Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Philadelphia cheesecake

0.0
Philadelphia cheesecake

Potřebné ingredience

150 - 200 g modré bebe sušenky, nebo pytlík dětských piškot
75 g másla
680 g Philadelphia sýr, nebo 200 g obyčejné pomazánkové máslo a zbytek Philadelphia
150 g cukr krupice, hnědý cukr tomu dá karamelový nádech
3 velká vejce
240ml zakysaná smetana
1-2čajové lžičky vanilkového nebo citrónového extraktu
nebo šťáva a kůra z limetky, nebo rozpuštěná čokoláda

Postup přípravy

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu
Sušenky rozmixujeme nebo rozválíme přidáme studené máslo, nakrájené na malé kousky nebo rozpuštěné hněteme, až se hmota začne spojovat. Můžemepřidat i trochu mléka,aby se nám to lépe pojilo.
Hmotu napěchujeme na dno otevírací dortové formy. cca 25 cm. (Pokud použijete menší formu, upravte si gramáž na náplň).Dobře to jde obrácenou stranou lžíce. Uložíme do lednice a přípravíme náplň. Na korpus také můžemenasypat rozemleté ořechy, dodá to výbornou chuť.
Troubu zapneme na 180°C.
Na nízkou rychlost šleháme krémový sýr, aby v něm nebyly hrudky. Přisypeme cukr (pokud používáme vanilkový cukr, tak i ten) a necháme míchat, až je všechno spojené. Po jednom přidáváme vajíčka, vždy počkáme, až se zapracuje do hmoty a teprve pak přidáváme další. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a zakysanou smetanu. Necháme promíchat, ale opravdu jen na malou rychlost a jen do té míry, aby se všechny ingredience spojili. Nechceme hmotu našlehat, jen promíchat.
Z lednice vyndáme připravenou formu se sušenkovým základem a vlijeme na něj krém.
Nejlepšího výsledku dosáhneme pečením ve vodní lázni. Na začátku formu vodotěsně obalíme alobalem a při pečení může tedy forma stát v pekáčku s vodou. Takto upečený cheesecake je sice nejlepší, ale bohužel se často stane, že voda se dostane do formy a rozmáčí sušenkovou krustu.
Druhá varianta vychází taky velmi dobrá a krémová, ale je mnohem bezpečnější. Dortovou formu vložíme do vyššího pekáčku s mřížkou (na pečení masa) a do něj nalijeme horkou vodu tak, aby hladina nedosahovala na formu. Pečeme 50 minut na 180C.
To, zda je cheesecake hotový poznáme tak, vršek je více méně pevný, ale když lehce poklepeme na boky formy, tak se střed trošku třese.
Některé recepty říkají, že se má cheesecake nechat chladnout velmi pomalu - nejprve jen v pootevřené troubě, pak při pokojové teplotě a pak teprve v lednici, že pak nepopraská. Je to zbytečné. Pokud cheesecake přepečete, tak praskne tak jako tak, pokud ho upečete správně, tak nepraskne ani při méně šetrném způsobu chlazení.
Prostě z trouby hned po upečení rovnou ven, ostrým nožem opatrně objet kraje, aby se odlepily od formy a nechat chladnout. Potom, co vychladne, dáme ho do lednice
Pokud cheesecake praskne, můžetena něj dát polevu, třeba z čokolády:
Čokoládu nalámeme na malé dílky a dáme ji do misky. Smetanu s máslem přivedeme k varu a ihned zalijeme připravenou čokoládu. Necháme minutu, možná dvě, stát a metličkou vymícháme dohladka. Lehce zchladlou polevou polijeme cheesecake.
Asi to vypadá složitě,ale jde jen o to přečíst si recept, a pak se už jen rozmixují ingredience a nalije do formy, dlouho to nezabere. A chuť je výborná. Tak hodně zdaru

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Millixx 7. 7. 2011, 23:21
Kde se dá sehnat ten Philadelphia sýr, nebo čím ho nahradit ??? Co tvarohem, nebo Marscapone ???? *-) *-) *-)
rebelina77 16. 7. 2011, 17:46
@Millixx Zdravím, Philadephia je mezi sýry, nebo pomazánkovými sýry, já ji kupuji v Intersparu za 29,9 Kč, určitě se nedá nahradit, to už pak nebude cheesecake :-) Žila jsem v Usa a tohle se tomu podobá nejvíce. Teď naposledy jsem dělala menší verzi, 1x Buko 150 g, 1x Philadelphia 125 g a obyč budget pomazánkové máslo 200g a 1x zakysaná smetana asi 130g. byl pořád výborný

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie