Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 21 návštěvníků)

Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála

0.0
Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála

Potřebné ingredience

1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).

Postup přípravy

Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření (kromě tymiánu a rozmarýnu). Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru (nejlepší je hnědý třtinový) a opět smažte
cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat brusinky nebo lmarmeládu, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.

Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.

Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, nehcáme menší část citrónu (jinak je to moc kyselé) a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dosolíme,dopepříme, dokyselíme, dosladíme. kdo musí mít omáčku hladkou nebo řídkou, nechť si ji propasíruje přes starou silonku a doleje třeba vývarem.

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.

recept vyšel v Mladé frontě a v časopise Apetit.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pbuck 3. 11. 2012, 10:12
Hledala jsem na netu recept a opravdu to takhle nemá vypadat, hlavně, když je napsáno v nadpisu, že je to od profesionála. Zklamalo mě už foto, zkoušet jí nebudu *-)
terinaf 1. 4. 2010, 11:02
recept vypadá zajímavě ,akorát na obrázku ty kupovaný knedlíky a konzistence omáčky by konzumenty odradila,jsem kuchařka a takhle to vypadat nemá
marfanov (upraveno) 6. 4. 2010, 20:19
@terinaf jé, a já myslela že záleží spíš na chuti :-) ráda se přiučím, jak tedy má vypadat? a nějaký recept na knedle určitě taky máte? kuchařka nejsem a řídila jsem se osvědčeným receptem od profesionálního kuchaře, zdroj je tam uveden. taky to není pravá svíčková, ale hovězí přední, a nemám tam ani terčík z citronu a šlehačky a brusinek :-) domácí knedlíky jsem jedla v dětství pořád, proto je teď zásadně kupuju. omáčky nepasíruju ale jen mixuju, proto tam dávám tu zeleninu, aby byla cítit. záleží na chuti, a obarvenou zahuštěnou vodu dávají v každé hospodě :-) stejně špatnou mám i rajskou a guláš - viz moje recepty :-)
melony 4. 4. 2010, 7:32
@marfanov Mě se teda konzistence omáčky taky nelíbí... :-)
marfanov 4. 4. 2010, 22:57
@melony (K) a knedle v pohodě? :-)
melony 5. 4. 2010, 15:41
@marfanov ,-) já teda jiný než kupovaný neumím nebo spíš jsem je ještě nezkusila dělat doma,takže knedle nesoudím ,ale sama musíte uznat,že knedlík by měl být v čem omočit a omáčka je dost hustá...neříkám však,že nemůže být dobrá (H)
marfanov 6. 4. 2010, 20:14
@melony my máme rádi husté polívky i omáčky, proto se mi tento recept líbil, navíc tato je zahuštěná tou smetanou, rozmixovanou zeleninou a taky máslem... ÚHO bylo dost :-) je to věc vkusu, to je jasné, mně osobně se třeba nelíbí to maso, ale od té doby jsem ji nedělala, tak jinou fotku nemám :-$
melony (upraveno) 9. 4. 2010, 14:32
@marfanov ,-) no jasný...sto lidí sto chutí...on asi byl zavádějící ten nadpis a tady se slovíčkaří..jen tak se něco neodpouští a z malých věcí se dělají obr kauzy... +o( hlavně že chutnalo a je to (L)
marfanov 8. 4. 2010, 18:20
@melony aha, to mě nenapadlo ,-) tak už sem to radši změnila (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie