(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
MOOOC DOBRÝ CHLEBA
Potřebné ingredience
1hrnek ( asi 250ml ) kefíru, podmáslí, či 1 bílý jogurt ( s kefírem je to nejlepší ) ,
1/4 - 1/2 hrnku vlažné vody,
1 vejce,
2 polévkové lžíce oleje,
2 polévkové lžíce octa,
600g hladké mouky - já dávám necelých 300g žitné hladké mouky a zbytek normální hladké mouky,
1 1/2 malé lžičky cukru,
3 lžičky soli,
1/2 kostky droždí
2 menší nastrouhané brambory,
kmín celý i drcený, možné přidat i chlebové koření, či drcený anýz a fenykl ( tak 1 lžička )
Postup přípravy
Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. Napřed do formy naleju hrnek kefíru ( podmáslí.... ) , pak vodu, vajíčko, olej, ocet. Zasypat moukou smíchanou s kmínem ( toho dle chuti, my máme radši kmínovější ), do jednoho rohu cukr krystal, do druhého sůl, doprostčed rozdrobit droždí. Dát do pekárny. já peču na tmavou kůrku a velikost 1,5 kg.
Jak pekárna pípne na přidání přísad, šopnout tam nastrouhané syrové brambory ( jestli si je chcete napřed uvařit, klidně můžete ). Když se vám těsto bude zdát řídké, přisypte mouku. Těsto by se nemělo lepit, jinak by vám při pečení spadlo. Upečený chlebík zabalím do utěrky a na mřížce nechám chladnout.
DALŠÍ OBMĚNY :
-část mouky můžete nahradit celozrnou moukou
- přimíchat 1/2 hrnku - 1 hrnek ovesných vloček
- máte- li rádi semínka, je též skvělý se slunečnicovým či dýňovým semínkem, se sezamem.
A PAK UŽ JEN DOBROU CHUŤ!!!!!
Jak pekárna pípne na přidání přísad, šopnout tam nastrouhané syrové brambory ( jestli si je chcete napřed uvařit, klidně můžete ). Když se vám těsto bude zdát řídké, přisypte mouku. Těsto by se nemělo lepit, jinak by vám při pečení spadlo. Upečený chlebík zabalím do utěrky a na mřížce nechám chladnout.
DALŠÍ OBMĚNY :
-část mouky můžete nahradit celozrnou moukou
- přimíchat 1/2 hrnku - 1 hrnek ovesných vloček
- máte- li rádi semínka, je též skvělý se slunečnicovým či dýňovým semínkem, se sezamem.
A PAK UŽ JEN DOBROU CHUŤ!!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
janina vob
(upraveno)
14. 11. 2010, 8:48
děkuji za receptík!!chleba se moc povedl!!§ janian
Chroustík
(upraveno)
5. 5. 2008, 20:49
Dneska jsem pekla Váš chleba, povedl se mi nádherný ušák s vynikající chutí. Určitě budu péct a budu se snažit vychytat chybičky, aby byl krásně nafouklý .
katesato
(upraveno)
24. 4. 2008, 15:28
Dobry den Dnes jsem upekla vas chleba je opravdu mooc dobry Tady v Anglii jsem na podmasli nenarazila tak, ze pouzivam bily jogurt, ale i tak nam moc chutnal a u vaseho receptu zatim zustanu
majkam
(upraveno)
17. 3. 2008, 15:10
CHLEBIK je super opravdu moooc dobrý