(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Chleba
Potřebné ingredience
1kg hladké mouky, 150ml vlažné vody,1 kvasnice, 2malé lžičky soli, 2malé lžičky kmínu, 2malé lžičky octu, 1/2l piva světlého.
Postup přípravy
Nejprve kvasnice rozmíchám s 1PL cukru krupice do tekutého stavu, pak přiliju vodu a rozmíchám, povrch trošku zasypu hl. moukou. Dám na topení vykynout, když se netopí, tak na teplé místo.Mezitím do větší mísy vysypu kg hl. mouky, sůl, kmín, ocet. Pak přiliju vykynutý kvásek a celé pivo. Pořádně míchat do doby než vznikne těsto, zpočátku se to nezdá, vypadá to divně,ale chce to vytrvat. Jde to ztěžka.Někdy se stane, že se musí přisypat trošku mouky, může být i polohrubá.
Těsto posypat troškou mouky, přikrýt utěrkou a dát kynout na teplé místo. Asi hodinu.
Většinou si těsto rozdělím na dva díly, vytvaruju oválný chleba, plech posypat hl. moukou(ne pečicí papír-přilepí se a nejde dolů) a položit dva chleby. Propíchat tak 3x nahoře špejlí a dát péct 160 -180st. 45min. Jak chleba začne chytat barvu, tak potřít studenou vodou.Ale je třeba hlídat, není to přesný čas. Po vytažení opět trochu potřít studenou vodou.
Vypadá to složitě, ale opravdu není, řekla bych, že je to docela rychlé, opominu kynutí.
Je to ten nejlepší chleba, co znám. Každý,kdo ochutnal ho chválí!!
Je možné péct i z poloviční dávky.
Těsto posypat troškou mouky, přikrýt utěrkou a dát kynout na teplé místo. Asi hodinu.
Většinou si těsto rozdělím na dva díly, vytvaruju oválný chleba, plech posypat hl. moukou(ne pečicí papír-přilepí se a nejde dolů) a položit dva chleby. Propíchat tak 3x nahoře špejlí a dát péct 160 -180st. 45min. Jak chleba začne chytat barvu, tak potřít studenou vodou.Ale je třeba hlídat, není to přesný čas. Po vytažení opět trochu potřít studenou vodou.
Vypadá to složitě, ale opravdu není, řekla bych, že je to docela rychlé, opominu kynutí.
Je to ten nejlepší chleba, co znám. Každý,kdo ochutnal ho chválí!!
Je možné péct i z poloviční dávky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
chucky 1111
(upraveno)
2. 4. 2012, 16:32
Vyzkoušeno a byl dobrý ukládám recept

nahlásit

Lyoleja
(upraveno)
2. 4. 2012, 21:05
@chucky 1111
Děkuji
a je super, že vydrží dlouho měkký
, teda pokud se hned
nesní!!!




nahlásit
Petra Z.
(upraveno)
12. 1. 2012, 19:56
Moc dobrý
. Měl úspěch doma i v práci
. Jednoduchý.




nahlásit

Lyoleja
(upraveno)
2. 4. 2012, 14:40
@Petra Z.
Těší mě, že chutnalo
.

nahlásit