Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Dort pro Fífu - podruhé marcipán

0.0
Dort pro Fífu - podruhé marcipán

Potřebné ingredience

piškotový korpus (recept od kamarádky - vejce - do mé formy 3, kolik váží vejce, tolik cukru a polohrubé mouky, tolik lžic horké vody, na špičku nože prášku do pečiva), piškot na plech ze 3 vajec - stejný recept, pudink z jablek (jablka, skořice 2 vanilkové pudinky), pudinkový krém - recept z MMB (1/4 l mléka, vanilkový pudink, 6 dkg cukru krupice, 20 dkg másla, vanilka) a marcipán - opět z MMB -(na ozdoby - 4 lžíce sušeného mléka ( Sunar), 6 lžic cukru, lžička másla, trochu vody, na potažení - 100 g cukr moučka, 50 g polotučné suš. mléko (já Sunar, minule Nutrilon), mandlové aroma, troška vody)

Postup přípravy

Piškot: ušlehat žloutky s cukrem do běla, přidat horkou vodu - krásně se to napění, pak mouku s práškem do pečiva a sníh. Použila jsem dvakrát ze tří vajec - jednou do kulaté formy, podruhé na plech
Jablkový pudink: rozvařit jablka - bohužel to nemám zváženo :-(, zahustit vanilkovým pudinkem - musí to být dost husté, aby to z dortu nevytékalo, když to ztuhne, pak to ochutím skořicí a rozmixuju, aby v tom nezůstaly kousky jablek
Prokrojím korpus podle potřeby - tentokrát dvakrát, stěny rozevírací dortové formy si obalím potr. fólií, složím, dám první plát piškotu, naleju pudink - tak 1 - 1,5 cm, pak další plát korpusu a další jablka, končím piškotem. Tohle nechám ztuhnout v chladu. Pak jsem to vypitvala z formy a plácala ten vršek z piškotu na plechu. První vrstva bylo vlastně kolečko jako dort, pak cosi mezi a poslední malé kolečko podle kastrůlku. Cestu jsem tak nějak skrájela a doskládala kousky piškotu. Ten vršek už byl jen promazaný marmeládou a slabou vrstvou krému. Pak je celý dort pomazaný slabou vrstvou krému.
Dopředu jsem měla připravené ozdoby - autíčka mají vevnitř miňonky, je to potažené vyváleným marcipánem, pak dolepená okna, světla a kolečka. Kytičky a lupínky jsou úplně obyčejné, cesta a tráva je nastrouhaný marcipán.
Dort jsem nepotahovala celý, připadalo mi, že by to byla divná zelená homole, tak jen ten vršek - plát z marcipánu bez oleje, nesmí být moc tenký, aby se neprotrhával - nevím, dělala jsem to poprvé, ale celkem to šlo. Ozdoby jsou přilepené bílkovou polevou, tráva a hlína jsou přilepené jen bílkem.
A spodek je ozdobený krémem a kytičkami.
Tak snad vám to k něčemu bude :-)

autíčko

vršek z trochu jiné strany

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jíta406 13. 1. 2008, 21:46
Krásnej dortík,jste šikulka!!!! (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
brrekeke 9. 1. 2008, 19:24
Je krásný, po mašince a ledních medvědech zase něco neokoukaného. Já bych určitě postup uvítala. (Y) Vážně se Vám povedl. (clamp) (clamp)
Dulidu 13. 1. 2008, 21:07
@brrekeke Děkuju za pochvalu, už jsem to tam trochu popsala, tak snad Vám to k něčemu bude. Původně jsem chtěla dělat taky vláček, ale ne na dort - prostě dort vlak, jenže náš (Z) chtěl dort s autama. Tak jsem musela vymýšlet ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie