pak primichame lzici rajc. pyre a povarime cca 2minutky.

4) Do kastrolu vratime maso, prilijeme marinadu a privedeme k varu. Pripalene kousky ze dna se snazime oddelat, aby se pekne provarily v omacce. Pridame vyvar (nebo vodu) a bylinky. Dosolime, dopeprime a privedeme k varu.

5) Prikryjeme poklickou a dame do trouby na 2-3 hodiny - prubezne po cca pulhodince promichame.
Kdyz je maso hotove, dochutime soli a peprem, je-li potreba, posypeme nakrajenou petrzelkou a servirujeme primo z kastrolu.

Oproti ceskym zvyklostem se tento gulas serviruje s bramborama - nejlepe stouchanyma a na masle osmazenou zeleninou (napr. hrasek, fazolky, mrkev, kapusticky).


DOBROU CHUT!!!:)


P.S.: obrazek i recept jsem prevzala z BBC Good Food

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Papirus 2. 10. 2011, 17:45
Dnes jsem dělala tento belgický guláš a moc nám teda nikomu nechutnal. To maso bylo tím černým pivem jakoby nasládlé.:/ Už ho dělat nebudu, zlatý klasický český guláš. (N)
L_B 10. 10. 2011, 17:43
@Papirus tak to me mrzi, ze nechutnal - ja se na nej brzo chystam - uz zacina byt tak akorat pocasi... :) ale jak se rika - 100lidi, 100chuti - je fakt, ze srovnavat s klasickym ceskym gulasem asi nejde - jde o rozdilna jidla... ...ale verim, ze svuj okruh "fanousku" si najde... :)
Karkulka13 17. 9. 2011, 21:45
Dnes jsem ho delala pro navstevu, a byl vazne bajecny, a opravdu i deti talir malem vylizaly, dekujem! (Y) (Y) (Y)
L_B 18. 9. 2011, 10:23
@Karkulka13 Katko, jsem rada, ze vam chutnalo... (Y) ...uz se na nej taky tesim - ted na podzim je na nej snad nejidealnejsi doba... - mame slibenou nejakou zverinu, takze myslim, ze bude mnamozni... (Y)
RosMar 22. 5. 2011, 19:44
Magdi,včera manžel naložil maso a dnes jsme ho připravovali dle Vašeho receptu a k tomu štouch.brambory a duš.zeleninku a musím říct,že jsme si fakt pošmákli (Y)...Moc děkuji za recept (hello)Martina
L_B 25. 5. 2011, 22:06
@RosMar Marti, tak to jsem rada, ze chutnalo...! (Y) (Y) ...u nas bude asi az na podzim, v tomto horku jsem lina ho varit... ,-) ,-)
Andup 17. 1. 2011, 13:54
Tak to vypadá úžasně už vidím jak se Ti moji chlapi olizují,vyzkouším tuto neděli,děkuji za recept (zajic)
L_B 17. 1. 2011, 14:20
@Andup Peti, urcite vyzkousejte a dejte vedet. U nas to proslo dokonce i u tchana, ktery je mirne receno narocny...! :)) ...a nase mala frfna, ktera uz pres pul roku neji maso si dokonce zazadala o pridavek... (Y) :-D

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie