Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Škubánky s mákem - česká klasika

0.0
Škubánky s mákem - česká klasika

Potřebné ingredience

1 kg brambor( nejlépe moučnatých),180g hrubé mouky,sůl, na posyp mletý mák a moučkový cukr,na polití rozpuštěné máslo

Postup přípravy

Brambory oloupeme nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit-osolíme.Když jsou téměř uvařené-slijeme vodu ale necháme ,tak aby byly do jedné třetiny potopené ( část slité vody si dáme stranou -pro případnou potřebu na uředění).Celý povrch posypeme odváženým množstvím mouky-přiklopíme a necháme na mírném ohni asi 15 minut rozpařit . Potom šťouchadlem vše důkladně propracujeme.( já si pomáhám ručním hnětačem).Rozpustíme si máslo a lžící v něm namočenou vykrajujeme škubánky,klademe na talíř ,sypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletým mákem,přelijeme ještě navrchu rozpuštěným máslem.S hrnečkem mléka je to výborný levný oběd.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Yarka1 7. 3. 2015, 7:50
A hned bych si je dala
Yarka1 7. 3. 2015, 7:49
U nás jsme říkali slejšky na kamnech upečeným bramborovým plackám /uvařené brambory, sůl, mouka/, ty jsme natrhali do misky a zalili utřeným mákem smíchaným s vlažným mlékem a cukrem. Mák se třel trdlem v pernici
maruška 20. 2. 2015, 11:48
(Y) hned bych si je dala ,-) babička je měla vždycky nejlepší. a když jsme u těch vzpomínek, dělala ještě uhlířinu ale to si tak moc nepamatuju co to vlastně bylo....brambory, osmažená cibulka ale co ještě tam bylo? nj skleroza jsem ,-)
jazina 19. 2. 2015, 21:35
Mňam, moje babička dělala úžasné škubánky s mákem a přelívala je sádlem. Musím je také zkusit, snad se povedou. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
asadka 19. 2. 2015, 20:58
Jojo, škubánečky (Y). Doma jsme je sypaly nejen mákem, děda je měl rád posypaný mouč. cukrem a přelité smetanou *-) Já miluji opečené (placičky), ty nemají chybu s hrnkem mléka (pl)
P.A.V.L.A 19. 2. 2015, 19:06
(Y) (Y) (Y)
krišon 19. 2. 2015, 17:20
Oblíbené jídlo mého dětství ... u nás jsme jim říkali zasypánky ...a jak jsem kontrolovala, zda-li zbyde na večer na opékání ... a čerstvé na slano se škvarky to byla také lahoda .... ale to po nich bývalo i těžko ...
Zrušený účet 19. 2. 2015, 17:46
@krišon (H) u nás to byly šlejšky ,-) ,-)
chalupnicka (upraveno) 19. 2. 2015, 20:34
@ Moje maminka pocházela z Moravy a šlejšky mě učila z předem uvařených brambor s přidáním vejce a mouky-udělat šištičky(šlejšky) a uvařit ve vodě.Babička říkala škubánkům šulánky. (Y) ,-) :-$ (H)
bakyka 19. 2. 2015, 20:49
@chalupnicka jo jo, taky jsem z Moravy a taky jsme takto vařili šulánky. Babička je mastila domácím sádlíčkem, pořádně pomakovala, prosypala cukrem a uchovávala je na pekáčku v troubě sporáku, ve kterém se topilo dřevem. A ty šulánky se v té troubě pomaloučku opekly do křupava, nejlépe chutnaly ty , které se přichytily ke dnu pekáčku....ach jo, kde ty časy jsou... (F)
Zrušený účet (upraveno) 19. 2. 2015, 19:44
@chalupnicka (Y) (Y) jo přesně (H) nepřečetla jsem si popis (H)
dofik 19. 2. 2015, 15:45
(Y) (Y) (Y)
marcelau 19. 2. 2015, 15:05
(Y)mňááááááááááááám (Y)
juhelka 19. 2. 2015, 13:42
Jsou jako od mojí maminky, mňam - (zajic) (Y)
evicela 19. 2. 2015, 13:29
(Y) dobrota, já polévám sádlem
plamenek 19. 2. 2015, 12:40
Škubánky jsem nedělala hodně hodně dlouho, ale to spíše protože mi vadí mák ,bolí mě po něm žaludek, jen vařený v buchtách nevadí. Takhle jsem milovala nudle s mákem (domácí nudle i náš mák ze zahrady). mamka hodně dělala bram.šišky, ale i s ořechy (opraženými a strouhanými).
chalupnicka 19. 2. 2015, 14:45
@plamenek Já mám nejraděj s mákem či opečené,ale když nemůžete mák -tak by šel použit tvaroh s cukem je to také moc dobé-já si je ještě dělám naslano s tvarohem a škvarečky :-)
zdenakucerova 19. 2. 2015, 12:49
@plamenek Má to moc paní moc pěkné...u chotě bych si šplhla, mák mám ráda...ale já zůstanu u opečených ,-)
DanušaP 19. 2. 2015, 12:20
škubánky miluju
novackova 19. 2. 2015, 11:08
(Y) (Y) (Y) (F)
laskonka333 19. 2. 2015, 10:37
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie