Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Vanilkolvé rohlíčky bez cukru

0.0
Vanilkolvé rohlíčky bez cukru

Potřebné ingredience

Ingredience: * 120 g jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO * 90 g másla * 50 g strouhaných lískových oříšků * 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky * 1 žloutek * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ (fruktóza s vanilkou) jenom na obalení

Postup přípravy

Vanilkové rohlíčky patří neodmyslitelně k vánočnímu cukroví. Klasické rohlíčky jsou však plné cukru a ten spolu s ořechy činí z tohoto pečiva kalorickou „bombu“. Tyto rohlíčky bez cukru jsou jenom obalené ve fruktóze a téměř k nerozeznání od připravených dle klasického receptu s bílým rafinovaným cukrem.

Všechny suroviny kromě vanilkového cukru light zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu.

Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na plechu na papíře v mírné troubě (200 °C) 10–15 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.

Upečené rohlíčky hned nesundáváme z plechu, protože jsou křehké (díky absenci cukru, který těsto spojuje).

Po vytažení z trouby je cukrujeme namixovaným vanilkovým cukrem „light“ ještě za tepla na plechu, aby se fruktóza přilepila a po zchladnutí, až ztuhnou a lze s nimi lépe manipulovat, je otiskneme ve fruktóze i zespodu.

Nemáme-li ořechy lískové, můžeme použít i jemně strouhané ořechy vlašské. Rohlíčky mají trochu jinou chuť, jsou však také dobré. Dokonce na pohled ani nejdou rozlišit. Postup jejich přípravy je úplně stejný.

Oba typy rohlíčků uchováváme v chladu a podáváme vždy jen počet, který předpokládáme, že se sní. V teple vlhnou a křehnou.

Poznámka: Na slinivku opatrně, sice v malém počtu kousků vyloženě neublíží, ale jsou dost tučné.

Je doopravdy potřebné nechat rohlíčky úplně zchladnout, protože teplé se po dotyku rozsypávají. Chladné jsou pak již dost pevné, jako dle původního receptu.

Rohlíčky lze i zmrazit a uchovat delší dobu. Rozmrazí se za chvíli přímo na misce a můžeme je vytáhnout, když už je delší dobu po vánocích a cukroví je vzácné.

Moje babička, tatínkova maminka, připravovala na rozdíl od mé maminky, vanilkové rohlíčky vždy jenom z lískových oříšků. Nevím proč, ale rohlíčky připravené z lískových ořechů mi většinou vždy chutnaly více „vánočně“. :-)

Oba typy rohlíčku jsou ale tmavší použitím celozrnné mouky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie