Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Hruškový sirup a povidla jedním vrzem

0.0
Hruškový sirup a povidla jedním vrzem

Potřebné ingredience

Hrušky, cukr (pískový, krupici nebo krystal), kyselina citronová, hřebíček, badyán, skořice (nejlépe celá), vanilka (lze přidat i vanilkový cukr nebo ethylvanilín)

Postup přípravy

Hrušky rozkrájíme na čtvrtky a vykrájíme jadřince a pak je i se slupkami dáme do hrnce a přidáme cca hrnek vody a vaříme v hrnci do změkknutí. Poté si připravíme druhý hrnec, na něj položíme cedník a pomocí naběračky nasypeme takovou část, která se nám vejde do mixéru (pokud máte ponorný mixér, pak to samozřejmě můžete přecedit všechno najednou :-)).

Do odebrané šťávy přidáme koření a povaříme (na 1kg hruškové šťávy dávám asi 3centimetrový kousek skořice, jeden badyán, pět hřebíčků a 3 centimetrový kousek vanilky) a necháme chvíli odstát.

Mezitím děláme povidla. Připravíme si nejlépe nerezový hrnec se silným dnem (používám na to Zepter a nikdy se mi to nepřichytilo), do něj nalijeme rozmixované hrušky a ještě na mírném ohni chvilku odpařujeme vodu, aby se nám to zahustilo. Je potřeba to míchat, aby se to nepřipalovalo Mně se to nepřipaluje, takže míchám jen občas, ale záleží na hrnci, musíte to tedy vyzkoušet. Poté přimícháme ještě do horkých hrušek cukr (já to dělám od oka podle chuti, prostě to přesladím, co to jde :-)) - na 4l hrnec povidel je to cca 3/4 kg cukru a po rozmíchání cukru přidáme na špičku nože kyseliny citronové. Poté přes násypku naběračkou nandáme do sklenic tak, abychom neušpinili okraje (pokud se nám to stane, je potřeba to hned utřít navlhčenou papírovou utěrkou či ubrouskem). Pokud nemáme násypku, tak si ji můžeme vyrobit z PET lahve s širším hrdlem, kterou uřízneme na výšku cca 8cm (například lahve od mléka Olma jdou použít docela dobře). Poté skleničky zavíčkujeme a vrhneme se opět na sirup :-)

Sirup přecedíme, abychom v něm neměli koření. Pokud nám již vychladl, tak ho znova zahřejeme (kvůli lepšímu rozpouštění cukru) a poté do něj za stálého míchání postupně přisypeme cukr (pokud nemáme vanilku, tak teď je vhodný čas přidat vanilkový cukr, pokud jste to udělali již dříve, ničemu to nevadí). Sem přijde víc cukru, než do povidel, takže na 1kg šťávy dáme 3/4 kg cukru a opět na špičku nože kyseliny citronové (až po rozmíchání cukru, jinak by se nám špatně rozpouštěl). Poté lijeme pomocí trychtýře do sklenic a zavíčkujeme. opět si dáváme pozor, aby vše bylo čisté a suché.

Vše vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme 20 minut při teplotě 80stupňů Celsia.

Poznámka k množství - většinou mám nakrájené hruškami dva 4l hrnce až po okraj, z toho mi vznikne tak cca 1.5kg šťávy a rozmixované hrušky sesypu do jednoho hrnce. Až to budete vyrábět, nezapomeňte, že přidáním cukru se zvětší objem, takže je na to potřeba myslet při výběru hrnce.
Co se týče skleniček, tak z tohoto množství mám 10skleniček povidel (ty menší omnia, pokud tedy používáte se šroubovacími víčky, tak jich asi budete mít o trošičku víc) a 5 skleniček od kečupu (těch menších).
Poznámka ke sterilaci: Nejprve si připravíme víčka na skleničky - umyjeme vodou a pět minut vaříme, poté rozložíme na utěrku vnitřkem nahoru a necháme dokonale vyschnout (je to lepší udělat v převečer, takže krásně přes noc uschnou). Pak si připravíme sklenice - malé na povidla a pak sklenice od kečupu nebo od vína se šroubovacím uzávěrem (samozřejmě i sirup můžeme dát do normálních skleniček). Víčka z nich sundaná už máme vyvařená, takže teď vymyjeme sklenice a nedáváme dnem vzhůru, ale hrdlem nahoru, aby nám dokonale uschlo (toto stačí dělat v průběhu rozváření hrušek).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

johnynka 7. 7. 2016, 15:14
miluju hrušky, tak zkusím váš sirup (Y)
novackova 1. 11. 2012, 19:03
super máme plný sklep hrušek (Y)
lplaminkova 1. 11. 2012, 18:59
Tak a teď mě štve, že jsme nechali hrušky spadnout a dávali je ovcím. Sirup dělám pomale ze všeho, ale z hrušek mě nenapadlo. *-) Mám ještě trochu hrušek, že udělám pečený čaj, tak nevím, jestli nezkusím ten sirup. Ale spíše pravděpodobně příští rok . :-( Děkuji za receptík.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie