Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Naprosto výborný medovník

0.0
Naprosto výborný medovník

Potřebné ingredience

TĚSTO: 450g hladké mouky 180g cukru moučka 180g Hery 1 vejce 1,5 lžičky jedlé sody 6 zarovnaných lžic medu 4 lžíce smetany na šlehání (ideálně 30% a více) 1 lžíce kakaa NÁPLŇ: 70g mletých ořechů (lze i arašídů chuť je výraznější) 200 - 250g másla uvařené Salko SIRUP: 2,5 lžíce cukru krupice 150ml převařené vody 50ml rumu (lze nahradit rumovou trestí, ale není to ono) NA POSYPÁNÍ: 30g mletých ořechů 50g pomleté upečené placky

Postup přípravy

Nejdříve uvaříme Salko (lépe je uvařit jej den dopředu a nechat zchladnout). Salko dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo úplně ponořené. Jakmile začne voda vřít, vaříme v klasickém hrnci dvě hodiny nebo v tlakovém hrnci hodinu. Po celou dobu by Salko mělo být ponořené. Pokud Salko otvíráme hned musíme být opatrní, abychom se neopařili.
Příprava těsta začíná šleháním tuku, vejce, medu, cukru a smetany v páře. Šleháme přibližně asi 5 minut do mírného zhoustnutí a odstavíme. Ze začátku se může zdát jakoby se směs srazila, ale postupných šleháním dále se suroviny lépe spojí. Pokud se přesto hmota jeví sražená není třeba se obávat na kvalitě medovníku nic poznat nebude.
V míse smícháme zbylé suroviny a pomalu přidáváme šlehanou směs. Vypracujeme hladké těsto pokud se příliš lepí můžeme přidat trošku mouky. Necháme odpočinout asi pět minut. Těsto rozvážíme na 5 dílů po 20g a každý díl zabalíme samostatně do folie nebo igelitového sáčku, z rozvažovaného těsta kousek zbude, který také zabalíme samostatně.
Každý díl rozválíme na placku 2-3 mm silnou mezi dvěma pečícími papíry a vykrojíme kruh o průměru 22cm. Odkrojené těsto dáme ke zbytku těsta. Takto vyválíme všech pět placek a ze zbytku vyválíme placku, kterou potom použijeme na konec na posypání.
Peče se asi 4 minuty na 180°C.
Na krém potřebujeme uvařené salko, které postupně všleháme do másla. Nakonec zamícháme pomleté ořechy.
Uvaříme si sirup. Převařenou vodu smícháme s rumem a ve směsi rozpustíme cukr.
Vzniklým sirupem potřeme upečenou placku a rozetřeme vrstvu krému. Vezmeme si další placku, kterou potřeme sirupem zespodu i svrchu sirupem. Postup opakujeme až máme potřený vrch poslední placky. Zbylým krémem potřeme bok medovníku.
Smícháme mleté ořechy a pomletou placku. Směsí posypeme bok a vrch medovníku.
Dáme minimálně na den do lednice. V chladu vydrží i týden je potom i chutnější. U nás se ještě nepodařilo :-)))).

Pokud chcete dělat medovník z dvojité dávky vykrajujeme obdélník o velikosti 35x22cm.

A nezapomeňte se pochlubit svými výtvory :-)

DOBROU CHUŤ

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie