(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Domácí nakládané kyselé zelí

Potřebné ingredience
14 kg krouhaného zelí,4 vrchovaté pol. lžíce soli,1/2 bal.deka,2 jablka,6 velkých cibulí,6 ks bobkový list,6 ks nové koření 1 bal. kmínu,6 ks sacharin(sladidlo)
Postup přípravy
Do vaničky si dáme část zelí ,nasypeme sůl,deko,nové koření,kmín a na půlměsíčky nakrájenou cibuli ,vše se zamíchá,až pustí štávu,pak přidáme další zelí a opět promícháme.Necháme asi 2 hod. odležet a pak do čistého zeláku pechujeme,vždy vymačkáme vodu a uděláme si kuličku ze zelí a dobře zamáčkneme pěstí,během dáme na kousky jablko,bob.list a na dno zeláku dávám sacharin,aby nebylo moc k jaru kyselé..
Nechám vykvasit v teple do zeláčku vpravím dvě silné dřívka,aby se zelí kvašením nevytlačilo, dokud bublá, kontroluji stav vody,když tak doliji,co mi zbyla při nakládání,všechnu nevyleji!!!
Nakádala jsem v loni i předloni a každýmu chutnalo.....Můj recept,vyzkoušejte !!!!
množství je na 10 l zeláček.....
Dnes nákládáno tak jsem přidala foto...
Nechám vykvasit v teple do zeláčku vpravím dvě silné dřívka,aby se zelí kvašením nevytlačilo, dokud bublá, kontroluji stav vody,když tak doliji,co mi zbyla při nakládání,všechnu nevyleji!!!
Nakádala jsem v loni i předloni a každýmu chutnalo.....Můj recept,vyzkoušejte !!!!
množství je na 10 l zeláček.....
Dnes nákládáno tak jsem přidala foto...

2.propracované

3.nakládání

4.pěchování
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

žingi
(upraveno)
22. 9. 2011, 21:49
takovou kombinaci vidím poprvé,asi jak je to-jiný kraj,jiný mrav,tak je to i s recepty




nahlásit

Boňule
(upraveno)
21. 9. 2011, 20:45
Vypadá lákavě, možná se ptám hloupě - co je zeláček? Jaký má objem? Lze použit i něco jiného? Díky.


nahlásit

marcela54
(upraveno)
30. 9. 2011, 12:21
@Boňule
Ahoj, zeláček je nádoba na zelí,kterou zakoupíš v obchodě s domácími potřebami,neb keramika obchod..Taky jsem naložila,když mi zbyde do 3 l sklenice,napěchovat a nechat vodu a zelí zatížit kamenem a nechat kvasit,pak teprve přikryt víčkem..
nahlásit

lidare
(upraveno)
21. 9. 2011, 20:59
@Boňule
No zeláček je hrnec na zelí,který má víko se žlábkem na vodu,aby to neuhnívalo
a objem má jakýkoliv.Je 5litrů,je 10 litrů a i 20 a větší,podle toho kolik zelí se nakládá.Do toho 5-ti se vejde asi 8 kg zelí a do 20 l-asi 30kg zelí
a použít se dá i jiná nádoba,která se pak musí nahoře zatížit aby zelí kysalo ...tady je i návod .. http://hafjentak.blog.cz/1010/domaci-kysane-zeli-zima-muze-zacit


nahlásit

Boňule
(upraveno)
22. 9. 2011, 21:44
@lidare
Mod díky za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší!

nahlásit

lidare
(upraveno)
21. 9. 2011, 19:55


nahlásit