Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 93 návštěvníků)

Segedín jako od babičky :-)

0.0
Segedín jako od babičky :-)

Potřebné ingredience

půl až třičtvrtě kila vepřového (třeba plec), trocha sádla (pokud nemáte rádi sádlo, můžete vyměnit za máslo :-)), voda na podlévání (někdo podlívá i vývarem a to je hodně mňam, ale voda stačí), dvě až tři cibule, půl kila kysaného zelí (my kupujeme v pytlíčku,) 2PL sladké mleté papriky (vrchovaté), 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření, 1PL hladké mouky, kelímek smetany, kmín, sůl a pepř

Postup přípravy

Cibulku jsem si nakrájela na jemno a osmahla na sádle, pak přidala maso nakrájené na kostičky, posolila posypala paprikou, zamíchala a počkala, až se to všechno pěkně zatáhne a trošku se opeče :) To jsem pak posypala kmínem a to všechno zalila vývarem, aby koukaly jen vršky masa (pokud nemáte domácí vývar, stačí voda, vývar z kostky mi v tom vůbec nechutnal). Po půl až třičtvrtě hodině pod pokličkou jsem přidala zelí bez šťávy (NEPROPLÁCHNUTÉ!), bobkový list a nové koření, pořádně zamíchala a nechala dusit (za občasného míchání), dokud zelí nebylo měkoučké (tak to máme nejraději). Pokud se vám chce, připravte si z mouky jíšku a tu pak vmíchejte do omáčky (a následně přidejte smetanu). S pravou jíškou je gulášek mnohem lepší a já už ho jinak nedělám. Pokud se vám do jíšky nechce, vmíchejte postupně 1 lžíci mouky do smetany a pomalu nalijte do omáčky. Času tím ale moc neušetříte, spíš naopak, protože se to musí pořádně provařit, aby mouka nebyla z omáčky cítit. Taky bacha, aby nezhrudkovala, to je pak docela fuj. Nakonec už stačí gulášek dosolit a dopepřit podle chuti :) Podávat můžete buď s knedlíkama nebo třeba jenom s pečivem, jak máte rádi.

Navíc pokud máte segedín rádi, klidně ho udělejte víc, nebudete muset pár dní vařit, protože v lednici vydrží pořád dobrý i několik dní :-)

Je to můj první zdejší receptík, tak doufám, že se vám bude líbit. Já ho naposledy vařila na výročí a s miláčkem jsme si hrozně moc pochutnali :-)

(jinak na fotce už je vše ohřáté z lednice, čerstvý vypadal samozřejmě mnóóóhem líp :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ajinkaj 25. 10. 2018, 21:03
Opravdu dobrota, ukládám do oblíbených. Všichni se oblizujou (Y) (Y) (^)
Cherry111 22. 7. 2017, 11:41
To je nejvíc nejlepší segedýn co jsme jedli, manžel u obídka úplně přestal mluvit. ,-) Děkuji za receptík (Y) (Y) (Y)
Zelnice 18. 1. 2014, 11:07
Lucko já segedín milujuuuuuuuuuuu! Mužů přijet s kastrulkem? Doma ho jim jen já. (6) :-@ (6)
Nellyparis 8. 11. 2013, 13:04
Vynikajici!!!! (Y) (Y) (Y)t (clamp)
andol 16. 9. 2013, 9:59
(Y) (Y)
jajulik 13. 4. 2013, 20:30
(Y) (Y) (Y)
vevey 13. 4. 2013, 12:42
(L) výborný... (Y) (Y) (Y)díky (hello)
mopika 19. 10. 2012, 10:35
Nejlepší segedín :) Dělala jsem ho minulý týden a dnes ho dělám zase, prý ho bylo málo :) (asi 3 litry ,-)). Vilma
janulka44 11. 2. 2012, 9:03
(clamp) (clamp) |:o) (F) (hello)
mumlina 11. 2. 2012, 8:44
Zdravím Luci, tetno Segedín je opravdu vynikající,dělali jsme ho poprvé a super bomba, Malá Zuzanka říká špigetín mňam (Y)
Theliss 15. 1. 2012, 18:09
a můžu se zeptat, jak děláte tyhle knedlíky? vypadají k tomu moc dobře (Y)
Lucy Ash 15. 1. 2012, 18:16
@Theliss Jasný, nemusí kynout, takže nejsou jen strašně dobré, ale i jednoduché a rychlé :-) Mě právě normální houskový moc nešmakujou, tak dělám tyhle a můžeme se po nich utlouct :) Jsou ze stránek Zdeňka Pohlreicha - archiv soutěží - karlovarský knedlík (7. nejvyšší počet bodů) :-) jen teda pro normální rodinej oběd stačí všeho půlka :-D
palisandra 15. 1. 2012, 19:02
@Lucy Ash Mně kynutý houskáčci docela šmakujou :) a dokonce i tady na MMB jsem našla funkční recept, i když tam myslím chybělo to hlavní, houska, ale to se prostě každé z nás může stát, že housky dojdou.
palisandra 15. 1. 2012, 17:09
No to je bombastické! Už se těším, až si tím nacpeme bříška! malý má teď nějaké prdíky, ale jak ho to přejde, hned se na tuto zelnou bombu vrhnem! ^o) (clamp) (B)
Lucy Ash 15. 1. 2012, 17:35
@palisandra Děkuju moc, určitě zkuste, je fakt mňamózní :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie