Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

AMASAKÉ - přirozeně sladký obilný krém

0.0
AMASAKÉ - přirozeně sladký obilný krém

Potřebné ingredience

obilovina (např. rýže, jáhly, polenta, kroupy, krupky, oves, pohanka) - nejlepší je rýže nebo jáhly, startér (naklíčená pšenice ozimá).

Postup přípravy

Inspirace z makrobiotiky. Krém je vhodný i pro nejmenší děti, je sice trochu náročnější na přípravu, ale je přirozeně slaďounký a je to zdravější alternativa ke všem instatním průmyslovým kaším ,-)

Nejprve si musíme připravit startér, to jest naklíčit pšenici. Pšenici propláchneme, namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme a pšenici rozložíme na vlhkou utěrku a přikryjeme suchou utěrkou, aby byla ve tmě. 2-3x denně ji kropíme. Nejprve nám začnou rašit kořínky a poté klíčky, až jsou zhruba 3 mm velké (musí být bílé), tak je proces dokončen. To trvá zhruba 3-4 dny. Naklíčené obilky pak usušíme na radiátoru nebo na sluníčku, v troubě jen pokud teplota nepřesáhne 50 stupňů. Suché obilky pak uschováme v ledničce v uzavřené nádobě, aby nám nežlukly.

Startérem se rozumí 1-2 lžíce rozemletých naklíčených obilek. Meleme či drtíme je před každou přípravou kaše. Kdybychom je uchovávali již namleté, mohly by žluknout a tím by se ztratily enzymy nutné k fermentaci kaše.

Uvaříme si jakékoliv obilí (základní poměr bývá většinou 1:2 nebo 1:3 poměr s vodou), necháme vychladnout na 60 stupňů (když do něj ponoříme ruku, je teplé, ale nespálíme se). Pak do něj zamícháme startér, řádně promícháme a uložíme na 6 hodin do deky a do peřin. Je potřeba, aby se teplota uchovala a mohla proběhnout fermentace, která rozštěpí složité cukry na jednoduché a kaše tak zřídne a zesládne. Někdy je potřeba tu teplotu hlídat a dát hrnec na topení či do trouby, ale teplota by měla být konstatní a nepřesáhnout 50 stupňů.

Za 6 hodin máme slaďoučkou kaši, kdo ochutná tak neuvěří, že není slazená ,-) Je potřeba ji ještě řádně převařit, aby se zastavila fermentace, jinak by mohla v trávicím traktu kvasit a způsobit nadýmání. Já ji ještě mixuji najemno. Je možné ji pak hned konzumovat nebo uchovávat v ledničce. Dá se jíst jen tak, různě dochucovaná či ji lze upéct jako korpus moučníku. Může se také dávat do jiných jídel jako sladidlo (například různé moučníky, jahelníky apod.).

Na fotce je amasaké ochucené kapkou meruňkového oleje, polité čokoládovým krémem z kokosového oleje.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Karolka B. 4. 1. 2015, 11:51
Dobrý den, zkoušela jsem krém dělat z uvařených celých zrn červené pšenice, ale nějak se nepovedlo... :-| Nijak sladké to nebylo....Soudím, jestli nebyla chyba v použité výchozí surovině- že je potřeba použít uvařená loupaná zrna- rýži. jáhly, případně ovesné vločky... Co myslíte ? Máte s tím nějakou zkušenost ? Díky za případnou odpověď. (hello) Karolína.
krrtka 12. 3. 2014, 10:11
Chtěla bych se zeptat na ten meruňkový olej k ochucení - to asi nebude olej z meruňových jader, že? Prozradíte značku prosím?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie