Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)

0.0
Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)

Potřebné ingredience

500g mletého hovězího masa (možno napůl s vepřovým, málo tučné), 2 - 3 krajíce staršího chleba, 200g zakysané smetany, 1 vejce, 1 - 2 menší cibule, půl lžičky soli, půl lžičky nového koření, půl lžičky mleté sladké papriky, čtvrt lžičky bílého pepře, olej

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na pánvi lehce zesklovatět a změknout. Dejte stranou a nechte vystydnout.
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou a nechte asi 10 minut rozležet - výsledek musí být hmota jednotné konzistence. Přidejte maso, vejce, osmahnutou cibuli, koření a všechno důkladně propracujte.
Navlhčenýma rukama (směs lepí o něco víc než ta na naše karbanátky) tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. V troubě, předehřáté na 220°C pečte cca 15 minut. V půlce pečení obraťte.
Jdou udělat i v pánvi v přibližně centimetrové vrstvě oleje.

Hotové můžete zamrazit, vydrží cca 2 měsíce. Použití je... no, spousta. Do omáčky na špagety, k rajské, nebo samotné s bramborovou kaší, brusinkovým kompotem a "ruskou" omáčkou (na másle uděláte zlatou jíšku, zalijete hovězím vývarem, svaříte cca na 1/3 a dochutíte solí a pepřem - POZOR - chce to pravý vývar, z kostky vám z toho vyjde typické UHO - před koncem přidáte trochu smetany).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 16. 2. 2013, 13:13
(pl) (pl) (pl) (pl) (pl)
Radka22 16. 2. 2013, 12:56
(Y) (Y) (Y) Výborné, děkuji za recept!
kvítečko 6. 2. 2013, 15:27
vyzkouším,vypadá dobře |:o)
madetka 5. 2. 2013, 14:08
Děkuji za inspiraci a receptík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Mňamóóóózní (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
novackova 27. 6. 2012, 12:04
(Y) (Y) (Y) (F) super
lemali 27. 6. 2012, 11:46
JÉÉÉJ MÍŠO, TAKY JSEM NĚJAKOU DOBU POBÝVALA NA SEVERU :-), FINOVÉ DĚLAJÍ OPRAVDU ČASTO, MAJÍ JE VÝBRONÉ..... (Y)VÍM ŽE MÍSTO ZÁKYSKY DÁVALI I KLASICKOUS METANOU NA ŠLEHÁNÍ TAK KDYBY NĚKDO NĚML ZÁKYSKU I TA SMETANA JDE :-)) A JAK ŘÍKÁTE BRUSINKY K TOMU BRAMB KAŠE SUPEER, JINAK BYLI FINI ÚPLNĚ KO Z NAŠICH BRAMBORÁKU TAK JSEM DĚLALI ČESKOFINSKÉHO HYBRIDA PALCKY S KULIČKAMA :-))) :-D :-D :-D :-D
lidare 20. 6. 2012, 12:34
(Y)to může být dobré,určitě zkusím (clamp)
Garpi 20. 6. 2012, 12:08
Recept se mi zalíbil tak jsem hned vyzkoušela s malou inovací :-) Místo chleba jsem použila pohankovou krupici a místo vajíčka trošku bio hořčice. Lepilo to krásně, upečeno bylo hned, jelo to jako po másle (kolo) Kuličky jsme si dali s ratatouille takže to se Finskem mělo pramálo společného, ale vynikají to bylo.. to tedy jo!! (Y) (Y) (Y) Děkujeme za receptík, hned si ho dávám do oblíbených a pro jistotu mám zapsáno i do sešitku (flower) (flower) (flower)
Bonovoxova 16. 5. 2012, 14:29
Vyzkoušeno, zdlábnuto. Do mrazáku jsme je nějak nestihli dát ,-) Jsou výborné, děkujeme za receptík (Y) Pa
lu456 21. 2. 2012, 22:28
ano,tady ve Finsku velmi oblíbené...i já si kupuji,i jen tak s hořčicí a cibulkou paráda |:o)
Morroc 22. 2. 2012, 2:10
@lu456 Já už mám smůlu, toulky po severu mi překazil syn ,-) alespoň jsem si přivezla recept a dělám doma, oproti "českým karbanátkům" jsou mnohem lepší. :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie