Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Rýže Basmati na několik způsobů

0.0
Rýže Basmati na několik způsobů

Potřebné ingredience

Dvoubarevná rýže 1 hrnek rýže Basmati 1 a 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí, bylinkový či jiný vývar) olivový olej sůl kousek másla ********************************************************************************** *Rýže s nudličkami ( velmi pěkně vypadá) 1 hrnek rýže Basmati hrstka slabých těstovinových nudliček ( používá se do polívek) 1 a 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar) olivový olej sůl kousek másla ************************************************************************************************************** Rýže s hořčičným semínkem 1 hrnek rýže Basmati sáček hořčičného semínka 1 a 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar) olivový olej sůl kousek másla ******************************************************************************************************************Cibulová rýže ( vhodná k rybám) 1 hrnek rýže Basmati 1 menší cibule nastrouhaná na jemno 1 a 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar) olivový olej sůl kousek másla ************************************************************************************************************** Žlutá (kari) rýže 1 hrnek rýže Basmati 1 lžíce kari nebo kurkumy 1 a 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar) olivový olej sůl kousek másla

Postup přípravy

Rýži pořádně umyjeme ve studené vodě, cca. 5× !!!

V kastrůlku rozpálíme olivový olej a postup je následující u jednotlivých rýží

DVOUBAREVNÁ RÝŽE

1/2 hrnku rýže osmažíme do hněda, přidáme zbytek rýže a ihned zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen
i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.

S NUDLIČKAMA

hrstku nudliček osmažíme na oleji do hněda, přidáme hrnek rýže a ihned zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen
i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.

S HOŘČIČNÝM SEMÍNKEM

pytlík semínek osmažíme na oleji, až nám začnou praskat, přidáme hrnek rýže a ihned zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.

CIBULOVÁ

nastrouhanou cibuli rychle osmažíme do hněda, zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny a přidáme hrnek rýže. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.

ŽLUTÁ RÝŽE ( bez kari či kurkumy bude čistě BÍLÁ)

hrnek rýže osmažíme na oleji (ne do hněda, jen aby se semínka obalila v oleji) , zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Přidáme lžíci kari nebo kurkumy. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.

Jednotlivé varianty můžete samozřejmě kombinovat.

Recepty jsou převzeté od mé maminky Alžběty která dluhá léta žila v Egyptě a v Kuvajtu kde je rýže velmi oblíbená.

Přeji DOBROU CHUŤ !

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie