Staročeská rajská omáčka s mrkví
Potřebné ingredience
na vývar: 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve , bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl************ (případně místo vývaru jen jednu kostku hovězího bujonu rozpustit ve 3 dcl vody) ************************** Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, s tím to má úplně jinou chuť, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetana, vývar z masa případně z kostky 0,3 litru
Postup přípravy
Maso zatím necháme ve vývaru, poté nakrájíme na plátky a podáváme s rajskou.
Na másle osmahnout cibuli společně s nastrouhanými mrkvemi, bobkovými listy, novým kořením a pepřem.
Smažíme cca 2 minuty, potom posypeme 2 lžícemi hladké mouky a ještě minutu smažíme. Zalejeme trochu vývarem z masa (asi 2 naběračky) a přivedeme k varu.
Přidáme celou konzervu rajčat a rajčatové pyré, skořici, asi 2 lžičky cukru a vaříme 15 minut, až se rajčata
rozpadnou. Dle potřeby přilévat vývar.
Nakonec vyberte koření, přidejte trochu mléka nebo smetany na zjemnění chuti a ponorným mixérem rozmixovat, aby byla hladší než na fotce, je potřeba propasírovat. nám to chutná s kousky mrkve:-)
pokud děláme omáčku aniž bychom k tomu měli maso, tak místo vývaru rozpustíme ve 3 dcl vody celou kostku hovězího bujónu. chuť to bude mít stejnou:-) můžeme podávat třeba s vařenými vejci.
Má od mrkve krásnou barvu a díky použití rajčat místo protlaku má i úplně jinou chuť než obvykle.
Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.
recept vyšel v Mladé frontě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé