Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 102 návštěvníků)

Měkké perníčky? Žádný problém!

0.0
Měkké perníčky? Žádný problém!

Potřebné ingredience

400 g hladké mouky, 120 g tekutého medu, 160 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 celá vejce, 1 čajová lžička namíchaného perníkového koření - v pohodě jsem koupila mletý badyán od Vitany, taktéž mleté nové koření, mletý hřebíček - ten jsem koupila v prodejně s kořením, mletý anýz jakbysmet, mletou skořici jsem dala od oka, nakonec ještě 1 čajovou lžičku sody - dala jsem mírně vrchovatou. Bílky na potření.

Postup přípravy

Tenhle recept mi dala kamarádka poté, co jsem si jí stěžovala, že už jsem vyzkoušela iks takových těch "zaručených" receptů na super měkké perníčky a vždy jsem je měla jako podrážku od boty, jen s tím vymlátit okno. A tak mi kamarádka poradila pár věcí, které sama vychytala.

Smíchat zkrátka všechny suroviny dohromady. Ve spoustě receptů je ještě kakao, ale to jsem nedávala. Není třeba a myslím, že je to takto originálnější. S těstem se mi krásně pracovalo, měkké a ne příliš lepivé. Dělala jsem ho včera večer dopředu do ledničky a dnes dopoledne jsem začala péct.

Těsto podmoučete dostatečně hladkou moukou, ať se nelepí a vyválejte na nějaké 3 - 4 mm. Já si k tomu ( a teď se klidně smějte ) vzala krejčovský metr. Raději mít tlustější vykrojené tvary než tenké. To je pak tvrdé a usušené.

Zbytek jsem se pokusila nějak nafotit mobilem, tudíž kvalita fotek nic moc, ještě při umělém světle, ale pro nějakou základní představu to snad bude stačit.

Mám horkovzdušnou troubu. Dala jsem ji rozpálit na 175°C. Pekla jsem raději po jednom plechu, protože mi trouba peče nerovnoměrně, i přesto, že je tam vrtule. No a pak jsem pekla větší tvary - např. stromečky cca 8 min, menší tvary - zvířátka - 6-7 min. Nesmí to být moc dohněda. Některé se mi podařily víc dohněda, ale měla jsem štěstí, že jsem je předtím i vykrojila dost na vysoko, takže jsou i přesto měkké. Fakt to chce hlídat. A neotevírat v prvních minutách troubu. Po upečení ihned potřít bílkem.

Zdobení vám raději předvádět v mém podání nebudu, páč moje děti jsou zdatnější a šikovnější než já, proto jim to velmi ráda přenechám, ať se baví :-)))

Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se vám povedlo.
Smazat recept

...vyválet asi takto na vysoko

...pokusila jsem se vyfotit vykrojený tvar z profilu, tak sice není hezky nafocený, ale jen tak pro představu, jak byl tlustý

... na plechu

... po vytažení z trouby, barva po upečení, ani ne světlé, ani ne moc hnědé. Po natření bílkem ještě mírně ztmávnou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Amiska 7. 12. 2014, 20:03
dnes jsem je delala a jsou opravdu vyborne, mekke. Zaklad je nechat je chvilku a fakt to testo nechat vyssi. Ja jsem pekla na 180 a 10-12 minut . (Y) (Y)
Zrušený účet 13. 12. 2014, 18:09
@Amiska Děkuji, tady je vidět, že to funguje, kdy je tu čím dál víc pozitivních ohlasů (Y) Hezké svátky (banky) (andel) (G)
ostorka 16. 11. 2014, 17:22
dnes vyzkoušené,těsto super ,u pečení je třeba vychytat dobu dle trouby kdo jakou má..za mě palec nahoru (Y) (Y)
Zrušený účet 6. 12. 2014, 19:51
@ostorka Díky (Y) Já už je dělala několikrát a nemůžu si je vynachválit. S tou troubou je to tak, každá peče jinak a chce to prostě hlídat. :-$
elilein 15. 11. 2013, 16:57
Obrovský dík (Y) (Y) (Y) konečně po letech perníčky které jsou opravdu měkké (Y) a u jsou snědené ,-) chce to opravdu vychytat dobu pečení :-$ takže ode mne za jedna s hvězdičkou (clamp) (clamp)
Zrušený účet 23. 11. 2013, 11:14
@elilein Jééé, Leni, až teď to čtu a jsem moc ráda, že se vám taky povedly. Opravdu to chce vychytat ten čas, nepřepísknout to, jinak z toho máte tvrdé podrážky. A taky to nevyválet moc natenko. Já už je teď zase po roce pekla, honila mě mlsná a zase se mi povedly. |:o) (L) Objednala jsem si reliéfní fólii na zdobení perníčků u paní Malatkové a budu si do těsta před pečením vytlačovat vzor, vykrojím potom jednotlivé tvary tvořítkem, upeču a budu mít nazdobeno. Mě zdobení totiž bílkem vůbec, ale vůbec, ale vůbec nejde ,-)
endloj 10. 11. 2013, 12:21
Dobrý den ,,mám prosím prosbu ..vydrží měkké i do vánoc...Když je upeču o víkendu -a jsou hned měkké ..tak jestli do Vánoc neztvrdnou,,,Děkuji moc za odpověd (F)
Zrušený účet 23. 11. 2013, 11:19
@endloj Ivi, neměla jsem dlouho přístup na internet, měli jsme totálně rozbitý počítač, tak odpovídám postupně až nyní. Já nevím, jestli vydrží až do Vánoc, to jsem nezkoušela, protože takhle dopředu nikdy nepeču. A vydržet se na ně koukat v krabici, jak si tam hoví, to u nás nehrozí, takže stejně zmizí rychlostí blesku. Zkuste prostě nějaké perníčky odložit stranou, co to udělá, když je do těch Vánoc necháte. Samotnou by mě to zajímalo :-$
carodejkaivka 25. 3. 2013, 9:41
tak nevím,kde jsem udělala chybu,ale jsou tvrdý (N),tak je mám v krabici s jablíčkem.Snad změknou :´( :-S
Edisopu 13. 11. 2013, 9:20
@carodejkaivka Chyba byla nejspíš v moc tenkém vyválení.
Hudyska 17. 12. 2012, 8:48
Dobrý den, Helenko :-) Včera jsme pekly s dětma vaše perníčky. Vynikající, měkké, do druhého dne skoro pryč :-) Takže dnes pečeme další várku :-) :-) :-) Večer jsem ohřívala večeři a když jsem otevřela mikrovlnku, tak jsem tam našla 60 g rozehřátého másla :-D :-D :-D Jsem zvědavá, jaké budou i s máslíčkem, protože i bez něj jsou fakt DOKONALÉ (Y) (Y) (Y)
Žanda shop 17. 12. 2012, 16:58
@Hudyska Martino to jste mě pobavila, stalo se nám téměř to samé o víkendu, naštěstí dcera má bystřejší mozek než já a všimla si toho že je máslo furt v mikrovlnce ,-) A tak jsem ho přidala už k hotovému těstu a dala do pekárny znova, ať mi to promíchá (Y) Perníčky jsou fakt parádní (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 17. 12. 2012, 11:53
@Hudyska No evidentně tam teda asi to máslo být nemusí :-D :-D :-D To je super, že to jde i bez něj a jsou dobré i tak ,-)
Ove_vv 12. 12. 2012, 13:07
Děkuji za recept (L) Nechtěl se mi ten můj hledat +o( Těsto už čeká v lednici až se synek vyspí a půjdeme vykrajovat. Budou jen kulaté, jsou mu jen 2 roky, tak ať nám to hezky jde. Jen mi těsto přijde dost sladké a to jsem dalala jen 100g cukru. Ale líbí se mi, že tam není kakao, miluju světlé perníčky ,-) A potírám rozšlehaným vajíčkem před pečením, přijde mi to trvanlivější a na lesku to neztratí. Určitě poreferuji o výsledku!
Zrušený účet 12. 12. 2012, 17:45
@Ove_vv No já potírala všechno bílkem, protože jsem skleróza a zapoměla jsem koupit vajíčka - přitom jsem je tak moc na to pečení potřebovala. Včera jsem si pro jistotu koupila dvě velká plata vajec :-D Dělávala jsem dříve perníčky s kakaem a všechny byly maximálně do druhého dne tvrdé. S tím cukrem to si musí každý už upravit asi podle sebe. Mě to po upečení přišlo zase, že je tam víc cítit koření a to jsem to s ním nepřeháněla (H) Ale jinak jsem je dnes schválně kontrolovala, mám všechno cukroví v plastových velkých boxech, a jsou stále měkké. Akorát už mi je vyhmátly děcka, kde je mám, a tak chodí "strašně nenápadně" a ujídají (zajic) Aspoň vím, že jsou dobré a nevylámou si zuby ,-)
Ove_vv 13. 12. 2012, 20:45
@ Tak perníčky se moc povedly a jsou luxusní (clamp). S tím kořením souhlasím, já jsem nešetřila a dala hned 2 lžičky koření do perníku a je to až až. Sladké jsou po upečení akorát. Není jich moc, ale není problém udělat další dávku. Jsou okamžitě k jídlu. Já jeden plech schovala a druhý jsem dala na misku a už zbývají poslední kousky. Určitě jsem je nedělala naposledy. Ještě jednou děkuji za recept (L)
Zrušený účet 14. 12. 2012, 12:19
@Ove_vv To jsem fakt moc ráda, že se povedly a jsou měkké (Y) Už jsem předala recept k manželovi do práce jeho podřízeným a prý se jim taky povedly. No tak aspoň vím, že je opravdu možné mít dobré a měkké perníčky ihned a ne na ně čekat měsíc než změknou. Kolikrát jsem se toho ani dříve nedočkala a křupali jsme je tvrdé ,-)
Yvetaaa 11. 12. 2012, 21:58
(clamp) (clamp) (clamp) (banky) (hello),hezky popsané a vypadají nádherně,takové recepty mám ráda... |:o) (F)
Zrušený účet 12. 12. 2012, 17:46
@Yvetaaa Yvet, děkuji. Vždy se snažím popsat návody tak, aby tomu porozumělo co nejvíce lidí. Hlavně ať se vše povede jak má :-$ (andel) (stromecek)
digi1970 11. 12. 2012, 12:42
Helenko, jdu na to, mám svých receptů také pár, skoro vždy byly měkké, ale dnes vyzkouším ten od vás, tak mi držte palce. Akorát, když je vyndavám z trouby, potírám je rozšlehaným vejcem i se žloutkem, ale to jen takový dodatek. Krásný sněhánkový den přeji
Zrušený účet 11. 12. 2012, 13:05
@digi1970 Dášo, dejte pak vědět, jestli se povedly. Na potírání jsem měla jen bílky, vajíčka došly ,-) Ale jde to taky, když nic jiného není. No a teď se oblíct a hurá ven do toho usněženého počasí (zima) nakoupit další suroviny, ať můžu pokračovat v pečení. (lyzar) (snehulak)
digi1970 12. 12. 2012, 20:06
@ Ahojky Helenko, perníčky jsou super, za chviličku byly hotové, z těch 40 dkg mouky jich zas není tolik. Ještě že naše malá byla docela najedená (pl), pustila se do nich s takovou chutí, až jsem koukala. Asi to bude jediné cukroví, které letos bude jíst, protože jiné nechce ani ochutnat (pernicek) - jsou jí dva roky. Tak přeji zdárné další pečení (vanoce), já jsem dneska dělala další dva druhy a ještě jedno těsto mám v lednici, pak už jenom nepečené (andel). A přeji krásné prožití Vánočních svátků (banky) pa Dáša (stromecek) (stromecek) (stromecek)
Zrušený účet 13. 12. 2012, 9:37
@digi1970 To mě moc těší, že se povedly a chutnají. Ono jich není zase tolik, to je pravda. Nám to stačí, protože u nás se jí spíš jiné druhy cukroví - např. linecké - to mi normálně včera kradl náš roční kocour z plechu ještě horké a zásadně kradl vykrajované pejsky :-D Mějte se krásně a užijte si svátky v pohodě a ve zdraví (L) (andel) (banky) (darecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie