Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Makronky (macarons)- chutnají báječně

0.0
Makronky (macarons)- chutnají báječně

Potřebné ingredience

SKOŘÁPKY: 150g cukru moučky + 90g mandlové moučky, 2 bílky střední velikosti - 72g, 20g cukru krupice do bílků, gelové barvy. NÁPLŇ: u těchto nutela vyšlehaná s máslem 1:1.POSTUP DLE OBRÁZKU

Postup přípravy

Asi jako každý, kdo někdy zkoušel :-) jsem metodou pokus-omyl došla k tomuto pro mě nejoptimálnějšímu poměru a teplotě, při které KONEČNĚ "vyskočila" všem makronkám tzv.noha a nepraskl žádný vršek.
A to jsem prošla přes cukrový rozvar, krystalový i krupicový cukr do bílků.:-) i různou dobu a teplotu pečení. takže kdo chce, ať zkusí, někdy to chce pevné nervy a někdy zase štěstí přeje začátečníkům :-)
RADY: ++mandlovou moučku mají v Lidlu i Kauflandu, ale je možné použít i loupané mandle- lupínky, kousky i vcelku, které rozemeleme++ mandlovou moučku, a to i kupovanou, vždy ještě pomeleme spolu s cukrem a přesijeme, aby byla opravdu jemňoučká++bílky necháme vždy před použitím nějakou hodinku venku, aby měly pokojovou teplotu+++pro barvení skořápek jsou nejlepší gelové barvy nebo kakao, tekuté moc směs naředí++pokud nemáme jistou ruku, je dobré si kolečka předkreslit na karton - pro více použití nebo na pečící papír ( pak ho ale otočíme tužkou dolů) nebo pokud nás první pokusy neodradí, tak koupit silikonovou podložku.++ mandlovocukrovou moučku promícháváme opatrně, převracíme jakoby v osmičkách, až vidíme, že se směs pěkně "zatahuje"++pytlík se mi nejvíce osvědčil jednorázový igelitový, jen ustřižený++po "nanesení" koleček na plech je dobré na plech zespodu několikrát rázně, ale s citem :-) klepnout, zajistí to, aby případné bublinky vypraskaly napovrch++pokud se nám při stříkání koleček někde udělají drobné špičky, lze je vlhkým prstem zapravit++makronky sundáváme až po vychladnutí, abychom je nepoškodily, nemají rády prudké změny teplot, ze stejného důvodu ani během pečení neotvíráme troubu.
Náplně se dají použít nejrůznější, na netu je spoustu receptů, vetšina se svařuje spolu se smetanou a dobarvuje se barvami k barvám skořápek nebo se používají džemy, mascarpone, ovoce...

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který "drží" i v otočené míse. Do něj postupně zašleháme 20g prositého moučkového cukru, až je sníh lesklý a tvoří takové špičky, které drží.

V této chvíli přidáme na špičku nože gelové barvy, kterou jsme si vybrali ( stačí opravdu malinko a sledovat sílu barvy) - tahle byla halloweenská :-)

Do obarveného sněhu nadvakrát vmícháme směs mandlové mouky a cukru. Velmi opatrně, spíše převracením, promícháváme a promícháváme až vznikně polotuhá směs, která po vytažení špice se zase pomalu špice vtahuje zpět do směsi.

Směsí naplníme jednorázový nebo klasický pytlík na zdobení.

Pro lepší manipulaci si pytlík můžeme vložit do vyšší sklenice, pokud budeme používat "zdobičku", pak vybereme hladkou s širším otvorem, jednodušší je ustřižení špičky u jednorázové.

Jednorázový pytlík

V domácích potřebách mají speciální podložku na makronky ( cca 199Kč), ale není problém si namalovat kolečka o průměru cca 3cm třeba na karton, a ten vždy zastrčit pod pečící papír a před pečením zase vyndat.

Na plech vyložený pečícím papírem nebo na silikonovou podložku nastříkáme "kolečka". Necháme alespoň 40 minut stát, aby povrch zaschl. Poznáme tak, že tvoří pevný povrch, který "odpéruje" prst při zatlačení. Troubu předehřejeme na 155st. ( elektrickou- horní a dolní oh.) a dáme na 16minut péct. Uvedená hodnota je teplota a čas, který je optimální pro mou troubu, u větší teploty mi praskaly nebo neměly pevný spodek, u nižžší šly zase špatně odlepit.

Během této doby pěkně vyskočí nožka skořápky, která je pro makronky typická.

Po uplynutí doby plech vytáhneme, ale neháme ještě "dojít "vytažené na plechu. Po vychladnutí teprve opatrně sundáváme.

Ideální makronka by měla mít právě tu "nohu" a pevnou spodní část pro ideální chuť po naplnění a uležení.

Hotové makronky naplníme ( pomocí zdobičky nebo i lžičkou) a přiložíme vždy k sobě nejpodobnější velikosti.
necháme alespoň jeden den uležet, aby se nálň proležela do skořápek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 6. 11. 2016, 14:56
(Y)
jarla 6. 11. 2016, 12:44
(Y)
hantonie 21. 7. 2015, 9:39
jsou super ani ta barva mi nevadí ,-), když byly dělané na určitou oslavu. Určitě vyzkouším, bezva popis , díky (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Jenny5115 (upraveno) 21. 7. 2015, 11:20
(Y) musím poděkovat za skvělý recept! na 3 pokus (než jsem vychytala na kolik péct - 150 bylo moc) a úplně super jako z fotky (zajic) (clamp) dodatečné foto http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4728850
Tinaxy 16. 12. 2014, 21:44
Katko, poprosím ještě na jaký program jste pekla horkovzduch nebo horní spodní ohřev čili klasiku? Díky, Martina (Y)
Leňula*B 18. 1. 2014, 6:34
kde se dá prosím koupit mandlová mouka? (F)
acatko 18. 1. 2014, 15:19
@Leňula*B Určitě Lidl, Kaufland, Globus….ale možná i jiné. Nebo umlet loupané mandle.
kouzlo 18. 1. 2014, 6:31
chutnat to může skvěle,ale ta barva je děsná :-o přirozenější by to bylo bez barvila-bílé...
acatko 18. 1. 2014, 15:21
@kouzlo Barva je Halloweenská :-)
PetraRol 17. 1. 2014, 22:33
(Y) (clamp) (clamp) (clamp)
cajule 17. 1. 2014, 8:48
krásný postup mám doma už 2 měsíce mandlovou mouku a pořád nemám odvahu se do toho pustit :-) máte je nádherné (Y) (Y) (Y)
magdak 17. 1. 2014, 8:47
M-že to být dobrý, ale ta barva je pro mě fakt jedovatá *-) Pokud bych to zkusila, tak bez barviva.
backa 17. 1. 2014, 8:03
Nádhera (Y) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie