Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 211 návštěvníků)

133 receptů nejen pro zdravé hubnutí

0.0
133 receptů nejen pro zdravé hubnutí

Potřebné ingredience

Inspirace, kterou mám uloženou hodně dlouho, už ani nevím odkud.

Postup přípravy

133 Receptů pro zdravé hubnutí
Filé s vejcem a cibulí
200 - 300 g filé, 1 - 2 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, koření podle chuti, citron, špetka másla.
Vymažeme slabounce pekáček, na dno dáme hodně hustě kolečka cibule, na to rozložíme filé, opepříme, posolíme a okořeníme kořením. Karí, grilovací, steakové, paprika, bylinkové, jaké máme rádi. V troubě zapečeme asi 10 minut, zalejeme rozšlehaným vejcem a dopečeme asi 3 minuty než vejce zatuhne. Můžeme pak pokapat citronem. Příloha zeleninový salát nebo brambory.
Obměna:
Mezi filé rozložíme na jemné plátky pokrájený česnek.

Filé s mrkví
200 - 300 g filé, 1 cibule, 100 - 150 g mrkve, půl deci kysaného mléka nebo kefíru, šťáva z 1 citronu, sůl, 1 lžička sušené bazalky, petrželová nať, troška másla.
Citronovou šťávu osolíme a potřeme tím filé. Necháme v lednici odležet 1 hodinu. Nakrájíme mrkev na kolečka a cibuli nadrobno. Cibuli osmahneme na trošce másla. Vložíme k ní filé a opečeme ho po obou stranách. Přidáme mrkev, osolíme, posypeme bazalkou, nasekanou petrželkou a pod pokličkou dusíme do měkka. Pak polijeme kefírem a dochutíme citronem.

Filé s vejcem a zeleninou
200 - 300 g filé, 1 - 2 cibule, 1 - 2 rajčata nebo papriku, pepř, karí nebo jiné koření, sůl, špetka másla.
Do vymazaného pekáčku dáme hustě cibulová kolečka, na to poklademe filé, osolíme, okořeníme a navrch položíme kolečka rajčat nebo proužky papriky. Zapečeme asi 10 minut, polijeme rozšlehaným vejcem a dopečeme pár minutek než vejce zatuhne.
Obměna:
Místo filé použijeme jiné rybí filety, mořskou štiku, tresku.
Obměna:
Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, i listovou, např. špenát.

Zapečené filé 2 - 3 porce
400 - 500 g filé, 400 g brambor, 250 ml kefíru nebo kysaného mléka, 300 g listového špenátu, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 50 g eidamu, 2 lžíce másla, citron, muškátové koření, sůl, pepř.
Kousky filé pokapeme citronovou šťávou, posolíme a opepříme. Připravíme si troubu na 180 stupňů. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek nasekáme najemno. Opatrně rozehřejeme máslo na pánvi a vložíme česnek, orestujeme. Pak přidáme špenát a podusíme. Posolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Vymažeme zapékací misku nebo pekáč, dospoda naskládáme kolečka brambor a pak střídavě špenát, kousky filé a brambory, posolíme, opepříme a navrch dáme brambory. Sýr nastrouháme, rozkvedláme vejce, smícháme obojí s kefírem a nalijeme na brambory. Zapékáme při 180 stupních asi 60 minut.


Filé na víně - 2 porce
400 g filé, 200 g cukety, 1 mrkev, 2 rajčata, 1 dcl kefíru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce kečupu, 30 g másla, chilli, petrželka, bazalka, tymián, bobkový list, pepř, sůl,
Cuketu nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka, cibuli nahrubo, česnek prolisujeme. Filé nakrájíme na porce a opečeme zprudka na másle. Posolíme, opepříme a dopečeme. Pak vyjmeme a necháme v teple. Do vypečené šťávy dáme cuketu, cibuli, mrkev, česnek a osmahneme. Pak přidáme rajčata, kečup, koření, víno a podusíme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme kefír. Poléváme tím připravené filé.
Filé na zelenině
200 - 300 g filé, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malá kedlubna, půl lžíce křenu, půl lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, špetka másla nebo sádla.
Mrkev a kedlubnu nastrouháme, cibuli nadrobno pokrájíme. Filé osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozpálené pánvi. Přidáme cibuli, mrkev a kedlubnu. Podlijeme troškou vody a dusíme skoro do měkka. Pak přidáme rajský protlak, nastrouhaný křen a dodusíme.
Obměna:
Též můžeme použít jakoukoliv rybu a chceme-li jídlo pikantnější, přidáme česnek.
Obměna:
Kdo rád obzvlášť pikantní, může použít nadrobno pokrájený kousek feferonky.

Filé s vejcem, zeleninou a česnekem
200 - 300 g filé, 1 - 2 cibule, 4 - 5 stroužků česneku, 2 rajčata nebo 2 papriky, pepř, karí nebo jiné koření, sůl, špetka másla.
Do vymazaného pekáčku dáme hustě cibulová kolečka. Jednotlivé kousky filé důkladně potřeme prolisovaným česnekem, okořeníme a rozložíme na cibuli. Zbytek česneku rozdělíme navrch na filé. Na to poklademe kolečka rajčat nebo proužky papriky. Posolíme a zapečeme asi 10 minut, polijeme rozšlehaným vejcem a dopečeme pár minutek než vejce zatuhne.

Filé pečené na cibuli a česneku
200 - 300 g filé, 1 cibule, 3 - 6 stroužků rozmačkaného česneku, drcený kmín, mletá sladká paprika, pepř, špetka másla, citron
Pekáček vymažeme, poklademe hustě kolečky cibule, na to filé s česnekem, posolené. Opepříme, pokmínujeme a posypeme paprikou. Zapečeme 10 -15 minut. Pak pokapeme citronem.

Filé na leču.
200 - 300 g filé, 100 g sterilovaného leča, půl deci kefíru, 2 stroužky česneku, 1 citron, sůl, petrželka, špetka másla.
Filé pokapeme citronem a necháme 1 hodinu v lednici odležet. Lečo slijeme a dáme do zapékací misky. Česnek prolisujeme a smícháme s kefírem a solí. Filé potřeme česnekovokefírovou směsí a zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Pak filé dáme na lečo a upečeme v předem vyhřáté troubě. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

Filé pečené s bramborem a rajčaty
300 g filé, 100 g brambor, 1 cibule, 2 rajčata, 1 lžička oleje, 2 stroužky česneku, sůl, oregano.
Syrové brambory nakrájíme na centimetrové plátky, nadrobno nakrájíme cibuli, přidáme olej a smícháme. Posolíme a dáme do pekáčku nebo zapékací misky. Zapečeme při střední troubě asi 5-8 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, česnek, oregano a posolíme. Navrch poklademe filé pokrájené na kostky, Přikryjeme to alobalem a pečeme asi 15-20 minut.
Obměna:
Lze použít jakoukoliv rybu, můžeme přidat víc česneku, obměnit koření, vše je dobré.

Filé zapečené s bramborem, kefírem a rajčaty
300 g filé, 100 g brambor, 1 cibule, 2 rajčata, 1 lžička olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, oregano.
Syrové brambory nakrájíme na centimetrové plátky, nadrobno nakrájíme cibuli, přidáme k tomu olej a smícháme. Posolíme a dáme do pekáčku nebo zapékací misky. Zapečeme při střední troubě asi 5-8 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, česnek, oregano a posolíme. Navrch poklademe filé pokrájené na kostky a polijeme kefírem nebo kysaným mlékem. Přikryjeme to alobalem a pečeme 15 - 20 minut. Po zapečení sundáme alobal a chvíli dopečeme do červena.

Pomazánka - salát z filé
200 g filé, 5 a 5 lžic nastrouhaného celeru a petržele, malý bílý jogurt, citron na pokapání.
Filé rozmačkáme vidličkou, smícháme s celerem, petrželí, jogurtem. Posolíme a dáme citron. šťávu.

Pomazánka z filé
200 g filé dušené nebo pečené, 2 mrkve, 1 větší cibule, 1 bílý jogurt, šťáva z 1 citronu, pepř, sůl.
Mrkev jemně nastrouháme, cibuli drobně rozkrájíme. Filé pokrájíme nadrobno a smícháme s mrkví, cibulí, jogurtem, citronem, posolíme a popepříme.

Salát z filé a ananasu
200 g dušeného nebo pečeného filé, 1 malý ananasový kompot, 1 dcl kefíru, worcesterová omáčka, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř.
Filé a ananas nakrájíme na kostičky, smícháme s kefírem, pár kapkami worcesteru, citronem, šťávou z kompotu a podle chuti posolíme, opepříme.

Rybí salát se zeleninou
200 g filé nebo jiné ryby, 2 papriky, 4 rajčata, 1 hlávkový salát, 2 červené nebo bílé cibule, 1 dcl vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, meduňka, sůl, pepř.
Papriku a rajčata nakrájíme na kostky nebo plátky, cibuli na kolečka. Připravíme zálivku z octa, oleje, rozdrceného česneku, soli, pepře a meduňky. Rozebrané filé rychle opečeme a vše pak smícháme a necháme odležet.

Krůtí prsa s mrkví - 2 porce
400 g krůtích prsou, 2 plátky uzeného masa nebo šunky, 2 plátky goudy, ementálu nebo eidamu, 1 dcl kefíru nebo kysaného mléka, 2 mrkve, 1 svazek petržele, 1 lžíce másla, sůl, pepř.
Připravíme rozehřátou troubu. Rozpustíme opatrně máslo na pánvi. Krůtí prsa překrojíme na tlustší plátky, dáme do pánve a položíme na ně plátek uzeného nebo šunky. Opečeme na každé straně asi 3 - 4 minuty. Pak je rozložíme na ohnivzdornou podávací misku, položíme na ně plátky sýra a dáme do trouby aby se sýr rozpustil. Petrželku nakrájíme najemno a smícháme ji s kefírem, solí a pepřem. Mrkev překrojíme a opečeme na vypečené šťávě s máslem na pánvi. Přidáme ji k prsům a vše ozdobně polijeme kefírem s petrželkou.

Pikantní krůtí nebo kuřecí prsíčka
250 g krůtích prsíček, 1 dcl kefíru nebo kysaného mléka, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, sůl, pepř, špetka oleje na pánev.
Feferonku nakrájíme na tenká kolečka, česnek prolisujeme. Maso nakrájíme na nudličky a na rozpálené pánvi opečeme do zbělení. Pak přidáme feferonku, česnek, sůl, pepř a ještě několik minut opečeme. Přidáme kefír, přiklopíme pokličkou a dodusíme.

Kuře na zelenině - 4 porce
4 kuřecí čtvrtky, 1/2 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 rajský protlak, 6 - 8 stroužků česneku, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, bobkový list, provensálské koření, sůl, špetka másla na vymazání pekáče.
Zeleninu nastrouháme a rozložíme na vymazaný pekáč. Přidáme pepř, koření a bobkový list. Kuřecí čtvrtky potřeme česnekem, protlakem, posolíme, hodně posypeme provensálským kořením a poklademe do pekáče. Podlijeme troškou vývaru nebo vody, přiklopíme pokličkou a pečeme asi 40 minut do změknutí.

Kuře s paprikami a rajským protlakem
250 g kuřecího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 paprika, kousek feferonky, pepř, sůl, 1 dcl zeleninového vývaru nebo vody, lžička oleje.
Papriku nakrájíme na proužky, česnek na plátečky, cibuli nahrubo, maso na nudličky. Na pánvi osmahneme cibuli, papriku a česnek, přiklopíme pokličkou a asi 5-10 minut dusíme. Přidáme maso, protlak, feferonku, opékáme a mícháme. Jakmile je maso opečené, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ještě chvíli přikryté dodusíme.
Obměna:
Feferonka nemusí být, nebude to pak tolik ostré.

Kuřecí nudličky pikantní - 2 porce
500 g kuřecího masa - nejlépe prsíček, 150 g šunky nebo 100 g uzeného masa, 2 cibule, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička worcesterové omáčky, máslo nebo olej na pánev.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, šunku také na nudličky. Cibuli nadrobno. Rozpálíme pánev, vložíme maso a orestujeme asi 5 minut. Přidáme šunku nebo uzené, mletou papriku, zpěníme a přidáme kečup, worcester, posolíme a podusíme asi 2 minuty. Nakonec dáme cibuli a podusíme.

Kuře s pórkem a šunkou - 2 porce
500 g kuřecích prsíček, 100 g šunky, 100 g pórku, máslo nebo olej na pánev, sůl, petrželka.
Šunku pokrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a osmahneme na rozpálené pánvi asi 5 minut. Přidáme šunku, pórek a osmahneme ještě chvíli do změknutí masa. Posolíme a posypeme petrželkou.

Kuřecí stehna pikantní - 2 porce
2 kuřecí stehna, asi 2 dcl kečupu, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička tabasca, 1 lžička bazalky, 1 lžíce másla, chilli, 1 dcl zeleninového nebo drůbežího vývaru nebo z kostky, 1 lžíce vinného octa, šťáva z 1 citronu.
Stehna vložíme do misky. Kečup, citron, bazalku, ocet, papriku a citron smícháme a nalijeme na stehna. Necháme to 8 - 24 hodin odležet v lednici. Rozpálíme pánev, vložíme máslo a stehna. Opečeme je ze všech stran do měkka. Vyndáme je, do pánve dáme cibuli a osmažíme ji. Zalijeme cibuli zbylou marinádou a vývarem, přidáme stehna, trochu chilli, posolíme, přidáme půl deci vody a ¨dodusíme doměkka. Podáváme se zeleninovým salátem nebo bramborami.

Kuřecí prsíčka dušená na zelenině
250 g kuřecích prsíček, 2 menší nebo 1 větší cibule, olivový olej na pánev, sůl, 500 g zeleniny - pórek, celer, mrkev, paprika, cuketa. Jakékoliv bylinky.
Zeleninu pokrájíme, cibuli nadrobno, maso na kousky. Cibuli s masem osmahneme na rozpálené pánvi, přidáme zeleninu, sůl, zalijeme trochou vody a podusíme 10 - 15 minut. Nakonec vsypeme bylinky podle chuti, můžeme je střídat a tak bude mít pokrm pokaždé jinou chuť.
Obměna:
Můžeme přidat i česnek.

Kuřecí maso dušené na koření a česneku - 2 porce
500 g kuřecího masa, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kečupu, půl lžičky zázvoru, 1 lžička karí, půl lžičky koriandru, 1 dcl vody, troška másla nebo oleje na pánev, sůl.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a na pánvi opečeme 5 minut. Na druhé pánvi osmahneme cibuli a vsypeme k masu. Přidáme česnek, koření, vodu a podusíme doměkka. Nakonec dochutíme kečupem a pár kapkami worcesteru.

Kuřecí prsíčka s pomerančem
250 g kuřecích prsíček, 1 menší pomeranč, 1 mletý nebo tlučený hřebíček, mletá skořice, špetka zázvoru, sůl, bílý pepř, olej na pánev.
Pomeranč vymačkáme. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a pokapeme polovinou šťávy z pomeranče. Necháme 10 minut odležet, pak okapeme a na pánvi opečeme. Přidáme zbytek šťávy, sůl, pepř, zázvor, hřebíček, skořici, jak se začne vařit přikryjeme pokličkou a dodusíme.

Kuřecí hašé s brambory a zeleninou
100 g brambor, půl hrnku vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 1 cibule, 1 zelená paprika, 1 malá červená paprika, 1 stroužek česneku, půl lžičky mleté papriky, čtvrt lžičky tymiánu, sůl, pepř, olej.
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Papriku pokrájíme na kousky. Cibuli nadrobno. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme papriku, smažíme 4 minuty a přimícháme vše ostatní. Smažíme ještě 5 minut, dokud hašé zespoda nezhnědne.
Obměna:
Místo kuřecího nebo krůtího masa můžeme použít jakékoliv zbylé maso.

Kuřecí prsíčka s pomerančovou šťávou a mrkví
250 g kuřecích prsíček, 150 ml šťávy z čerstvého pomeranče, 2 cibulky šalotky nebo obyčejné cibule, 2 mrkve, 1 lžíce balzamového nebo červeného octa (můžeme i vinný ocet), sůl, pepř, půl lžičky mletého koriandru, 1 lžíce petrželky, olej na pánev.
Mrkev nakrájíme na kolečka, petrželku nasekáme, šalotku pokrájíme na kolečka. Prsíčka osolíme, opepříme a na rozehřáté pánvi je opečeme asi 3 minuty z každé strany. Pak je vyndáme. Do pánve dáme šalotku, čtvrtinu pomerančové šťávy, ocet a koriandr. Osmahneme půl minuty a přidáme kuře, mrkev a zbylou pomerančovou šťávu. Až se začne vše vařit, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 20 minut do změknutí. Na talíři posypeme petrželkou.

Kuřecí gulášek
400 g kuřecího masa, 150 g šunky, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 sterilovaná okurka, 4 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, půl plechovky sterilovaného hrášku, mletá paprika, sojová omáčka, sůl, lžíce másla.
Kuřecí maso a papriky pokrájíme na nudličky, okurku na tenká kolečka, šunku na kostičky, česnek prolisujeme. Na másle orestujeme kuřecí nudličky asi 5 minut, přidáme mletou papriku, kečup, papriky, šunku a dusíme asi 4 minuty. Pak přidáme hrášek, trošku sojové omáčky, okurku, česnek, posolíme a povaříme.

Kuřecí prsíčka s orestovanou zeleninou a česnekem
250 g kuřecích prsíček, 3 menší nebo 2 větší papriky, půl menší cukety, 4 stroužky česneku, 8 - 10 cherry rajčátek, lžička octa, sůl, pepř, oregano.
Papriky a cuketu nakrájíme na kousky, rajčátka rozpůlíme, česnek prolisujeme. Na nudličky nakrájíme maso, osmahneme 4 minuty na pánvi, osolíme a opepříme. Pak maso z pánve vyndáme. Do té samé pánve s vysmahnutým zbytečkem dáme papriku a cuketu, opékáme 4 minuty, přidáme česnek a sůl, necháme ještě půl minutky, přidáme rajčátka a oregano a dosmahneme 1 minutku. Do toho pak vrátíme kuře, zakapeme ho octem a celé prohřejeme.
Obměna:
Nemusíme dávat česnek, anebo naopak pro pikantnější chuť přidáme kousíček feferonky.
Obměna:
Místo papriky a cukety můžeme dát jakoukoliv zeleninu.



Kuřecí prsíčka se zeleninou - 2 porce
400 g kuřecích prsíček, 1 květák, 250 g fazolek, 250 g mrkve, 1 svazek cibulky, 2 lžíce másla, sůl, pepř.
Květák rozebereme na růžičky, fazolky nakrájíme na kousky. Obojí vložíme do vařící osolené vody a povaříme 10 minut. Pak slijeme. Mrkev nakrájíme na kousky, cibulku na kolečka. Prsíčka nakrájíme na plátky. Opatrně rozehřejeme máslo a prsíčka v něm po obou stranách opečeme. Pak vyndáme, posolíme a opepříme. Do vypečeného tuku na pánvi dáme mrkev, cibulku a orestujeme. Pak přidáme květák s fazolkami a ještě 5 minut podusíme. Dušenou zeleninu dáme na talíře k prsíčkům.

Kuřecí prsa na česneku
250 g kuřecích prsíček, 2 stroužky česneku, 1 dcl mléka, sůl, bílý pepř, olej na pánev, zelená petrželka.
Prsíčka rozkrojíme a dáme na hluboký talíř. Mléko rozšleháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a nalijeme na prsíčka. Necháme to odležet 24 hodin v lednici. Pak maso vyndáme, okapeme a na pánvi opečeme z obou stran. Vložíme ho do zapékací misky nebo pekáčku, zalijeme zbylou marinádou a přikryjeme pokličkou. Dáme do předem vyhřáté trouby péct asi 40 minut. Pak odkryjeme a zapečeme do červena. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Místo mléka můžeme dáme kefír nebo kysané mléko, získáme zas jinou chuť.

Kuřecí salát
200 g pečeného nebo vařeného kuřete, 1 pomeranč, 1/4 ananasu, 1 jablko, bílý jogurt citron, sůl.
Maso i ovoce nakrájíme na kostičky. Jogurt smícháme s citronovou šťávou. Ovoce osolíme špetičkou soli aby pustilo šťávu a smícháme s jogurtem a masem.
Zde je malý prohřešek oproti doporučení, aby se jablko nekombinovalo s jinými potravinami.

Kuře s cuketou - 2 porce
400 g kuřecího masa, 250 g cukety, 100 g kapusty, 1 cibule, 1 dcl kefíru, 1 vejce, mletá paprika, sůl, pepř, 50 g másla.
Kuřecí maso nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno, cuketu na plátky, kapustu rozdělíme na listy. Maso opečeme na pánvi, posolíme, opepříme, přidáme cibuli a osmahneme. Přilijeme cca 1 dcl vody a dusíme do poloměkka. Mezitím kapustu povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Vymažeme pekáček máslem a vyložíme ho kapustou. Na to dáme maso s cibulí, na to rozložíme cuketu. V kefíru rozšleháme vejce, papriku a zalijeme pekáček. Zapečeme při střední teplotě.

Kuřecí maso s cuketou - 2 porce
400 g kuřecího masa, 1 střední cuketa,1 zelená nebo červená paprika, 1 malý bílý jogurt, 4 stroužky česneku, 1 cibule, po půl lžičce pepře, kmínu, skořice, 1 lžička sladké papriky, trocha chilli, olej nebo máslo na pánev.
Cuketu a maso pokrájíme na kostky, cibuli nadrobno, česnek prolisujeme. Jogurt smícháme s kořením, cibulí, česnekem a vložíme do toho maso. Promícháme a necháme 3 hodiny odležet. Pak na rozpálené pánvi s olejem nebo máslem opečeme do změknutí masa.

Salát s kuřecím masem
300 g kuřecího masa dušeného nebo pečeného, 200 g celeru, 1 malý bílý jogurt, 200 g rajčat, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce kečupu, šťáva z 1 citronu, sojová omáčka, pažitka, sůl, pepř.Celer jemně nastrouháme, polijeme citronem a promícháme. Kuřecí maso a okurku nakrájíme na kousky a přidáme k celeru. Pažitku jemně nasekáme a smícháme s jogurtem, kečupem, pepřem, zakapeme pár kapkami sojové omáčky a vmícháme do masa s celerem. Dáme do lednice odležet.

Pikantní steak - 2 porce
300 - 400 g roštěné, 1 cibule, 1 čevená paprika, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika, 1 pálivá paprička, 150 g brambor, 2 lžíce rajského protlaku, 2 dcl zeleninového vývaru nebo z kostky, 1 bobkový list, sůl, mletý pepř, 2 nové koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, petrželka, olej na pánev. Papriky nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, brambory na kostky. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, posolíme, opepříme a v rozpálené pánvi opečeme po obou stranách. Vyjmeme ho a ve vypečené šťávě osmažíme cibuli, pálivou papričku a papriky. Pak přidáme mletou papriku, bobkový list, nové koření a maso. Podlijeme horkým vývarem, přikryjeme pokličkou a dusíme 30 minut. Nato přidáme brambory, rajský protlak, osolíme, podlijeme ještě trochou horké vody a dusíme doměkka. Hotové posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Zapečený steak se zeleninou
150 - 200 g hovězího steaku, 1 cibule, 1+1+1 červená, zelená a žlutá paprika, 4 stroužky česneku, 1 kulatá feferonka, 1 citron, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř.
Papriky nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka, česnek prolisujeme. Feferonku odjádříme a nadrobno nakrájíme. Citron vymačkáme. V misce smícháme česnek, citronovou šťávu, olej, ocet, kmín, sůl, pepř a feferonku. Do zapékací mísy vložíme steak, cibuli a papriky. Na to nalijeme připravenou směs, několikrát obracíme aby se maso ve směsi pořádně obalilo, přikryjeme a dáme na 1 - 2 hodiny odležet do lednice. Potom steaky opečeme na pánvi z každé strany 2 minuty, přidáme cibuli, papriky a přitom poléváme směsí marinády. Opékáme dokud není maso propečené, asi 6 - 8 minut. Podáváme s bramborem nebo samotné.

Hovězí v zelenině - 2 porce
300 - 400 g zadní hovězí, 1 mrkev, 1 malá petržel, 50 g celeru, 50 g zelených fazolek, 50 g květáku, 1 pórek, 50 g růžičkové kapusty, 1 stroužek česneku, petrželová nať, celerová nať, sůl, celý pepř.
Mrkev, celer, petržel nakrájíme na kousky, fazolky a pórek pokrájíme, květák rozebereme na růžičky, natě svážeme. Maso vložíme do vody, přidáme pepř a uvaříme do poloměkka. Pak k němu přidáme česnek, mrkev, petržel a celer. Později přidáme fazolky, květák, pórek, kapustu, svázanou nať a uvaříme maso do měkka.Pak maso vyndáme, nakrájíme na plátky, obložíme scezenou zeleninou a posypeme nasekanou natí.

Steak s rajským protlakem a zeleninou
150 - 200 g hovězího steaku, 1 lžíce rajského protlaku, 1 mrkev, 1 malá červená paprika, 1 hlávkový salát, 1 citron, půl lžičky sladké papriky, 1 lžička koriandru, 3 lžíce nasekané koriandrové natě, sůl.
Nakrájíme papriku na nudličky, nastrouháme mrkev, rozkrájíme hlávkový salát, vymačkáme citron. V misce smícháme rajský protlak, polovinu citronové šťávy a koriandr. Steak dáme do směsi, obalíme, necháme v ní a dáme na 30 - 60 minut do lednice odležet. Zatím ve velké salátové míse smícháme zbylou citronovou šťávu se solí a sladkou paprikou. Přidáme hlávkový salát, mrkev, papriku, nať koriandru a dobře promícháme. Dáme zatím do lednice. Steak vyndáme z marinády a opečeme na rozpálené pánvi 4 minuty, obrátíme, potřeme zbylou marinádou a dopečeme. druhou stranu také 4 minuty. Na potírání použijeme všechnu zbylou marinádu. Steak podáváme s připraveným salátem.






Hovězí steak se salátem a dresinkem.
150 - 200 g hovězího steaku, svazek špenátových listů nebo malá hlávka římského salátu, 1 červená paprika, 1 malá cibule, půl hrnku petrželové natě, 1 lžička hořčice, 1 lžička vinného octa, 1 stroužek česneku, 1 lžička olivového oleje, 1 lžíce kuřecího nebo hovězího vývaru nebo z kostky.
Papriku nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka. V mixéru nebo robotu smícháme petržel, hořčici, ocet, česnek, olej, vývar a ušleháme hladkou směs. Maso rozkrájíme na nudličky a v rozpálené pánvi orestujeme do růžova. V servírovací misce nebo na talíři smícháme salát, papriku a cibuli. Přidáme hovězí nudličky a podáváme s dresinkem z mixeru.
Obměna:
Hovězí lze zaměnit za vepřové, telecí, krůtí i kuřecí maso.

Bifteky s vejcem
200 g hovězí svíčkové, 1 vejce, 5 g másla, půl deci masového vývaru, pepř, sůl.
Maso nakrájíme na silnější plátky, hranou dlaně naklepeme, posolíme, opepříme. Maso opečeme na pánvi 4 - 5 minut po každé straně. Přendáme do zapékací misky, polijeme rozšlehaným vejcem a dáme do horké trouby na chvíli než se vejce zapeče. Zatím na šťávu z opékání dáme máslo, vývar, sůl a přejdeme varem. Šťávou pak přelijeme hotové bifteky s vejcem.

Roštěnky jinak - 2 porce
300 - 400 g roštěnky, 1 paprika, 2 rajčata, 1 cibule, 200 g brambor,1 dcl zeleninového vývaru nebo z kostky, 1 lžíce mleté sladké papriky, kmín, pepř, sůl, petrželová nať.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Papriku, rajčata, brambory pokrájíme na kousky. Maso nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, posolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozpálené pánvi. Roštěnky vyndáme a ve vypečené šťávě osmahneme cibuli. Přidáme mletou papriku, podlijeme vývarem, vrátíme do pánve maso, posypeme kmínem a dusíme. Když jsou roštěnky poloměkké, přidáme brambory, rajčata a papriku, podlijeme ještě horkou vodou, posolíme a dusíme přikryté pokličkou doměkka. Hotové posypeme petrželovou natí.

Pikantní masová směs s lečem - 4 porce
300 - 400 g hovězí roštěnky, 200 g vepřové kýty, 400 g sterilovaného leča, 3 cibule, 1 malý rajský protlak, 5 stroužků česneku, mletá paprika, pepř, sůl, worcester, sádlo na pánev.
Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme. Maso nakrájíme přes vlákno na menší kousky, vložíme do rozpálené pánve na sádlo a opečeme po všech stranách. Přidáme cibuli a posmažíme. Pak přimícháme lečo, rajský protlak, mletou papriku, sůl a podusíme doměkka. Nakonec vmícháme česnek, opepříme a pokapeme worcesterem.

Vepřové maso s cuketou
200 g vepřového masa libového, 100 g cukety, 1 rajče, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, pepř, sůl, máslo nebo olej na pánev.
Cuketu a rajče nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, maso na kousky. Do kastrolu nebo pánve dáme na olej nebo máslo cibuli a maso, osmahneme, přilijeme trošičku vody a podusíme do poloměkka. Pak přidáme cuketu, rajče, papriku, sůl, pepř a dodusíme doměkka.





Marinovaná vepřová panenka se zeleninou
150 - 200 g vepřové panenky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 jablko, 1 brambora, 1 pomeranč, čtvrt lžičky mletého kmínu, špetka skořice, špetka chilli, sůl, sádlo nebo olej na pánev.
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na 1,5 cm kousky, jablko pokrájíme na 2,5 cm kousky. Pomeranč vymačkáme. V míse smícháme pomerančovou šťávu, kmín, skořici a chilli. Vložíme maso, obalíme ho pořádně směsí a necháme v ní ležet. Přikryjeme a dáme na 2 - 24 hodin odležet do lednice.Čím déle tím lépe. Pak předehřejeme troubu. Rozpálíme pánev, dáme špetku sádla nebo oleje, vložíme maso a z obou stran ho opečeme asi 5 minut do zhnědnutí. Maso pak vyndáme. Do pánve dáme brambory, cibuli, mrkev, jablko a posolíme. Vrátíme maso do pánve, potřeme ho marinádou, přikryjeme vše alobalem a pečeme asi 40 minut. Sundáme alobal a po 5 minutách maso nakrájíme na plátky a podáváme s upečenou zeleninou. Zde je prohřešek oproti doporučení nekombinovat jablko s ostatními potravinami. Jednou to však nevadí. :-)

Vepřové maso dušené v mrkvi - 2 porce
200 - 300 g vepřového masa libového, 200 g mrkve, 1 lžička sušené bazalky, zelená petrželová nať, 1 deci zeleninového vývaru nebo z kostky, pepř, sůl, citronová šťáva, sádlo nebo olej na pánev.
Mrkev nakrájíme na kolečka, maso pokrájíme na kostky. Rozpálíme tuk v pánvi, vložíme do něj maso, osmahneme, posolíme, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme pak mrkev, posypeme bazalkou, pepřem a dodusíme doměkka. Dochutíme citronovou šťávou a posypeme posekanou petrželkou.

Vepřová kotleta s kyselým zelím - 2 porce
200 - 300 g vepřové kotlety, 1 cibule, 1 mrkev, 300-500 g kysaného zelí, 2 stroužky česneku, půl bobkového listu, 1 hřebíček, 1 lžíce vinného octa, 1 tabletka sladidla, sůl, pepř, sádlo nebo olej na pánev.
Mrkev nakrájíme na hrubém struhadle, cibuli pokrájíme na kolečka, česnek rozmačkáme nebo prolisujeme, zelí ještě překrájíme. Rozpálíme pánev, dáme špetku sádla nebo oleje, kotlety posolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z každé strany asi 3 minuty dohněda. Pak je vyndáme na talíř. Do šťávičky na pánvi dáme cibuli, mrkev a česnek a osmahneme asi 5 minut. Pak přidáme zelí, koření bobkový list a hřebíček. Jak se začne vařit, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 20 - 30 minut než zelí změkne. Přimícháme ocet, sladidlo, sůl, přiložíme kotlety a přiklopíme pokličkou a uvedeme do varu. Necháme kotlety na zelí mírným varem asi 10 minut dodělat.

Vepřové plátky s celerem, pórkem a křenem - 2 porce
300 g vepřových plátků, 150 g mrkve, půlka menšího celeru, 1 pórek, 200 g brambor, 1 dcl vývaru nebo z kostky, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, půl svazku pažitky, sůl, pepř.
Připravíme si vývar. Mrkev, celer a brambory nakrájíme na hranolky. Pórek nakrájíme na kolečka. Opatrně rozehřejeme máslo na pánvi, vsypeme zeleninu s brambory a opečeme. Posolíme, opepříme a přilijeme vývar. Dusíme pak asi 10 minut. Vepřové plátky na rozpáleném oleji na druhé pánvi opečeme na každé straně 3 - 4 minuty, posolíme, opepříme. Do opečené zeleniny přisypeme nastrouhaný křen podle chuti a přidáme zeleninu na talíře k masu.







Vepřové s cuketou a jogurtem - 2 porce
400 g vepřového libového, 1 cuketa, 1 feferonka, 2 cibule, 1 malý bílý jogurt, 1 vejce, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá sladká paprika, zelená petrželka, lžíce sádla.
Cuketu nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme nadrobno. Maso pokrájíme na cca 2 - 2 1/2 cm kousky. V kastrolu se sádlem maso opečeme, posolíme, přidáme pepř a nakonec papriku, osmahneme a vyndáme z kastrolu. Do vypečené šťávy dáme cibuli, do sklovita ji zpěníme, přidáme cuketu a feferonku. Opečeme a přidáme maso s kečupem a trochou vývaru nebo vývaru z kostky. Dusíme vše doměkka. Jogurt rozšleháme s vejcem a vlijeme na maso. Směs pak dáme do vymazaného pekáčku a zapečeme asi 10 minut v horké troubě do zatuhnutí vejce.

Dušené telecí se zeleninou
200 g telecího masa, 2 brambory, 2 malé mrkve, 1 cibule, půl pórku bílá část, 1 malý nebo půl velkého tuřínu, půl hrnku zeleného hrášku čerstvý nebo mražený, půl bobkového listu, čtvrt lžičky sušeného rozmarýnu, sůl, pepř, olej na pánev.
Zeleninu a brambory pokrájíme, cibuli také. Rozpálíme hlubší pánev nebo hrnec, vložíme maso a osmahneme ho, každou stranu asi 5 minut. Maso pak vyndáme. Do hrnce přidáme brambory, mrkev, cibuli, pórek a tuřín. Smažíme asi 10 minut a občas mícháme. Pak přidáme 1 hrnek vody, bobkový list, rozmarýn, sůl a pepř. Přivedeme do varu a vrátíme do hrnce maso. Mírně vaříme bez pokličky do změknutí masa. Přidáme pak hrášek, ještě 5 minut zvolna povaříme a podáváme.

Mleté hovězí na zelenině - 2 porce
250 g mletého hovězího libové, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 cuketa, 200 g rajčat, 250 ml vývaru nebo z kostky, 1 lžíce octa, 1 lžička oleje, čerstvá snítka rozmarýnu a petržele, sůl, pepř, bazalka.
Cuketu nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme horkou vodou aby šly oloupat a nakrájíme na kostky. Bylinky nasekáme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Ve větším kastrolu nebo hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme mleté maso. Opečeme ho a přidáme cibuli a česnek. Dále ještě restujeme, přilijeme pak vývar, přiklopíme pokličkou a asi 15 minut podusíme. Pak přidáme všechnu zeleninu a bylinky, promícháme a ještě 5 - 10 minut dusíme. Nakonec posolíme, opepříme, pokapeme octem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Zapečené papriky s masem - 2 porce
300 g mletého masa, 4 papriky, 1 vejce, sůl, pepř, špetka oleje.
Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem. Papriky rozkrojíme napůl, odjádříme a lehce na pekáčku předsmažíme. Pak na ně poklademe masovou směs, vložíme do pekáčku a asi 30 minut pečeme.

Nákyp z mletého masa a zelí - 4 porce
500 g brambor, 300 g mleté hovězí, 150 g mleté vepřové, 500 g kysaného zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dcl kefíru, 3 vejce, 1 lžíce oleje, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, maggi.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nakrájíme cibuli a česnek, vložíme do rozehřáté pánve a zpěníme. Pak přidáme mleté maso a opečeme. Posolíme, opepříme, pokmínujeme. Rozšleháme vajíčka s kefírem, mletou paprikou a maggi. Brambory lehce smícháme s opečeným masem a zelím. Vymažeme slabě pekáček a vše do něj dáme. Polijeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby zapéct asi 30 - 40 minut.






Zapečené maso - 4 porce
250 g vepřového masa, 350 g hovězího masa, 3 cibule, 1 větší mrkev, 1 bílý malý jogurt nebo kefír, šťáva z půlky citronu, tymián, bazalka, pepř, sůl.
Zapneme troubu. Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Maso umeleme, nebo koupíme hotové mleté. Zapékací misku slabě vymažeme. Na dno poklademe cibuli a pak mrkev a posolíme. Maso smícháme s citronovou kůrou, solí, pepřem, tymiánem, bazalkou. Pak tvoříme tenké placičky, ty poklademe do zapékací misky na mrkev a vše polijeme jogurtem nebo kefírem smíchaným s citronovou šťávou. Pečeme 10 minut v troubě.

Mleté maso na pánvi - 3 porce
350 g mletého hovězího masa, 200 g mletého libového vepřového, 1 větší cibule, 3 lžíce rajského protlaku, 1 červená paprika, 1 červená feferonka, 2 - 4 stroužky česneku, trocha sádla na pánev.
Papriku a feferonku nakrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme, osmahneme na hlubší pánvi, přidáme prolisovaný česnek a chviličku smažíme. Pak přidáme maso, osmahneme do hněda a stále mícháme. Vložíme papriky, rajský protlak, trošičku vody na vydušení, posolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou. Dusíme 30 minut. Podáváme k zeleninovému salátu nebo kysanému zelí.

Zapečená mrkev
200 g mrkve, 1 cibule, hrst petrželové natě, 1 lžíce sojové omáčky, ocet, sůl, olej na pánev a špetka másla na vymazání zapékací misky.
Zapneme troubu naplno. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme nadrobno, petrželku posekáme. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme mrkev, posolíme a dusíme skoro doměkka. Vymažeme trošku zapékací misku, dáme do ní mrkev, pokapeme sojovou omáčkou, posypeme petrželkou a v troubě zapečeme. Podáváme k masu, drůbeži.

Dušená mrkev s celerem a fenyklem
4 mrkve, 3 celerové natě, 1 cibule, půl cibule fenyklu, čtvrt litru kuřecího vývaru nebo z kostky, sůl, pepř, lžička másla.
Mrkev pokrájíme na nudličky, cibuli na kolečka, fenykl na plátky, celerovou nať na proužky. Do hrnce vlijeme vývar, přidáme mrkev, celer, cibuli, fenykl. Přiklopíme pokličkou a podusíme 15 minut. Odklopíme pokličku, posolíme, opepříme a ještě 2 - 3 minuty vaříme. Pak přidáme máslo.na zjemnění. Podáváme k masu.

Mrkvové pyré s pastinákem
3 mrkve, 1 pastinák, půl lžičky soli, 1 lžíce másla, pomerančová kůra.
Mrkev a pastinák pokrájíme a dáme do hrnce. Podlijeme vodou, posolíme a vaříme bez pokličky asi 20 minut, než zelenina změkne a většina vody se odpaří. Zeleninu vyndáme, vložíme do mixéru, přidáme máslo, pomerančovou kůru a rozmixujeme do hladka. Podáváme k masu.
Obměna.
Kdo nechce hladkou směs, může zeleninu jen propasírovat přes síto.

Pečená mrkev s rozmarýnem
200 g mrkve, trocha oliv. oleje, půl lžičky čerstvého nebo čtvrt lžičky suchého rozmarýnu, sůl.
Zapneme troubu naplno. Mrkev nakrájíme na nudličky, rozložíme ji na plech, pokapeme olejem, posolíme. Pečeme 10 minut, pak posypeme rozmarýnem a pečeme dalších 7 - 10 minut. Podáváme k masu.



Cuketová omeleta
250 g cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, svazek pažitky, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, pepř, olej.
Cukety nakrájíme na kousky, jádra odstraníme. Pažitku nakrájíme najemno. Cibuli a česnek rozkrájíme nadrobno, česnek posekáme. Do hlubší rozpálené pánve s troškou oleje vložíme cuketu, cibuli a česnek, opečeme, posolíme a opepříme. Vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme sůl, pepř, polovinu pažitky a rozmícháme. Nalijeme na cuketu a necháme ztuhnout. Omeletu pak přendáme na talíř, přiklopíme druhým talířem, obrátíme a vložíme neopečenou stranou zpět na pánev. Asi 3 minuty ještě dopečeme.

Zapečená cuketa
300 - 400 g cukety, 1 velká cibule, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 1 lžička rozmarýnu, petrželka, pepř, sůl, troška másla na vymazání pekáčku.
Zapékací misku slabě vymažeme. Cukety nakrájíme na 1 cm plátky, jádra odstraníme. Polovinu plátků rozložíme do misky. Cibuli nakrájíme na tlustá kolečka a rozložíme na cuketu. Rajčata spaříme vařící vodou aby šly oloupat, nakrájíme je na kolečka a poklademe na cibuli. Česnek prolisujeme a také přidáme. Nať petrželky nasekáme a posypeme do pekáčku. Pak to posolíme a posypeme tymiánem a rozmarýnem. Nakonec položíme plátky zbylé cukety. Trošku pokapeme olejem a zapečeme asi 40 minut v troubě.

Cukety na víně
2 cukety, půl deci bílého vína, 2 cibule, 1 červená paprika, šťáva z 1 citronu, 1 dcl kefíru, svazek kopru, máslo na pánev, sůl, pepř.
Cukety nakrájíme na hranolky, cibuli na kolečka, papriku na kostičky. Na pánvi zpěníme na másle cibuli, přisypeme cuketu, papriku a opepříme. Podusíme 10 minut a posolíme, přilijeme víno a přimícháme kefír. Nakonec posypeme koprem.

Cuketa s petrželí, česnekem a citronem.
300 g cukety, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, šťáva z půlky citronu, sůl, olej na pánev.
Cuketu pokrájíme na půlměsíčky, jádra odstraníme. Česnek rozmačkáme nebo prolisujeme. Rozehřejeme větší nepřilnavou pánev, vložíme cuketu, smažíme 3 minuty a přidáme česnek. Dále smažíme dalších 3 - 5 minut do změknutí cukety. Pak odstavíme, přimícháme sůl, petržel a citronovou šťávu. Podáváme teplé i vychladlé na pokojovou teplotu.

Pečená cuketa
400 g cukety, 2 stroužky česneku, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce balzamového nebo vinného octa, olej na pánev, sůl, pepř.
Cukety nakrájíme na plátky, jádra odstraníme. Česnek rozmačkáme nebo prolisujeme. Rozpálíme pánev, dáme trošku oleje, rozehřejeme, přidáme cukety a opečeme je. Pak přidáme česnek, cukety obrátíme a ještě 5 minut dopékáme. posolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a ocet.

Dušená cuketa
400 g cukety, 1 cibule, 1 paprika, chilli koření, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, olej na pánev.
Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kousky a cuketu nastrouháme. Na pánvi osmahneme cibuli a papriku, přidáme cuketu, chilli, sojovou omáčku, sůl a ještě podusíme.

Cuketa s omáčkou
300 g cukety, 200 g brambor, 1 cibule, 1 dcl kefíru, 1 dcl bylinek - petrželka, pažitka, kopr apod, sojová omáčka, worcester, máslo nebo olej na pánev.
Brambory a cuketu nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno. Bylinky nasekáme. Cuketu s bramborami v kastrolu opečeme, přidáme cibuli a osmahneme. Přidáme trošku vody a chviličku podusíme. Bylinky smícháme s kořením, kefírem a polijeme tím ještě horké brambory s cuketou. Jíme teplé i studené.

Cuketa s rajčaty a pórkem
1 cuketa, 1 pórek, 4 rajčata, 1 bílý jogurt, 2 vejce, sůl, muškátový oříšek mletý, pepř, 30 g másla
Cuketu, rajčata a pórek nakrájíme na kousky. Vymažeme máslem pekáček a zeleninu do něj vložíme. Jogurt rozšleháme s vejci, posolíme, opepříme, přidáme muškát. Zeleninu tím zalijeme, navrch dáme kousíčky másla a upečeme v horké troubě.

Cuketa s jogurtem - 3 porce
800 g cukety, 2 menší nebo 1 větší cibule, 3 rajčata, 1 zelená paprika, 1 bílý jogurt, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, mletá paprika, karí, pepř, vegeta, sůl, petrželová nať a oregano, tymián nebo bazalka.
Cuketu nakrájíme na kousky. Cibuli pokrájíme najemno. Ve větší pánvi nebo kastrolu cibuli na oleji osmahneme a přisypeme pak cuketu. Posolíme, opepříme, přisypeme vegetu, karí a podusíme 10 minut, přidáme nakrájená rajčata, papriku, kečup, prolisovaný česnek. Ještě chvíli podusíme. Jogurt smícháme s petrželkou, oreganem, tymiánem či bazalkou a polijeme jím na talíři porce zeleniny.

Zapečená směs
1 malá cuketa, 1 velká cibule, 2 vejce, 1 dcl mléka nebo kefíru, 3 mrkve, 1 lžíce kopru, sůl, olej na pánev.
Mrkev nastrouháme, cuketu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Na větší pánvi osmahneme cibuli, přidáme cuketu, smažíme až cuketa změkne a všechna šťáva se vypaří, asi 7 - 10 minut. Pak posolíme a odstavíme. Slabě vymažeme zapékací misku. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a smícháme s usmaženou cuketou, cibulí, mrkví a koprem. Směs dáme do zapékací misky a pečeme asi půl hodiny, než bude střed tuhý. Podáváme teplé, nebo v pokojové teplotě jako koláč.

Kedlubny s česnekem
3 šťavnaté kedlubny, 3 stroužky česneku, 50 g eidamu, 1 lžíce másla, sůl, pepř.
Kedlubny nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Na pánvi rozpustíme máslo, vsypeme česnek, osmahneme a přidáme kedlubny. Osmahneme je, přilijeme trošku vody, posolíme, opepříme a dusíme přikryté pokličkou doměkka. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

Dušené kedlubny
400 g kedlubny, 1 cibule, 80 g rajského protlaku, 1 brambora, 1 lžíce másla, mletá sladká paprika, sůl.
Bramboru oloupeme a nastrouháme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme cibuli, zpěníme a přidáme kedlubny. Chvíli dusíme a přidáme papriku, rajský protlak a bramboru. Trošku podlijeme vodou, posolíme a dodusíme doměkka.

Květák na koření
1 menší květák, 1 lžíce másla nebo oleje, 2 lžičky hořčičného semínka, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, drcený kmín, pepř, karí, zázvor.
Květák rozebereme na růžičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme hořčičné semínko, opražíme, přidáme karí, pak květák, přidáme ostatní koření a podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka.


Květák na rajčatech
1 menší květák, 3 stroužky česneku, 4 rajčata nebo rajský protlak, 1 lžíce másla nebo oleje, čerstvá petrželka, 50 g eidamu.
Květák rozebereme na růžičky. Česnek nakrájíme nadrobno. Petrželku nasekáme. Sýr postrouháme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Na pávnvi rozehřejeme máslo a vložíme česnek. Zpěníme a přidáme květák s petrželkou. Dusíme a pak přidáme rajčata nebo protlak. Dodusíme doměkka. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Květák na sýru
1 menší květák, 50 g eidamu nebo ementálu, 1 dcl kefíru, troška oleje, sůl.
Sýr nastrouháme a připravíme si troubu. Květák uvaříme v osolené vodě, rozebereme na růžičky a vložíme do zapékací misky. V kastrolku na trošce oleje roztavíme nastrouhaný sýr, posolíme a vmícháme kefír. Dobře rozmícháme a nalijeme na květák. Zapečeme v troubě asi 10 minutek.

Zapečený květák
1 menší květák, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 50 g tvrdého sýra, čerstvá petrželka, sůl, 1 lžíce oleje nebo másla.
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Petrželku posekáme, česnek rozetřeme, sýr nastrouháme. Do zapékací mísy dáme olej nebo máslo, vložíme česnek, petrželku a zpěníme. Pak přidáme květák, posypeme sýrem, pokapeme kečupem a v rozpálené troubě zapečeme.

Květák s uzeným masem nebo šunkou - 4 porce
1 květák, 300 g uzeného nebo šunky, 1 bílý jogurt nebo kefír, 1 vejce, sůl, pepř.
Květák uvaříme a rozdělíme na růžičky. Uzené povaříme a nakrájíme na kostičky. Vymažeme slabě zapékací misku a rozložíme do ní polovinu květáku. Na to dáme uzené nebo šunku, a navrch druhou polovinu květáku a opepříme. V jogurtu rozkvedláme vejce a zalijeme tím květák. Dáme do vyhřáté trouby zapéct jen tolik než vejce zatuhne.

Růžičková kapusta s kefírem
400 g růžičkové kapusty, 1 dcl kefíru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička hořčice, pár kapek worcesteru, pepř, sůl.
Růžičky kapusty uvaříme ve slané vodě doměkka. Slijeme je, okapeme a vrátíme do kastrolu. Vedle smícháme kefír, citronovou šťávu, hořčici, worcester, sůl a pepř a vzniklou omáčku nalijeme na kapustu. Promícháme a opatrně prohřejeme bez vaření.

Kapustový mozeček
400 g kapusty, 1 cibule, kmín, sůl, lžička másla, 2 vejce
Kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka, okapeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme a zpěníme na másle. Přidáme kapustu, kmín, posolíme. Vejce rozkvedláme, vlijeme ke kapustě a mícháme opatrně do zatuhnutí vajec.

Zeleninový koláč
1 velká mrkev, 1 malá červená paprika, 1 hrnek růžiček květáku, 1 hrnek růžiček brokolice, 2 celerové natě, 2 cibule, 200 ml zeleninového vývaru nebo z kostky, 1 lžíce másla, lžička tymiánu. Mrkev, papriku, celer, cibuli nahrubo pokrájíme a vložíme do hrnce s opatrně rozpuštěným máslem, přidáme tymián. Smažíme 10 minut, přilijeme vývar, uvedeme znovu do varu a přidáme brokolici, květák. Bez pokličky vaříme zvolna 15 minut. Směs pak vsypeme do zapékací misky a zapečeme v troubě 20 - 25 minut. Pak necháme 10 minut vychladnout a vyklopíme.
Obměna: Tentýž koláč můžeme před dopečením zalít rozšlehaným a okořeněným vejcem. Obměna: Můžeme též k vejci přimíchat kefír.

Zapečená rajčata s česnekem a bylinkami - více porcí
750 g masitých rajčat, 4 stroužky česneku, 1 lžíce mletého rozmarýnu, 1 dcl čerstvé bazalky, 1 lžíce olivového oleje, sůl, 2 tabletky sladidla.
Zapneme troubu na 120 stupňů. Zapékací misku vyložíme alobalem. Bazalku nadrobno nakrájíme. Rajčata podélně překrojíme. Do větší mísy dáme rajčata, přidáme bazalku, rozmarýn, olej, česnek, sladidlo, sůl a promícháme. Rajčata pak vyndáme, naskládáme je řeznou plochou nahoru na alobal a nasypeme na ně zbylou směs. Pečeme hodně zvolna asi 3 hodiny. Až rajčata splasknou a zvrásní se slupka, tak jsou hotová. Necháme je pak vychladnout. Můžou se jíst jen tak, nebo přidat do salátů. Vydrží v lednici několik dnů.

Zapečený chřest s červenou paprikou,
300 g chřestu, 1 červená paprika, 1 lžička olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, pepř.
Troubu zapneme. Papriku nakrájíme na tenké nudličky, chřest na tenké plátky. Do zapékací misky vložíme chřest a papriku, zakapeme olejem, promícháme a pečeme 10 - 12 minut, občas prohrábneme. Pak vysypeme do servírovací misky, zakapeme octem, opepříme a promícháme.

Červená řepa na kefíru
400 g červené řepy, 5 ředkviček, 1 dcl kefíru, 1 lžíce másla, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř. Řepu dáme do vařící vody a uvaříme doměkka. Pak ji oloupeme a nakrájíme na nudličky. Opatrně rozehřejeme máslo na pánvi, vložíme řepu, posolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a podusíme. Ředkvičky jemně posekáme, smícháme s kefírem a přidáme k řepě.

Patisony s vejcem
200 g patisonu, 1 cibule, 2 vejce, pažitka, sůl, kmín, špetka oleje.
Patisony oloupeme a nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme patisony, posolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Až se tekutina odpaří, polijeme patisony vejci rozšlehanými se solí, stále mícháme a necháme vejce ztuhnout. Nakonec posypeme nakrájenou pažitkou.

Dušené patisony
1 patison, 2 menší nebo 1 větší zelená paprika, 2 rajčata, 1 cibule, šalvěj, ocet, sůl, olej nebo máslo.
Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na nudličky, cibuli nadrobno. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo nebo dáme olej, vložíme cibuli a zpěníme ji. Pak přidáme patisony, papriku, rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme šalvěj, podlijeme troškou vody a ještě chvilku podusíme. Nakonec dáme ocet a posolíme.

Zapečené baklažány s mátou
400 g baklažánu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžíce čerstvě nasekané máty, 1 lžička bylinkové podravky, olej na pánev.
Odkrojíme konce baklažánů, nakrájíme je na 2 cm plátky a krátce opečeme na rozpálené pánvi. Smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, podravku, ocet, nalijeme na baklažány a necháme asi hodinu v lednici. Pak posypeme mátou a podáváme.

Zapečená cibule
4 stejně velké cibule, 200 g rajského protlaku, sůl, pepř, 1 dcl zeleninového vývaru nebo z kostky, 1 lžička oleje. Troubu zapneme naplno. Cibule oloupeme, překrojíme napůl a vložíme řeznou plochou nahoru do zapékací misky. Půlky cibule zalijeme rajským protlakem, zakapeme olejem a dáme do trouby péct. Podléváme trochu vývarem a vypečenou šťávou. Podáváme jako přílohu k masu.

Pórek s rajčaty
1 pórek, 1 cibule, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, zázvor, sůl, sojová omáčka, máslo nebo olej.
Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno, rajčata na kousky, česnek nadrobno. Vše smícháme, posolíme, přimícháme zázvor, zakapeme sojovou omáčkou a dáme do druhého dne uležet do lednice. Druhý den jen podusíme na másle nebo oleji a podáváme.

Zeleninová omeleta
2 vejce, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 malá zelená paprika, 1 brambora, 1 rajče, 2 stroužky česneku, sůl, olej nebo máslo na pánev.
Papriky nakrájíme na nudličky, rajče na větší kousky, cibuli nadrobno, česnek prolisujeme, bramboru rozkrájíme na kostky. Na pánvi opečeme červenou papriku a dáme ji stranou. Do pánve dáme cibuli a česnek a rychle osmahneme. Přidáme zelenou papriku a rajče, chvíli smažíme, přidáme červenou papriku, bramboru a posolíme. Přiklopíme pokličku, smažíme asi 10 minut a občas zamícháme. Kdyby se to připalovalo, tak podlijeme troškou vody. Na druhé pánvi upečeme z vajec omeletu, dáme ji na talíř a vysypeme na to zeleninovou směs. Přehneme a podáváme.
Obměna:
Tato omeleta může být obměňována místo červené papriky šunkou, kuřecím masem, cuketou, patisonem, květákem, brokolicí, fantazii se meze nekladou. :-)
Obměna:
Nemusíme dělat omeletu, můžeme tuto zeleninu dát jako přílohu k masu nebo jíst samotnou.

Dušená mražená zelenina
300 g jakékoliv mražené zeleniny, karí koření, 1 cibule, špetka másla, sůl, pepř.
Cibuli nakrájíme a zesklovatíme na pánvi. Přisypeme zeleninu, posolíme, opepříme, přidáme karí kolik chceme podle chuti a vše dusíme do změknutí zeleniny, většinou 10 minut.
Obměna:
Můžeme přidat na kostky nakrájenou bramboru. Nebo také přimíchat kefír a zapéct, nebo polít rozšlehaným vejcem a zapéct.

Dušená mražená zelenina s kefírem
300 g různé mražené zeleniny, koření podle vlastní chuti nebo i bylinky, 1 cibule, sůl, pepř, tuk.
Cibuli pokrájíme a zesklovatíme na pánvi, přidáme zeleninu, koření, sůl, pepř a dusíme do změknutí. Přimícháme kefír a můžeme zapéct v troubě.
Obměna:
Můžeme též polít rozšlehaným vejcem a zapéct.

Smažená vejce s lilkem
2 natvrdo vařená vejce, 1 malý lilek, 2 lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, 2 plátky šunky, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje, pepř, sůl, petrželka.
Vejce uvaříme natvrdo a rozpůlíme. Šunku nakrájíme na nudličky. Lilek rozkrájíme na plátky 1 cm silné, pomažeme citronovou šťávou a posolíme. Rozpálíme pánev a plátky lilku v ní opečeme. Dáme je pak na talíř. Opečeme půlky vajec a položíme na lilek. Do pánve pak dáme šunku, orestujeme a posypeme jí lilek s vejcem. Rajský protlak lehce prohřejeme na pánvi a vmícháme česnek a petrželku. Nalijeme na talíř s lilkem, vejcem a šunkou a ozdobíme snítkou petrželky.





Míchaná vejce s kapustou a šunkou
1 menší kapusta, 2 vejce, 80 g šunky, 2 jarní cibulky, drcený kmín, sůl.
Kapustu a šunku nakrájíme. Pak kapustu uvaříme asi 3 - 5 minut v osolené vodě bez pokličky. Slijeme vodu, propláchneme kapustu studenou vodou a znovu slijeme přes síto. Vejce s kmínem a solí ušleháme, vlijeme do větší pánve a mícháme. Přisypeme pak kapustu, šunku a cibulku. Trošku promícháváme a smažíme 2 -3 minuty.
Obměna:
Místo kapusty může být jakákoliv jiná listová zelenina.

Brambory s cuketou na koření
1 cuketa, 1 kg brambor, 2 cibule, 1 mrkev, 4 stroužky česneku, 1 malý bílý jogurt, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička karí, 2 špetky kurkumy, půl lžičky hořčice, špetka koriandru, špetka kardamonu, olej nebo máslo na pánev.
Brambory, cuketu a mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, česnek posekáme. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, dáme koření, opražíme a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme a přidáme brambory s cuketou a mrkví. Přidáme asi 1 dcl vody, sojovou omáčku a dusíme zakryté pokličkou 15 minut. Nakonec přimícháme jogurt.

Zapečené brambory v alobalu - 4 porce
400 g syrových brambor, 80 g šunky, 2 vejce, malý bílý jogurt nebo kefír, pepř, sůl.
Vejce uvaříme natvrdo. Brambory nakrájíme na kolečka, vejce také na kolečka. Šunku pokrájíme nahrubo. Slabě vymažeme zapékací misku máslem, rozložíme do ní brambory, na ně vejce, šunku, polijeme jogurtem, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě 30 - 40 minut. Pak alobal sundáme a ještě chvíli zapečeme do červena.

Zapečené brambory jako základ pod zeleninu nebo maso - víc porcí
4 - 6 brambor, 1 cibule, 1 vejce, pepř, sůl.
Nastrouháme brambory. Smícháme je se solí, pepřem, troškou majoránky a mletého kmínu, rozprostřeme na vymazaný pekáček nebo zapékací misku. Zapečeme asi 10 minut při 180 stupních. Na tento základ pak můžeme dát cokoliv. Dušenou zeleninu, šunku, nakrájené dušené nebo pečené jakékoliv maso. Můžeme a nemusíme zalít kysaným mlékem a dopečeme celé v troubě.

Bramborový nákyp s brokolicí
300 g brokolice, 100 g brambor, 2 cibule, 7 dcl vody, 1 lžička másla, šťáva z citronu, sůl, pepř.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Brambory, brokolici, šalotku nakrájíme a dáme do hrnce vařit asi 15 minut. Necháme stranou půl hrnku vody z hrnce a zbytek scedíme. Zeleninu dáme do mixéru, přilijeme onu vodu a rozmixujeme. Pak přidáme sůl, pepř, máslo a citron. Lze také jen rozmačkat šťouchadlem.
Obměna:
Místo brokolice můžeme použít jakoukoliv listovou zeleninu, např. špenát nebo kapustu.

Míchanice z cuket a brambor s kořením
1 cuketa, 2 - 3 brambory, 2 cibule, 3 rajčata, koření: mletý kmín, muškátový květ, koriandr, kardamon, chilli, pepř podle chuti, 1 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, zelená petrželka, olej nebo máslo na pánev, sůl.
Brambory, cuketu a rajčata nakrájíme na kostičky. V kastrole rozehřejeme máslo a zpěníme cibuli. Přidáme cuketu, brambory a koření, posolíme a osmahneme. Pak přidáme kečup a rajčata a podusíme doměkka.




Brambory pečené v koření - 4 porce
400 g brambor, koriandr, kmín, pepř, oregano, rozmarýn, tymián.
Troubu rozpálíme na 220 stupňů. Koření smícháme. Brambory propícháme vidličkou a každou zvlášť zabalíme do alobalu s hodně kořením. Poklademe na rošt a pečeme asi hodinu.

Zapečené brambory se zeleninou - 4 porce
500 g brambor, 1 pórek, 1 cuketa, 200 g šunky, 2 lžíce másla, provensálské koření, pepř, sůl, eidam na posypání.
Brambory uvaříme do poloměkka ve slupce. Cuketu a pórek nakrájíme na proužky. Na větší pánvi rozpustíme máslo, vsypeme zeleninu a osmahneme. Posolíme, opepříme a přidáme provensálské koření. Připravíme rozehřát troubu na 200 stupňů. Šunku nakrájíme na kostičky nebo proužky. Vymažeme pekáček a střídavě naskládáme brambory, zeleninu a šunku. Dáme vše do trouby zapéct a před dopečením posypeme strouhaným sýrem.

Zapečená zelenina s brambory.
3 brambory, 2 menší cukety, 1 lilek, 4 rajčata, 2 papriky, 3 cibule, 1 lžička oregana, 1 dcl oleje, máslo na vymazání pekáčku, sůl, pepř.
Brambory a zeleninu pokrájíme na plátky nebo kousky, cibuli na kolečka. Vymažeme pekáček, vše do něj vložíme, posolíme, opepříme a posypeme oreganem. Navrchu polijeme olejem a asi půl deci horké vody. Zapečeme ve středně teplé troubě asi 50 - 60 minut.

Šťouchané brambory s kapustou a pórkem - 2 porce
200 g brambor, 2 dcl kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo z kostky, 100 g pórku, 100 g kapusty, půl deci mléka, 2 stroužky česneku, čtvrt lžičky muškátového oříšku, půl deci nasekané pažitky, sůl, bílý pepř, bobkový list,1 lžička másla.
Pórek nakrájíme na kolečka, kapustu nadrobno, česnek prolisujeme. Uvaříme brambory. Mezitím v druhém hrnci smícháme pórek, mléko, česnek a bobkový list a vaříme 15 minut. Slijeme, směs dáme stranou do misky. Do hrnce nyní dáme kapustu, půl deci vody, mírným varem vaříme 10 - 15 minut a scedíme. Uvařené brambory dáme do velké mísy, přidáme mléko s česnekem a rozšťoucháme. Přidáme pórek, kapustu, muškát, sůl, pepř, máslo a promícháme. Na talíři zdobíme petrželkou.

Šťouchané brambory s kyselým zelím - 3 porce
300 g brambor, 100 g kysaného zelí, 1 cibule, 200 g uzeného masa nebo šunky, 1 lžíce sádla, kmín, sůl.
Kysané zelí překrájíme. Uzené nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme na kolečka a osmahneme na sádle. Brambory s kmínem uvaříme, rozšťoucháme, přidáme zelí, cibulku, uzené a promícháme.
Obměna:
Hotovou směs můžeme vložit do zapékací mísy a upéct do červena v troubě.

Brambory s fazolkami - 4 porce
500 g brambor, 500 g mražených fazolek, 400 g pórku, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 4 stroužky česneku, 1 dcl zeleninového vývaru, 1 lžička pálivé papriky, 4 lžíce másla, pepř, sůl.
Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Fazolky povaříme v osolené vodě 10 minut. Obojí scedíme. Papriky nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme máslo a vložíme brambory. Opečeme je a přidáme papriky, pečeme a přidáme česnek, pórek a fazolky. Posolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Nakonec přilijeme vývar a dusíme 10 minut přikryté pokličkou.


Salát z cukety a brambor
200 g cukety, 1 cibule, 1 kapie, 2 mrkve, 200 g čínského zelí, 2 brambory, půl lžičky vegety, čtvrt kostky zeleninového bujonu, 1 lžíce celerové natě, sůl, pepř.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapii nakrájíme na nudličky, zelí posekáme nahrubo, mrkev nastrouháme. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a krátce povaříme s troškou vody, vegetou a bujonem. Scedíme, necháme vychladnout a pak přidáme cibuli, kapii, zelí, mrkev, celerovou nať, brambory, sůl, pepř a vše zlehka promíchneme. Dáme do lednice odležet.

Salát z brambor - 4 porce
400 g brambor, 2 sladkokyselé okurky, 1 cibule, 1 lžička olivového oleje, pepř, sůl, ocet.
Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, okurky na kostičky, cibuli nadrobno a smícháme. Uděláme zálivku z octa, soli, pepře, oleje a nalijeme na brambory. Zlehka vše promícháme.

Salát
1 červená řepa, 1 malý bílý jogurt, 2 bobkové listy, nať petržele, asi 3 - 5 cm křenu, šťáva z 1 citronu, trošku octa.
Řepu nakrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě s bobkovým listem. Křen postrouháme, petrželku nasekáme a smícháme s jogurtem, citronem a octem. Do směsi nálevu s křenem a petrželkou dáme řepu a promíchneme.

Salát z brokolice
1 brokolice, 1 cibule, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř, ocet, troška oleje, 1- 2 tabletky sladidla.
Brokolici rozebereme a uvaříme ve vodě s octem, solí a sladidlem. Cibuli nakrájíme, dáme do cca 200 ml studeného vývaru z brokolice, přidáme pepř a pažitku. Do nálevu vložíme vychladlou brokolici a promíchneme.

Bramborový salát - 5 porcí
500 g brambor, 200 g šunky, 50 g celeru, 50 g mrkve, 1 cibule, 50 g petržele, 50 g sterilovaného nebo mraženého hrášku, 2 sterilované okurky, 1 malý jogurt, půl lžičky worcesteru, půl lžičky octa, 1 lžíce oleje, pepř, sůl.
Zeleninu a brambory uvaříme každé zvlášť. Vše pak nakrájíme na kostičky a zlehka promícháme s okurkou, šunkou, olejem, worcesterem, octem, hráškem a nadrobno nakrájenou cibulí. Posolíme, opepříme a vmícháme jogurt.

Chřestový salát
500 g chřestu, 200 g šunky, 6 koleček ananasu, worcester, asi 4 lžíce octa, 1 lžička oleje, sůl, pepř, 2 tabletky sladidla, zelená petrželka.
Chřest nakrájet na kusy a uvařit v trochu osolené vodě do měkka asi 20 - 30 minut. Šunku a ananas nakrájet na kostičky. Ze zbytku šťávy z ananasu, octa, worcesteru, soli, oleje a sladidla udělat zálivku a smíchat v míse s chřestem. Pak posypat petrželkou.

Cuketový salát
400 - 500 g cukety, 100 g sladkokyselých okurek, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 1 malý bílý jogurt, 150 g šunky, 100 g sterilovaného hrášku, sůl, pepř.
Zeleninu nakrájíme na kostičky, uvaříme v posolené vodě a vychladlou dáme do mísy. Cuketu nakrájíme na kousky a opatrně povaříme. Pak také dáme do mísy. Okurky nakrájíme na kolečka nebo kostky, cibuli nadrobno, šunku na kostičky nebo plátkovou na nudličky. Přidáme do mísy, zlehka promíchneme, dodáme hrášek a jogurt, posolíme, opepříme a lehce promícháme. Můžeme také přikapat lák z okurek podle chuti. Dáme do lednice vychladit.

Salát ze směsi zeleniny
Papriky, rajčata, salátová okurka, mrkev, kedlubna, ředkvičky, ledový salát, česnek, sladidlo, olivový olej, šťáva z citronu, libeček, pepř, sůl.
Ledový salát posekáme, rajčata rozkrájíme na kousky, ostatní zeleninu nastrouháme a dáme vše do mísy. Česnek prolisujeme a smícháme s olejem, solí, pepřem, sladidlem, citronem a zalijeme tím zeleninu. Nakonec posypeme libečkem.

Salát z kysaného zelí
300 g kysaného zelí, 1+1+1 červená, zelená a žlutá paprika, 2 jablka, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce oleje, sůl, pepř.
Kysané zelí ještě trochu překrájí

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 20. 5. 2014, 19:02
Konečně pořádná inspirace, díky moc (Y) |:o) (L)
hantonie 15. 5. 2014, 10:29
Martinko, mohla by jste mi poslat tyto recepty? Děkuji Petra hantonie@seznam.cz
hrusticka84 15. 5. 2014, 10:03
Prosím o zaslání receptů hrusticka84@seznam.cz
bazenek 15. 5. 2014, 6:45
Prosím o zaslání receptíku:KopackovaP@seznam.cz.Předem moc děkuji.
tpnkari 8. 4. 2013, 23:15
můžu také poprosit o zaslání na email..stepanka_b@seznam.cz moc děkuji (F) (F)
miruškah 6. 4. 2013, 17:36
Dobrý den, prosím též o přeposlání, děkuji m.horakova@atlas.cz
marusm 6. 4. 2013, 17:28
Dobrý den,můžu taky poprosit o přeposlání na marusm@centrum.cz předem moc děkuji (Y) :-)
lenicka.j 14. 1. 2013, 9:49
Dobrý den, ůžete mi je poslat na email ru.lenka@seznam.cz Děkuji
Mikýsek 14. 1. 2013, 9:45
Dobrý den, můžu i já poprosit na email moni.stejskalova@seznam.cz díky Monika.
annamor 22. 12. 2012, 15:28
Po Vánocích se budou hodit (F)
adrianawitt 18. 12. 2012, 21:05
Dobrý večer, můžu poprosit také o poslání na mejla??? Děkuji mockrát
martina 527 7. 4. 2013, 18:08
@adrianawitt není zde uvedený mejlík *-)
Theliss 13. 11. 2012, 13:51
mohla bych si prosím také požádat na mail? Theliss@seznam.cz a moc děkuji!!
familycz 13. 11. 2012, 12:35
DOBRÝ DEN, TAK MUŽ SE DAL NA DIETU ,-) ,-)A BUDU VAŘIT TAKÉ DLE TĚCHTO RECEPTŮ (jidlo)MĚLA SEM DOMA VEPŘOVOU PANENKU, TAK JSEM UDĚLALA MARINOVANOU VEPŘOVOU PANENKU SE ZELENINOU... JE TO CHUTNÉ (Y) (Y) (Y)DÍKY ZA RECEPTY (L) (L) (L) (L)
ajkammm 15. 8. 2012, 18:35
děkuji za inspiraci (L)
Mispulka2276 11. 8. 2012, 18:37
Prosím, prosím, smutně koukám :-$ mohu Vás poprosit o přeposlání na maila? mispulka2276@email.cz Děkuji mockrát. Daniela (L)
martina 527 14. 8. 2012, 20:42
@Mispulka2276 posláno
blabo51 11. 8. 2012, 17:49
Mám dotaz. Kde není napsáno 2 porce, tak ta framáž v receptu je pro jednoho? (Y) (Y) (Y)
martina 527 14. 8. 2012, 20:38
@blabo51 ano *-)
Vera N 24. 7. 2012, 10:59
Už mám uloženo. Dík. (Y)
dalmatinac 23. 7. 2012, 9:39
Už to tlačím, lebo niektoré recepty určite vyskúšam.
marky18 22. 7. 2012, 20:55
Díky za tip, určitě se z toho leccos bude hodit (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie