Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Rybízová šťáva..

0.0
Rybízová šťáva..

Potřebné ingredience

2 l vody, 1,5 kg červeného nebo černého rybízu případně josty (hybrid angrešte s černým rybízem), 2 - 2,5 kg cukru krupice, 40-50 g kyseliny citronové (prodává se buď 20 g nebo 50 g balení), 2,5 g pomůcky na zavařování od Dr. Oetkera (půlíme 5 g balení).

Postup přípravy

Pracně nasbírané rybízy důkladně omyjeme pod studenou vodou od nejrůznější lezoucí havěti :) se suchými lístečky a takto omyté hrozénky rybízu otrháme na jednotlivé kuličky které postupně vršíme do třech 0,5 l plastových kelímků např. od ramy, perly a pod. margarínů. Zavíčkované kelímky vložíme na jakoukoliv dobu delší než cca 10h do mrazáku - zpravidla je vyndám až když mám chuť dále pokračovat :-)
Vyndáme tedy zase někdy kelímky s namraženým rybízem a on mezitím co si připravíme v rychlovarce 2 l horké vody povolí od stěn takže ho můžeme ze zmiňovaných třech kelímků rovnou vysypat do vhodné 10 l nádoby. Já je před zalitím ještě zmrazené promnu v ruce aby se po zalití horkou vodou lépe zpracovali. Před zalitím vodou však na ně ještě nasypu kyselinu citronovou s ,,pomůckou na zavařování" jinak též možno nazvat jednodušeji kyselinou sorbovou. Tuto směs občas promícháme dostatečně dlouhou vařečkou po dobu minimálně 3 dnů a když rybíz evidentně změní konzistenci a vybledne z něj rozpuštěné barvivo přecedíme celý obsah kýble přez síto a pak obsah síta rychle nasypeme na nejlépe novou, čistou, látkovou dětskou plínu s jejíž pomocí kroucením zabaleného obsahu dosáhneme co největšího podílu vyždímaného ovoce v sirupu. Do v podstatě již hotové šťávy už jen nasypeme cukr tzn. na kyselý červený rybíz přirozeně více než na jostu či černý rybíz. Opět občas promícháme po dobu než se cukr zcela rozpustí. Zbývá už jen nalít do čirých skleněných lahví od alkoholických nápojů.
Přijdete-li mé šťávě na chuť věřím že oceníte evidentní rozdíl mezi kupovaným a domácím sirupem :-)
Smazat recept

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vera N 2. 8. 2012, 17:11
Tento postup neznám. Vyzkouším. (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie