Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

DORT MIMOSA

0.0
DORT MIMOSA

Potřebné ingredience

Dort mimosa"je od roku 1960 simbolem svatku žen 8.03.rozhodli tak italske ženy,kterym jeho žluta barva připomina stejnojmeny keř,ktery v v breznu kvete po celem Řimě....řimské cukrarny ho připravuji hlavně v tomto ročnim obdobi a snad každa zena dort dostane jako darek.... Na piškovotý korpus:(mensi dort,na větší uďelejte ze dvou dávek..) 3 vejce, 120G cukru... 1\\2 sáčku prášku do pečiva .......kůra z 1citronu...... 1van.cukr 75g hl. mouky ...............50g škrobu (maizena)............50g másla NA KRéM: 500ml mléla.......160g cukru krystal....kůra z 1citronu....1vanilk.cukr.....4 žloutky.......70g mouky(nebo škrobu) se skrobem je jemnější..

Postup přípravy

Piškot:

3 žloutky vyšleháme se 3lžícemi horké vody,po chvilce přidáme 80g cukru a šleháme dokud nemáme hustou pěnu,když nám kape ze šlehače musi nechávat stopy......
přidáme špetku soli,citronovou kůru a van.cukr.
Bílky vyšleháme se zbylým cukrem 40g do tuhého sněhu.Poté sníh přidáme do žloutkové pěny,zapracujeme stěrkou tak že mícháme sníh od spodu dolů,jemně a pomalu.
Mouku,škrob a prášek do pečiva přesyjeme a postupně,po trochách zapracujeme do hmoty....
Nakonec přidáme rozpuštěné máslo,které necháme trochu schládnout,aby nebylo horké!
Dáme do vymaštené a vysypané formy a na 170C pečeme asi 30minut,můžeme zkusit páratkem,ale NE neotvírat trouby dříve než ZA 20MINUT JINAK NáM vše klesne...............
Vychladly korpus si pripravime tak ze odrezeme horni část,kterou dame stranou,vnitrek korpusu vydlabeme,nejlip podaři li se nam nakrajet malé kostičky...
vydlabany korpus pocakame rumem,anebo pripravenym sirupem"svarime trochu vody s cukrem pote pridame rum,nwbo jiny vhodny liker... naplnime krémem,nahoru pak dame odkrojeny vrch ktery jsme si dali stranou...
Krem namažeme i nahoru a udelame z nej kopec"...nakonec posypeme nadrobenym korpusem...dame do lednice,musi byt v chladu,jinak krem teče...podavame až je vychlazený...



PŘIPRAVA KRÉMU
mléko dáme vařit s citr. kůrou a kouskem vanilky(pokud vanilku nemáme,ale misto ní dáme vanilkový cukr,nevaříme........
odstavíme vyndáme kousek van.lusku a necháme mléko vychladit.........v misce si vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme i mouku či škrob,to vše přidáme k mléku a poté provaříme za stálého míchání tak aby jsme měli tuhý krém,ten poté odstavíme a dáme vychladit do lednice na několik hodin,krém můžeme použít na dorty,nebo na plnění...........krém je dost tuhý,takže se nadýchá šlehačkou,v případě,že byste chteli jen krém dejte méně mouky.......či škrobu..............
DO studeného krému přidáme vyšlehanou šlehačku(do které dáme ztužovač) jemně od shoru dolů spojíme a máme krém chantilly.....................
tento krém je výborný na dorty,nebo do listkového těsta...................
pokud krémem plníme dort,můžeme přidat i jahody(cca 400g),opereme je,nakrájíme na malé kousky,zasypeme 2lžícemi cukru,pustí štávu,kterou pak použijeme na pocákání korpusu(pokud bude štávy málo,svaříme trochu vody s cukrem a jak vychladne přidáme štávu z jahod.....)jahody potom dáme pod krém-tj.na suchý korpus,na ně pak krém......
dobrou chuť

dort je plny vyborneho kremu

uřežeme horni část dortu a dáme stranou

krémem naplnime vydlabanou část,přikryjeme odřezanou části,venkovni upečená strana dovnitř a nahoru opet dme krém

..

nakonec dort celý pomažeme krémem a zasypeme korpusem..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marmat112 8. 4. 2017, 17:21
Skutečně moc dobrý dortík (Y) Díky za recept, už ho mám v oblíbených (Y)
novackova 29. 9. 2015, 21:53
(Y) (Y) (Y) (F)
Dan.ka 29. 9. 2015, 18:27
Věřím,že dort je výborný,ale ten recept je tak nějak chaoticky napsaný,že mu moc nerozumím a tudíž dortík ani nebudu dělat :´(
laskonka333 13. 8. 2015, 8:53
(Y)
lucy1412 12. 8. 2015, 16:00
Dort vypadá krásně, ale proboha SYMBOL! 8-|
sharpeiaia 29. 9. 2015, 15:11
@lucy1412 ok veroniko po 14letech v Italii mne ta cestina vynechava |:o)
ssonda 8. 2. 2015, 13:37
To je takovej českej krtek (krtkův dort) (Y)
DanušaP 8. 2. 2015, 0:56
to je zase recept na prd, ale hlavně že tchánovi chutná, to je fakt důležitá informace
sharpeiaia 8. 2. 2015, 11:34
@DanušaP Predpoklada se,ze na piskotove testo kazdy recept ma,anebo mam recept na dortovy korpus v mych receptech..tak jako i na krem chantilly
sharpeiaia (upraveno) 8. 2. 2015, 16:07
@sharpeiaia ok takze recept presne na mimosu"dodam...ja delam vse od oka a pokazdy uplne jinak takze si pak ani nepamatuju jak a co jsem přesně dala :-(napr jednou hruskovy cheescake a uz nikdy se mne znova nepovedl mno..
monky3 8. 2. 2015, 12:27
@sharpeiaia No jo,ale jak to máme vědět, že máte recept u sebe v receptech?Buď máte dát odkaz přímo k receptu, nebo to tam aspoň napsat. Tady je plno začínajících kuchařek-pekařek a někdo opravdu neví, jak se peče piškot......proto se tady ty recepty rozepisují, aby to byl pořádný recept......insporace je tady hafol, ale z toho nikdo nic neupeče. (L)
Maxinka 8. 2. 2015, 9:36
@DanušaP :-D :-D :-D :-D
koniprd 8. 2. 2015, 9:30
@DanušaP ,-) :-D :-D :-D
hanina65 7. 2. 2015, 22:31
Prosím o recept díky
sharpeiaia 8. 2. 2015, 16:06
@hanina65 tak už tady máte receptík (L) (K)
kysuclenka85 12. 8. 2015, 14:48
@sharpeiaia prosím vás co je to maizena? děkuji vypada luxusně chci vyzkoušet.
DanušaP 12. 8. 2015, 15:24
@kysuclenka85 maizena je kukuřičný škrob, solamyl je škrob bramborový

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie