Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

Kvásek-Žitný kvas

0.0
Kvásek-Žitný kvas

Potřebné ingredience

Celozrná žitná mouka,vlažná voda,nádoba na kvásek aspoň litrová,vařečka

Postup přípravy

1. den-první den si odvážím 120g mouky +přidám 145 ml vlažné vody-rozmíchám vařečkou a nechám stát na lince 24 hodiny,nádobu přikryju plátýnkem a zagumičkuji ,kvásek musí tzv dýchat
2 den.-přidám 50 g mouky a 130 ml vlažné vody,opět nechám stát na lince a přikryju plátýnkem a zagumičkuji.
3 den.-60g moky +70 ml vlažné vody-opět nechám stát a přikryju plátýnkem a zagumičkuji
4.den 60g mouky +70 ml vlažné vody -nechám 24 hodin odležet a kvásek je hotov
Po odebrání kvásku dám zbytek do lednice a před pečením stačí 1x až 2x oživit a nechat stát při pokojové teplotě .
Hustota kvásku musí být jako na lívancové těsto .

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

buxus 28. 10. 2017, 11:33
slintám a brzo se doho pustím taky, přišlo mne to pracné, ale už jsem skoro odhodlaná :-) (Y)
lida2 16. 3. 2008, 21:28
Dobry večer dnes jsem dělala cheba podle vás s kvaskem a byl super ještě jsem dělala domácí máslo a ta kombinace chlebíku a maslo byla vynikajíci večeře .Kvasek ještě zbyl tak budu zase péct .
Bubáková 17. 3. 2008, 18:27
@lida2 Dobrý den, jsem moc ráda že se daří a s domácím máslem to musí být úplná delikatesa (zajic) (zajic) (zajic) (F) |:o)
luba68 7. 3. 2008, 17:20
Veď aj ja som laborant a 20 rokov pracujem na mikrobiológii. To je náhoda, som prekvapená aké náhody existujú. Srdečne Vás zdravím.
Bubáková 7. 3. 2008, 17:24
@luba68 Jo to je moooc krásná práce ...ale u nás nikde v Kraji nebylo místo ...tak jsme šla dělat úplně něco jiného ...ale také do zdravotnictví...také Vás zdravím (F) (F) |:o) (L)
luba68 7. 3. 2008, 16:35
Ďakujem za vysvetlenie. Konečne som to pochopila. Ja som si vždy myslela, že oživiť znamená vždy 1 až dva dni ho podľa toho postupu kŕmiť. Pracujem síce ako mikrobiologička a baktérie sú moja srdcová záležitosť, ale týmto chlebovým som nerozumela. Ešte raz ďakujem a teším sa na ten kváskový chlieb.
Bubáková 7. 3. 2008, 16:40
@luba68 Vy jste mikrobioložka ...já jsem vystudovala zdravotního laboranta....Mikračku jsme milovala..bohužel jsem se k této práci nikdy nedostala . Ještě se vrátím ke kvásku ...ono to tak vlastně je oživujete tím že kvásek krmíte . (F) (F)
šutynka 7. 3. 2008, 8:27
*-) Tak mám ještě jeden dotaz,ten kvásek v lednici nakyne??A mám ho přikrýt třeba víčkem nebo taky jenom plátýnkem? (child1)
Bubáková 7. 3. 2008, 14:13
@šutynka Marcelko kolik máte toho kupovaného kvásku ??? Pokud budete péct chleba ještě dneska tak ho do lednice nedávejte,nechte ho na lince a pka ho jednou oživte -dokrmte ,přidejte vlažnou vodu+ mouku (F) (F)
šutynka 7. 3. 2008, 16:06
@Bubáková *-) No mám ho za 9,-Kč :-$oni ho prodávají na váhu,trochu jsem dala do lednice,trochu jsem oživila a nechám ho do zítřka,ale zajímá mě přibližně kolik se má živit?Pak to přeci nabyde tím živením *-)stačí třeba asi 3polévkové lžíce kvásku a přidat 50g žitný a 130ml vody? (L)Moc Vám děkuji za Váš čas,který mě věnujete,jste moc hodná.
Bubáková 7. 3. 2008, 16:37
@šutynka Stačej ty tři lžíce kvasku ,bakterii stačí málo na rozmnožení .Marcelko dneska tam dejte těch 130ml vody a 50 g žitné celozrné mouky a zítra ráno tam dejte 60g mouky +70 ml vody nechte odležet nejlépe do druhého dne ,ale možná bude štačit do večera ,v kvásku musí být bublinky a musí mít lehce nakyslou vůňi a chuť (F) (F) Klidně se ptejte dál :-)
šutynka 7. 3. 2008, 18:03
@Bubáková (L)Moc a moc děkuji (flower)
luba68 6. 3. 2008, 16:26
Už som prečítala veľa návodov na kvások a vždy ma láka upiecť chlieb s ním, každý chváli, že je výborný. Ale neviem, čo znamená, pred pečením stačí 1 až 2 oživiť. To keď mám v pláne piecť chlieb a vytiahnem kvások z chladničky, tak ho budem podľa bodu 1 a 2 oživovať? Alebo ako postupovať? Nikdy mi to nie je jasné. Ďakujem za vysvetlenie.
šutynka 6. 3. 2008, 16:29
@luba68 *-) *-)Teď si taky nad tím lámu hlavu 8-|Oživit to co teď budu péct,nebo to co je v lednici *-)a co je to 1 a 2 :^)
Bubáková 6. 3. 2008, 17:32
@šutynka 1 a 2 znamená 1x až 2x oživit
Bubáková (upraveno) 7. 3. 2008, 14:14
@šutynka oživit znamená to ,že pokud ho dáte do lednice a máte ho nějakou dobu v lednici ,tak je tzv. lajcky řečeno mrtví a když chcete péct chleb (vyndáte kvásek z lednie )tak nemůžete použít mrtví kvásek ,musíte ho oživit ,prostě ty bakterie které vy máte jako by uspané v té lednici tak po vyndání ho musíte oživit aby ty bakterie v tom kvásku se zase vzbudili ...takže musíte kvásek 1x až 2x nakrmit to znamená dát znovu mouku a znovu vodu anechat uležet ,já nechávám uležet zase 24 hodin ,ale říká se že lze oživit 4 hodiny před pečením ,bakterie se probudí a tím pak kvásek je připravený k použití.. a ještě upozornění ,pokud ho vyndáte z lednice tak kvásek musíte nechat tzv vydýchat ,musí kvásek získat pokojovou teplotu ...než ho zečnete oživovat ...snad jsme to napsala srozumitelně ,klidně se ptejte dál... (F)
šutynka 6. 3. 2008, 19:47
@Bubáková ;-) už to chápu (L)díky (F) Myslíte,že to půjde takhle i s tím kupovaným *-)
Bubáková 6. 3. 2008, 21:26
@šutynka určitě to půjde ,bude to jednoduší tím že základ kvásku už budete mít vyrobený ,vy jenom odeberete na jeden chleba a na dně si musíte nechat aspoň jeden centimetr kvásku ,pak už budete kvásek jenom udržovat přikrmovat....prostě se o něj starat ,tak jak píšu....já si jednou za 1.5 měsíce udělám úplně nový kvásek ....už kvůi tomu že pak nádoba je celá olepená od zatvrdlého kvásku ;-) (F),tak pak dejte vědět jak se chléb daří a hlavně jak chutná (L)
šutynka 7. 3. 2008, 8:24
@Bubáková (F) (F)Blani moc Vám děkuji za rady,právě jsem koupila kvásek a jdu ho živit (zajic) ;-)určitě písnu jak se zadařilo (flower)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie