(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Šípková marmeláda
Potřebné ingredience
Zralé šípky a cukr. Na 1 kg šípkového protlaku dáme 0,5 kg cukru, můžete přidat hřebíček
Postup přípravy
Natrháme šípky, nejlépe velké a tak akorát zralé = při stisknutí se krásně rozpůlí, pak jdou pěkně a rychle čistit od semínek a chloupků. (nesmí být mazlavé-To se odstraní všechna hmota, kterou potřebujeme, ani tvrdé- také se špatně čistí a odstraňují semínka i chloupky).Ty vyčistíme,propereme, dáme do hrmce, podlijeme a vaříme do měkka - tj. 10-15 min. Pak rozmixujeme, nejlépe ještě propasírujeme a dáme znovu vařit. Za stálého míchání přidáme cukr a vaříme do potřebné hustoty.
Já měla natrháno cca 4 l v kyblíku, po vyčištění jich bylo 1,5 kg. Podlila jsem je cca 3/4 l. vody a vařila. Po propasírování jsem dolila vodu, protože jsem to měla hodně husté - na 2 kg celkové hmoty - je to takový kečup a podle toho jsem počítala cukr. Na 1 kg šípkové hmoty 0,5 kg cukru. Takže jsem nasypala 1 kg cukru a za chvíli bylo hotovo. Nalila do skleniček, zavřela, otočila dnem vzhůru. Z této mojí dávky - tedy 2 kg. bylo 12 přesnídávkových skleniček. Je fakt výborná a určitě stojí za námahu.
Já měla natrháno cca 4 l v kyblíku, po vyčištění jich bylo 1,5 kg. Podlila jsem je cca 3/4 l. vody a vařila. Po propasírování jsem dolila vodu, protože jsem to měla hodně husté - na 2 kg celkové hmoty - je to takový kečup a podle toho jsem počítala cukr. Na 1 kg šípkové hmoty 0,5 kg cukru. Takže jsem nasypala 1 kg cukru a za chvíli bylo hotovo. Nalila do skleniček, zavřela, otočila dnem vzhůru. Z této mojí dávky - tedy 2 kg. bylo 12 přesnídávkových skleniček. Je fakt výborná a určitě stojí za námahu.
Zde je vidět, jak jsem měla nejdříme odstraněné špičky - ty černé konce, pak jsme vzala každý šípek, v prstech rozmáčkla a druhým koncem lžičky vyloupla semínka s chloupky. Pokud byly moc zralé a rozmáčkla jsem je, vyhodila se a pokud rozmáčknout nejdou, můžete si je dát na čaj
Zde je detail rozpůleného šípku, jde to pěkně čistit, protože je uvnitř taková blána, v které je to schované. Tu stačí pěkně podebrat a máte hned hotovo. Když se daří, vyloupnete to celé se semínky a máte to zcela bez chloupků. Kdo rád loupe ořechy, tak tohle je podobné... jen je to menší
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jajka123
(upraveno)
27. 10. 2014, 8:38
Marmeláda je výborná, dělám podobnou už několik let. Zasadila jsem si i vlastní keř, má větší šípky a líp se s nimi pracuje: http://www.stareodrudy.org/ovocny-strom/r%C5%AF%C5%BEe-du%C5%BEnoplod%C3%A1-%C2%B4karpatia%C2%B4/142.html
michita2
(upraveno)
1. 10. 2014, 15:51
Vypadá to opravdu skvěle.Jen mě zaráží, že se to nesterilizuje. Máte zkušenosti s trvandlivostí???
danca60
(upraveno)
1. 10. 2014, 19:47
@michita2
Dělám takto i jahodovou a zatím se mi žádná nezkazila
KattyV
(upraveno)
1. 10. 2014, 15:22
Dělala jsem letos marmeládu i sirup. Tu marmeládu trochu jinak než Vy, ale ten Váš recept vypadá líp, příště to zkusím takhle. Na to pasírování nezapomenu, bolely mne z toho i záda.
lidare
(upraveno)
1. 10. 2014, 13:48
taky se asi o to pokusím,je to zdravé
danca60
(upraveno)
1. 10. 2014, 19:46
@lidare
No právě... za tohle může můj 3 letý , který mi vypráví, jak jsou šípky zdravé a jak mu je vyloupu, aby měl vitamínky a nebyl nemocný - no a pak to neudělejte
plamenek
(upraveno)
1. 10. 2014, 10:40
Tak to je vražedná práce, ale mohla bych vyzkoušet, šípků je okolo mraky. Ořechy loupu, fazole vylupuji.Letos toho mám nějak moc. Práce i výrobků.
danca60
(upraveno)
1. 10. 2014, 19:45
@plamenek
Ano šípků je mraky a místy fakt veeeliké... z těch je to nejlepší
NAMIKY
(upraveno)
1. 10. 2014, 10:33
chtěla bych vyskoušet bude to poprvé vypadá to jedle :-děkuji za inspiraci
danca60
(upraveno)
1. 10. 2014, 19:44
@NAMIKY
Také jsem dělala poprvé a je určitě to stojí za to vyzkoušet